Designweb - de grootste design zoekmachine

Review: Cork Family Model A van Vitra

review
06-06 2024, 14:00
Jasper van @witte_huis

Review over de Cork Family Model A kruk van Vitra. Geschreven door Jasper van het Instagram kanaal @witte_huis.

Na de vorige review van de L’Oiseau van Vitra in de kurk uitvoering, pakken we gelijk door met nog een kurk item van Vitra. Dit keer reviewen we namelijk de Cork Family krukjes! Of zijn het eigenlijk bijzettafeltjes? Wij kochten de Cork kruk in Model A, maar waarom? Dat en meer lees je in de review hieronder!   

review vitra cork family model A ook te gebruiken als voetenbank
Review Vitra Cork Family kruk, bijzettafel en voetenbank

Review: Vitra Cork Family Model A kruk

Wil je snel de belangrijkste bevindingen lezen van deze review, spring dan hieronder naar het onderwerp:

De verpakking van de Cork Family kruk

De Vitra Cork Family kruk: we noemen hem in deze review een kruk omdat de meeste shops dit ook doen. De kruk zit verpakt in de typische nieuwe Vitra verpakking. Dit betreft een kartonnen doos met het product afgebeeld op de voorkant van de doos evenals het merk, het soort item, de ontwerper Jasper Morrison en het jaartal waarin de kruk ontworpen is. Aan de zijkant vind je de sticker met dezelfde gegevens, samen met een foto en wat details over het materiaal. De kruk zit verpakt in een plastic zak waarop een sticker zit met een stempel van Vitra en de productie datum, in ons geval 1 augustus 2022. Verder vind je het ‘Certificate of Authenticity’ in de verpakking. Deze is belangrijk om te bewaren; zo weet je namelijk altijd dat het een authentiek Vitra product is.

De verpakking van de Vitra Cork Model A kruk
de kruk zit goed verpakt in het plastic als je hem uit de doos haalt
review van de verpakking en de kruk Cork family Model A

Review Vitra Cork Family Model A: een design van Jasper Morrison

De Vitra Cork Family krukken zijn ontworpen door Jasper Morrison. Jasper Morrison staat bekend om zijn doodgewone designfilosofie. Eenvoud dus; daar gaat het hem om. Dat zien je duidelijk terug in het ontwerp van de Vitra Cork Family. Morrison vindt het vooral belangrijk wat ontwerpen met een ruimte doen: ‘De designs creëren de sfeer. En ik denk dat het creëren van een goede sfeer een belangrijk deel is van het werk. Anders hebben we gefaald’, aldus Morisson. Morrison ontwierp de vijf supernormale krukken in 2004. Voor de een is het een kruk, voor de ander een bijzettafel. Minder doodgewoon aan het ontwerp is dat de Cork Family helemaal gemaakt is van massief kurk.

De designs creëren de sfeer. En ik denk dat het creëren van een goede sfeer een belangrijk deel is van het werk. Anders hebben we gefaald

De Model A kruk is robuust qua uitstraling maar toch zacht door het materiaal. Het toevoegen van de kruk aan ons interieur creëert door de warme kleur van kurk een aangename sfeer, en dat was zoals je hierboven al las precies de bedoeling van de ontwerper. De Cork Family is extreem duurzaam en betrekkelijk licht volgens Vitra. Dat klopt, maar toch is hij ook weer niet zo licht dat-ie fragiel aanvoelt. Je voelt wel echt dat het een degelijk massief stuk kurk is. Wij vinden hem erg handig om te gebruiken als bijzettafel en om hem erbij te pakken als extra zitplaats. O, en natuurlijk gebruiken we hem ook als voetenbank. Een multifunctioneel design dus!

de Cork kruk van vitra is toepasbaar in verschillende toepassingen zoals een bijzettafel
De Vitra Cork Family Model A als bijzettafel in het Witte Huis

Het formaat en de soorten van de Cork Family krukken

Het formaat van Cork Family Model A met een diameter van 31 centimeter en een hoogte van 33 centimeter erg handzaam en praktisch. Het mooie is dat de vier andere modellen dezelfde afmetingen hebben, terwijl het ontwerp wel degelijk verschilt. De Vitra Cork Family is te verkrijgen in Model A tot Model E: in totaal dus in vijf verschillende varianten.

Dit zijn de vijf soorten Cork krukjes van Vitra

Vitra Cork Family: de details en het materiaal

De Cork Family kruk is gemaakt van massief kurk en is licht van gewicht. Uiteraard bedoelen we dan in vergelijking met bijvoorbeeld massief hout of steen. Het krukje voelt al met al namelijk wel erg stevig aan solide aan. De kruk is gemakkelijk te verplaatsen. De structuur van het kurk is daarnaast heel glad en zacht. Het voelt een beetje fluweelachtig aan. Dit is extra prettig als je hem gebruikt als voetenbank; een extra kussentje is niet nodig! Het kurk is onbehandeld en heeft een natuurlijke uitstraling. Een pluspunt: kurk is waterafstotend dus totaal niet vlekgevoelig. Wel moet je oppassen met UV-licht, hierdoor kan de kurk op den duur verkleuren. Zoals je op de foto’s ziet is de structuur van het kurk vrij dicht met een minimaal aantal gaatjes. Daar kan vanzelfsprekend op termijn wel wat vuil in gaan zitten, maar met normaal gebruik zal je daar niet snel last van hebben.

de vitra cork model A stool in het witte huis
details van het kurk van de Cork family kurk
Details van de kruk in kurk met het logo op de onderkant gebrand.

Plus- en minpunten van de Cork Family Model A van Vitra

Zoals altijd zetten we de plus- en minpunten weer op een rij, zodat je goed kan oordelen of je ook een Cork Family model wil kopen. De plus- en minpunten gelden natuurlijk niet voor iedereen; smaken verschillen!

Pluspunten Vitra Cork Family

 • De Cork Family is redelijk licht maar toch stabiel en solide
 • De designs zijn extreem duurzaam
 • De krukjes kunnen tegen een stootje
 • Kurk is waterafstotend en daarom niet vlekgevoelig
 • Het kurk voelt fluweelachtig aan, wat er aangenaam is in gebruik
 • Het design is multifunctioneel inzetbaar als kruk, bijzettafel of voetenbankje
 • Ontworpen in 2004 en toch nu al iconisch design

Minpunten Vitra Cork Family

 • Het is een relatief prijzig krukje beseffende dat je een stuk kurk koopt
 • Kurk kan verkleuren door UV-licht
 • Kurk kan breken en afbrokkelen
 • Als je één model hebt, wil je ze allemaal!

De beste prijzen voor de Vitra Cork Family

De Cork Family van Vitra koop je net als veel andere design items van Vitra gemakkelijk online. Hieronder vind je de laagste prijzen van dit moment bij onze partners. Bekijk hier de actuele prijzen van alle andere modellen van de Cork Family in designfinder.

Vitra Cork Family Krukje Model A

Prijzen Vitra Cork Family Krukje Model A

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk
design van Vitra in het Witte Huis gereviewd en wel

Conclusie: is de Cork Family Model A zijn geld als bijzettafel of kruk waard?

Een kruk, een bijzettafel en een voetenbankje: wij gebruiken ons Cork krukje voor al deze drie doeleinden. Een echt multifunctioneel design item dus. Voor de designliefhebber is dit dan ook een interessant ontwerp. Wij hebben hem nu een tijdje in gebruik en het is een mooi object om te zien dat veel warmte en sfeer biedt door het materiaal en de kleur. De kruk is daarnaast licht genoeg om hem gemakkelijk te verplaatsen. Het nadeel aan deze mooie kruk is dat de hele serie eigenlijk zo tof is dat je bij aanschaf bijna niet kan kiezen voor welk model je moet gaan. Wij kozen uiteindelijk voor Model A omdat we deze er het meest stabiel uit vonden zien voor het gebruik als kruk, maar eigenlijk zouden we er nog wel één bij willen. Nog een nadeel is toch wel de relatief hoge prijs voor een stuk kurk. Maar de vormgeving en afwerking maken dit wat ons betreft voor designliefhebbers meer dan goed. De Cork Family behoudt zijn waarde en kan als de kruk niet meer bevalt gemakkelijk weer worden verkocht. Kortom: als multifunctionele, supernormaal maar iconische design items zijn de krukjes uit de Cork Family van Vitra wat ons betreft echte aanraders en zeker het geld waard!

cork van vitra als bijzettafel

Wil je ook een model van de Cork Family kopen? Vind de beste prijs!

Wil je na het lezen van deze review ook een Cork Family kruk kopen van Vitra? Je vind de beste prijs gemakkelijk in designfinder. De laagste prijs van de Cork Family kruk is op dit moment €459 bij onze partners. Mocht je hem nog iets te duur vinden, zet hem dan op je wishlist of stel een prijsalert in om op een prijsdaling te wachten. Naast designfinder kan je natuurlijk ook Google Shopping gebruiken voor het vinden van de beste prijs, alleen kan je hier geen gebruik maken van de prijsalert-tool en moet je goed opletten dat je geen replica koopt. Via de button hieronder bekijk je alle varianten van de Cork Family krukjes. Ga je er één kopen? Gebruik dan #mydesignweb op social media zodat wij je aankoop ook kunnen zien!

Bekijk de prijzen

Foto’s van de Vitra Cork Family

Hieronder nog een aantal foto’s uit het Witte Huis van Model A van de Cork Family.

witte huis met het krukje van kurk
vitra design en een panthella vloerlamp
design van vitra in het witte huis ook de vitra cork kruk
detail van de Cork Model A
review van de Cork kruk van Vitra
Terug naar het overzicht

 • USM
 • Tom Dixon
 • Hay
 • Louis Poulsen
 • Fritz Hansen
 • Vitra
 • Kartell
 • Artifort
 • Ligne Roset
 • &Tradition
 • Knoll
 • Muuto
 • Artemide
 • Driade
 • String
 • Moooi
 • FLOS
 • Foscarini

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.