Designweb - de grootste design zoekmachine

Pre-owned Nelson Bubble hanglamp kopen van Herman Miller? Zo herken je een replica!

blog
20-02 2024, 15:30
designweb redactie

De Nelson Bubble lamp van Herman Miller is een echte design klassieker die nog altijd in productie is maar ook goed vindbaar is op de pre-loved markt. Ben jij van plan om een Nelson Bubble hanglamp aan te schaffen maar ben je bang dat je misschien een replica koopt? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waardoor je zeker weet dat je een originele Nelson Bubble hanglamp voor in je interieur koopt!

Originele Nelson Bubble kopen voor de laagste prijs?

Stel een prijsalert in! Daalt de prijs naar jouw gekozen bedrag, dan krijg je een seintje!

Ja, ik wil een prijsalert instellen!
dit zijn de verschillen tussen een replica en originele Nelson Bubble lamp
Hoe herken je een replica Nelson Bubble hanglamp van Herman Miller en HAY?

De echte Herman Miller Nelson Bubble hanglampen

De originele Herman Miller Nelson Bubble lampen hebben een vindingrijke historie. George Nelson was als invloedrijke ontwerper van het modernisme in Amerika verliefd geworden op een set hanglampen uit Zweden, alleen het prijskaartje stond hem totaal niet aan. Dit kwam door de zijden bekleding van de lampen, die erg duur was. Toen Nelson terugdacht aan een artikel dat hij in de New York Times had gelezen over hoe Liberty-schepen werden geconserveerd door dekken te bespannen met netten en daarna te besproeien met een webvormend plastic, besloot hij de fabrikant hiervan op te bellen. Dit bleek een succes; Nelson kreeg het webvormende plastic in handen en paste het toe in het ontwerp van de Bubble lampen. En zo geschiede!

 

Het gehele ontwerp van de Bubble lampen heeft Nelson zo uitgedacht dat ze gemakkelijk te produceren zijn, weinig gereedschap vereisen en niet gelast hoeven te worden. Het bolvormige frame is gemaakt van geperforeerde ringen die met stalen draden worden geplaatst, waardoor de constructie de benodigde spanning goed kan behouden. Vervolgens wordt het frame bespoten met harslak om een vezelweb te vormen, waarover een kunststof coating wordt aangebracht zodat de typerende doorschijnende ‘huid’ van de lamp ontstaat. George Nelson is er zo in geslaagd prachtig, tijdloos design op de markt te brengen voor een toegankelijke prijs. Je leest hier onze uitgebreide review van de Nelson Bubble Saucer lamp.

tips om een replica Nelson Bubble te herkennen
De Nelson Bubble familie, origineel van Herman Miller in de EU door HAY gedistribueerd
zo koop je geen replica Nelson Bubble hanglamp

Helaas maar waar: er zijn veel replica Nelson Bubble varianten op de markt

Zoals met veel design klassiekers het geval is, zijn er helaas veel soorten replica’s op de markt van de Nelson Bubble lampen. We begrijpen dat een bepaald ontwerp zo nog toegankelijker wordt voor het bredere publiek, alleen gaat dit compleet ten koste van de kwaliteit, duurzaamheid en uitstraling van de design lampen. Mocht je op zoek zijn naar een Nelson Bubble hanglamp, raden we je daarom altijd aan voor het echte design te gaan. Dit kan zowel nieuw als pre-loved. Maar hoe zorg je er nu voor dat je niet alsnog eindigt met een replica in je interieur, zonder dat dit de bedoeling was?

1. Originele of replica Nelson Bubble lamp? Vraag om het certificaat van echtheid voor het bewijs!

De eerste en gemakkelijkste tip: check of er een certificaat van echtheid bij je nieuwe Nelson bubble hanglamp komt. Als je er eentje pre-loved koopt kan je aan de verkoper vragen of je voorafgaand aan de koop een foto van het certificaat mag ontvangen, en of-ie meegestuurd kan worden bij je daadwerkelijke aankoop. Dit is namelijk hét bewijs dat de lamp origineel is. Mocht je de Nelson Bubble lamp nieuw voor een goed prijsje scoren en zit er geen certificaat bij? Dan heb je helaas toch echt een replica gekocht en zouden wij je adviseren hem direct terug te sturen. Online heb je dit namelijk niet altijd direct door omdat webshops die replica’s verkopen vaak originele foto’s van betrouwbare webshops of het merk zelf gebruiken. Je leest er hier meer over.

7 tips om een replica te herkennen
Het certificaat van echtheid
replica shops gebruiken originele foto's.
Replica shop die een originele foto gebruikt

2. Check de kwaliteit: een replica Nelson Bubble vertoont vaak gebreken

Als je hiervoor hebt gelezen hoe een originele Nelson Bubble lamp wordt vervaardigd, heb je waarschijnlijk al snel door dat je goede kwaliteit kan verwachten. Doordat replica’s doorgaans niet op dezelfde ambachtelijke manier worden geproduceerd, zal je direct zien dat de kwaliteit van een replica Nelson Bubble lamp een stuk slechter is. Zo kan het bijvoorbeeld dat het frame onvoldoende spanning houdt, de bekleding een stuk minder doorschijnend of juist te doorschijnend is en minder zijdeachtig aanvoelt, de bedrading en het frame anders is en de algehele afwerking niet zo netjes is als zou moeten.

kwaliteit van een replica Nelson Bubble is vaak slecht
dit is een originele Nelson hanglamp van Herman Miller
Een originele Nelson Bubble hanglamp
replica Nelson bubble saucer hanglamp
Een replica Nelson Bubble hanglamp (let op details)

3. De echte Nelson Bubble lamp beschikt over een wit snoer

Kijkend naar een aantal replica’s die wij online hebben gevonden, valt ons direct op dat veel replica Nelson Bubble lampen zijn bedraad met een doorschijnend snoer. Dit is bij de echte Nelson Bubble lampen niet het geval; deze beschikken altijd over een wit snoer. Hieronder zie je een duidelijk voorbeeld van het verschil.

4. De echte Nelson Bubble lampen hebben een RVS plafondkapje

Een ander heel duidelijk uiterlijk kenmerk van de originele Nelson Bubble lampen is dat ze allemaal voorzien zijn van een RVS plafondkapje. Bij replica’s is dit lang niet altijd het geval en hebben ze bijvoorbeeld een wit plafondkapje, of kleiner of groter plafondkapje. Heb je een goede deal gevonden maar beschikt de lamp niet over een RVS plafondkapje zoals je hieronder ziet? Dan heb je ook hier waarschijnlijk te maken met een neppe Nelson Bubble lamp.

details van een originele nelson bubble hanglamp
Originele Nelson Bubble snoer en plafondkapje
pre-owned nelson bubble lamp kopen gebruik deze tips
Replica Nelson Bubble snoer en plafondkapje

5. Beoordeel de bovenkant van de Nelson Bubble: is de fittingkap van RVS?

George Nelson lijkt van RVS te hebben gehouden tijdens het ontwerpen van de Bubble serie, want ook de kap van de fitting van de Nelson Bubble lampen is vervaardigd uit RVS. Dit is natuurlijk - net als het plafondkapje - wat kostbaarder dan plastic, waardoor je vaak bij replica lampen ziet dat dit gedeelte niet van RVS gemaakt is. Kijk dus ook altijd even in de kap naar de fitting als je de mogelijkheid hebt de Bubble lamp die je wil kopen in het echt te bekijken. Is deze van plastic? Dan is het een replica!

6. Nóg meer RVS: de trekontlaster van de Bubble serie

Ja hoor, nog meer RVS details! Maar dan nu andersom! De trekontlaster die aan het snoer van de Bubble lampen bevestigd is, is namelijk niet van RVS en bij de replica’s vaak wel. Bij de echte Nelson Bubble lampen is deze gewoon van plastic gemaakt is. It’s all in de details!

de originele Nelson bubble saucer lamp
Het origineel heeft een rvs fitting kapje
replica nelson bubble lamp
Plastic fitting kapje van de replica Nelson Bubble

7. Prijsverschillen tussen de replica en originele Nelson Bubble lampen

Het meest duidelijke verschil tussen een replica en originele Nelson Bubble lamp is uiteindelijk natuurlijk vaak de prijs. Dit is tevens het meest aantrekkelijke verschil, want jij denkt waarschijnlijk dat je een geweldig koopje hebt gevonden! Niets is minder waar: je betaalt minder maar je ontvangt ook minder kwaliteit, minder duurzaamheid, een kortere levensduur en een stuk minder mooie details waar het bij de Bubble serie juist om draait. In de EU is HAY de officiële distributeur van de gehele Herman Miller Nelson Bubble collectie, dus je kan het best altijd eerst de originele prijs op de website van HAY of in designfinder checken voordat je je zoektocht voortzet naar de beste prijs. Zie je een goede aanbieding met bijvoorbeeld 20 procent korting bij een betrouwbare webshop zoals flinders.nl of misterdesign.nl, dan is er niets aan de hand en heb je terecht een goede deal te pakken! Vind je de lamp voor de helft van de prijs? Dan is dat helaas toch echt too good to be true.

HAY Nelson Ball Bubble Hanglamp - Small

Prijzen HAY Nelson Ball Bubble Hanglamp - Small

Bonus tip! Op designweb loop je nooit het risico risico een replica Nelson Bubble hanglamp te kopen

Mocht je 100 procent zeker willen zijn van je originele Nelson Bubble aankoop en wil je zelf niet uren lang naar de beste online prijs zoeken? Dan hebben wij de oplossing voor je: de designfinder van designweb! In designfinder vind je een uitgebreid aanbod design items, waaronder natuurlijk de gehele Nelson Bubble collectie via HAY. Wij werken uitsluitend met betrouwbare webshops samen, en vergelijken maar liefst vijf keer per dag de actuele prijzen van deze webshops voor je. Als je op de detailpagina kijkt van de Bubble lamp die jij graag wil, zie je de beste prijs direct bovenaan staan. Momenteel vergelijken wij de prijzen van 24 webshops voor je, over een tijdje zelfs van meer dan 50 webshops!

Haal het maximale uit designweb

Zet de Nelson Bubble hanglampen op je wishlist en we geven je een seintje als de prijs daalt!

maak een account aan

Weet je nog niet zeker welke Nelson Bubble lamp je aan wil schaffen voor je interieur, of wil je nog even afwachten of de prijs misschien nog iets daalt? Als je een designweb account hebt zet je al je favorieten gemakkelijk op je persoonlijke wishlist. Zo vind je ze altijd met één druk op de knop terug en ontvang je een mailtje indien de prijs van een van je favorieten verandert. Past de Bubble lamp net niet binnen je budget? Maak dan ook een prijsalert aan zodat je een seintje krijgt indien de prijs van de lamp jouw prijsalert raakt. Zo shop je jouw nieuwe design lamp online gemakkelijk voor de beste prijs. Handig, toch?!

bekijk Nelson Bubble lampen

Terug naar het overzicht

 • FLOS
 • USM
 • Knoll
 • Fritz Hansen
 • Foscarini
 • Ligne Roset
 • Louis Poulsen
 • Moooi
 • Tom Dixon
 • Hay
 • Driade
 • Kartell
 • String
 • Artemide
 • Artifort
 • &Tradition
 • Muuto
 • Vitra

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.