Designweb - de grootste design zoekmachine

De verschillen tussen een replica PH 5 hanglamp en de originele PH5 van Louis Poulsen

blog
28-05 2024, 14:45
designweb redactie

We zijn weer terug met een replica versus origineel, en dit keer nemen we de PH 5 hanglamp van Louis Poulsen onder de loep. Met recht een design klassieker te noemen en in veel verschillende uitvoeringen beschikbaar. Helaas betekent dit dat de PH 5 ook erg populair is onder replica aanbieders. En als je eenmaal hebt besloten in deze lamp te investeren, wil je natuurlijk niet per ongeluk een neppe variant kopen. Wat zijn de verschillen precies tussen een originele PH 5 van Louis Poulsen en een replica? Wij zochten het voor je uit. Lees snel verder!

Dit is een originele PH 5 hanglamp van Louis Poulsen, maar hoe herken je een replica?
Replica vs origineel: Herken een replica PH 5 hanglamp van Louis Poulsen

Herken een replica! Dit is de originele PH 5 hanglamp van Louis Poulsen

Hoe herken je beter een replica dan door je eens goed te verdiepen in het origineel? De PH 5 hanglamp van Louis Poulsen is al in 1958 ontworpen door Poul Henningsen en is vandaag de dag nog steeds razend populair. Het tijdloze design is door Henningsen ontworpen omdat er toentertijd steeds meer verschillende lichtbronnen geproduceerd werden, alleen die konden stuk voor stuk daglicht niet goed simuleren. Hij ontwierp daarom een gelaagde lamp met een fitting die speciaal ontworpen was om de kleureigenschappen van elke lichtbron te verbeteren. Hoe? Door kleine rode en blauwe schermen in het armatuur te plaatsen. Vandaar de dag zijn deze rode en blauwe delen in het armatuur niet meer nodig omdat de beschikbare lichtbronnen zo ontzettend verbeterd zijn. Denk bijvoorbeeld aan Philips Hue lampen. Deze zijn daadwerkelijk in alle tinten in te stellen die je maar wil, en wij zijn hier zelf daarom ook groot fan van.


Terug naar de PH 5 hanglamp! De drie iconische schijven van de lamp zijn gemaakt van aluminium en inmiddels zijn er heel wat verschillende kleurencombinaties door Louis Poulsen uitgebracht. Zo bestaan er drie monochrome uitvoeringen en een messing en koperen versie, maar ook blauwe, groene, grijze, oranje, rode en roze uitvoeringen met verschillende tinten schijven van dezelfde kleur. Dit noemen ze ook wel de Hues-collectie van de PH 5. Ook is de meest klassieke variant, de witte PH 5 lamp, inmiddels in een klassieke en moderne variant beschikbaar. De klassieke variant is voorzien van en blauw verblindingsscherm, en de moderne variant van een roze. Al met al dus al flink wat aanknopingspunten om een replica van een origineel te onderscheiden. Maar let op! Aanbieders van replica’s gebruiken online vaak originele foto’s van Louis Poulsen. Daarom hebben wij vijf checks voor je op een rijtje gezet!

Originele PH 5 van Louis Poulsen voor de beste prijs?

Stel een prijsalert in! Daalt de prijs naar jouw gekozen bedrag, dan krijg je een seintje!

Ja, ik wil prijsalerts aanmaken!

Het belangrijkste onzichtbare verschil tussen origineel design en replica’s

Gaat het je niet zo zeer om dat je bang bent een replica te kopen terwijl je graag een origineel wil, maar ben je gewoon benieuwd naar de verschillen en vind je een replica ook wel prima? Dan willen we je direct even wijzen op het grootste, onzichtbare verschil tussen origineel design en replica’s: de waarde van design als kwalitatief verzamelobject. Kan je een replica aan de straatstenen niet meer kwijt zodra je erop uitgekeken bent, behoudt de originele variant nagenoeg onverminderd zijn waarde op de pre-loved markt.

"Kan je een replica aan de straatstenen niet meer kwijt zodra je erop uitgekeken bent, behoudt de originele variant nagenoeg onverminderd zijn waarde op de pre-loved markt"

Dit komt enerzijds door de bijzonder goede kwaliteit die ontstaat vanuit een goed doordacht ontwerp in samenspel met hoogwaardig materiaalgebruik, en anderzijds doordat design items zoals de PH 5 lampen van Louis Poulsen tijdloos zijn. Mocht je er eentje aanschaffen en over 30 jaar willen verkopen, dan zal je zien dat je maar weinig verlies maakt. De PH 5 heeft dit natuurlijk ook al meer dan bewezen, gezien het ontwerp uit 1958 komt en nog steeds onverminderd geliefd is!

Een PH 5 mini een originele van Louis Poulsen

Tip 1. Bekijk de uiterlijke verschillen van het origineel en de replica PH 5 hanglamp

Soms kan het lastig zijn de uiterlijke verschillen van de lamp die je wil aankopen te vergelijken met het origineel, omdat aanbieders van replica’s zoals we al aangaven vaak stiekem originele foto’s van Louis Poulsen gebruiken. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je de lamp fysiek wil aankopen in een winkel, of tweedehands of vintage van iemand wil overkopen. Als je de mogelijkheid hebt, vergelijk de uiterlijke verschillen dan goed met het origineel. Je ziet bij replica’s bijvoorbeeld vaak dat de twee ronde onderkapjes net iets anders zijn qua vorm. Ook zie je bovenop vaak een extra soort knopje dat er niet op hoort. Je ziet het verschil goed op de afbeeldingen hieronder.
 

De uiterlijke verschillen tussen een PH 5 origineel en replica

Tip 2. Controleer of de kleurencombinatie overeenkomt met die van de PH 5 lampen van Louis Poulsen

De kleurencombinaties waarin de originele PH 5 lampen van Louis Poulsen beschikbaar zijn, zijn zorgvuldig uitgedacht en geselecteerd. Daarnaast zijn ze allemaal voorzien van een gekleurd verblindingsschermpje binnenin. In de Hues-collectie heeft de blauwe en groene variant een rood schermpje, de rode en roze variant een groen schermpje, de oranje een blauw schermpje en de grijze een roze schermpje. De witte varianten zijn uitsluitend beschikbaar met een blauw (klassiek) of roze (modern) verblindingsscherm. De monochrome varianten en de messing en koperen versie zijn voorzien van een verbindingsschermpje dat precies dezelfde kleur heeft als de rest van de lamp. We weten dat we zojuist veel kleurencombinaties hebben opgenoemd, maar het is de check zeker waard! Sta je op het punt een kleurencombinatie aan te schaffen die niet overeenkomt? Doe het dan niet, want dan heb je waarschijnlijk te maken met een replica.

de kleuren wijken ook af bij replica's, de kleurencombinaties zijn anders dan het origineel

Tip 3. Check de PH 5 op een ID-nummer en sticker

Zoals eigenlijk altijd het geval is met design, zijn ook de PH 5 lampen van Louis Poulsen voorzien van een kenmerk. In dit geval een ID-nummer op de bovenste schijf van de drie schijven. Afhankelijk van de uitvoering is deze zichtbaar op de bovenste schijf of moet je de bedradingsknop even losdraaien om het nummer te kunnen vinden. Let op! Bij vintage modellen vind je dit kenmerk helaas niet terug en kan je je focussen op de andere vier tips uit dit artikel. Is de lamp daarnaast zichtbaar voorzien van een (vaak zilveren) stickertje waarop staat wat voor fitting en wattage erin past? Dan heb je juist níet te maken met een origineel. Daarop worden deze stickers namelijk nooit zichtbaar geplakt, en op replica’s vaak wel.

Het ID nummer vind je in de lamp alleen bij het origineel
PH5 origineel heeft geen sticker aan de buitenkant

Tip 4. Vergelijk de afmetingen met die van het origineel

De naam PH 5 klinkt willekeurig, maar verwijst eigenlijk naar de grootste, middelste schijf van het design dat 50 centimeter doorsnede is. Dit is daarom ook een belangrijk aanknopingspunt om een replica van het origineel te onderscheiden. En mocht een replica toevallig dezelfde doorsnede hebben, check dan ook de hoogte van de lamp. De klassieke PH 5 lamp heeft naast een doorsnede van 50 centimeter een hoogte van 26,7 centimeter. Bij replica’s zie je vaak dat ze iets hoger zijn omdat de schijven afwijken. Een replica is dan bijvoorbeeld 50 bij 33 centimeter. Ga je voor een PH 5 mini? Dan is de doorsnede 30 centimeter en de hoogte 16,3 centimeter. Omdat je hier te maken hebt met een kleinere lamp, zal je zien dat replica’s ook iets minder afwijken en bijvoorbeeld 16,5 centimeter hoog zijn. Wees dus nauwkeurig tijdens het opmeten of vraag foto’s van het meetlint naast de lamp als je hem van iemand overkoopt zodat je zelf kan oordelen.

Dit zijn de maten. Zo zie je ook het verschil in hoogte tussen de originele en de replica PH 5

Tip 5. Controleer de prijs van de PH 5 hanglamp

De vijfde en laatste tip om een replica van een originele PH 5 te herkennen: check te prijs. Kijk op de website of in een winkel van een erkende aanbieder van Louis Poulsen design, en vergelijk vervolgens of de prijs van de lamp die jij graag wil aanschaffen daar voldoende op aansluit. Hiermee bedoelen we dat een korting van bijvoorbeeld 20 procent goed mogelijk is, maar als de lamp ineens maar 130 euro kost heb je zonder twijfel met een replica te maken. Let wel op! Omdat de PH 5 best een investering is en momenteel €766 nieuw kost, zie je vaak dat replica’s ook nog wel eens tussen de 200 en 300 euro kunnen kosten. Je hebt dan het idee dat je best een prijzige lamp koopt en het wel goed zit, maar je wordt eigenlijk gewoon nóg erger opgelicht omdat je nu ook nog eens een flink bedrag voor een stukje fast furniture betaalt van slechte kwaliteit dat na aankoop direct zijn waarde verliest.

Louis Poulsen PH 5 Mini Hanglamp - Hues of Rose

Prijzen Louis Poulsen PH 5 Mini Hanglamp - Hues of Rose

Lampenmaster Designlampen bij Lampenmaster.nl
bekijk product in de webshop bekijk
Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk
lees deze vijf tips om een replica PH 5 te herkennen
De PH 5 Mini van Louis Poulsen monochrome blue

Extra tip! Zo shop je een PH 5 aanbieding

Ben je helemaal verliefd op de PH 5 en wil je er graag een aanschaffen? Design aankopen zijn een investering en kosten soms flink wat geld. Zo ook de PH 5 hanglampen van Louis Poulsen. Waarom design duur is, lees je hier. Toch begrijpen we dat je het liefst de best mogelijke prijs betaalt voor je design aankopen. Het is haast onmogelijk zelf bij te houden wanneer items in de aanbieding zijn, en soms gelden aanbiedingen maar voor heel korte duur. Daarom hebben wij besloten deze voor je bij te houden! We vergelijken vijf keer per dag de prijzen van wel 25 betrouwbare, online design aanbieders en als je jouw favoriete design op je designweb wishlist hebt staan, ontvang je een seintje indien de prijs daalt. Heb je een bepaald budget beschikbaar? Maak dan ook een prijsalert aan voor het door jou gekozen bedrag. Als de prijs van jouw favoriete design je prijsalert raakt, ontvang je eveneens een seintje. Zo betaal je nooit te veel voor design en shop je altijd binnen budget. Bekijk hieronder de actuele prijzen van originele PH 5 lampen.

Prijzen PH 5 lampen

Terug naar het overzicht

 • FLOS
 • Fritz Hansen
 • Kartell
 • Artifort
 • Artemide
 • Moooi
 • Tom Dixon
 • Louis Poulsen
 • Muuto
 • String
 • Foscarini
 • Hay
 • USM
 • Knoll
 • &Tradition
 • Driade
 • Vitra
 • Ligne Roset

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.