Designweb - de grootste design zoekmachine

Hoe herken je een replica Noguchi Coffee Table van Vitra? Dit zijn de verschillen!

blog
13-06 2024, 16:30
designweb redactie

Wil je een pre-owned Noguchi Coffee Table van Vitra kopen? Of heb je een Noguchi tafel voorbij zien komen voor een héle goede prijs? Je loopt altijd het risico dat je per ongeluk een replica Noguchi tafel aanschaft, waarna je investering al heel snel bijna niets meer waard is. Maar hoe herken je nu precies een replica versus een originele Noguchi tafel van Vitra? Wij zochten het voor je uit!

Vitra of Herman Miller Noguchi Coffee table replica of origineel
Replica vs origineel Nogichi Coffee table, het origineel is van Vitra en Herman Miller

Pre-loved shoppen? Bij Whoppah en Catawiki vind je mooie tweedehands en vintage exemplaren. Deze items zijn zorgvuldig gecureerd, dus de kans dat je daar een replica Noguchi tafel koopt is erg klein.

Het origineel: de Noguchi Coffee Table

De originele Noguchi Coffee Table is een lust voor het oog. De naam van de tafel zegt het al: de tafel is in 1944 ontworpen door niemand minder dan de Japans-Amerikaanse Isamu Noguchi. Noguchi werd in 1904 geboren en is de zoon van een Japanse dichter en Amerikaanse schrijfster. Hij heeft zowel aan de Colombia University als aan de Leonardo da Vinci Art School gestudeerd. Noguchi heeft zó veel culturen van dichtbij mogen meemaken, dat hij de werk- en levenservaring die hij hierdoor opdeed altijd heeft geprobeerd te laten weerspiegelen in zijn kunstwerken. Isamu Noguchi overleed uiteindelijk in 1988 in New York, maar zijn ontwerpen leven oneindig voort. Zo ook de Noguchi Coffee Table.

Noguchi liet zich voor het ontwerp van de Coffee Table inspireren door de ronde, vloeiende en organische vormen die ook heel kenmerkend zijn voor zijn beeldhouwwerken. Het resultaat is een tafel die er eigenlijk ook een beetje uitziet als een beeldhouwwerk; prachtig in zijn eenvoud. Het schijnt dat Noguchi dit daarom ook zelf zijn allerbeste meubelontwerp ooit heeft gevonden. Het onderstel van de tafel bestaat uit twee houten elementen die haaks op elkaar zijn geplaatst en waarop het dikke, zware, glazen tafelblad rust. Voor het onderstel kan je kiezen uit drie houtsoorten: zwart essen, esdoorn en walnoot. Al met al maakt het minimalistische design met natuurlijk materiaalgebruik dat de Noguchi Coffee Table een echte, tijdloze design klassieker is die in nagenoeg elke interieurstijl een mooi plekje kan krijgen. Mits je een origineel koopt natuurlijk! Maar hoe herken je die dan precies?

Dit was Noguchi de maker van de originele Coffee Tafel voor Vitra en Herman Miller

1. Zoek de handtekening van Noguchi om een origineel te herkennen

De gemakkelijkste tip die wij voor je hebben om een originele Noguchi Coffee Table te herkennen, is het zoeken naar de signering door Noguchi en Vitra (of Herman Miller, afhankelijk van je locatie). Deze vind je zowel op de basis als op de rand van het glas van de tafel en is eigenlijk niet te missen. Bij replica’s zal je zien dat er niets in het glas en de basis staat; deze zijn gewoon helemaal blanco. Als je pre-owned een mooie optie hebt gevonden, moet je hier dus goed op letten. Vraag om foto’s van de handtekening op beide locaties als je hem online van iemand wil kopen, en check het zelf als je hem fysiek wil kopen. Dit geldt overigens ook voor nieuwe Noguchi tafels. Je ziet ze tegenwoordig voor kleine prijsjes zelfs op websites als bol.com staan. Die moet je nooit kopen natuurlijk; dit is simpelweg gestolen werk van een iconische designer die gerespecteerd zou moeten worden.

de handtekening en het merk staan in het glas en op de voet
Vitra Coffee Table
replica vs origineel Noguchi coffee table
Herman Miller Coffee Table

2. Onderzoek de kwaliteit van de Coffee Table

Een tweede punt waar je aan kan herkennen of je met een replica Noguchi of een origineel te maken hebt, is de kwaliteit van de tafel. Bij de originele Coffee Table wordt gebruik gemaakt van massief essenhout, esdoornhout of walnoothout. Bij replica’s zie je daarentegen soms dat de basis niet helemaal massief is, of zelfs niet eens van echt hout gemaakt is. Ze gebruiken dan bijvoorbeeld fineer, spaanplaat of nog goedkopere opties. Daarnaast is bij de originele Noguchi tafels het glas heel vlak, helder en voorzien van afgeronde, vlakke randen. Bij replica’s zie je soms dat het glas niet helemaal helder is en zijn de randen doorgaans anders afgewerkt, bijvoorbeeld met een grotere, schuinere bolling. Let wel op! Heel vroeger bestond er ook een versie met een basis van massief berkenhout. Als je die vintage tegenkomt, kan dat dus zeker en heb je wat ons betreft een echte parel te pakken! Ook had het glas toen nog een iets groenige waas.

De verschillen in kwaliteit tussen een origineel en een replica

3. Vergelijk de afmetingen van het origineel en de replica

Zoals met bijna elke replica van originele designs, zie je dat doorgaans de afmetingen net niet overeen komen. Dit doen ze natuurlijk doordat ze zo officieel geen exacte kopie hebben gemaakt. Doorgaans doet het echter ook af aan de vormgeving waar door de originele ontwerper lang en goed over na is gedacht. Van een echte Noguchi koffietafel is het glazen blad 19 millimeter dik. De tafel is 128 centimeter lang, 93 centimeter breed en precies 40 centimeter hoog. Meet daarom de tafel die je wil kopen altijd goed op, of vraag de verkoper om exacte afmetingen. Kloppen de maten niet? Dan heb je zonder twijfel te maken met een replica!

De afmetingen van een replica verschillen van het origineel

4. Is de prijs te mooi om waar te zijn? Replica!

De vierde tip om een replica Noguchi te herkennen is er opnieuw eentje die bijna voor alle iconische design items geldt: check de prijs! Op de officiële website van Vitra - maar natuurlijk ook in designfinder - vind je de originele prijs van the real deal. Deze prijs start momenteel bij €2.630,-, een flinke investering dus om deze nieuw aan te schaffen. Tweedehands en vintage zijn ze soms iets goedkoper, maar kosten ze ook niet ineens nog maar €350,-. Bij replica’s zijn dit soort prijzen heel normaal. Als je er dus eentje vind met een dergelijke lage prijs die te mooi is om waar te zijn, zoek dan gewoon nog even verder naar een origineel exemplaar.

Zo herken je een replica Coffee Table van Noguchi
Vitra Noguchi Coffee Table Salontafel Zwart

Prijzen Vitra Noguchi Coffee Table Salontafel Zwart

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk

5. Het belangrijkste onzichtbare verschil tussen originele en een replica Noguchi tafel

Uiteindelijk is een replica variant van een origineel design eigenlijk gewoon diefstal te noemen. Gerenommeerde ontwerpers zoals Isamu Noguchi stoppen ontzettend veel tijd, aandacht en liefde in de ontwerpen die ze maken. Dat is ook de reden dat hun namen groot zijn geworden en hun designs zo tijdloos zijn gebleken. De waarde die hierin schuilt, is met geen mogelijkheid te koppelen aan een kopie. Investeer je in design, dan investeer je in een item voor het leven. Je weet dat je hoogwaardige kwaliteit koopt en dat het ontwerp zich door de jaren heen al lang en breed als klassieker bewezen heeft. En ben je uitgekeken op je originele Noguchi tafel? Dan zal je zien dat deze grotendeels zijn waarde heeft behouden en je hem voor een goede prijs kan doorverkopen aan iemand die hem een tweede leven geeft. Denk je dat dit ook geldt voor een replica? Wij denken van niet!

dit is een herman miller versie van de Noguchi table

Noguchi Coffee tafel kopen voor de beste prijs?

Stel een prijsalert in! Wij checken de prijs 5x per dag en sturen je een mail als de prijs daalt

Ja, ik wil een prijsalert instellen!

Bonus tip! In designfinder vind je geen replica Coffee table

Uiteraard hebben wij weer een laatste bonustip voor je: shoppen via designfinder. Want wij van WC-eend adviseren natuurlijk WC-eend! In designfinder vind je uitsluitend originele design items die verkocht worden door betrouwbare webshops. En dat niet alleen; van al deze webshops vergelijken wij vijf keer per dag de actuele prijzen en zetten deze netjes voor je op een rijtje. Zo shop je met gemak jouw nieuwe Noguchi Coffee Table voor de laagst vindbare online prijs. Twijfel je nog of hoop je dat de prijs nog iets zal zakken? Zet de tafel dan op je persoonlijke wishlist en maak een prijsalert aan. Zo ontvang je van ons een e-mail en melding in je designweb account indien de prijs verandert en wanneer jouw ingestelde prijsalert geraakt wordt.

Actuele prijzen Noguchi table

Terug naar het overzicht

 • Artemide
 • FLOS
 • Hay
 • &Tradition
 • String
 • Louis Poulsen
 • Muuto
 • Fritz Hansen
 • USM
 • Vitra
 • Moooi
 • Tom Dixon
 • Foscarini
 • Artifort
 • Kartell
 • Ligne Roset
 • Driade
 • Knoll

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.