Designweb - de grootste design zoekmachine

Review: Flowerpot vp1 chrome plated van &Tradition, de perfecte kleur?

review
29-09 2023, 16:45
Jasper van @witte_huis

Review over de Flowerpot vp1 van &Tradition in de kleur Chrome Plated. Geschreven door Jasper van het Instagram kanaal @witte_huis.

In ons witte huis hebben we een setje van drie &Tradition Flowerpot vp1 hanglampen aan het plafond hangen. De kleur die we kozen is chrome plated. Eerder heette deze kleur ‘Polished Stainless Steel’. Het chrome geeft in ons huis een perfecte sfeer met een beetje ‘retro vibes’.In deze review over de vp1 Flowerpot lamp lees je onze ervaringen over de lamp. De ‘vp1’ is de eerste ‘vp’ Flowerpot die werd ontworpen na de ‘vp6 Flowerpot’, de vp6 heet eigenlijk Topan lamp en deze werd voor de vp1 ontworpen in 1959.

Review van drie keer een Flowerpot vp1 chroom
Drie keer een Flowerpot vp1 in de kleur chroom plated

Wil je snel de belangrijkste bevindingen lezen van deze review, spring dan hieronder snel naar het onderwerp:

Flowerpot vp1 verpakking

De review van de Flowerpot vp1 begint natuurlijk bij de verpakking van de chroom kleurige lampen. De lampen zaten netjes op zijn plek in de doos en de onderdelen per stuk verpakt zodat er geen krassen zouden ontstaan. Het onderste ronde kapje en de bovenste kap zaten van elkaar gescheiden door een stukje karton.

In de doos zit een beschrijving hoe je de vp1 Flowerpot aan een stroompunt installeert. Er zit bij de chrome plated Flowerpot lamp een zwart plafondkapje bij geleverd die je dan door middel van de plafondbevestiging aan het plafond kan hangen.

review ook van de verpakking van de vp1
De verpakking van &Tradition

Flowerpot vp1, een tijdloos iconisch ontwerp

De Flowerpot lampen werden in 1968 ontworpen door Verner Panton, hoewel je dat niet zou zeggen. Panton had de ambitie om een intrigerende nieuwe lamp te creëren die nog niet eerder op de markt was verschenen. Het resultaat van zijn inspanningen is bekend als de Flowerpot lampen, voortgekomen uit een proces van experimenteren met geometrische vormen, waaronder cirkels en bollen.

De chroom plated Flowerpot vp1 bestaat dus uit twee halve cirkels met aan de bovenkant van de grote kap een gat waar het snoer naar de lichtbron gaat. Daaromheen zie je een ‘merkplaatje’ met de merknaam &Tradition en de naam Verner Panton. De twee lampenkappen zijn gemaakt van metaal. Dat is anders dan de lampenkap van de Flowerpot vp9, waar we eerder een review over schreven. De Flowerpot vp1 heeft een stoffen snoer. Bij deze verchroomde versie in de kleur zwart, bij andere kleuren is het snoer dezelfde kleur als de lamp kleur.

Formaat van de Flowerpot vp1 hanglamp

De Flowerpot vp1 heeft een hoogte van 16 cm een een diameter van 23cm. Het stoffen snoer heeft een lengte van 300cm. Dus de Flowerpot’s zijn ook uitermate geschikt voor hoge plafonds.

Het merkteken op de flowerpot vp1
review van de chroom plated flowerpot

Het ophangen van de vp1 en de lichtbron

De plafondkap van de Flowerpot vp1 heeft &Tradition niet vast gemaakt aan het snoer. Zo kan je zelf beslissen of je hem met of zonder gebruikt. Wij hebben een aparte plafondkap gekocht waar we drie Flowerpot’s aan konden hangen. Wij hebben een hoog plafond, doordat de hanglampen een snoer hebben van 3 meter lang kan je de hoogte in de ruimte extra benadrukken. Door een laag hangende Flowerpot lamp krijg je een mooi effect. Je kan er ook meerdere bij elkaar hangen zoals je op de foto’s van kan zien hieronder.

Welke lichtbron is geschikt voor de Flowerpot vp1?

In de lamp zit een E27 fitting, geschikt voor een LED lichtbron van max 40 Watt. De lichtbron zit niet inbegrepen bij de Flowerpot vp1.

Past er een Philips Hue lichtbron in?

Ja, een E27 Philips Hue lamp past in de Flowerpot vp1 lamp. Zowel de gewone witte, de White Ambiance als de Hue White en Color passen in de fitting. Het kleine ronde kapje aan de onderkant past er perfect overheen.

Chroom kleurig kapje van de vp1
Het kleine kapje van de Flowerpot vp1
review, ook de Hue lamp past in de Flowerpot
Een Philips Hue E27 lichtbron 

De Chrome plated kleur van de vp1 Flowerpot

De chrome plated kleur van de Flowerpot vp1 is fantastisch. De kleur komt goed overeen met de sfeerfoto’s van &Tradition. De kleur is echter niet goed te zien op de ‘packshots’, hiervoor gebruiken ze een soort 3d foto. Dit komt waarschijnlijk door de weerspiegeling van het glanzende chroom. Het mooie van deze kleur is dat het net een spiegel lijk waardoor het de ‘kleur’ van de omgeving aanneemt.

drie Flowerpot vp1 hanglampen
Onderaanzicht van de drie Flowerpot vp1

Plus- en minpunten van de Flowerpot vp1

Onze plus- en minpunten zetten we op een rij. De plus- en minpunten gelden natuurlijk niet voor iedereen. Smaken verschillen!

Pluspunten Flowerpot vp1:

Minpunten Flowerpot vp1:

 • De prijs is aan de hoge kant voor de verchroomde en messing varianten, vooral als je er meerdere tegelijk wilt ophangen
 • Stofmagneet en vingerafdrukken magneet
 • Het plafondkapje oogt wat goedkoop ten opzichte van de lamp
   

De laagste prijzen van dit moment

Bekijk hieronder de drie laagste prijzen van de Flowerpot vp1 in de chroom plated kleur. Voor andere kleuren bekijk designfinder

&Tradition Flowerpot hanglamp vp1, Verchroomd

Prijzen &Tradition Flowerpot hanglamp vp1, Verchroomd

Byflou Een design universum voor u en uw huis
bekijk product in de webshop bekijk
Andlight.nl design lampen tegen lage prijzen
bekijk product in de webshop bekijk
Lampenmaster Designlampen bij Lampenmaster.nl
bekijk product in de webshop bekijk

Bekijk ook de Flowerpot lampen koopgids

In deze koopgids vind je alle info en de laagste prijzen!

Ga naar de Flowerpot koopgids
In het donker zijn de lampen ook erg sfeervol
Review van de lampen in het donker

Conclusie: Dit vinden we van Flowerpot vp1 van &Tradition!

Wij zijn erg tevreden met de drie Flowerpot vp1’s aan het plafond. Deze design iconen geven een tijdloze uitstraling. De kleur chroom plated geven een fijne sfeer omdat ze de kleur van de omgeving aannemen. Ze hangen niet in de weg omdat ze weg lijken te vallen. In het donker geeft de Flowerpot vp1 een fijne sfeer doordat je niet direct in de lichtbron kan kijken. Het licht weerkaatst vanaf de grote kap op de kleine kap en dit geeft een mooi effect. Kortom, sfeervol design!
De Flowerpot vp1 is waardevast en daardoor kan je ze gemakkelijk weer verkopen weten we uit ervaring. We hadden eerst drie witte vp1’s boven de eettafel hangen. Nadeel van de lampen in de kleur chroom plated is dat je vingerafdrukken erg goed ziet, dus bij ons zijn ze verboden om aan te raken.

Wil je ook een Flowerpot vp1 kopen? Vind de laagste prijs!

Ben je er na deze Flowerpot vp1 review helemaal uit? Wil je er ook één of meerdere kopen? Gebruik designfinder om de beste prijs te vinden. De prijzen variëren op dit moment tussen de €171 en €250. De prijs is afhankelijk van de kleur. De chroom en messing versies zijn duurder. Je kan ook Google gebruiken voor het vinden van de laagste prijs. Maar let op, er staan ook hele goedkope versies tussen en dat zijn replica’s. We schreven eerder een blog hierover om deze te herkennen.

Bekijk de Flowerpot vp1 in designfinder


Foto’s van de Flowerpot vp1 in chrome plated

Hieronder nog twee foto’s uit het Witte Huis om de kleur goed te kunnen beoordelen in een wit huis. 

Flowerpot vp1 in het Witte Huis
Chroom kleurt mooi in het witte huis is de uitslag van de review
Terug naar het overzicht

 • Ligne Roset
 • Hay
 • Knoll
 • Foscarini
 • Kartell
 • Vitra
 • String
 • Fritz Hansen
 • &Tradition
 • Artifort
 • Tom Dixon
 • FLOS
 • Artemide
 • Louis Poulsen
 • Muuto
 • Moooi
 • USM
 • Driade

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.