Designweb - de grootste design zoekmachine

Wat is fast furniture en wat heeft designweb hiermee te maken?

blog
16-02 2024, 11:15
designweb redactie

Fast furniture is een blinde vlek als het gaat om milieuvervuiling en oneerlijke productie. Er worden al jaren lang stappen gezet ten aanzien van fast fashion, maar fast furniture is met elk jaar 11 miljard kilo aan vuilnis in Europa nog veel vervuilender dan fast fashion.

Het is aan de producenten en bedrijven van meubels en accessoires om in dit kader structurele veranderingen aan te brengen in hun processen, bijvoorbeeld door lokaal te produceren en recyclebare materialen te gebruiken. Als consument kan je natuurlijk zelf kiezen of je bijdraagt aan de fast furniture vervuiling, of juist bewuster koopt. Door voor design items te kiezen voor in je interieur, doe je bewuste investeringen die jaren lang meegaan. Door de hoge kwaliteit van designmeubels en de tijdloze vormgeving, koop je jouw design voor het leven (of twee)!

Wat is Fast Furniture en hoe maken we met designweb impact hiertegen
Fast furniture is met elk jaar 11 miljard kilo aan vuilnis in Europa nog veel vervuilender dan fast fashion

Wat is fast furniture?

Fast furniture is eigenlijk precies hetzelfde als fast fashion, alleen dan in de meubelindustrie. Het zijn meubels die zo goedkoop mogelijk in grote hoeveelheden gemaakt worden en waarvan de collecties continu wisselen. Helaas gaat dit vaak ten koste van eerlijke, gezonde werkomstandigheden en natuurlijk het milieu. Er worden goedkope grondstoffen gebruikt, de medewerkers in de fabrieken krijgen zo min mogelijk betaald en de meubels zijn vaak niet te recyclen. In tegenstelling tot fast fashion wordt er tot nu toe nog maar weinig aandacht besteed aan fast furniture. Bizar, want de impact van fast furniture is in werkelijkheid nog groter dan de impact van fast fashion. Door voor design items te kiezen in plaats van fast furniture, doe je dus niet alleen jezelf een plezier door voor een kwalitatief goed, tijdloos item te kiezen, maar de rest van de wereld ook. Gelukkig zijn er steeds meer designmerken die rekening houden met duurzaamheid en is er een steeds groter aanbod alternatieven beschikbaar in de meubelindustrie.

fast furniture is nog erger dan Fast fashion, designweb wil impact maken
Gaat jouw meubelstuk naar een nieuw huis of naar de vuilnisbelt?

Fast furniture: 11 miljard kilo aan meubels op de vuilnisbelt per jaar

Ja, je leest het goed! Maar liefst 11 miljard kilo aan meubels wordt jaarlijks weggegooid in Europa. 11 Miljard! Slechts 10 procent hiervan wordt gerecycled, de rest wordt allemaal verbrand of eindigt op de vuilnisbelt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de onzichtbare impact die fast furniture heeft op de wereld. Die is namelijk nog veel groter. Waar kan je dan aan denken? Allereerst natuurlijk aan de CO2-uitstoot tijdens de productie en het vervoer. Maar daarnaast ook aan het gebruik van giftige stoffen en oneerlijke, ongezonde arbeidsomstandigheden (soms zelfs dwangarbeid en kinderarbeid!). Tevens vindt er vaak natuurvernietiging plaats om fast furniture mogelijk te maken, bijvoorbeeld door ontbossing door bomen te kappen en vervuiling. Wist je dat er bijvoorbeeld elke seconde een boom wordt gekapt voor de producten van IKEA? Gelukkig bestaan er steeds meer initiatieven om de ontzettende vervuiling van fast furniture onder de aandacht te brengen. Een goed voorbeeld is The Substitute, met als missie ‘de duurzaamheidstransitie in de interieur- en verbouwbranche te versnellen’. Op hun website vind je ontzettend veel informatie over de interieurbranche in combinatie met duurzaamheid en je kan er zelfs een opleiding volgen om te leren hoe je inspeelt op duurzaamheid als je in de meubel- en interieurbranche werkzaam bent.

Trendgevoeligheid en interieurstylisten

Tegenwoordig word je platgegooid met nieuwe woontrends en is het soms allemaal niet meer bij te houden. Of je nou mee wil bewegen met trends of niet, je wordt er uiteindelijk toch altijd door beïnvloed. Met behulp van fast furniture is een wisseling van woonstijl zo gemaakt.

"je neemt gemakkelijk afscheid van de items die je al in huis hebt omdat ze toch niet duur waren, én je koopt nieuwe, goedkope items voor de komende periode"

Als interieurstylist in eigen huis geef je je muren zo een ander kleurtje, en vervang je de items die je vorig jaar kocht met nieuwe items van zaken als de Kwantum, Leenbakker en Karwei. Hier raken we direct de kern: je neemt gemakkelijk afscheid van de items die je al in huis hebt omdat ze toch niet duur waren, én je koopt nieuwe, goedkope items voor de komende periode. Hartstikke leuk voor je interieur op korte termijn, maar wat is het effect voor de langere termijn en voor de rest van de wereld? En hoe kwalitatief en uniek is jouw interieur dan nu écht?

Fast Furniture en Fast Fashion, dit doet designweb er aan
First edition Egg Chair van Fritz Hansen uit 1960 voorzien van nieuwe bekleding

Fast furniture en fast fashion

De impact van fast furniture nog groter dan de impact van fast fashion. Toch horen en lezen we regelmatig over fast fashion en groeit het bewustzijn hierover onder consumenten, terwijl fast furniture nog een blinde vlek is. De afgelopen jaren is de import van goedkope meubels met een korte levensduur ontploft, waarbij maar liefst 60 procent van de producten die in de EU worden geïmporteerd uit China komen. Ter beeldvorming: een houten kast uit China veroorzaakt 107kg CO2-uitstoot, terwijl een kast uit Nederland de helft hiervan uitstoot. Voor zowel fast furniture als fast fashion geldt dat het de bedrijven en aanbieders zijn die impact kunnen maken door hun aanbod aan te passen, en de consumenten impact kunnen maken door te kiezen wat ze wel en vooral niét kopen! Vraag je voordat je een nieuw item koopt daarom altijd een twee dingen af:

  1. Kan ik de items die ik heb nog opknappen? Dit kan bijvoorbeeld door een nieuw snoer aan een lamp te bevestigen, een stoel opnieuw te stofferen of een kast te schilderen.
  2. Kan ik hetgeen ik zoek misschien lenen, leasen of huren? Iets wat je maar een paar keer wil gebruiken, kan je misschien best wel lenen van iemand anders. Daarnaast kan je tegenwoordig veel items voor in huis leasen of huren. Denk hierbij vooral aan elektronische apparaten, bijvoorbeeld via Blue Movement.
  3. Waar en waarvan is het item dat ik graag wil aanschaffen gemaakt? Het transport van goederen kost ontzettend veel CO2-uitstoot. Daarnaast vindt in het buitenland helaas nog steeds dwang- en kinderarbeid plaats. Ook is het materiaal waarvan fast furniture is gemaakt lang niet altijd te recyclen. Lees dus altijd van tevoren waar iets is gemaakt en onder welke omstandigheden. Om zeker te weten dat je je geen zorgen hoeft te maken kan je je meubels het best van lokale merken en ateliers kopen. Je betaalt dan doorgaans een hogere prijs, maar het zijn wel eerlijke prijzen voor items van goede kwaliteit die jaren lang meegaan.
     

 

Koop design meubels in plaats van Fast Furniture

Het idee te investeren in items met een hogere prijs, die eerlijk zijn geproduceerd en van goede kwaliteit zijn zodat ze een leven lang mee kunnen, is ook de gedachte achter design meubels. Als je dan toch nieuwe items nodig hebt, koop dan dus het liefst design. Een designmerk dat zich erg focust op duurzaamheid is bijvoorbeeld Vitra. Recent hebben zij hun Vitra Eames Plastic Chairs nog een duurzame upgrade gegeven door het materiaal waarvan de zitkuipen worden gemaakt te vervangen door gerecycled plastic uit Duitse huishoudens. Hiermee werd zowel materiaal hergebruikt als de CO2-uitstoot van het productieproces verkleind en zijn de stoelen zelf ook volledig te recyclen. Je leest er hier meer over. Daarnaast heeft Vitra een duurzaam shop-initiatief naast het reguliere aanbod opgericht: Vitra Circle. Hier koop je Vitra producten die bijvoorbeeld voor showrooms of woonbeurzen zijn gebruikt maar waar verder niets mis mee is, voor een iets lagere prijs dan nieuwe items.

"Het idee te investeren in items met een hogere prijs, die eerlijk zijn geproduceerd en van goede kwaliteit zijn zodat ze een leven lang mee kunnen, is ook de gedachte achter design meubels"

Tijdens het ontwerpproces dat komt kijken bij design meubels wordt naast kwalitatief materiaalgebruik veel aandacht besteed aan tijdloze vormgeving zodat je items echt voor het leven kan aanschaffen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Panthella lamp van Louis Poulsen. Zowel de vloerlamp als de tafellamp krijgen jaar in, jaar uit in talloze interieurs een mooi plekje, en als je hem uiteindelijk wil doorverkopen zal je zien dat de lamp zijn waarde goed behouden heeft. Uiteraard is niet elk designmerk even duurzaam en is ook hier nog een flinke slag in te slaan. Wel gaat bij elk merk dat je vindt via desigfinder veel aandacht uit naar kwaliteit en sterk materiaalgebruik. De prijs/kwaliteitverhouding is doorgaans goed, de items kunnen tegen een stootje en als je er toch op uitgekeken bent verkoop je ze gemakkelijk door om er iemand anders weer een jaren lang blij mee te maken.

Fast Furniture ga je tegen door design te kopen
Links het 'oude' Vitra plastic, rechts het nieuwe Vitra RE

Hoe zuinig ben jij op je meubels?

Design meubels zijn duurder dan fast furniture meubels; dat is een feit. Maar stel dat jij een bijzettafeltje van 20 euro koopt waar je toevallig tegenaan loopt bij Xenos en denkt ‘hé daar vind ik wel een leuk plekje voor in huis’. En daarnaast koop je na goed overwegen (want: prijzig!) de Zigzag bijzettafel van POLSPOTTEN die je al een tijdje op je wishlist had staan en perfect naast de bank past. Waar ben je dan zuiniger op in gebruik? En welke geef je liever een blijvend, prominent plekje in je interieur? Wij kunnen het wel raden! Daar komt nog eens bij dat het tafeltje van POLSPOTTEN waardevast is, dus als je erop uitgekeken bent verkoop je hem gemakkelijk door tegen een goede prijs aan iemand die er vervolgens weer jaren van kan genieten. Voor het tafeltje van Xenos neem je misschien niet eens de moeite om hem op een site als Marktplaats te zetten, want je krijgt er misschien nog 5 of 10 euro voor. Dus hup! Je gooit hem zo op de fast furniture vuilnisbelt waar al 11 miljard kilo per jaar op ligt!

Hoe gaat designweb fast furniture te lijf?

In lijn met hetgeen we hiervoor al geschetst hebben, is het de missie van designweb om design items voor zo veel mogelijk mensen zo toegankelijk mogelijk te maken. Waarom? Omdat het investeringen voor jaren zijn, van geweldige kwaliteit en met prachtige vormgeving. Design aankopen zijn bewuste aankopen die je doet voor zowel nu als voor later, voor jezelf of voor een ander. Daarnaast werkt designweb er dagelijks aan Dutch design een podium te bieden, zowel van de grotere merken als de kleine ondernemers die duurzaam en lokaal te werk gaan.

Wij begrijpen als geen ander dat je soms even moet sparen voor de design items die je graag aan je interieur wil toevoegen. Dit vinden wij zelfs een pluspunt: als je het item nog wil als je het bedrag eenmaal bij elkaar hebt gespaard, weet je zeker dat je geen impulsaankoop doet. Je zet je favoriete design items met een klik op de knop op je persoonlijke wishlist, waar je ze gemakkelijk terug kan vinden. Daarnaast krijg je voor de items die op je wishlist staan een e-mail indien de prijs verandert, zodat je je investering altijd tegen de beste prijs doet. Heb je een maximaal budget beschikbaar en valt het design item dat je graag wil aanschaffen daar nog buiten? Maak dan ook een prijsalert aan, dan krijg je een seintje wanneer je favoriete items jouw prijsalert raken. Wij checken 5x per dag de actuele prijzen. Als je je aankoop eenmaal gedaan hebt, hopen wij dat je er jaren lang van geniet en het doorverkoopt als het niet langer bij je interieurstijl past. Zo gaan design items een leven lang mee en maken we de fast-furniture-afvalberg samen steeds een beetje kleiner!

Designfinder hier zoek je design en geen fast furniture

Haal het maximale uit designweb met een account

Om fast furniture maximaal te lijf te gaan en de beste gebruikerservaring op designweb te ervaren, maak je hier gemakkelijk een account aan.

Haal het maximale uit designweb

Ga fast furniture maximaal te lijf en koop design in plaats van fast furniture

account aanmaken
Terug naar het overzicht

  • Muuto
  • &Tradition
  • Ligne Roset
  • Foscarini
  • String
  • Driade
  • Knoll
  • Tom Dixon
  • FLOS
  • Kartell
  • Hay
  • Vitra
  • Louis Poulsen
  • Moooi
  • Artemide
  • Artifort
  • Fritz Hansen
  • USM

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.