De Vitra Panton Chair is een echte design klassieker die in elk interieur mooi tot zijn recht komt. Door de jaren heen zijn verschillende uitvoeringen op de markt gebracht, en de stoel is zowel nieuw als pre-loved te verkrijgen. Sta jij op het punt een Panton Chair aan te schaffen maar ben je bang dat je misschien een replica koopt? Wij hebben vijf tips voor je op een rij gezet waardoor je straks zeker weet dat je een originele Vitra Panton Chair in huis haalt. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Trouwens bij Whoppah of Catawiki vind je ook mooie exemplaren, deze items zijn zorgvuldig gecureerd dus de kans dat je daar een replica Panton Chair koopt is nihil.
Zoals met alle populaire design items zijn er helaas ook van de Vitra Panton Chair replica’s in omloop. In tegenstelling tot het aanbod replica’s dat we bijvoorbeeld bij de Eames Lounge Chair zagen, is het aanbod Panton Chairs nieuw gelukkig redelijk beperkt als je via Google op ‘Vitra Panton Chair’ zoekt. Zelfs met de zoekterm ‘Panton Chair’ komen er niet direct replica’s in de topresultaten naar voren. Toch bestaan ze wel degelijk, en vooral als je zelf op zoek gaat naar scherpe prijzen heb je de kans om alsnog bij replica’s uit te komen. Daarnaast moet je vooral op de pre-loved markt goed opletten. Hier kan je ze juist wel wat sneller tegenkomen. Met onze tips herken jij straks gemakkelijk of je met een originele of replica Panton Chair te maken hebt.
De originele Panton Chair van Vitra is een klassiek staaltje design ontworpen door Verner Panton in de tweede helft van de jaren ’50. Verner Panton had het idee in zijn hoofd om een vrijdragende kunststof stoel te ontwikkelen, en met de Panton Chair werd dit idee een innovatieve werkelijkheid. Fun fact: de fabrikanten durfden in die tijd allemaal hun handen niet te branden aan het vrijdragende ontwerp van Panton omdat ze het niet geschikt vonden om stevig op te kunnen zitten. Pas toen de Product Development Managers van Vitra er alle vertrouwen in hadden na een bezoek aan Panton, besloot Vitra de stoel in productie te nemen. Na jaren lang testen en maar liefst 10 prototypen verder, is dankzij het vertrouwen en de volhardendheid van zowel Vitra als Verner Panton een van de meest iconische stoelen van de twintigste eeuw een feit geworden. Inmiddels zijn er twee varianten beschikbaar: de Vitra Panton Chair en de Panton Classic Chair. Je leest meer over de achtergrond en unieke vormgeving van de Panton Chairs en de Panton Classic Chairs in dit artikel. Maar hoe herken je nu of je met een originele design klassieker te maken hebt of dat iemand je een replica probeert te verkopen?
Met name op de tweedehands en vintage markt is het het gemakkelijkst om altijd direct even te kijken of je een merkje of logo kan vinden onderop een design stoel als je denkt dat je er eentje hebt gevonden. In het geval van de Vitra Panton Chairs vind je het logo en merk in de rand op de onderkant van de stoel of aan de ‘binnenkant’ van oudere modellen. Dit geldt zowel voor stoelen uitgegeven door Vitra als door Herman Miller. Daarnaast vind je op de Vitra stoelen de handtekening van Verner Panton bovenaan de achterkant van de stoelpoot. Vind je het logo, merk en handtekening niet? Dan heb je te maken met een replica Panton Chair. Daarnaast krijg je natuurlijk bij aanschaf van een nieuwe, originele Panton Chair tegenwoordig een certificaat van echtheid meegeleverd. Als je deze niet krijgt, heb je mogelijk ook een replica gekocht. Als je de stoel tweedehands van iemand over wil kopen kan je ook altijd even vragen of de stoel al oud is en zo niet, of het certificaat van echtheid nog aanwezig is.
Als je twijfelt of de Panton Chair die je wil kopen origineel is, is een tweede tip om de afmetingen te controleren. De afmetingen van een replica Panton Chair komen meestal niet exact overeen met de afmetingen van een originele Panton Chair. Zo is bijvoorbeeld de lengte van de schuine stoelpoot vaak net iets anders, kan de zithoogte afwijken en kan de stoel breder of juist smaller zijn dan een originele Panton Chair. Let op! De afmetingen van de Panton Chair en Panton Classic Chair zijn beide net iets anders zoals je kan zien op de afbeelding hieronder.
Ook qua uiterlijke kenmerken en details zie je vaak verschillen tussen een originele Panton Chair van Vitra en een replica variant. Het belangrijkste verschil dat je vaak direct ziet tussen een replica en origineel, is de manier waarop de verstevigende, verdikte stukken onder de zitting zijn verwerkt. Dit zijn als het ware banen extra kunststof in de ronding waar de zitting overgaat in de poot. Bij replica’s vind je vaak ribben in de plastic stoel aan de onderkant om hem steviger te maken, terwijl je bij een origineel de stoel zelfs op de kop kan zetten en je zakt er nog niet doorheen als je erop gaat staan. Op onderstaande afbeelding zie je hoe dit eruit hoort te zien bij een originele Panton Chair. Bij replica’s is deze versteviging doorgaans anders uitgevoerd.
De Panton Chairs zijn door de jaren heen in veel verschillende kleuren uitgebracht en nog steeds beschikbaar. Controleer daarom altijd of de kleur van de Panton Chair die jij wil aanschaffen wel is uitgebracht door Vitra. Replica’s zijn namelijk regelmatig in de gekste kleuren beschikbaar, die helemaal niet in een originele uitgave bestaan. Ook zie je aan de afwerking van de kleur vaak direct of het om een replica of een origineel gaat. Zie je een andere kleur onder krasjes op de stoel? Dat is niet mogelijk bij een origineel exemplaar, die zijn door en door dezelfde kleur. Alle kleuren van originele Vitra Panton Chairs check je gemakkelijk hier. Staat de kleur van de stoel die je op het oog hebt er niet tussen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een replica Panton Chair en kan je beter even verder zoeken of het is een hele oude editie waarvan de kleur niet meer gemaakt wordt.
Zoals aan het begin al even genoemd werd, zijn er gelukkig minder replica’s in omloop van de Panton Chair dan van andere design items. Het is wel belangrijk om, als je via een zoekmachine zoekt, de juiste zoekterm te gebruiken. Wij adviseren altijd te zoeken op ‘Vitra Panton Chair’ in plaats van ‘Panton Chair’ of een andere term. Je zal namelijk zien dat het merk ‘Vitra’ er bij replica’s meestal niet bij staat, omdat de stoelen die ze verkopen immers niet van Vitra zijn. Daarnaast is het belangrijk om goed op de prijs te letten. Er bestaat een flink prijsverschil tussen de Vitra Panton Chair en Vitra Panton Classic Chair, dus dat je wisselende resultaten krijgt klopt. Je leest in dit artikel meer over de verschillen tussen beide. Maar als een prijs te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het vaak ook zo. Kijk daarom altijd voordat je je zoektocht begint naar de originele prijzen bij een betrouwbare verkoper zoals Mister Design, en zoek daarna pas door op eventuele aanbiedingen.
Maak een account, zet hem op je wishlist en we geven je een seintje bij een prijsdaling!
Wil je jouw nieuwe Vitra Panton Chair graag nieuw kopen en zeker weten dat je geen replica aanschaft? Shop dan via designweb, waarop uitsluitend betrouwbare aanbieders te vinden zijn. Als je in designfinder je favoriete Panton Chair of Panton Classic Clair opzoekt in de kleur die jij graag wil, zie je direct bij welke webshops de stoel te koop is en waar je hem tegen de beste prijs kan scoren. Weet je nog niet zeker welke Panton Chair je wil of moet je nog even sparen omdat je een complete set wil voor aan de eettafel? Zet je favorieten dan op je wishlist en maak een prijsalert aan. Zo kan je ze gemakkelijk terugvinden, krijg je een melding indien de prijs verandert en wanneer je prijsalert geraakt wordt en shop je altijd binnen budget. Momenteel is de Vitra Panton Chair beschikbaar vanaf €345 en de Panton Classic Chair vanaf €1580.
Naar designfinder
Beeld: vitra.com
Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.