Designweb - de grootste design zoekmachine

Review: PH 5 Mini hanglamp in monochrome blue van Louis Poulsen

review
22-12 2023, 17:00
Jasper van @witte_huis

Review over de PH 5 mini van Louis Poulsen in de kleur Monochrome Blue. Geschreven door Jasper van het Instagram kanaal @witte_huis.

PH 5 Mini in de kleur monochrome blue is de volgende lamp die aan de beurt is voor een review. In het Witte Huis hebben we in de hal betontegels uit 1927 liggen. Oker, lichtbruin/bruin en antraciet tinten combineren mooi met het felle blauw van de PH 5 mini van Louis Poulsen. Combineer 1927 met het ontwerp van de PH 5 mini uit 1958 en je krijgt een prachtige sfeer. Lees in deze review onze bevindingen.

PH 5 mini van Louis Poulsen review
De PH 5 Mini in de Monochrome Blue kleur van Louis Poulsen

Wil je snel de belangrijkste bevindingen lezen van deze review, spring dan hieronder snel naar het onderwerp:

Review van de PH 5 Mini verpakking

Deze review begint ook weer bij de verpakking. De PH 5 Mini heeft namelijk een reis uit het noorden afgelegd, dus de verpakking moet dan wel in orde zijn. De PH 5 Mini zit goed verpakt, en kwam onbeschadigd aan, in een doos die er ook goed uit ziet aan de buitenkant. Op de doos vind je informatie en het design concept van de PH 5 Mini. Aan andere zijdes vind je informatie over Louis Poulsen en de ontwerper Poul Henningsen. Minpuntje is dat de PH 5 mini in de kleur zwart staat afgebeeld. Zou nog mooier zijn als je direct de kleur kon zien van de lamp die er inzit. Verder is de verpakking hoogwaardig en kan de lamp niet beschadigen, alle onderdelen zitten afzonderlijk verpakt.

Wat is er bij de PH 5 mini meegeleverd?

In de doos van de PH 5 mini vind je de lampenkap, het snoer met de fitting, een palfondkapje, het certificaat en nummer, handschoenen en een microvezel doek. De laatste twee items verbaasde ons wel. Dat is waarschijnlijk bedoeld om geen vlekken en vingerafdrukken te veroorzaken tijdens het ophangen op het matte uiterlijk van de PH 5 mini. De lamp wordt hoogwaardig behandeld door Louis Poulsen.

verpakking goed van de PH 5 mini
verpakking van de PH 5 mini
review van de blauwe kleur van Louis Poulsen
review van de PH 5 mini in monochrome blue

PH 5 Mini, een icoon van Paul Henningsen

In 1958 bedacht Poul Henningsen de PH 5 als antwoord op de steeds veranderende vormen en maten van gloeilampen door fabrikanten. Niemand kon destijds voorzien dat de PH 5 zou uitgroeien tot het synoniem van het PH-licht, dat volledig vrij blijft van schitteringen, ongeacht hoe het licht wordt geïnstalleerd of welke lichtbron wordt gebruikt Poul Henningsen gaf de hanglamp de naam op basis van het belangrijkste scherm, dat een diameter heeft van 50 cm (PH 5). Op basis hiervan werd in 2017 de PH 5 Mini uitgebracht. De monochrome serie werd in 2020 gepresenteerd, dit is een matte uitvoering van de PH 5 verkrijgbaar in zwart, wit en ‘ulltrablauw’.

De hanglamp geeft 100% schitteringsvrij licht, het iconische ontwerp zorgt hiervoor. Het is gebaseerd op het principe van een reflecterend meerschermsysteem waarbij het meeste licht naar beneden is gericht. De PH 5 Mini verspreid het licht omlaag en horizontaal. En nauwelijks naar boven. De lamp is gemaakt van mat gelakt aluminium. De lamp heeft blauwe stijlen van gewalst aluminium. De PH 5 Mini heeft een snoer van wit textiel die 3 meter lang is en een wit plafondkapje.

het ontwerp van de PH 5 mini monochrome blue
Louis Poulsen review
De onderkant van de lamp
100% schitteringsvrij licht

Formaat van de PH 5 Mini hanglamp

De PH 5 mini heeft een diameter van 300 mm, een hoogte van 163 mm en weegt 0,9 kg. Dit formaat is goed geschikt om op te hangen in een hal waar de hanglamp wat hoger komt te hangen. Of juist extra laag boven een bijzettafel in een woonruimte.

Wat is het verschil tussen de PH 5 en de PH 5 mini van Louis Poulsen

Het verschil tussen de PH 5 en de PH 5 mini is met name de grootte en de fitting. De PH 5 heeft een diameter van 500 mm en een hoogte van 267 mm en weegt 2,1 kg. De PH 5 heeft een grote E27 fitting. De PH 5 Mini een E14 fitting.

het verschil tussen de PH 5 mini en PH 5

Montage van de Louis Poulsen PH 5 Mini

De montage van de PH 5 Mini is niet heel moeilijk. Je hangt het snoer op aan een haak aan het plafond waar het stroompunt zit. Aan de bevestiging zit het kroonsteentje waarmee je de lamp aan het lichtnet verbindt. De trekontlaster zit echter wel dicht daarop, hierdoor is het niet of nauwelijks mogelijk om het snoer wat ‘over blijft’ in het plafondkapje te bewaren. Je moet dus het snoer op maat maken. Daar moet je wel net even handig in zijn. Na de montage draai je een lichtbron in de fitting en vervolgens draai je de lampenkap er op vast zodat hij tussen de drie ‘dopjes’ vast komt te zitten (zie foto).

zo monteer je de PH 5 mini aan het plafond
De dopjes aan de bovenzijde

Welke lichtbron is geschikt voor de PH 5 mini en welk formaat?

In de lamp zit een E14 fitting, geschikt voor een LED lichtbron van max 20 Watt. De lichtbron zit niet inbegrepen bij de PH 5 Mini. Let op: de lichtbron mag max. 88 mm hoog zijn en een diameter hebben van max. 50 mm.

Past er een Philips Hue lichtbron in?

Ja, een E14 Philips Hue kogellamp past in de PH 5 Mini lamp. Zowel de gewone witte, de White Ambiance als de Hue White en Color passen in de fitting. Wij raden de Ambiance versie van Hue aan, die verspreid een warmer licht.

ph 5 review monochrome blue

Hoe is monochrome blue kleur van de PH 5 mini?

De kleur ‘monochrome blue’ van de PH 5 mini wordt ook aangeduid als ‘ultra blauw’. En dat is het. Het is een krachtige blauw dat aan de kant van ‘kobalt blauw’ zit. De kleur is mooi in balans met de witte gedeeltes van de reflector.

Plus- en minpunten van de Louis Poulsen PH 5 mini

Onze plus- en minpunten zetten we op een rij. De plus- en minpunten gelden natuurlijk niet voor iedereen. Smaken verschillen!

Pluspunten PH 5 Mini monochrome blue:

 • Tijdloos design icoon
 • Schitteringsvrij licht
 • Kleinere versie handig voor in de hal
 • Verkrijgbaar in 13 prachtige kleuren
 • Waardevast design

Minpunten PH 5 Mini monochrome blue:

 • Het snoer past niet in het plafondkapje. De ‘trekontlaster’ zit bijna tegen het aansluitpunt aan waardoor je het snoer moet inkorten als je hem wat hoger wilt ophangen
 • Je moet wel wat verstand hebben van het inkorten van het snoer en het klaarmaken voor montage van het snoer na het inkorten

Waar kan ik de PH 5 Mini het beste kopen?

Bekijk hieronder de drie laagste prijzen van de Louis Poulsen PH 5 mini in monochrome blue. Voor andere kleuren bekijk ze in designfinder

Louis Poulsen PH 5 Mini Hanglamp Monochroom Blauw

Prijzen Louis Poulsen PH 5 Mini Hanglamp Monochroom Blauw

detail foto van de PH 5 mini

Conclusie: Wat vinden wij van de Louis Poulsen PH 5 mini

Design is vaak smaak gevoelig. Dit betreft natuurlijk de kleur en het ontwerp. Als we naar de functie kijken, dan is dit een perfect ontwerp. De PH 5 lampen verspreiden het licht mooi horizontaal en naar beneden zonder dat je verblind wordt. Je kan ze dus prima laag boven een eettafel hangen. In onze hal hangt deze PH 5 Mini er als een pareltje bij die perfect in ons plaatje past. Voor de montage is wel wat kennis vereist als je geen 4 meter hoog plafond hebt en het snoer wilt inkorten. Je moet dan namelijk opnieuw het blauwe en bruine draadje ‘opstropen’ zodat het koperdraad zichtbaar wordt waarmee je hem in het kroonsteentje bevestigt. Schakel hulp in voor de montage. Wij vinden dit een design parel die echt thuis hoort in een huis van een designliefhebber. Het is bovendien een waardevast object die je gemakkelijk weer kan verkopen.

Wil je ook een PH 5 mini kopen? Vind de laagste prijs!

Hebben we je overtuigd na het lezen van deze review? Gebruik designfinder, onze design zoekmachine, om de beste prijs te vinden. De prijzen variëren op dit moment tussen de €607,75 en €824,50. De prijs is afhankelijk van de kleur. De messing en koperen versies van de PH 5 mini zijn duurder. Je kan ook Google gebruiken voor het vinden van de laagste prijs. Maar let op, er staan ook hele goedkope replica’s tussen. Lees deze blog met tips om ze te herkennen.

Bekijk alle PH 5 mini’s 

Foto’s van de PH 5 mini in monochrome blue van Louis Poulsen

Hieronder een aantal foto’s uit het Witte Huis.

De Ph 5 Mini review van het Witte Huis
close up van de design hanglamp van Louis Poulsen
de ph5 mini monochrome blue
zo ziet een designlamp er uit
Terug naar het overzicht

 • USM
 • Hay
 • Muuto
 • String
 • Fritz Hansen
 • Foscarini
 • Driade
 • Artemide
 • Vitra
 • Kartell
 • &Tradition
 • Ligne Roset
 • FLOS
 • Tom Dixon
 • Moooi
 • Knoll
 • Artifort
 • Louis Poulsen

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.