Designweb - de grootste design zoekmachine

Pre-owned Eames DSR of DAR stoel kopen? 5 tips om een replica te herkennen

blog
18-08 2023, 08:00
designweb redactie

Ben je van plan om een pre-owned Vitra Eames DSR of DAR stoel te kopen? Heb je een mooi pareltje gezien? Lees dan onderstaande blog met 5 tips om er zeker van te zijn dat je geen replica Eames koopt.

Replica Eames stoelen zijn er in overvloed. Maar jij wilt een echte pre-owned Vitra DSR of DAR stoel kopen. Je zoekt op Marktplaats naar een tweedehands Vitra DSR of DAR en je staat op het punt om hem te kopen. Soms zijn ze nauwelijks van echt te onderscheiden, daarom geven wij je 5 tips die je kunnen helpen om een echte Vitra Eames stoel te kopen. Op designweb staan geen replica's. Maak een account aan op designweb om gebruik te maken van een wishlist en het instellen van een prijsalert.

Mis geen aanbieding meer van een Eames stoel!

Stel prijsalerts in! Wij checken de prijs 5x per dag en sturen je een mail als de prijs daalt

Ja, ik wil prijsalerts instellen
replica Eames stoelen herkennen doe je met deze 5 tips
Vitra Eames DAR stoelen met chroom en zwart onderstel

Trouwens bij Whoppah of Catawiki vind je ook mooie exemplaren, deze items zijn zorgvuldig gecureerd dus de kans dat je daar een replica Eames stoel koopt is nihil.

1. Is het een replica Eames? Check merk en sticker onderop de zitschaal

Je weet al snel dat je met een replica Eames stoel te maken hebt als aan de onderkant van de zitschaal geen merkteken in het plastic is ‘gedrukt’. Bij een echte Vitra Eames stoel zit dit er namelijk op. Zie onderstaande foto. Je ziet de tekst ‘Eames Plastic Chair’ staan met daaronder ‘Design Charles & Ray Eames’ en als laatste zie je het logo van Vitra en Eames daaronder staan. Ook zit er een sticker op (als die er niet af gehaald is) met het logo van Vitra, de datum, serienummers en het soort onderstel. In ons geval zie je ‘nieuwe hoogte’ staan. Daarboven zie je nog een nummer in het plastic gedrukt staan. Bij de replica Eames staat er niks of in het voorbeeld hieronder ‘Made in China’. Bekijk dus even de onderkant van de stoel of vraag of de verkoper een foto wil sturen van de onderkant van de Vitra DSR of DAR stoel.

Vitra sticker op de onderkant om aan te tonen dat het geen replica is
detail van de sticker van de echte Eames DSR chair
Details van het merkteken en sticker
replica Eames stoel zonder merk op de onderkant
Replica Eames DSR 'made in China'

2. Vitra ‘zorg instructies’ informatie boekje

Tip 2: vraag de verkoper of hij ook het ‘zorg instructie’ boekje van Vitra heeft die bij de stoel zat. In Nederland is dit beter bekend als ‘onderhoudsboekje’. Dit zit in een mooie Vitra hoesje die aan de onderkant van de stoel hangt als je hier een nieuw exemplaar van koopt. Bij de replica Eames stoelen word dit er niet bijgeleverd. Er is natuurlijk ook een grote kans dat de verkoper dit al heeft weggegooid.

onderhoudsboekje van de Vitra DSR

3. Een replica Eames DSR of DAR heeft andere glijders

Bij de Vitra DSR of DAR stoelen zitten glijders met of zonder vilt die uit twee delen bestaan. Bij replica Eames zitten glijders onder de poten die uit één deel bestaan. Je hebt meestal ook niet de keuze voor glijders voor een harde of zachte vloer. Hieronder op de foto zie je goed het verschil van kwaliteit. De glijders van de originele Vitra stoelen zijn wat hoger, breder en dikker.

De kwaliteit van de glijders is dus behoorlijk anders. Dat is niet het enige, bij de Vitra DSR en DAR stoelen is het mogelijk om aan het draadonderstel te luisteren en te bepalen of het wel of niet hol is van binnen. Als je een hol geluid hoort wanneer je op het onderstel tikt, betekent dit dat je te maken hebt met een replica van de Eames stoel. Deze replica's zijn doorgaans dus van minder goede kwaliteit dan de echte Eames stoelen waarbij het onderstel niet hol is.

Herken een replica Eames stoel
Glijders van de Vitra DSR stoel
5 tips om een replica Eames te herkennen
Glijders van de replica Eames stoel

4. Check de originele kleuren van de Vitra Eames DSR en DAR stoelen

Zie jij een mooie tweedehands Vitra DAR staan in een knalroze kleur, maar de twijfel slaat toe? Check dan op de website van Vitra of deze kleur ook nieuw te koop is. Of ga na of deze kleur ooit is uitgebracht. Als het om een relatief jonge Eames stoel gaat kan je dus gemakkelijk bij Vitra checken of het om een originele kleur gaat van Vitra. Bij replica Eames stoelen zie je vaak felle kleuren zoals roze, geel, paars en koraal die nooit door Vitra zijn uitgebracht.

5. Replica Eames of niet? Controleer de factuur!

Tot slot een inkoppertje. Vraag of er een factuur beschikbaar is. Aan de factuur kan je zien of het om een originele Vitra DAR of DSR stoel gaat en bij welke winkel de stoel(en) zijn gekocht.

Kortom: met deze 5 tips is het bijna onmogelijk om nog een replica Eames DAR of DSR te kopen. Vaak weet je het na de eerste tip al zeker. Maar de andere tips zijn hier ook een mooie aanvulling op. Succes!

Replica Eames stoel herkennen met deze 5 tips
Vitra Eames DAR stoelen
DSR en DAR design stoelen
Vitra Eames DSR stoelen

Bonus tip! Met deze tip koop je zeker geen replica Eames stoel

Een laatste bonus tip. De webshops die bij ons op het platform staan verkopen zeker geen replica Eames stoelen. Zoek in designfinder op de Vitra DAR of de Vitra DSR stoel en vind de laagste prijs van een nieuw exemplaar. We werken er aan om hier ook prijzen van pre-owned design items bij te krijgen van tweedehands platformen. Maak een account aan op designweb om het maximale er uit te halen.
 

Vitra Eames DAR Armstoel Chroom Onderstel - Diepzwart

Prijzen Vitra Eames DAR Armstoel Chroom Onderstel - Diepzwart

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk
Andlight.nl design lampen tegen lage prijzen
bekijk product in de webshop bekijk
Vitra Eames DSR Stoel Chroom - Diepzwart

Prijzen Vitra Eames DSR Stoel Chroom - Diepzwart

Terug naar het overzicht

 • Artemide
 • Ligne Roset
 • &Tradition
 • Hay
 • Moooi
 • Foscarini
 • FLOS
 • Louis Poulsen
 • USM
 • Tom Dixon
 • Driade
 • Knoll
 • Artifort
 • String
 • Kartell
 • Muuto
 • Vitra
 • Fritz Hansen

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.