Je bent op zoek naar nieuwe items voor je interieur. Je wil graag een mooie set stoelen voor aan de eettafel een een lamp voor erboven. Online zie je al snel dat de prijzen ontzettend uiteen lopen; design items zijn een stuk duurder dan items van fast furniture ketens. Hoe zit dit nou precies? Waarom zijn design meubels en lampen zo duur? Wij leggen het uit!
Design meubels zijn doorgaans duurder dan fast furniture alternatieven van bijvoorbeeld de Kwantum of Karwei. Dit is in eerste instantie best gek, toch? Nou, nee! Dit is helemaal niet gek. Design meubels zijn afkomstig van professionele ontwerpers en merken die enorm veel verstand hebben van vormgeving en elk een unieke stijl hebben. Maar daarnaast zijn ze vaak ook bekend en geliefd doordat hun ontwerpen innovatief, anders dan anders en bovenal tijdloos zijn.
“Er spelen een flink aantal factoren een rol als het gaat om het prijskaartje dat aan design meubels en lampen wordt gehangen”
Er spelen een flink aantal factoren een rol als het gaat om het prijskaartje dat aan design meubels en lampen wordt gehangen. Het gaat namelijk echt niet alleen om de naam en stijl van de ontwerper of het merk waarvan het design item afkomstig is. Zaken als het ontwerp zelf en de complexiteit hiervan, het materiaalgebruik, het productieproces, de kwaliteit en schaarste hebben allemaal een grote invloed op de hogere prijs van design. Het is maar net waar je prioriteit aan geeft in je uitgaven, maar als je besluit design items aan te schaffen investeer je in tijdloos design dat een leven lang mee gaat.
Het ontwerp van design meubels en lampen is zeker van invloed op de prijs. Het kan wel dagen, maanden of zelfs jaren duren voordat een ontwerp af is en gerealiseerd kan worden. Dit heeft ook te maken met het feit dat professionele ontwerpers graag willen innoveren met hun ontwerpen. Zo was bijvoorbeeld de Nesso lamp van Artemide een van de eerste ontwerpen volledig vervaardigd uit kunststof. Dit was uniek voor in die tijd, wat hem extra bijzonder maakt. Of neem de Nelson Bubble lampen van Herman Miller. George Nelson wilde een zijdeachtige kap creëren zonder echt zijde te gebruiken omdat de lampen dan te kostbaar zouden worden. Daarom ontwierp hij een stalen frame op een dusdanige manier dat deze spanning kon houden en gebruikte hij een innovatieve plastic spray om een zijdeachtige laag als huid op het frame aan te brengen. Opnieuw een uniek ontwerp dat nou eenmaal prijziger is dan een lamp met een goedkope stoffen kap met een frame waarbij geen aandacht is besteed aan de details. Een derde voorbeeld: het ontwerp van de Togo Chair van Ligne Roset. Deze fauteuils zijn dusdanig ontworpen dat iedereen er lekker op zit, hij lichtgewicht maar toch hartstikke stevig is, en is volledig vervaardigd uit verschillende soorten schuim. Als je deze verhalen achter de ontwerpen van design items leest, vind je dan zelf dat het ontwerp mee zou moeten spelen in de prijs?
We haalden het al kort aan, maar naast het ontwerp staat kwaliteit op nummer één bij design. Ontwerpers en merken vinden het ontzettend belangrijk dat de ontwerpen die zij maken goed tot hun recht komen en een lange levensduur hebben, en voor beide is goede kwaliteit een vereiste. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het gebruik van sterke en vaak natuurlijke materialen zoals wol, katoen, leer, rotan en gerecycled kunststof. Dit is meteen ook de reden waarom replica’s goedkoper zijn; de kwaliteit is een stuk slechter! We vergelijken regelmatig originele uitvoeringen van design items met de replica variant ervan. Zo lees je hier over de vergelijking tussen een replica Flowerpot lamp en een originele Flowerpot van &tradition. De grootste verschillen zitten hem in afwerking, materiaalgebruik en de slecht overgenomen details van het originele ontwerp. Dit zien we ook terug bij de vergelijking die we voor de Vitra Eames Housebird deden, en eveneens bij de Ligne Roset Togo.
De kenmerken die je in deze blogs terugleest van de replica items, zijn eigenlijk ook de standaard voor andere goedkope fast furniture meubels en lampen. Je betaalt er minder voor, maar je krijgt er ook een stuk minder voor. En als je er dan klaar mee bent is het item vaak niet recyclebaar of heeft het zijn waarde verloren, dus komt het op de vuilnisbelt terecht. Wist je dat we in Europa samen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 11 miljard kilo fast furniture vuilnis van slechte kwaliteit? Je zal hier naar alle waarschijnlijkheid écht geen design items tussen vinden, want de mate van kwaliteit zorgt ervoor dat deze hun waarde behouden en een leven lang meegaan. Je leest in deze blog meer over de ontzettend kwalijke effecten van fast furniture.
Nog een belangrijk aspect dat meeweegt in de prijs van design items, is het feit dat design vaak maar in een beperkte oplage wordt gemaakt en lang niet overal verkrijgbaar is. Van massaproductie zoals bij fast furniture is absoluut geen sprake. Deze schaarste brengt een prijs met zich mee, zoals dat eigenlijk voor elk product geldt waarvan de vraag groter is dan het aanbod. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je niet hetzelfde hebt als ieder ander en echt een uniek item bezit. Daarnaast kan je het item weer gemakkelijk doorverkopen als je het niet meer mooi vindt; er zullen veel designliefhebbers op zoek zijn naar vintage design klassiekers waarvan er maar weinig zijn geproduceerd.
Het is inmiddels duidelijk dat er veel aandacht en tijd uitgaat naar het ontwerp van design meubels en lampen, dat de kwaliteit ontzettend belangrijk is, het productieproces soms complex kan zijn en er luxe materialen aan design te pas komen. Daarnaast zijn design items ook nog eens vaak schaars. Al met al brengt dit met zich mee dat de prijs hoger ligt, maar ook dat design items hun waarde goed behouden. Voor sommige mensen zijn design items zelfs een investering, waarvan ze verwachten dat de waarde zal stijgen na verloop van tijd. Je kan dit eigenlijk een beetje vergelijken met het investeren in kunst. Voor ons maakt dit het ook echt de moeite waard om te kiezen voor waardevast design ten opzichte van replica’s en fast furniture. Je gooit namelijk je geld niet weg, je gooit je spullen niet zomaar weg en je hebt een veel unieker interieur!
Video van vitra.com over het verhaal van Charles en Ray Eames en hun ontwerpen die generaties mee gaan.
Het meest bijzondere aan design is misschien nog wel de ontzettend lange levensduur. Misschien maak je het zelf wel niet eens mee dat je design items stuk gaan of versleten raken. Design items gaan - al dan niet met wat onderhoud - écht jaren lang mee, waardoor design stukken soms generaties lang in de familie blijven. Het feit dat design items een tweede (of derde, of vierde!) leven krijgen, geeft daarnaast extra karakter aan de designmeubels. Hoe tof is het om een stoel in je woonkamer te hebben staan die van je ouders is geweest, en die je over een aantal jaren mee kan geven aan je kinderen als er eentje op zichzelf gaat wonen en de stoel mooi vindt?
Dat design items duurder zijn dan fast furniture items die in massa’s geproduceerd worden, is een feit. De redenen waarom design duurder is, is nu ook helder. Je betaalt meer, maar je krijgt ook meer. Meer kwaliteit, meer jaren plezier, meer duurzaamheid en meer langdurige waarde.
“Je zou haast kunnen zeggen dat de prijs-kwaliteit verhouding hetzelfde is als van fast furniture: daarbij betaal je alleen juist weinig en krijg je er weinig kwaliteit voor terug”
Als je ons de vraag stelt of design meubels en lampen te duur zijn, is ons antwoord zonder twijfel nee. We begrijpen maar al te goed dat er verschillende prijsranges bij verschillende uitgavenpatronen horen en dat niet al het design voor iedereen even toegankelijk is, maar de prijzen zijn doorgaans eerlijk. Je zou haast kunnen zeggen dat de prijs-kwaliteit verhouding hetzelfde is als van fast furniture: daarbij betaal je alleen juist weinig en krijg je er weinig kwaliteit voor terug. Aan jou de keuze!
Gebruik onze wishlist of de prijsalert functie om te wachten op een prijsdaling!
Heb je besloten een mooi design item aan te schaffen, en wil je zeker weten dat je jouw nieuwe design item ondanks het hogere prijssegment toch voor de beste online prijs aankoopt? Shop ze dan via designfinder. Hierin vergelijken wij maar liefst vijf keer per dag de actuele prijzen van betrouwbare design webshops voor je. Je zet daarnaast je favorieten gemakkelijk op je wishlist, wat ervoor zorgt dat je een seintje krijgt indien de prijs van een van de items daalt. Heb je een bepaald budget beschikbaar voor je nieuwe design aankoop en vallen de actuele prijzen nog niet binnen je budget? Dan kan je ook een prijsalert aanmaken, zodat je een melding krijgt indien de prijs jouw ingestelde prijsgrens raakt. Zo investeer je gemakkelijk in duur design waar je jaren lang van kan genieten, zonder te veel te betalen!
Naar designfinder
Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.