Designweb - de grootste design zoekmachine

Hoe herken je een replica Eames Lounge Chair van Vitra? Met deze 5 tips koop je een originele!

blog
15-03 2024, 14:40
designweb redactie

Ben je van plan een nieuwe of pre-loved Eames Lounge Chair van Vitra te kopen? Een flinke investering, dus je wil natuurlijk wel zeker weten dat je een origineel koopt. Soms zijn replica’s moeilijk van echt te onderscheiden. Daarom hebben wij vijf concrete tips voor je op een rijtje gezet waarmee jij gemakkelijk zelf een replica kan herkennen. Zo weet je zeker dat je investeert in een originele Vitra Eames Lounge Chair!

Eames Lounge Chair kopen voor de beste prijs?

Stel een prijsalert in! Wij checken de prijs 5x per dag en sturen je een mail als de prijs daalt

Ja, ik wil een prijsalert instellen!
vitra eames lounge chair, origineel of replica. Herken hem met deze 5 tips
5 tips om een replica Eames Lounge Chair te herkennen

Trouwens bij Whoppah of Catawiki vind je ook mooie exemplaren, deze items zijn zorgvuldig gecureerd dus de kans dat je daar een replica Eames Lounge Chair koopt is nihil.

Het gevaar een replica Eames Lounge Chair te kopen!

Zoals helaas met veel populaire maar dure design items het geval is, zijn er van de Eames Lounge Chair heel wat replica’s op de markt gebracht. Google je ‘Eames Lounge Chair’ dan krijg je direct een hele rij replica’s te zien. In eerste instantie kan dit best aantrekkelijk zijn; je kan precies dezelfde stoel voor veel minder geld kopen. Aan het eind van dit artikel weet je dat je absoluut niet hetzelfde koopt. Daarnaast zitten er flink wat nadelen aan een replica. De kwaliteit is vaak een stuk slechter, bijvoorbeeld door nepleer en goedkope grondstoffen voor de basis te gebruiken. Je hebt hierdoor kans dat de stoel een stuk minder comfortabel is en dat-ie natuurlijk veel eerder kapot gaat dan een origineel exemplaar. Daarnaast worden replica’s vaak in landen als China ontworpen, waardoor je een enorme impact maakt op het milieu en niet zeker bent van de arbeidsomstandigheden waaronder medewerkers de stoel gemaakt hebben. Trap er dus niet in en ga op zoek naar een originele Eames Lounge Chair waar jij de rest van je leven van kan genieten!

 

De originele Eames Lounge Chair van Vitra

De originele Eames Lounge Chair van Vitra is in de jaren 50’ ontworpen door Charles en Ray Eames, met als doel tot een ultieme combinatie te komen van elegante vormgeving en optimaal comfort. En dat is gelukt! De stoel is door Vitra in productie genomen in Europa en sindsdien is de Lounge Chair een ware design klassieker geworden waar menig design- en interieurliefhebber een beetje verliefd op is. Charles Eames haalde oorspronkelijk zijn inspiratie uit de oude Engelse clubstoelen en wilde daar een geüpdatete versie van maken. Het hele ontwerpproces heeft jaren geduurd en stap voor stap kwamen ze tot de juiste proporties, het ultieme comfort en de kwalitatief meest hoogwaardige materialen en vakmanschap. Doordat het Charles en Ray Eames gelukt is een lichtere, elegantere en modernere versie te maken van de lompe clubstoelen, is de Lounge Chair een van hun meest beroemde ontwerpen ooit geworden. De stoel heeft met recht de status ‘klassieker’ gekregen in de geschiedenis van design!

Het origineel komt van Charles en Ray Eames
 Charles en Ray Eames op de Eames Lounge Chair
replica lounge chair van vitra herkennen
met deze 5 tips doe je geen miskoop meer bij het kopen van een eames lounge chair
Vitra Eames Lounge Chair + Ottoman Gestoffeerd - Nubia ivory/pearl

Prijzen Vitra Eames Lounge Chair + Ottoman Gestoffeerd - Nubia ivory/pearl

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk

1. Vind je een label aan de Vitra Eames Lounge Chair?

Als je te maken hebt met een originele Eames Lounge Chair, zal deze altijd voorzien zijn van een label in de vorm van een klein plastic of papieren plaatje onderop de zitting of onder het kussen. Het verschilt per gebied en per periode hoe dit label er precies uitziet, maar je zal er altijd de naam van Herman Miller, Mobilier International, ICF of Vitra op terugvinden. Herman Miller is de distributeur in de Verenigde Staten, Mobilier International was de distributeur van Herman Miller in Frankrijk in de jaren 60’ en 70’, ICF had in Italië tot de jaren 80’ een licentie en Vitra is de Europese distributeur van de Eames Lounge Chair. Vind je nergens op de stoel een van de labels terug? Hij kan er natuurlijk door de jaren heen af zijn gevallen, maar het is ook een indicatie dat je met een replica te maken kan hebben!

label van vitra en herman miller op de eames lounge chair
beeld: vitra.com en Herman Miller labels van design-market.eu

2. Check de afmetingen van de Eames Lounge Chair

Als je bereid bent te investeren in een Eames Lounge Chair heb je de stoel vast al regelmatig bekeken en je in de vormgeving verdiept. Misschien zie je wel direct dat de proporties een beetje af lijken te wijken als je met een replica te maken hebt. Maar mocht je dit op het blote oog niet zien, dan is het verstandig de stoel op te meten. De meeste replica’s komen namelijk niet overeen met de afmetingen van de originele Eames Lounge Chair. Vaak zie je dat ze iets langer en breder zijn. Let wel op! Vitra is een aantal jaar geleden ook met een breder model uitgekomen omdat de bevolking steeds een stukje groter is geworden ten opzichte van de jaren 50’. Hieronder zie je de afmetingen van de originele Lounge Chair, de nieuwe versie uitgebracht voor Vitra en de afmetingen van de bijbehorende Ottoman. Wijkt de Lounge Chair die je graag wil kopen af van onderstaande afmetingen? Grote kans dat je een replica voor je hebt.

de afmetingen van de originele lounge chairs

3. Zit er een aanpasbare kantelmechanisme op? Replica Eames Lounge Chair!

In eerste instantie zou je denken dat een kantelmechanisme luxe is en dus juist terug te vinden is op de originele Eames Lounge Chair. Niets is echter minder waar: de originele Eames Lounge Chair is niet voorzien van een dergelijk mechanisme en heeft één vaste stand waarin de stoel achterover gekanteld staat. Volgens Charles en Ray Eames is dit de perfecte houding om tot rust te komen en de onderrug en wervelkolom te ontlasten, en dus was een kantelmechanisme niet nodig. Kan je de Eames Lounge Chair die je graag wil kopen wel kantelen? Dan is dit nog een indicatie dat je een replica voor je hebt en kan je hem beter niet kopen.

geen aanpasbaar kantelmechanisme op lounge chair origineel

4. Replica Eames Lounge Chair herkennen? Bekijk de afwerking en het onderstel

Zoals we van design gewend zijn zijn de originele Eames Lounge Chairs erg netjes afgewerkt. Zo zie je bijvoorbeeld nooit blootliggende schroeven in de drie houten schalen die de buitenkant van de stoel vormen. Daarnaast zijn de houten schalen gemaakt van multiplex en beschikken de originele versies over vijf lagen multiplex en de recente door Vitra uitgebrachte versie zeven lagen. Zie je wel schroeven of meer of minder lagen multiplex? Dan zijn dit beide indicaties dat je mogelijk met een replica Lounge Chair te maken hebt. Aan het onderstel kan je dit overigens ook zien. De echte Eames Lounge Chair heeft vijf poten en de hocker heeft er vier die een kleine hoek hebben, maar zijn niet helemaal stijl of vlak. Bij replica’s zie je vaak dat de poten wel een hele stijle helling hebben en dat de hocker vaak vijf poten heeft in plaats van vier.

5 tips op een replica vitra lounge chair te herkennen

5. Zoek op ‘Vitra Eames lounge Chair’ en let op de prijs

Zoals we al aangaven zijn er helaas ontzettend veel replica Eames Lounge Chairs in omloop. Om de kans dat replica’s tussen je zoekresultaten staan iets te verkleinen, raden we aan om in de zoekmachine die je gebruikt als zoekterm altijd ‘Vitra Eames Lounge Chair’ of ‘Herman Miller Eames Lounge Chair’ te gebruiken. Bij de replica’s staan de namen van distributeurs er niet bij, waardoor je logischerwijs minder replica resultaten krijgt. Toch zullen ze er zo nu en dan ongetwijfeld tussen staan. Hoe maak je dan het onderscheid? Door de prijs! De prijs van een echte Vitra Eames Lounge Chair begint bij €5225 voor de Nubia versie en €6545 voor de leren versie. Heeft de stoel die je op het oog hebt een veel lagere prijs? Dan is het waarschijnlijk een replica en kan je je geld beter bewaren om uiteindelijk in een echte Eames Lounge Chair te investeren waar je de rest van je leven plezier van hebt.

alle verschillen tussen een origineel en replica op een rij
Vitra Eames Lounge Chair + Ottoman - Zwart Gepigmenteerd Noten / Nero Premium Leather

Prijzen Vitra Eames Lounge Chair + Ottoman - Zwart Gepigmenteerd Noten / Nero Premium Leather

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk
replica of origineel eames lounge chair

Bonus tip! Via designweb koop je geen replica Eames Lounge Chair

Wil je 100 procent zeker weten dat je geen replica Eames Lounge Chair koopt? Zorg dan dat je je aankoop via designweb doet. In designfinder vind je namelijk ál het online beschikbare design van betrouwbare design webshops op één plek. Van al deze design webshops vergelijken wij maar liefst vijf keer per dag de actuele prijzen, waardoor je gemakkelijk ziet waar de prijs het laagst is en zelf het internet niet hoeft af te zoeken.

Weet je nog niet zeker of je de stap wil maken te investeren in een Vitra Eames Lounge Chair? Zet hem dan op je wishlist. Je kan hem zo gemakkelijk terugvinden en je krijgt een e-mail van ons indien de prijs verandert. Mocht je een specifiek budget beschikbaar hebben voor je aankoop en is de stoel nog te duur? Maak dan ook een prijsalert aan zodat je een e-mail ontvangt wanneer de prijs jouw ingestelde prijsalert raakt. Zo hoef je zelf niet de hele tijd de prijs in de gaten te houden en weet je zeker dat je je aankoop binnen budget kan doen!

Bekijk in designfinder

Beeld: vitra.com

Terug naar het overzicht

 • USM
 • Fritz Hansen
 • Artifort
 • Ligne Roset
 • Tom Dixon
 • Driade
 • FLOS
 • &Tradition
 • Knoll
 • Artemide
 • Vitra
 • Moooi
 • Kartell
 • Muuto
 • Louis Poulsen
 • Hay
 • Foscarini
 • String

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.