Designweb - de grootste design zoekmachine

Wassily Chair van Knoll kopen? Met deze 6 tips herken je een replica!

blog
05-07 2024, 16:00
designweb redactie

Wil je een nieuwe, tweedehands of vintage Wassily Chair van Knoll kopen? Een geweldige maar ook flinke investering waarbij je natuurlijk niet het risico wil lopen dat een replica aan je verkocht wordt. Gelukkig zijn er een aantal details waarmee je replica Wassily Chairs gemakkelijk van de originele Wassily Chairs kan onderscheiden. In dit artikel zetten we alle tips voor je op een rij zodat je zeker weet dat je een origineel koopt! Lees je mee?

wat zijn de verschillen tussen een originele Wassily Chair van Knoll en een replica?
Knoll Wassily Chair replica vs origineel

Trouwens, bij Whoppah of Catawiki vind je ook mooie tweedehands en vintage Knoll Wassily Chairs. Het aanbod op beide platformen is zorgvuldig gecureerd, dus de kans dat je daar een replica design item koopt is héél erg klein.

De originele Knoll Wassily Chair van Marcel Breuer

De Knoll Wassily Chair is een van de bekendste ontwerpen ooit van designer Marcel Breuer. Breuer is een iconische architect en designer die mee heeft gewerkt aan bijzondere projecten zoals het Whitney Museum of American Art in New York en het UNESCO hoofdkantoor in Parijs. Maar naast gebouwen lag zijn focus ook op meubels, waarbij hij een van de eerste ontwerpers was die met stalen buizen experimenteerde. Uiteindelijk wist hij met de Wassily Chair, gebaseerd op het frame van een fiets, een zo transparant mogelijke stoel met elementaire lijnen en panelen te creëren. Het ontwerp was een razend succes en ontving in 1968 de Museum of Modern Art Award en in 1982 de stempel als “Work of Art” in Duitsland. Vandaag de dag is de Wassily Chair nog steeds in het Museum of Modern Art in New York te bewonderen en is de stoel onder designliefhebbers onverminderd populair gebleven. Een echte design klassieker die (mits origineel!) zijn waarde jaar na jaar behoudt en tot zijn recht komt in elk interieur.

de originele knoll wassily chair
In het Museum of Modern Art in New York. Foto: Maxime
helaas zijn er vaak kopieën van deze wassily chair gemaakt

1. De afwerking van het buisframe van de Knoll Wassily Chair

Om er zeker van te zijn dat je een originele Knoll Wassily Chair koopt, is de gemakkelijkste tip om te kijken naar de afwerking van het buisframe. De buizen van alle Wassily Chairs van voor 2022 bestaan namelijk, inclusief uiteinde, volledig uit één geheel en zijn dicht gelast. Daarnaast zijn ze plat afgewerkt, en niet bol. De Wassily Chairs vanaf 2022 hebben echter wel een dop aan de uiteinden. Dit om de productie iets voordeliger te maken. Dit is ook direct de reden waarom je op replica’s altijd doppen op de uiteinden vindt. Het verschil is wel dat je bij replica’s vaak ziet dat de doppen net niet mooi aansluiten en van goedkoop materiaal gemaakt zijn. Je ziet op de foto’s hieronder goed wat we bedoelen. We zijn zelf overigens wel teleurgesteld door de keuze van Knoll om over te stappen naar doppen in plaats van strak laswerk. Des te meer reden om voor een tweedehands of vintage exemplaar kiezen dan voor een nieuwe. Deze keuze van Knoll maakt de oude versie dan ook direct meer waard.

het origineel is dichtgelast
Het origineel
de replica's hebben doppen op het einde van de stalen buisframes
Replica Wassily

2. Herken een replica Wassily Chair aan de schroeven

Een tweede tip om te herkennen of je een replica Wassily Chair voor je hebt, is het checken van de schroeven. Deze horen bij een origineel zeskant-bouten te zijn, waarbij ongeveer de helft van de bout uit een afstandsstuk bestaat. Verder zie je bij originele Wassily’s dat de bouten gelijk liggen aan het buisframe, en dus niet naar buiten steken of er diep in vallen zoals dat bij replica’s vaak wel het geval is. Als deze twee punten kloppen maar je nog steeds twijfelt, kan je ook nog even het inbus formaat checken. Je hebt voor alle bouten een inbussleutel van 5 millimeter nodig, en voor de stelschroeven op de onderrail eentje van 3 millimeter.

3. Onderzoek het stikpatroon van de leren stroken

Het stikpatroon dat je vindt op de leren stroken van de Wassily Chairs is erg specifiek. Je vindt er namelijk twee stiklijnen rondom de lus van elke band. Dit kost vanzelfsprekend extra geld tijdens de productie, waardoor je doorgaans ziet dat replica Wassily Chairs niet over een dubbele stiklijn beschikken. Deze worden immers zo goedkoop mogelijk geproduceerd. Op onderstaande foto zie je wat we bedoelen met de dubbele stiklijnen rondom de lussen. Als je dit detail eenmaal kent, zal het je direct opvallen wanneer een Wassily Chair dit niet heeft en je dus een replica voor je hebt.

twee grote duidelijke verschillen tussen een replica en originele wassily chair uitgelegd

4. Vind je een Knoll logo op het frame van de Wassily Chair?

Zoals met elk design vind je eigenlijk altijd wel iets van een merkje in de vorm van een sticker of reliëf terug op originele items. Dit geldt ook voor de Knoll Wassily Chair. Vroeger betrof dit een papieren sticker op de onderkant van de stoel, maar je kan hem ook tegenkomen op de onderkant van een armleuning. Deze stickers werden op het leer geplakt en lieten na verloop van tijd vaak los. Als je een vintage exemplaar koopt kan het dus zijn dat je geen sticker meer ziet. Echter heeft de sticker er waarschijnlijk wel dusdanig lang op gezeten dat je altijd een rechthoekige verkleuring zou moeten kunnen terugvinden van waar de sticker heeft gezeten. Ongeveer vanaf het jaar 2000 begon Knoll de frames van de Wassily Chairs te bestempelen met een Knoll logo als reliëf. Die kan je simpelweg niet kwijt raken, en hieraan kan je dan ook altijd een origineel herkennen. Vind je niets van deze opties terug? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een replica Wassily en kan je beter even verder zoeken.

het logo vind je onder andere op het buis frame van het origineel
Bron: Whoppah

5. Check de onderkant van het zitvlak. Leer of geen leer?

Het leer dat gebruikt wordt voor Wassily Chairs is echt leer dat stijf aanvoelt met bijna geen flexibiliteit. Ook is het leer heel glad afgewerkt en zie je bijvoorbeeld geen golven in het leer. Door de jaren heen kan het leer natuurlijk wel ietsje uitrekken; dit hoort bij een natuurlijk materiaal als leer. Maar wat een belangrijk detail is ten aanzien van het leer, is de onderkant van het zitvlak. Het onderpaneel hoort ook helemaal van echt leer te zijn. Dit is natuurlijk een stuk dat je niet ziet, waardoor aanbieders van replica’s hier vaak voor vinyl of een ander soort vezelplaat kiezen als zo goedkoop mogelijke oplossing. Check dus altijd zowel het leer als de onderkant van het zitvlak, en je ziet direct of iemand je een replica probeert te verkopen.

het leer loopt bij een originele Wassily chair aan de onderkant door
Het origineel
Een kopie heeft maar 1 laag leer op deze foto
Een replica

6. Is de prijs te mooi om waar te zijn? Replica!

En dan natuurlijk als laatste tip: controleer de prijs op de originele website van Knoll of op een van de erkende resellers die je in desinfinder vindt, en vergelijk de aanbieding die je gevonden hebt met deze prijs. Klinkt de prijs te mooi om waar te zijn? Dan moeten we je helaas vertellen dat dat waarschijnlijk ook echt zo is. Design is doorgaans een stuk duurder dan fast furniture en namaakitems. Waarom dat zo is, lees je hier. Daarentegen is een klassiek design als de Wassily Chair van Knoll wel ontzettend waardevast, en maak je er - mits je er zuinig op bent - maar weinig verlies op als je hem ooit weer door wil verkopen. De nieuwprijs van een originele Knoll Wassily Chair begint bij €2106. Je kan natuurlijk altijd eens een aanbieding tegenkomen, bijvoorbeeld met Black Friday of bij een design shop die tijdelijk 10 of 20 procent korting aanbiedt of showroom items tegen een gereduceerde prijs verkoopt. Maar als je er ineens eentje te koop ziet staan voor bijvoorbeeld €590, dan is dit zonder twijfel een replica. Oh, en mocht je verblind zijn door een prijs van rond de €309, wees je er dan bewust van dat je hier wel degelijk met een origineel te maken hebt maar je er absoluut niet op kan zitten. Dit is namelijk de miniatuur Wassily Chair!

Knoll Wassily Chair kopen voor de beste prijs?

Stel een prijsalert in! Wij checken de prijs 5x per dag en sturen je een mail als de prijs daalt

Ja, ik wil een prijsalert instellen!
het origineel is nu ook in drie nieuwe frame kleuren beschikbaar
Knoll Wassily Chair 2024 reframed met het nieuwe rode frame
Knoll Wassily Chair - Belt Leather Zwart

Prijzen Knoll Wassily Chair - Belt Leather Zwart

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk

Bonus tip! In designfinder vind je geen replica Wassily Chair

Wil je nou echt geen risico lopen dat je een replica Wassily Chair van Knoll aanschaft, shop dan via designfinder. Wij werken namelijk uitsluitend samen met betrouwbare design resellers en merken die nooit maar dan ook nooit replica’s aan zullen bieden. Overigens kan je wel nog steeds in de miniatuur-val trappen! ;). Vind je de Wassily Chair te duur en hoop je dat er een aanbieding zal komen? Zet hem dan op je designweb wishlist en maak een prijsalert aan met de door jou gewenste prijs. Je ontvangt dan een bericht indien de prijs daalt en wanneer jouw ingestelde prijsalert geraakt wordt.

"Je ontvangt dan een bericht indien de prijs daalt en wanneer jouw ingestelde prijsalert geraakt wordt"

Zo hoef je zelf de actuele prijzen nooit in de gaten te houden; dat doen wij vijf keer per dag voor je. Ben je nou specifiek op zoek naar een pre-loved exemplaar? Houd designweb dan ook goed in de gaten, want we zijn achter de schermen druk bezig om ook vintage en tweedehands design items te kunnen gaan koppelen. Zo scoor je misschien wel een Wassily Chair met de luxe dichtgelaste buisframes van vroeger voor een goede prijs, die vervolgens alleen maar in waarde zal toenemen. Supertof, toch?!

Prijzen Wassily Chair

Terug naar het overzicht

 • Foscarini
 • Muuto
 • Artifort
 • Fritz Hansen
 • Louis Poulsen
 • Driade
 • Ligne Roset
 • Vitra
 • FLOS
 • Kartell
 • Knoll
 • USM
 • Artemide
 • Tom Dixon
 • Moooi
 • Hay
 • &Tradition
 • String

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.