Designweb - de grootste design zoekmachine

Review: Oranje Vitra Akari 1AY tafellamp

review
21-03 2024, 14:15
Jasper van @witte_huis

Een review van de oranje Vitra Akari 1AY tafellamp van Isamu Noguchi. Geschreven door Jasper van het Instagram kanaal @witte_huis.

Een review van de Vitra Akari 1AY van papier; gaan we doen! Nadat onze vorige tafellamp, de New Works Kizu, uit de vensterbank viel en de marmeren voet de lampenkap niet heel liet, zochten we een vervanger die minder snel zou vallen en hopelijk wél heel zou blijven als hij valt. We kwamen uit op de Vitra Akari 1AY tafellamp in oranje. Ik hoor je al denken: een papieren lamp is toch juist kwetsbaar? Dat klopt. Maar hij is zo licht, dat als hij valt hij waarschijnlijk gewoon nog heel is (nee, we gaan dit niet testen!). Laten we snel doorgaan naar de review. Je leest al mijn bevindingen hieronder!

Review van de Vitra Akari 1AY in de kleur oranje
Review: Oranje Vitra Akari 1AY tafellamp

Review Vitra Akari 1AY tafellamp: snel naar…

Wil je snel de belangrijkste bevindingen lezen van deze review, klik dan direct door naar het onderwerp waar je het meest nieuwsgierig naar bent:

Review: de verpakking van Vitra Akari 1AY tafellamp   

We beginnen deze review met de verpakking. Als je hem ontvangt kijk je misschien even vreemd op, want de Vitra Akari 1AY tafellamp wordt geleverd in twee doosjes. De Akari 1AY lampenkap wordt los verpakt in een mooi plat, zwart doosje met daarop de handtekening van de ontwerper van de lamp: Isamu Noguchi. Een mooi detail vind ik dat deze geheel in stijl dichtgeknoopt is met een washipapier touwtje. Het andere doosje is heel basic en bevat het elektrische setje met de fitting. Een leuk feitje: deze elektrische basis is geschikt voor maar liefst acht verschillende Akari tafellampen. Dat laatste zal overigens niet de reden zijn voor het apart verpakken van de onderdelen; dat heeft denk ik vooral als reden dat de lampenkap kwetsbaar is en zo niet door andere onderdelen kan beschadigen tijdens het vervoer.

we beginnen met de review van de verpakking van de Akari

De inhoud van de verpakking

Zoals ik al aangaf wordt de lampenkap van de Vitra Akari 1AY los verpakt. In dit doosje vind je de lampenkap plat in elkaar gevouwen, met daaronder het staaldraad van de pootjes en het binnenwerk om te kap onder spanning bol te zetten. Vitra heeft voor deze lamp een losse elektra set als basis geproduceerd, geschikt voor meerdere Akari tafellampen. In dit doosje zit een e27 lichtbron, een montagehandleiding, de fitting met stekker en heel belangrijk: het certificaat van echtheid.

De verpakking van de Vitra Akari 1AY
De Akari 1AY zit mooi opgevouwen in de doos

De handgemaakte Akari 1AY tafellamp van Vitra

De Vitra Akari 1AY tafellamp en de andere Akari lampen werden ontworpen in 1951 door de Japans-Amerikaanse kunstenaar en ontwerper Isamu Noguchi. De lampen worden gemaakt van traditioneel washipapier. Waarom? Volgens Isamu Noguchi ‘wordt zo de hardheid van elektriciteit door de magie van papier omgevormd tot het licht uit onze bron, de zon, zodat de warmte onze kamers ’s nachts kan blijven vullen.’ Nou, dat is gelukt! De lampenkap geeft een warme gloed af en zeker bij deze oranje 1AY variant is de hardheid van de lichtbron veranderd in een soort warme avondzon.

"wordt zo de hardheid van elektriciteit door de magie van papier omgevormd tot het licht uit onze bron, de zon, zodat de warmte onze kamers ’s nachts kan blijven vullen"

Isamu Noguchi Akari lampen hebben als belangrijk kenmerk dat ze eruit moeten zien als gewichtloze, zwevende verlichting. Dat zie je duidelijk terug in het ontwerp. De Akari 1AY lijkt door de dunne stalen pootjes te zweven boven het oppervlak waarop je de lamp neerzet. Ook weegt de lamp bijna niks: hij is zo licht als een veertje zonder de fitting. De pootjes van staaldraad hebben rubberen voetjes, waardoor de lamp goed blijft staan (en hij hopelijk niet weer uit de vensterbank valt!).

Akari in de oranje 1AY versie van Isamu Noguchi
review van de vitra Akari washipapier lampen
1AY Akari tafellamp in de kleur oranje
detail van de Vitra Akari 1AY
Het gestileerd logo van een zon en een maan van Isamu Noguchi

Originele Vitra Akari lampen

De echtheid van de originele Akari lampen van Vitra herken je aan een gestileerd logo van een zon en een maan, die lijken op de overeenkomstige Japanse tekens. Dit symbool garandeert dus de authenticiteit van elke Akari lamp. Iedere lamp wordt gedetailleerd met de hand gemaakt in het atelier van Ozeki, een traditioneel familiebedrijf in Gifu. Per lamp kost het ongeveer zes uur om hem te maken, en het maakt de lamp wat mij betreft extra bijzonder. In onderstaande productievideo zie je hoe dit proces er aantoe gaat.


Het formaat van de Vitra Akari 1AY tafellamp

Het formaat van de Akari 1AY is perfect voor in de vensterbank, op een dressoir of op een bijzettafel. De Vitra Akari 1AY heeft net als de Akari 1A, 1AD en 1AG lampen een totale diameter van 26 centimeter. De hoogte van de hele lamp is 43 centimeter. De pootjes blijven binnen de diameter van 26 centimeter; deze vormen het frame in de papieren lampenkap.

de formaten van de verschillende soorten akari lampen van Vitra

Hoe zet je de Vitra Akari 1AY lamp in elkaar?

Het in elkaar zetten van de Vitra Akari is wel even een dingetje. Als eerst trek je voorzichtig de lampenkap uit, waardoor hij niet langer plat is. Vervolgens hang je door de oogjes die aan de lampenkap zitten de pootjes, en dan moet je het metalen frame in de lampenkap zetten. Hierdoor staat de lampenkap direct mooi strak gespannen. De drie pootjes moeten ook nog vastgezet worden aan de fitting. Dit doe je door ze er aan te haken en vervolgens de schroef over het schroefdraad vast te draaien, waar je de pootjes aan gehaakt hebt. De lampenkap, de stalen basis en de fitting zitten nu in elkaar. Ik zette de lamp in mijn eentje in elkaar, en ervaarde dat er telkens weer een pootje los viel als ik hem bijna in elkaar had. Met twee personen gaat het dus denk ik een stuk gemakkelijker. Let trouwens wel op dat je de lichtbron eerst in de fitting draait; achteraf kan je er haast niet meer bij.

zo zet je de vitra akari 1AY in elkaar
de montage is nog best lastig om in elkaar te zetten

Welke lichtbron is geschikt voor de Vitra Akari 1AY lamp?

De Vitra Akari tafellampen komen met een e27 fitting. De lampenkap en de ingang eronder is ruim genoeg voor normale e27 lampen met een maximaal wattage van 12 Watt. De lamp is van zichzelf niet dimbaar zonder een slimme lichtbron. Wij hebben er daarom natuurlijk weer een Philips Hue lamp ingedraaid die te dimmen is en extra warm licht geeft. Zo past de lamp perfect bij onze andere verlichting in huis.

Review: de kleur en het materiaal van de Vitra Akari 1AY

Zoals ik al aangaf bestaat de lamp uit een stalen basis met een papieren kap. Om precies te zijn is de lampenkap gemaakt van hout en washipapier, wat erg kwetsbaar klinkt. Toch voelt de lampenkap best stevig en een beetje ruw aan qua textuur. We hebben het natuurlijk niet getest, maar ik denk wel dat de lampenkap gemakkelijk stuk te krijgen is door bijvoorbeeld huisdieren of kinderen, en dus wel redelijk kwetsbaar is ten opzichte van andere lampenkappen. Ook het binnenwerk en de pootjes van draadstaal zijn best kwetsbaar. De kleur oranje is met de hand op de lampenkap van deze Vitra Akari 1AY geschilderd, en is mooi vol oranje. Overdag is de kleur redelijk fel oranje, en wij vinden de kleur goed te combineren met andere frisse kleuren en design items. In de avond geeft de lamp echt een hele oranje gloed. Als je van oranje licht houdt is dit echt een aanrader. Wij vinden de lamp helaas iets minder mooi als hij aanstaat.

De oranje kleur van de vitra Akari 1AY
detail van de Akari 1AY met een house bird erbij
De vitra akari tafellamp met de oranje verlichting aan

Review: plus- en minpunten van de Vitra Akari 1AY

Om een goed beeld te krijgen van de Vitra Akari 1AY lamp, zetten we onze plus- en minpunten weer even op een rij. De plus- en minpunten gelden natuurlijk niet voor iedereen: smaken verschillen!

Pluspunten Vitra Akari 1AY lamp

 • Unieke oranje beschildering van de Akari 1AY lamp
 • Het design lijkt te zweven
 • Warm, schitteringsvrij en zacht diffuus licht
 • Tijdloos, klassiek design uit 1951
 • Handgemaakt ontwerp
 • Er wordt een lichtbron (e27) meegeleverd

Minpunten Vitra Akari 1AY lamp

 • De lamp is erg kwetsbaar en heeft in verhouding een hoge prijs
 • De lampenkap van de 1AY geeft te warm oranje licht
 • De lamp is best lastig in elkaar te zetten
 • De lamp is niet dimbaar zonder slimme lichtbron

Waar kan ik de Vitra Akari 1AY het beste kopen?

De Vitra Akari 1AY tafellamp koop je gemakkelijk online of bij de officiële dealers. Online bestellen is geen probleem. Doordat de lamp in twee doosjes verpakt wordt kan deze veilig per post verstuurd worden. Bekijk hieronder de drie laagste prijzen van de Vitra Akari 1AY uitvoering. Voor alle andere varianten, bekijk designfinder!

Vitra - Akari 1AY Tafellamp

Prijzen Vitra - Akari 1AY Tafellamp

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk
een designklassieker review

Conclusie: is de Vitra Akari 1AY het geld waard?

Al met al is de Vitra Akari 1AY zeker je geld waard als je een designliefhebber bent, maar eerlijk gezegd stond ik wel even te kijken dat deze lamp €379 kost terwijl je feitelijk een stukje papier met frame krijgt. Dit ligt natuurlijk wel veel genuanceerder, want zoals je hierboven al las kost het ongeveer zes uur om één lamp te maken. De details van de Vitra Akari zien er dan ook echt prachtig uit. Het dunne houten frame en het papier dat eroverheen geplakt is, is supermooi om te zien. Hoe dit lampje opgevouwen kan worden is ook bijzonder. Met een Akari haal je daarnaast echt een stukje zon in huis, aldus Noguchi. En dat vinden wij ook! De kleur oranje van deze 1AY vinden we overdag erg mooi, maar in het donker met de lamp aan helaas niet. Het licht is erg oranje en dat past niet bij onze andere lampen in huis. Anderen vinden deze lamp juist prachtig in het donker in combinatie met andere gekleurde verlichting van Philips Hue.

Wij hebben de Vitra Akari 1AY uiteindelijk geruild voor een 1AD Akari lamp die dezelfde vorm maar een neutrale kap heeft. Deze is 1000% een aanrader! Zet de lamp wel op een veilige plek neer. We denken dat de lamp wel tegen een stootje kan als deze een keer omvalt, maar er moeten geen scherpe objecten tegen de lampenkap komen zoals kattenpootjes of een punt van een ander meubelstuk. Dan scheurt het papier waarschijnlijk en dat is zonde van je geld! Of de Vitra Akari tafellamp al met al je geld waard is? Daar valt over te twisten. Wij vinden van wel, aangezien je een echte design klassieker koopt die erg geliefd en waardevast is. En als je erop uitgekeken bent, vind je gemakkelijk weer een nieuw huis voor je lamp zonder al te veel verlies te maken. Het voordeel van design!

Een Vitra Akari 1AY lamp kopen? Vind de laagste prijs!

Ben je overtuigd door deze review en wil je nu ook een oranje Akari 1AY in huis hebben? Zoek in designfinder de Vitra Akari 1AY of een andere 1A tafellamp op die jij graag wil kopen. Vervolgens vind je gemakkelijk de beste prijzen en alle aanbiedende webshops. De prijzen van de Vitra Akari 1AY variëren op dit moment van €379 tot €390,-. Naast designfinder kan je natuurlijk ook Google Shopping gebruiken voor het vinden van de laagste prijs. Let dan wel op dat je geen replica Akari koopt, die zijn er namelijk helaas in overvloed. In designweb vind je uitsluitend origineel design, dus hoef je je hier nooit zorgen over te maken. Klik op de button hieronder om de prijzen van alle soorten Vitra Akari’s in designfinder te bekijken.

Bekijk de prijzen 
 

Foto’s van de Vitra Akari 1AY

Hieronder nog een aantal foto’s uit het Witte Huis van de Vitra Akari 1AY.

de akari van vitra is in verschillende sculpturen beschikbaar
de vitra tafellamp uit 1951 van Isamu Noguchi
De vitra akari tafellampen zijn wel kwetsbaar
Terug naar het overzicht

 • Driade
 • Louis Poulsen
 • Muuto
 • Foscarini
 • Knoll
 • Tom Dixon
 • FLOS
 • Ligne Roset
 • Artifort
 • &Tradition
 • Kartell
 • String
 • Vitra
 • Hay
 • USM
 • Artemide
 • Fritz Hansen
 • Moooi

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.