Designweb - de grootste design zoekmachine

Artifort F510 en F585 fauteuil drie keer in een nieuwe kleur

blog
14-04 2023, 16:44
Jasper van @witte_huis

Artifort F510, Artifort F585 en andere Artifort f500-fauteuils. Daar gaat deze blog over, geschreven door Jasper van het Instagram kanaal @witte_huis. Drie keer is scheepsrecht! Nee, víer keer is scheepsrecht. 

Je staat op het punt om een nieuwe Artifort F510, F585 of een andere fauteuil uit de F500-serie te kopen. Maar hoe bepaal je nou de juiste kleur in je huis? Uit ervaring weet ik dat het geen gemakkelijke opgave is. Toen wij in het Witte Huis gingen wonen, hadden we deze opdracht ook. We gingen opzoek naar een fauteuil en we kwamen uit bij de prachtige Artifort F585. Superfijn comfort en perfect design. Uiteindelijk is het resultaat toch anders. We kochten in twee jaar tijd drie keer een nieuwe Artifort F510-fauteuil. Bizar he?

De ontwerper van de Artifort F510 Harcourt
Geoffrey D. Harcourt RDI, de ontwerper van de Artifort F510

Artifort F510, wie ontwierp deze eigenlijk?

Laten we het eerst even over de ontwerper hebben van de Artifort F510. De Artifort F510 is ontworpen in 1967 door designer Geoffrey D. Harcourt RDI. De Artifort F510 werd een iconische en comfortabele draaifauteuil. 

'Een fauteuil moet gericht zijn op de mens en niet andersom.' - Geoffrey D. Harcourt RDI

Hartcourt heeft de Artifort F500-serie ontworpen door zijn vriendin als inspiratie te gebruiken. Zij ging graag in kleermakerszit zitten en door deze zeer vrouwelijke houding kwam de Artifort F510 op de tekentafel. Het resultaat: een fauteuil die alle comfort heeft van een gemakkelijke stoel en die tegelijkertijd breed genoeg is om te voldoen aan deze ongebruikelijke zithouding.

De eerste: Artifort F585 in de kleur donkergroen

De eerste Artifort was een donkergroene F585, bekleed met een Camira-wolmix. We hebben deze bij Klaver Modern Wonen in Ermelo besteld, waar we goede service kregen. We konden alleen nergens de Artifort F585 testen. In de showroom stond alleen de F510 van Artifort. Deze zat erg lekker. Na twaalf weken wachten kregen we eindelijk de F585 geleverd. Prachtig! Toch vonden we na verloop van tijd de Artifort F510 lekkerder zitten. We kregen een fijn aanbod van de dealer en besloten de Artifort F510 te bestellen in een hippe gele kleur. Terwijl we op de levering wachtten, plaatsten we onze Artifort F585 op Marktplaats. Binnen drie weken hadden we hem verkocht. Wel met 100 euro verlies. Best waardevast voor een stoel die we een halfjaar hadden gebruikt. 

f585 van Artifort in een donkergroene wolmix stof van Camira
Artifort F585 
Artifort merk label aan onderzijde van de stoel
Label van het merk aan de onderzijde

De tweede: Artifort F510 in de kleur okergeel

Artifort F510 werd de tweede! In een okergele kleur, opnieuw bekleed met een Camira-wolmix. De poot was ook okergeel gepoedercoat. Alleen viel dat okergeel naar onze smaak wat te oranje uit. We moesten even wennen. De F510 zat heerlijk, maar de kleur vonden we toch te ‘oud’ in ons interieur. Tja, dan zit er niks anders op, hè? Hij ging na drie maanden weer op Marktplaats. We verkochten hem zonder verlies en we bestelden onze derde Artifort-designstoel. Deze werd na twaalf weken geleverd.

De gele f510 fauteuil met Camira stof
Artifort F510 in Camira stoffering
Een oranje stofstaal van Artifort Selecte
Zo moet je dus niet een kleurstaal beoordelen. 

De derde: Artifort F585 in de kleur zalmoranje

Drie keer is scheepsrecht, zeggen ze. Nou, niet bij ons. Je gelooft het niet, maar we bestelden toch weer een Artifort F585, omdat deze mooier en slanker was dan de Artifort F510. Weer in een hippe kleur: zalmoranje. Bekleed met een Artifort Selecte stof(520 Salmon). De poot was donkergrijs. Dit werd hem. Een mooie oranje knaller (zie de detailfoto van de stof hieronder). De levertijden waren door corona erg opgelopen. We moesten achttien weken wachten. De Artifort F585 werd geleverd. Maar toen … Hij leek wel roze. De fout die we maakten, was dat we de stofstaal op het schilderij hadden gehangen met een donkere achtergrond aan de wand waar de F585 zou komen te staan. Op die donkere achtergrond leek de kleur oranje. Op een witte achtergrond was de fauteuil roze. Argh. Hij ging op Marktplaats en we verkochten hem binnen één week! Opnieuw zonder verlies.

Detail van de stof van Artifort
Artifort Selecte 520 Salmon
De f585 in de kleur salmon van Artifort met een donkergrijze poot
Artifort F585 met RAL 7021 voet

Nieuwe Artifort F510 kopen? Tips!

Wil je niet in dezelfde fouten vervallen? Volg dan minimaal deze tips!

  • Vraag bij de dealer altijd of je stofstalen mee mag nemen naar huis of vraag een stofstaal aan bij Artifort of de stofproducent. Zo kun je in de kamer waar de Artifort F510 komt te staan, bepalen of de kleur goed matcht met het interieur. Bijkomend voordeel: je beoordeelt de stofstaal gelijk in het juiste licht.
  • Hang het stofstaal op de muur op de plek waar je de Artifort F510 wilt neerzetten. Beoordeel op deze manier de kleur. Ik maakte de fout door de zalmoranje kleur op de donkere ondergrond te hangen.
  • Vraag ook om stalen van de poedercoatkleur van de voet van de Artifort F510.
  • In Nederland proberen we altijd wel een goede deal te maken. Check in de designfinder of er ergens een goede aanbieding is op de Artifort F510 of F585

Vier keer is scheepsrecht! De Egg Chair

Het moest toch lichtbruin worden. We kwamen erachter dat cognacleer het mooiste stond in ons interieur. Maar op de Artifort F510-serie vonden we dit niet fraai. De Artifort F510 is het mooiste in een gestoffeerde versie (mijn mening). De vierde keer is scheepsrecht geworden. Er staat een Egg Chair van Fritz Hansen op de plek van de Artifort F585. Ergens wel jammer, want het was een prachtig design. Gelukkig hebben we de Artifort Orange Slice Chair nog! 

Wat ik ook had kunnen doen is een interieurplan kopen, kant-en-klare interieurplannen koop je tegenwoordig gewoon online! 

Vintage model van Frits Hansen uit 1960
Egg Chair van Frits Hansen
De Orange Slice Chair met een luxe bouclé stof
Artifort Orange Slice Chair

Artifort zoeken in de designfinder

Zoek Artifort-meubelen in de designfinder en vergelijk services en prijzen van verschillende webshops/dealers. En zet je favoriet op je wishlist! Op dit moment werken we aan designfinder. Je kan al prijzen vinden, maar we zijn de producten nog aan de webshops aan het koppelen. 

Bekijk Artifort meubels

Terug naar het overzicht

  • Moooi
  • Knoll
  • Muuto
  • Louis Poulsen
  • Driade
  • Vitra
  • USM
  • Fritz Hansen
  • &Tradition
  • Tom Dixon
  • Kartell
  • Ligne Roset
  • Artemide
  • Foscarini
  • String
  • Artifort
  • FLOS
  • Hay

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.