Designweb - de grootste design zoekmachine

Wat is het verschil tussen een replica en originele Flowerpot VP3 en VP9 van &Tradition? 5 tips!

blog
30-01 2024, 11:15
designweb redactie

Heb jij een Flowerpot tafellamp van &Tradition op je interieur-verlanglijstje staan, maar ben je bang dat je een replica Flowerpot koopt in plaats van een originele Flowerpot? Lees dan snel verder! Wij geven je hieronder vijf tips waarmee je gemakkelijk zelf leert herkennen of je op het punt staat een originele of namaak Flowerpot lamp te kopen.

Originele Flowerpot voor de laagste prijs?

Stel een prijsalert in! Daalt de prijs naar jouw gekozen bedrag, dan krijg je een seintje!

Ja, ik wil prijsalerts aanmaken!
Het verschil tussen een replica en echte flowerpot lamp herkennen 5 tips
Links een replica Flowerpot en rechts een originele &Tradition Flowerpot VP9

De originele &Tradition Flowerpot tafellamp

De Flowerpot VP3 en VP9 zijn beide razend populaire tafellampen uit de collectie van &Tradition. De Flowerpot serie is in 1968 ontworpen door de Deense Verner Panton. Hij is van origine kunstenaar maar maakte al snel de switch naar architectuur, waardoor hij in aanraking kwam met meubels en interieurdesign. Hij stond met name bekend om zijn buitengewone avant-garde ontwerpen, zoals stoelen zonder poten en een bank die verticaal tegen een wand kon worden geplaatst. In de beweging richting het modernisme in de jaren ’60 en ’70 was het Verner Panton die pionierde met het gebruik van nieuwe materialen, kleuren en vormen. Zo ontstond ook de Flowerpot serie. De Flowerpot is een van de meest iconische ontwerpen van Verner Panton waarmee hij kleur gaf aan menig huishouden. Dit terwijl in die tijd mensen vooral voor sombere grijs- en beige tinten kozen en volgens Verner Panton doodsbang waren om kleur te gebruiken.

De originele &Tradition Flowerpot herkennen met deze 5 tips
De originele &Tradition Flowerpot VP3
5 tips om replica's te herkennen
De originele &Tradition Flowerpot VP9
&Tradition Flowerpot tafellamp vp3, Cobalt Blue

Prijzen &Tradition Flowerpot tafellamp vp3, Cobalt Blue

Byflou Een design universum voor u en uw huis
bekijk product in de webshop bekijk
Lampenmaster Designlampen bij Lampenmaster.nl
bekijk product in de webshop bekijk

Veel replica Flowerpot’s in omloop

De Flowerpot serie bestaat uit zeven verschillende designs en is tot op de dag van vandaag onveranderd populair gebleven. De Flowerpot VP3 en Flowerpot VP9 zijn de meest populaire tafellampen uit de Flowerpot collectie. De VP3 heeft een hoogte van 50 centimeter en beschikt over een kabel. De Flowerpot VP9 is met zijn 29,5 centimeter hoogte de kleinere, draadloze variant van de Flowerpot VP3 tafellamp. Ook is de Flowerpot VP9 gemaakt van ander materiaal, namelijk polycarbonaat. Hierdoor is de VP9 zowel binnen als buiten erg geschikt een perfecte dosis sfeer te geven. Een uitgebreide review van de Flowerpot VP9 lamp lees je hier. Omdat de Flowerpot VP3 en VP9 zo’n tijdloos, iconisch design hebben zijn er inmiddels helaas veel replica’s in omloop. Om ervoor te zorgen dat jij straks een originele Flowerpot in je interieur hebt staan, hebben wij vijf tips voor je op een rijtje gezet!

1. Originele of replica Flowerpot? Check het merk op de ‘aan/uit knop’ bovenop de lamp

De Flowerpot tafellampen beschikken bovenop over een zilverkleurig bolletje. Dit is tevens de aan- en uitknop van de VP9 variant. Als je goed kijkt, zie je dat rondom het bolletje ‘Verner Panton &Tradition’ als merk staat geschreven. Dit zie je ook goed op de foto hieronder. Op een replica Flowerpot lamp zal je hier geen merkje terugvinden. Sommige replica’s hebben zelfs alleen maar een bolletje bovenop, en geen klein chroom randje om het bolletje heen. Dit is dus je eerste signaal dat je mogelijk te maken hebt met een neppe Flowerpot tafellamp.

een verschil zie je bovenop, de aan en uit knop
Bovenkant originele Flowerpot VP9
de kwaliteit is veel slechter van een replica
Bovenkant van de replica Flowerpot

2. Een replica Flowerpot lamp heeft geen merkaanduiding aan de onderkant

De tweede tip: bekijk de onderkant van de lamp! Aan de onderkant van de Flowerpot VP3 en VP9 zie je &Tradition als merk in het zwarte plastic gedrukt staan. Hieraan herken je gemakkelijk dat de lamp van &Tradition is. Heeft de Flowerpot lamp die jij wil aanschaffen geen merk aan de onderkant gedrukt staan? Dan is dat nog een signaal dat je met een replica te maken hebt. Hieronder zie je de verschillende onderkanten van de originele Flowerpot VP9 en een replica variant. Zo zie je ook dat de originele Flowerpot VP9 aan de onderkant opgeladen wordt en de replica niet.

zo herken je de verschillen tussen een replica en origineel
Onderkant originele Flowerpot VP9
replica flowerpot kan je ook niet opladen aan de onderkant
Onderkant replica Flowerpot

3. Replica Flowerpot kleuren

De Flowerpot VP3 en VP9 zijn momenteel beschikbaar in 14 kleuren. Sta jij op het punt een van de lampen aan te schaffen in een kleur die je op de website van &Tradition niet kan vinden? Check dan even op hun website of in onze koopgids of de kleur eerder wel uitgebracht werd maar inmiddels niet meer beschikbaar is. Is dit niet het geval en staat de kleur ook niet tussen de huidige collectie kleuren, dan heb je ook nu waarschijnlijk te maken met een replica Flowerpot lamp.

Haal het maximale uit designweb

Zet Flowerpot lampen op je wishlist en mis geen prijsdalingen meer!

Maak een account aan

4. Beoordeel het formaat van de Flowerpot tafellamp

Als je goed kijkt naar de afmetingen van de Flowerpot lamp die je graag wil kopen, zie je al snel of je te maken hebt met een originele variant of een replica. Bij de originele Flowerpot VP3 en VP9 is de onderste halve bol is precies de helft van de bovenste halve bol. Door de twee halve bollen tegenover elkaar te plaatsen is een perfect gebalanceerde vorm ontstaan waarbij prettig zacht licht uit een nog grotere halve bol langs de kleinere bol schijnt. Daarnaast is de steel perfect recht. Bij replica Flowerpot lampen zie je vaak dat de bollen niet zo perfect in balans zijn, de diameter anders kan zijn en dat de steel iets scheef staat. Ook is de steel vaak een stukje langer dan bij het origineel. Dit zie je ook goed terug op de foto hieronder waarbij origineel en replica naast elkaar staan.

bekijk naar de verschillen van de flowerpot lamp bij het uiterlijk
Links de replica Flowerpot en rechts de originele &Tradition Flowerpot VP9
5 tips om een replica lamp te herkennen
De originele Flowerpot VP9
Dit zijn de verschillen tussen een origineel en een replica
De replica Flowerpot

5. Replica Flowerpot herkennen? Vergelijk de product foto’s met de review foto’s

Op het internet worden veel foto’s hergebruikt, zo ook de foto’s van originele Flowerpot lampen door aanbieders van replica’s. Dit maakt het een stuk ingewikkelder om te zien of je een echte of neppe Flowerpot bestelt. Onze tip in dit geval? Scroll door naar de foto’s van klanten die een review achter gelaten hebben. Vaak zie je dat klanten bij hun review foto’s uploaden om te laten zien hoe de lamp er in het echt uit ziet, hoe deze licht geeft en hoe deze in hun interieur staat. Als je onze voorgaande tips goed hebt doorgelezen, zal je aan de hand van de review foto’s als het goed is direct herkennen of je met een replica of origineel te maken hebt. In dit artikel gaan we hier nog verder op in, inclusief concrete voorbeelden.

6. Prijsverschillen tussen de replica en originele Flowerpot lampen

Als je via Google naar Flowerpot lampen zoekt, zie je direct dat de prijzen flink kunnen verschillen. Dit komt helaas niet door hele goede aanbiedingen, maar doordat je via Google zoals we net al noemden ook replica varianten als resultaat te zien krijgt. De prijs van de Flowerpot VP3 lamp begint doorgaans bij 200 euro rekening houdende met aanbiedingen. Voor de Flowerpot VP9 is de minimum prijs inclusief acties doorgaans 119 euro. Mocht je veel lagere prijzen tegen komen dan hiervoor genoemde prijzen, dan heb je helaas toch echt met een replica te maken.

replica staan ook in Google Shopping
&Tradition Flowerpot draagbare lamp vp9, Mustard

Prijzen &Tradition Flowerpot draagbare lamp vp9, Mustard

Byflou Een design universum voor u en uw huis
bekijk product in de webshop bekijk
Lampenmaster Designlampen bij Lampenmaster.nl
bekijk product in de webshop bekijk

Bonus tip! Zo koop je zeker geen replica Flowerpot lamp

Wil je jouw nieuwe, originele Flowerpot tafellamp nu alsnog voor de scherpste prijs aanschaffen? Koop je nieuwe lamp dan via designfinder, waarin wij maar liefst vijf keer per dag de actuele prijzen van de aanbiedende webshops voor je vergelijken. Zo hoef je zelf niet meer op zoek naar de beste prijs én weet je zeker dat je straks een origineel exemplaar in je interieur hebt staan.

Ben je nog niet zeker of je de VP3 of VP9 wil, of twijfel je nog over de kleur? Zet ze dan op je wishlist, zodat je jouw favorieten gemakkelijk terug kan vinden en ook nog eens een mailtje van designweb ontvangt indien de prijs verandert. Heb je een maximaal budget om uit te geven aan jouw nieuwe Flowerpot lamp? Maak dan ook even een prijsalert aan. Je ontvangt dan een melding wanneer de prijs van je favoriete items jouw ingestelde prijsalert raakt. Wil je meer weten over hoe designweb precies werkt? Je leest het hier.

Originele Flowerpot shoppen

Terug naar het overzicht

 • Artemide
 • Foscarini
 • Knoll
 • USM
 • Artifort
 • Louis Poulsen
 • Muuto
 • Tom Dixon
 • String
 • &Tradition
 • FLOS
 • Fritz Hansen
 • Moooi
 • Ligne Roset
 • Vitra
 • Kartell
 • Hay
 • Driade

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.