Designweb - de grootste design zoekmachine

Hoe herken je een replica Togo bank van Ligne Roset? Lees deze tips!

blog
16-01 2024, 10:00
designweb redactie

Wil je graag een pre-loved Ligne Roset Togo aanschaffen maar ben je bang dat je misschien een replica Togo koopt in plaats van een originele Togo bank? Lees dan onderstaande blog waarin wij je tips geven hoe je een replica direct kunt herkennen en jij zeker weet dat je een echte Togo koopt!

Herken een replica Togo bank

Helaas zien we steeds vaker replica Togo banken op de nieuwe en pre-loved markt verschijnen. Super vervelend, want je hebt misschien wel lang gespaard om jouw nieuwe Togo aan te schaffen en dan wil je natuurlijk geen neppe Togo kopen.

Originele Togo kopen voor de beste prijs?

Stel een prijsalert in! Wij checken de prijs 5x per dag en sturen je een mail als de prijs daalt

Ja, ik wil prijsalerts instellen
Zo herken je een replica Togo
Dit is geen replica Togo, maar een originele van Ligne Roset

Als je jouw pre-loved Togo aanschaft via een tweedehands aanbieder zoals Whoppah, Catawiki of Fritz Vintage, met een door kenners gecureerde collectie, is de kans heel klein dat je opgelicht wordt. Maar we speuren natuurlijk allemaal ook dagelijks Marktplaats af als we ergens pre-loved naar op zoek zijn en daar kan iedereen alles opzetten. Het lijkt wellicht een onmogelijke taak om dan een originele en replica Togo van elkaar te onderscheiden, maar niets is minder waar. Wij hebben hieronder vijf tips voor je op een rijtje gezet waardoor jij voortaan gemakkelijk zelf een neppe Togo kan herkennen en zeker weet dat je een origineel exemplaar aan je interieur toevoegt.

De originele Togo ontworpen door Michel Ducaroy

De Togo bank is in 1973 door Michel Ducaroy ontworpen en sindsdien permanent onderdeel van de collectie van Ligne Roset. Fun fact: Michel Ducaroy ontwierp de Togo in eerste instantie omdat hij een fijne plek wilde creëren voor siësta’s en avonden loungen waarop iedereen lekker kon zitten. Dit idee in combinatie met de creatieve kijk van het Franse merk Ligne Roset op meubelontwerp, resulteerde in een toentertijd innovatief design met op en top comfort. De Togo bestaat van binnen namelijk helemaal uit zogenaamd polyetherschuim met verschillende dichtheden om de bank zo comfortabel mogelijk te maken. Daarnaast wegen de Togo elementen heel weinig vergeleken met andere banken terwijl Togo’s niet dun en iel aanvoelen en bijna niet verschuiven als je erop gaat zitten.

"Er zijn inmiddels al meer dan 1,2 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht"

Het ontwerp van de Ligne Roset Togo is inmiddels meer dan 50 jaar oud maar nog steeds ontzettend geliefd onder design- en interieurliefhebbers. Er zijn inmiddels al meer dan 1,2 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht. Door de simpele maar interessante vormgeving bestaande uit vloeiende lijnen en de eindeloze opties qua bekleding, is de Togo een echte toevoeging aan elk interieur. Zo ook de terracotta variant die je in deze blog meerdere keren tegenkomt en een echte eye-catcher is. Deze Togo is pre-loved aangeschaft en opnieuw gestoffeerd door een specialist in bekleding van vintage design meubels.

Wat is het verschil tussen een replica en originele Togo Bank?

Tip 1: inspecteer de onderkant van de Togo: tijk of niet?

De allereerste, originele Togo bank die ooit ontworpen werd was bekleed met een gestreepte stof waarop het Logo van Ligne Roset keer op keer terugkwam. Vervolgens is Ligne Roset deze print gaan gebruiken op de tijk aan de onderkant van de Togo’s. Bij de nieuwere Togo’s vind je ook tijken terug met alleen de typerende streepjesprint, zonder het herhaalde logo. De tijk is bedoeld om de bank stevig in model te houden en te voorkomen dat schuim door de bekleding heen kan komen. Bekijk de onderkant van de Togo die je overweegt aan te schaffen dus altijd goed. Beschikt het exemplaar over een tijk met de originele print erop (met of zonder logo’s) zoals hieronder op de foto’s te zien? Dan is je eerste vinkje dat het om een originele Togo zou kunnen gaan gezet!

een replica togo heeft geen tijk
Op deze Togo zie je een voorbeeld van het originele tijk
Originele togo tijk zonder logo's
Tijk van de originele Togo zonder logo's

Tip 2: herken je het originele ‘Made in France’ label? Deze vind je niet op een replica!

Zoals we eerder al noemden is het Togo ontwerp onderdeel van de collectie van Ligne Roset; een Frans merk dat al zijn ontwerpen in Frankrijk produceert en trots is op zijn identiteit. Daarom vind je aan originele Togo’s altijd een label waarop zowel het merk als ‘Made in France’ staat geschreven. Hieronder zie je twee voorbeelden van originele labels. Vind je dit label niet terug op de Togo die je aan wil schaffen? Dan heb je misschien wel te maken met een replica Togo en kan je beter op zoek naar een ander nieuw of pre-loved exemplaar.

een label vind je bij de originele togo
Het 'Made in France' label op de Togo 
logo nieuwe label van de originele togo
een replica togo heeft deze labels niet

Tip 3: het uiterlijke verschil tussen een replica en een originele Togo

Afhankelijk van hoe goed een replica Togo gemaakt is, is het voor een kenner aan het uiterlijk ook te zien of het om een echte of neppe Togo bank gaat. Zo zijn de plooien vaak net iets minder curvy en zien ze er minder uit als ‘rimpels’. Ook komen de afmetingen vaak net niet overeen met een echte Togo. Zoek daarom altijd voordat je bij een Togo gaat kijken de originele afmetingen even op en meet na of de Togo die je overweegt te kopen dezelfde afmetingen heeft. De afmetingen van de verschillende originele Togo elementen zijn:

 • Togo fauteuil: 102 cm diep, 87 cm breed en 70 cm hoog
 • Togo 2-zits bank: 102 cm diep, 131 cm breed en 70 cm hoog
 • Togo 2-zits bank met armleuningen: 102 cm diep, 198 cm breed en 70 cm hoog
 • Togo 3-zits bank: 102 cm diep, 174 cm breed en 70 cm hoog
 • Togo hoekelement: 102 cm diep, 102 cm breed en 70 cm hoog
 • Togo loungebank: 162 cm diep, 131 cm breed en 70 cm hoog
 • Togo poef: 80 cm diep, 87 cm breed en 34 cm hoog

De zithoogte van elke Togo is daarnaast net als de poef 34 centimeter hoog. Op onderstaande foto’s zie je goed het verschil tussen een echte en replica Togo als je kijkt naar zowel de plooien als de vorm in zijn geheel. Dit komt onder andere doordat de binnenkant van de Togo uit drie verschillende soorten schuim bestaat: eentje voor de achterkant, eentje voor het midden en eentje voor de voorkant. De hoes is opgevuld met polyesterwatten wat zorgt voor het zachte rimpeleffect.

De verschillen tussen een echte en een replica togo
Drie delen schuim van de originele Togo
Drie delen schuim van de originele Togo
bekijk de tips om een replica togo te herkennen

Tip 4: een replica Togo heeft geen onzichtbare inkt!

Aan de binnenkant van de Togo vind je meerdere originele details terug. Omdat Ligne Roset inkt op de bekleding en voering wilde voorkomen hebben zij het innovatieve idee gehad om onzichtbare inkt te gebruiken die je alleen ziet als je er met een UV lamp op schijnt. Zo kunnen de medewerkers die de Togo’s grotendeels met de hand produceren toch heel precies werken zonder dat daar voor de klant later ook maar een spoortje van te zien is.  Mocht je dus écht grondig te werk willen gaan, rits dan de onderkant open en kijk aan de binnenkant met een lampje of je lichtgevende inkt ziet. Dan kan je gelijk checken of er een lapje stof aan de binnenkant van de bekleding is genaaid, welke je terugvindt bij nieuwere Togo’s met informatie over de stof. Mis je zowel de onzichtbare inkt als het lapje stof? Dan is de Togo opnieuw gestoffeerd of helaas een replica. Een voorbeeld van de lichtgevende inkt zie je hieronder in de video vanaf minuut 2.09.

De stof in de originele Togo
Het lapje stof aan de binnenkant 
originele togo met het lapje stof er in genaaid van Ligne Roset

Tip 5: let op de prijs: is deze te laag? Replica Togo!

Wellicht een inkoppertje, maar sommige prijzen zijn te mooi om waar te zijn. De kans is dan groot dat je te maken hebt met een neppe Togo. De prijzen van nieuwe Togo eenzitters beginnen bij ongeveer 2.100 euro afhankelijk van de stoffering die je kiest. Een Togo met corduroy bekleding is bijvoorbeeld goedkoper dan een Togo met Alcantara bekleding. Pre-loved zijn Togo’s uiteraard iets goedkoper, maar de prijzen starten alsnog ongeveer bij 1.000 euro afhankelijk van de staat en bekleding. De gemiddelde prijs van een originele, pre-loved Togo fauteuil ligt momenteel rond de 1.500 euro en vind je op websites als Marktplaats vooral terug met velvet of corduroy bekleding.

Ligne Roset Togo Fauteuil - Alcantara - Dark Camel

Prijzen Ligne Roset Togo Fauteuil - Alcantara - Dark Camel

Een originele togo herken je zo!
De Togo van Ligne Roset
boekje dat je bij een originele Togo krijgt
Garantie, extra knopen en het boekje van de originele Togo

Bonus tip! Zo koop je zeker geen replica Togo bank

Wil je nou écht honderd procent zeker weten dat je geen replica Togo koopt? Koop dan een nieuwe, maar dan wel voor de beste prijs via designfinder. Je krijgt hier tegenwoordig altijd een echtheidscertificaat bij met extra knopen mocht je er eentje kwijt raken. Een pre-owned Togo is vaak net iets goedkoper dan een nieuwe Togo, maar het is echte design klassieker die het wat ons betreft zonder twijfel waard is om in te investeren en waarvan je zeker wil weten dat jouw exemplaar origineel is. Een extra tip in deze bonustip: zet jouw favoriete Ligne Roset Togo op je designweb wishlist zodat je een mailtje ontvangt zodra de prijs verandert. Heb je een maximaal bedrag in gedachte om uit te geven aan jouw nieuwe Togo? Maak dan ook een prijsalert aan zodat je een melding van ons ontvangt zodra de prijs van jouw favoriet jouw ingestelde alert raakt. Op deze manier hoef je zelf nooit prijzen te vergelijken; dat doen wij vijf keer per dag voor je! Meer weten over hoe designweb precies werkt? Je leest het hier.

Bekijk Togo van Ligne Roset

Beeld: @thuismetmax, beeld Flow bank: Zitmaxx, beeld creme Togo: @enzo.bastian

Terug naar het overzicht

 • Hay
 • Ligne Roset
 • &Tradition
 • Kartell
 • Louis Poulsen
 • Fritz Hansen
 • Artemide
 • Tom Dixon
 • USM
 • Moooi
 • Foscarini
 • String
 • Driade
 • FLOS
 • Artifort
 • Knoll
 • Vitra
 • Muuto

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.