Designweb - de grootste design zoekmachine

Pre-owned of nieuwe Wishbone Chair (CH24) kopen? Zo herken je een replica!

blog
15-05 2024, 16:00
designweb redactie

De CH24 Wishbone Chair van Carl Hansen & Søn is een prachtige design klassieker die in elk interieur mooi tot zijn recht komt. Volledig gemaakt van natuurlijke materialen en met een minimalistische vormgeving is de stoel een tijdloze, warme en bovenal comfortabele toevoeging aan elke woonruimte. Dat je in een set Wishbone Chairs wil investeren, is voor ons dan ook geen verrassing natuurlijk. Je kan ze tweedehands of vintage kopen, of nieuw. Maar hoe voorkom je dat je per ongeluk replica’s koopt in plaats van originele Wishbone Chairs? Wij hebben zes tips voor je waarmee je gemakkelijk zelf een replica herkent!

6 tips om een replica wishbone chair te herkennen. Dit is een origineel
Herken met deze zes tips een replica Wishbone Chair (CH24)

Wishbone Chair kopen voor de beste prijs?

Stel een prijsalert in! Wij checken de prijs 5x per dag en sturen je een mail als de prijs daalt

Ja, ik wil een prijsalert instellen!

De originele Wishbone Chair van Carl Hansen & Søn

De originele Wishbone Chair van Carl Hansen & Søn is een echte design klassieker ontworpen door Hans J. Wegner en wordt al sinds 1950 geproduceerd. Elk meubelstuk dat uitgebracht wordt door Carl Hansen & Søn wordt getypeerd door zorgvuldigheid en vakmanschap, zo ook de Wishbone Chair. Het is daarnaast de missie van Carl Hansen & Søn om vakmanschap en zo hoog mogelijke kwaliteit meubels tegen een redelijke prijs aan te bieden aan designliefhebbers. Nu is de Wishbone Chair alsnog geen koopje, maar hebben ze de prijs-kwaliteit verhouding wel zo scherp mogelijk gehouden.

"maar in werkelijkheid worden er in het productieproces van de Wishbone Chairs wel 100 verschillende stappen uitgevoerd"

Het op het oog eenvoudige ontwerp siert zich door strakke lijnen en minimalistische details, maar in werkelijkheid worden er in het productieproces van de Wishbone Chairs wel 100 verschillende stappen uitgevoerd. De zitting wordt bijvoorbeeld helemaal met de hand geweven, terwijl deze uit maar liefst 120 meter papercord bestaat. De Wishbone Chair wordt ook wel de Y-chair genoemd vanwege zijn Y-vormige rugleuning en is een van de meest bekende designs ooit van Wegner. De beuken variant is de meest klassieke en bekende variant van de stoel, maar de stoel is inmiddels in maar liefst 33 varianten verkrijgbaar. Zo past een tijdloos design uit de jaren ’50 tot op de dag van vandaag in elk interieur en haal je een stoel met karakter in huis. Maar hoe weet je nu zeker dat je originele stoelen van Carl Hansen & Søn koopt, en geen replica Wishbone Chairs of Y-chairs?

 

1. Check het embleem van echtheid, die vind je niet op een replica Wishbone Chair

De eerste en gemakkelijkste tip die wij eigenlijk altijd toepassen op elk design item, is het controleren of ergens een logo of merkje te vinden is. In het geval van de originele Wishbone Chairs van Carl Hansen & Søn vind je een embleem van echtheid aan de binnenkant van het onderstel van de stoel, zoals te zien op de afbeelding hieronder. Afhankelijk van hoe oud de stoel is kan dit embleem er door de jaren heen steeds iets anders uitzien, maar als je op geen enkele plek een embleem of logo van Carl Hansen & Søn terug kan vinden op de stoel is dit een teken dat je mogelijk een replica voor je hebt. Je kan dan beter even verder zoeken naar Wishbone Chairs mét embleem.

hier zie je het embleem van een originele wishbone chair

2. Controleer de rugleuning van de Wishbone Chair

Als je je eenmaal hebt verdiept in Wishbone Chairs, ga je al snel bepaalde details herkennen. De meest duidelijke waarmee een neppe Wishbone Chair in één oogwenk opvalt, is de manier waarop de bovenrail van de rugleuning eruit ziet. Carl Hansen maakt de originele stoelen namelijk uit één massief stuk hout, gebogen met behulp van stoom. Dit betekent dat je bij een echte Wishbone Chair geen verbindingen van delen hout ziet, en bij een replica vaak wel. Dit productieproces is namelijk een stuk duurder dan het aan elkaar zetten van verschillende stukken hout. Daarnaast is de zitting van een echte Wishbone stoel voorzien van gebogen en een beetje taps toelopende pluggen. Bij de gekleurde versies valt dit iets minder op maar is de afwerking wel perfect. Bij een gekleurde replica Wishbone Chair zie je dat de onderdelen eerst geverfd worden en daarna in elkaar worden gezet, waardoor je scheurtjes in de verf ziet en ze er niet professioneel uitzien. Op de afbeeldingen hieronder zie je goed wat we bedoelen.

bij het origineel is het hout uit 1 stuk afkomstig van de wishbone chairs
Het origineel van Carl Hansen en Son heeft geen scheuren in de verf
Bij een replica zie je scheuren in de verf omdat deze achteraf geverfd zijn.

3. Check de Y-vormige rugleuning van de Carl Hansen Wishbone

Een tweede tip ten aanzien van de rugleuning is het checken van het Y-vormige middenstuk. Bij een originele Wishbone Chair zal je zien dat de Y-vorm aan de onderkant voorzien is van een lichte bolling, terwijl je bij een replica vaak ziet dat deze gewoon helemaal recht is. Ook zie je dat de ronde bovenrail van de rugleuning bij het gedeelte waar deze samenkomt met de Y, iets vlakker is afgewerkt. Bij replica’s zie je vaak dat-ie hier gewoon rond doorloopt of minder vlak. Ook dit is natuurlijk weer allemaal ten behoeve van een zo snel en goedkoop mogelijke productie voor replica’s, maar wel een duidelijk teken dat je dus geen originele Wishbone Chair voor je hebt.

Y-vormige rugleuning van de Carl Hansen Wishbone is een beetje gebogen
het bovenstuk van de originele wishbone chair is vlakker dan de replica

4. Bekijk de zitting van de CH24 Wishbone Chair: replica of origineel?

Zoals we al vertelden, bestaat de zitting van een originele Wishbone uit maar liefst 120 meter papercord welke helemaal met de hand wordt geweven. Een sterk staaltje vakmanschap als je het ons vraagt. Als je de zitting van een originele Wishbone stoel vergelijkt met die van een replica Wishbone, zie je direct dat het origineel erg strak en gelijkmatig geweven is. Bij de replica zie je daarentegen juist wat onregelmatigheden en gaat de zitting snel een beetje doorhangen. Ook zie je verschil in het gebruikte koord. Het papercord dat bij originele Wishbone Chairs gebruikt wordt is erg sterk en duurzaam, terwijl voor replica’s vaak een synthetisch koord of goedkoop nylon wordt gebruikt. Tot slot dient de zitting symmetrisch te zijn, waarbij linksvoor en rechtsvoor precies hetzelfde uitkomen. Bestudeer de zitting daarom altijd nauwkeurig als je twijfelt of je wel met een origineel exemplaar te maken hebt.

Bij het origineel is de zitting en papercord strak en vlak
Het papercord is strak en helemaal vlak
Een replica wishbone chair heeft geen vlakke zitting
Het papercord is niet vlak bij de replica

5. Het hout van een originele Y-chair is egaal en duurzaam

Carl Hansen & Søn vinden kwaliteit en vakmanschap super belangrijk. Onderdeel hiervan is dat ze altijd egaal, duurzaam hout gebruiken voor Y-chairs of Wishbone Chairs voor een perfecte afwerking. Zo komt de kleur het mooist uit en is de kwaliteit het allerbest. De houtsoorten die gebruikt worden voor de originele stoelen zijn Deens eiken, beuken, essen en walnoot. Bij replica Wishbones zie je nagenoeg altijd knoesten in het hout, omdat dit een stuk goedkoper is. Als gevolg hiervan zijn ze ongelijkmatig afgewerkt, is de kwaliteit een stuk slechter en gaan ze een stuk minder lang mee. Sta je op het punt een Wishbone Chair te kopen met knoesten in het hout? Niet doen! Je hebt dan zonder twijfel te maken met een replica.

Bij replica's vind je vaak knoesten in het hout terug, bij een originele wishbone chair niet
Een knoest in het hout

6. Controleer de prijs van de originele Wishbone Chair

Voordat je over gaat tot het aankopen van je nieuwe Wishbone Chair, is het zoals met alle design items slim om eerst de originele prijs op te zoeken. De goedkoopste originele CH24 Wishbone Chair van onze partners in designfinder kost momenteel €521 in de beuken gezeept naturel uitvoering. Als je er dus eentje tegenkomt van bijvoorbeeld €79 zoals die van Loods 5 hieronder op de foto, weet je direct dat je met een replica te maken hebt. Als je een aankoop voor het leven wil doen, raden we je toch echt aan even door te sparen voor de originele variant!

het origineel wordt ook wel CH24 genoemd
De originele Wishbone Chair (CH24)
replica stoelen van 79 euro per stuk
Loods 5 replica's
Carl Hansen Wishbone Chair Beuken Gezeept / Naturel

Prijzen Carl Hansen Wishbone Chair Beuken Gezeept / Naturel

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk

Het belangrijkste onzichtbare verschil tussen een Wishbone replica en origineel

We blijven het zeggen: origineel design is waardevast en een echte investering voor het leven (en langer)! Het belangrijkste verschil tussen een replica Wishbone en originele wishbone is daarom onzichtbaar. Het origineel heeft een historie en bepaalde status in de designwereld en is naast een functionele stoel ook een waardevol verzamelobject. Als je je originele Wishbone Chairs ooit zat bent, kan je ze in tegenstelling tot replica’s over een jaar of zestig met gemak doorverkopen zonder veel verlies (en misschien wel met winst). Er zijn ten slotte genoeg echte liefhebbers die het vakmanschap en de geschiedenis van de stoel enorm waarderen. En dit ontwerp uit de jaren ’50 heeft natuurlijk al dubbel en dwars bewezen dat-ie tientallen jaren meegaat en een echt design icoon is!

twee prachtige originele Carl Hansen en Son wishbone chairs in donker eiken

Bonustip! Zo koop je een originele CH24 Wishbone Chair voor de beste prijs

Als je inmiddels overtuigd bent van het aankopen van originele CH24 Wishbone Chairs van Carl Hansen en Søn, wil je dat natuurlijk wel graag voor de beste prijs doen. Om origineel design zo toegankelijk mogelijk te maken, hebben wij designfinder ontwikkeld. Dit is dé design zoekmachine van Nederland en België waarin je al het design van onze partners op één plek vindt. Het handige hieraan? Je ziet in één oogopslag de actuele prijzen van alle aanbieders, waardoor je zelf niet hoeft te zoeken naar de beste online prijs. We verversen alle prijzen vijf keer per dag van het complete aanbod van meer dan 20 betrouwbare design webshops. Als je via designfinder shopt weet je daarom zeker dat je - ondanks dat je misschien veel geld uitgeeft - in ieder geval nooit te veel betaalt. Heb je een specifiek budget beschikbaar voor de Wishbone Chairs? Maak dan een designweb account aan en stel een prijsalert in. Als de prijs van de stoel jouw prijsalert raakt, ontvang je een melding en shop je jouw nieuwe stoelen gemakkelijk binnen budget. Happy design shopping!

Bekijk actuele prijzen

Beeld: carlhansen.com en eigen beeld. Beeld originele labels: olsonbaker.com

Terug naar het overzicht

  • String
  • &Tradition
  • Knoll
  • Artifort
  • USM
  • Foscarini
  • Driade
  • Kartell
  • Hay
  • Louis Poulsen
  • Tom Dixon
  • Muuto
  • Moooi
  • Ligne Roset
  • Fritz Hansen
  • FLOS
  • Vitra
  • Artemide

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.