Designweb - de grootste design zoekmachine

Hoe herken je een replica Artemide Nessino? Dit zijn de verschillen!

blog
02-05 2024, 11:30
designweb redactie

De Artemide Nessino lamp is een populaire design lamp en staat in menig interieur te shinen. De lamp geeft een mid century vibe aan je interieur maar wel met een moderne twist door het kleur- en materiaalgebruik. Helaas wordt de Nessino lamp online ook veelvuldig aangeboden als replica. Je denkt een dealtje te scoren, maar niets is minder waar. In deze blog helpen we je hoe jij gemakkelijk een originele Artemide Nessino lamp van een replica Nessino kan onderscheiden. Lees je mee?

wat zijn de verschillen tussen een replica en originele design Nessino lamp
Met onze tips herken je een replica Artemide Nessino lamp wel! 

Herken de replica! Dit is de originele Nessino van Artemide

De originele Nessino lamp van Artemide is het kleine zusje van de in 1967 ontworpen Nesso tafellamp. Door een lamp volledig van kunststof te ontwerpen bracht Giancarlo Mattioli met zijn ontwerp voor Artemide een ware revolute teweeg. Onze ongezouten mening over de Artemide Nessino lamp lees je in dit artikel. Door de Artemide Nesso lamp opnieuw te lanceren in een kleinere versie, de Nessino lamp, werd het design in één klap een stuk toegankelijker voor menig interieur- en designliefhebber, zowel qua prijs als qua formaat. De originele Nessino lampen zijn standaard verkrijgbaar in wit en oranje, waardoor er altijd een versie in elk interieur past. Daarnaast is momenteel een special edition in rood verkrijgbaar en zijn er heel af en toe samenwerkingen met design shops zoals Smow Online, waarmee Artemide recent een zwarte versie heeft uitgebracht. Tot zover alvast wat belangrijke informatie als je replica Nessino lampen van de originele versie wil kunnen onderscheiden. Hieronder volgen vijf concrete tips waarmee jij zeker weet dat je altijd een originele Nessino Artemide tafellamp koopt.

Originele Artemide Nessino kopen voor de beste prijs?

Stel een prijsalert in! Daalt de prijs naar jouw gekozen bedrag, dan krijg je een seintje!

Ja, ik wil prijsalerts aanmaken!

1. Het Artemide logo staat op de voet en fitting van de originele Nessino lamp

De eerste tip om een replica van een originele Artemide Nessino lamp te onderscheiden, is het bekijken van de onderkant van de voet en de fitting. Bij een originele lamp van Artemide staat het logo van het merk namelijk altijd op de onderkant, evenals op de lampfitting. Is dit niet het geval, dan heb je te maken met een replica Nessino lamp en kan je beter even verder zoeken naar eentje waarop je het Artemide logo wel terugvindt. Op de foto’s hieronder zie je het verschil tussen de onderkant van een originele Nessino lamp en een replica lamp. Alvast een duidelijk kenmerk, toch?

op de onderkant vind je het logo van Artemide
De originele Nessino lamp
het verschil met de replica is dat je geen logo op de onderkant vindt

Controleer de afmetingen van de Nessino tafellamp

Zoals bij veel replica items van design producten, wijken de afmetingen bijna altijd iets af van de originele maten. Als je twijfelt of je wel met een originele Nessino lamp te maken hebt, is het daarom slim om altijd de afmetingen te vergelijken. Als je een Nessino lamp tweedehands wil aanschaffen kan je de verkoper gemakkelijk vragen de lamp even op te meten, en als je online een goede deal vindt zullen de afmetingen altijd bij de details van het product staan. Vergelijk deze met de informatie hieronder, op de website van Artemide vindt, of van het aanbod in designfinder natuurlijk, en je hebt direct een indicatie of je met een replica of origineel te maken hebt. Let wel op! De Nesso is groter dan de Nessino, dus het kan ook nog zijn dat iemand per ongeluk de Nesso en Nessino door elkaar haalt bij een tweedehands verkoop. Als je dat idee hebt, vind je de originele afmetingen van de Nesso ook gemakkelijk online natuurlijk.

de afmetingen van de originele en de replica Nessino

3. Ingebouwde LED lampen in Nessino replica’s

Als je onze review van de Nessino lamp hebt gelezen, weet je dat we het een ontzettend minpunt vinden dat je er bij veel aanbieders zelf nog vier lichtbronnen bij moet kopen om in de lamp te draaien. De lamp is al een investering, en dan kan-ie ook nog eens niet direct aan als je hem eenmaal in huis hebt. Dit betekent overigens wel dat de originele lamp duidelijk niet van ingebouwde verlichting voorzien is. Sta je op een punt een Nessino lamp aan te schaffen met ingebouwde LED verlichting, dan heb je dus zonder twijfel te maken met een replica!

De originele Nessino lamp heeft fittingen
De originele Nessino heeft fittingen
het verschil tussen de echte en een neppe Nessino
Replica's kunnen ingebouwde LED verlichting hebben

4. Check de kleur van de Nessino tafellamp

Het vierde aandachtspunt is er eentje die niet te missen is, namelijk de kleur! Zoals we al zeiden is de originele Artemide Nessino tafellamp standaard verkrijgbaar in wit en oranje, en bestaan er een rode en zwarte special edition uitvoering. Mocht je een Nessino in een andere kleur tegenkomen, bijvoorbeeld in het beige of roze, dan is het waarschijnlijk een replica. En als je wel voor een van de officiële kleuren kiest, is het goed om ook naar de kleurtonen te kijken en deze te vergelijken. Het ene oranje is het andere oranje niet, en dit geldt ook voor wit! Heb je het idee dat de kleur niet klopt, zoek dan officiële beelden op of neem een kijkje in een winkel waar ze origineel design verkopen, zoals Mister Design.

check ook de kleuren van de Artemide Nessino lampen
De originele kleuren van Artemide

5. Check de prijs! Is deze erg laag? Replica Nessino!

Als we online naar een bepaald item zoeken, zoeken we natuurlijk ook vaak naar de allerlaagste prijs. Bij design items loop je dan het gevaar om bij replica’s terecht te komen. Een goede deal met bijvoorbeeld 20 procent korting is leuk natuurlijk en kan je online zeker tegenkomen, maar een prijs tussen de €30 en €100 is onrealistisch en een teken dat je op het punt staat een replica te kopen. De normale, gemiddelde prijs van een nieuwe Artemide Nessino lamp ligt namelijk ongeveer tussen de €150 en €180 (actuele prijzen zie je hieronder). Mocht je de originele Nessino lamp van Artemide nou toch echt wat te duur vinden, dan zijn dagen als Black Friday goed om in de gaten te houden. Ook maak je gemakkelijk een prijsalert aan via je designweb account, waarbij je je maximale budget kan instellen en een melding krijgt indien een webshop de Nessino lamp binnen jouw budget aanbiedt. En een design aankoop doe je voor het leven, dus als je even op een goede prijs moet wachten is dat helemaal niet erg, toch?

Artemide Nessino Tafellamp Oranje

Prijzen Artemide Nessino Tafellamp Oranje

een originele Nessino Lamp voegt meer waarde toe aan je interieur

Het belangrijkste, onzichtbare verschil tussen een replica en originele Nessino lamp

Het belangrijkste verschil tussen de originele Nessino lamp en een replica variant is uiteindelijk onzichtbaar: de waarde ervan als tijdloos verzamelobject. Design klassiekers als de Nesso en Nessino lamp van Artemide zijn al sinds de jaren ’60 ongekend populair onder interieurliefhebbers.

"Koop een originele Nessino lamp en je hebt je leven lang een waardevolle design klassieker in huis staan"

Het feit dat ze zo geliefd en gewild zijn in combinatie met de kwaliteit die doorgaans met design gepaard gaat, maakt dat ze erg waardevast zijn. Mocht je je Nessino lamp ooit weer willen verkopen, zal je er dan ook nagenoeg geen verlies op maken. Een replica raak je daarentegen natuurlijk aan de straatstenen niet meer kwijt en belandt op de fast furniture vuilnisbelt. Hoe het daar precies mee zit, lees je hier. Moraal van het verhaal? Koop een originele Nessino lamp en je hebt je leven lang een waardevolle design klassieker in huis staan!

wil je een Nessino lamp kopen? Doe dat dan bij onze partners via designweb, dan koop je zeker een origineel!

Extra tip! De beste prijs voor je nieuwe Artemide Nessino lamp

Wil je de Artemide Nessino tafellamp graag toevoegen aan je interieur en wil je zeker weten dat je geen replica aanschaft? Dan sluiten wij dit artikel graag af met een bonus tip: shop via designfinder! Designfinder is dé design zoekmachine van Nederland en België waarin je uitsluitend origineel design vindt, en waarvan je gemakkelijk in een overzicht de actuele prijzen van onze partners ziet. Zo shop je jouw nieuwe design lamp met een paar klikken voor de beste online prijs. Momenteel vergelijken wij de prijzen van meer dan 20 webshops; wekelijks worden hier shops aan toegevoegd. We zijn erg benieuwd naar jouw keuze: ga je voor de oranje, witte of rode Nessino? Of toch voor een grotere Nesso? Deel je aankoop op social media door #mydesignweb te gebruiken zodat we meekrijgen hoe jij je nieuwe lamp een mooi plekje hebt gegeven. Wij kunnen jouw post dan ook weer delen op ons eigen account, om andere designliefhebbers ook te inspireren!

Bekijk actuele prijzen

Terug naar het overzicht

 • Artemide
 • Driade
 • Foscarini
 • Vitra
 • Artifort
 • String
 • FLOS
 • Hay
 • Tom Dixon
 • Moooi
 • Knoll
 • USM
 • Kartell
 • Louis Poulsen
 • &Tradition
 • Fritz Hansen
 • Ligne Roset
 • Muuto

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.