Designweb - de grootste design zoekmachine

Pre-owned Egg Chair kopen? Met deze 5 tips herken je een replica

blog
27-10 2023, 16:00
designweb redactie

Wil je een pre-owned Egg Chair van Fritz Hansen kopen? Maar twijfel je of het een originele Egg Chair is? Lees dan onderstaande blog met 5 tips om er zeker van te zijn dat je geen replica Egg Chair koopt.

Een replica Egg Chair kom je overal tegen, soms zie je bijna geen verschil helaas. Ook kan dit lastig zijn als jij  een echte pre-owned Egg Chair wilt kopen van het merk Fritz Hansen. Je zoekt op Marktplaats naar een pre-owned Egg Chair maar je weer niet zeker of het een origineel exemplaar is. Neem daarom de onderstaande vijf tips goed door, die kunnen je helpen om te bepalen of het om een origineel of replica exemplaar gaat. Want een pre-owned Egg Chair heeft ook een aardig prijskaartje.

Originele Egg Chair kopen voor de beste prijs?

Stel een prijsalert in! Wij checken de prijs 5x per dag en sturen je een mail als de prijs daalt

Ja, ik wil prijsalerts instellen!
First Edition Egg Chair van Fritz Hansen uit 1960
First Edition Egg Chair van Fritz Hansen uit 1960

Trouwens bij Whoppah of Catawiki vind je ook mooie exemplaren, deze items zijn zorgvuldig gecureerd dus de kans dat je daar een replica Egg Chair koopt is nihil.

Het origineel: De Egg Chair van Fritz Hansen

De Egg Chair is in 1958 ontworpen door Arne Jacobsen en is een prachtig staaltje Deens design. Arne Jacobsen ontdekte de ideale vorm voor deze stoel door wat te experimenteren in zijn eigen garage, met draad en gips. Tegenwoordig is de Egg Chair wereldwijd bekend als een hoogtepunt in de indrukwekkende loopbaan van Arne Jacobsen en als een echt Scandinavisch designicoon. In de onderstaande 5 tips gebruiken we foto’s van onze eigen Egg Chair, een first edition model uit 1960. Deze is gerestaureerd door een Fritz Hansen meubelmaker.

Egg Chair replica of origineel. 5 tips om hem te herkenen

1. Een replica Egg Chair heeft geen label of markeringen

De eerste tip! Onderzoek of er een merkteken of een label op de Egg Chair zit om te bepalen of het een origineel model is. De Egg Chair is zo vaak gekopieerd dat Fritz Hansen de labels en kenmerken soms moest veranderen. Bekijk hieronder welk label de Egg Chair zou moeten hebben. Egg Chair gemaakt na 2006, dragen namelijk een label met daarop ‘Republiek Fritz Hansen’ als teken van authenticiteit.

 • Egg Chair gemaakt van 2006 tot 2010 hebben een rood label
 • Egg Chair gemaakt van 2010 tot 2019 hebben een donkerbruin label
 • Egg Chair gemaakt vanaf 2020 hebben een zwart wit label
 • Egg Chair gemaakt vóór 2006? Deze hebben geen label.

First edition Egg Chair

Kijk bij de Egg Chair die voor 2006 is gemaakt naar de voet/basis, hierop zit vaak een sticker met de tekst "Made in Denmark by Fritz Hansen" en ook een viercijferige datum die aangeeft wanneer de stoel is geproduceerd. Soms zijn de stickers verwijderd of losgeraakt. Kijk dan onderop de voet. De first edition Egg Chair, gemaakt eind jaren vijftig, hebben het ‘FH Logo’ en ‘Made in Denmark in het metaal gegoten. Aan de linkerkant vind je het serienummer.

Het serienummer van een echte Egg Chair op de voet
Het logo van FH in het metaal gegoten

2. Het vakmanschap: de stiksels van de Egg Chair

Aan de stiksels van de stof of het leer kan je al snel zien of het een replica Egg Chair is. Het origineel van Fritz Hansen heeft een opvallend stiksel met een kenmerkend golfpatroon (zie foto’s hieronder). Bij replica’s is dit stiksel vaak minder gelijkmatig en kunnen er plooien en rolranden, waarbij een kleine oprolbare stoflaag zichtbaar is tussen de naden, voorkomen. Ook zie je dan vaak dat de bekleding bij de naden een beetje gerimpeld is in plaats van strak en glad. Bovendien hoort de bekleding op een originele Egg Chair strak en glad te zijn, zonder overtollig materiaal dat je tussen je vingers kunt vastpakken. In het geval van oudere leren stoelen kan het materiaal bij intensief gebruik enige rek vertonen. Hierdoor kan een Egg Chair met plekken met een wat lossere bekleding ook origineel zijn.

Stiksel van een originele Egg Chair
5 tips om een replica Egg chair te herkennen
zo herken je een replica Egg Chair
Detail van het kenmerkende stiksel met golfpatroon
Fritz Hansen Limited Edition Egg Chair

Prijzen Fritz Hansen Limited Edition Egg Chair

3. Onderzoek het materiaal, de vorm en het kantelmechanisme

Het materiaal op de stoel, stof of leer, bestaat uit slechts twee stukken. Dat is ook gelijk het vakmanschap van de bekleding van de Egg Chair. Replica’s hebben vaak een naad aan de achterkant. Een originele Egg Chair bestaat dus uit twee stukken bekleding die met het kenmerkende golfpatroon zijn vast gestikt. Een originele Egg Chair heeft dus geen naad aan de achterkant. De first edition Egg Chair heeft geen kantelmechanisme. Rond 1980 verschenen de eerste Egg Chairs met kantelmechanisme. Als de handgreep hiervan er goedkoop uitziet of wanneer de stoel niet goed achterover leunt is het een replica. De meeste replica Egg Chairs hebben geen kantelmechanisme. De poot bestaat uit vier ‘voeten’ en is draaibaar. Een replica Egg Chair heeft ook wel eens een poot met vijf voeten. Vergelijk ook de vorm. De vorm van een replica is vaak ‘vierkanter’ en minder rond.

Op de achterkant is geen naad zichtbaar op de Egg Chair
Fritz Hansen materiaal en kwaliteit
vakmanschap van de originele Egg Chair

4. De afmetingen van de Egg Chair

Tip 4: Weet je het nog niet zeker na de bovenstaande tips? Gebruik dan een meetlint als je wapen om een replica Egg Chair te spotten. De originele hebben allemaal dezelfde afmetingen: 107 cm hoog, 86 cm breed en een zithoogte van 37 cm. Een replica kan in allerlei formaten voorkomen. Dus, als de afmetingen niet overeenkomen, heb je te maken met een replica.
 

replica of origineel? Herken een Egg Chair
Het kenmerkende golfpatroon

5. Is de prijs te mooi om waar te zijn? Replica!

De nieuwprijs van de Egg Chair ligt tussen de €6775 en €14.910. De waarde van dit designicoon is ook bij een pre-owned versie hoog. Dus let goed op de prijs. Als je een goedkope deal denkt te scoren wat te mooi is om waar te zijn, zal het waarschijnlijk om een replica Egg Chair gaan.

Kortom: met deze 5 tips is het bijna onmogelijk om nog een replica Egg Chair te kopen. Succes met het kopen van een pre-owned Egg Chair! Lees onder de foto ook zeker nog even de bonus tip!

First edition egg chair uit 1960

Bonus tip! Zo koop je zeker geen replica Egg Chair

Een laatste bonus tip. Als je via designfinder een Egg Chair van Fritz Hansen zoekt, dan heb je zeker geen replica te pakken. Maar je denk, dat is boven mijn budget! Een pre-owned Egg Chair is vaak wel iets goedkoper. Maar wij hebben er iets op bedacht. Zet je Egg Chair hier op je wishlist of stel een prijsalert in op het bedrag waar jij hem voor wilt kopen. Als de prijs daalt, krijg je een melding en een mail! Je hoeft dus geen prijzen in de gaten te houden, dat doen wij 5 keer per dag!

Gratis account aanmaken!

Fritz Hansen - Egg Chair - Stof Moss 005

Prijzen Fritz Hansen - Egg Chair - Stof Moss 005

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk
Terug naar het overzicht

 • Artifort
 • Kartell
 • Artemide
 • Driade
 • Fritz Hansen
 • Vitra
 • Moooi
 • String
 • USM
 • Muuto
 • FLOS
 • Tom Dixon
 • Hay
 • &Tradition
 • Louis Poulsen
 • Knoll
 • Foscarini
 • Ligne Roset

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.