Designweb - de grootste design zoekmachine

Hoe herken je een replica design lamp? Want hij lijkt net echt

blog
13-07 2023, 12:00
Jasper van @witte_huis

Je design lamp blijkt een replica design lamp te zijn. Dat was niet de bedoeling! Jasper van het Instagram kanaal @witte_huis geeft een aantal tips om dit te voorkomen.

Replica design lamp? Dat herken je waarschijnlijk wel. Van premium design meubels en lampen worden helaas veel replica modellen gemaakt. Van Togo’s tot Pipistrello lampen en Egg Chairs. Alles is te vinden. Begrijpelijk als je ze koopt als je geen budget hebt voor dure design items. Maar ze zijn ook niet waardevast, waardoor je ze niet gemakkelijk weer verkoopt. ZZe verliezen dus na de koop direct hun waarde. Dat terzijde. In deze blog wil ik een aantal tips geven om te voorkomen dat je een replica design lamp koopt terwijl je dat niet wilt. Je wilt namelijk wel een echte kopen in plaats van een replica. 

Design lamp kopen voor de beste prijs?

Stel prijsalerts in! Wij checken de prijs 5x per dag en sturen je een mail als de prijs daalt

Ja, ik wil prijsalerts instellen!
Replica design lamp in Google shopping

In de afbeelding hierboven zie je een zoekactie in Google. Je wilt een gele Flowerpot vp9 lamp kopen, dus je zoekt in Google op ‘flowerpot vp9 lamp geel’. Wat zien we in de resultaten van Google Shopping? Twee keer een replica design lamp. Maar eigenlijk is het nog maar de vraag of je het ziet. In het voorbeeld hierboven zijn namelijk bij allemaal de officiële packshot foto’s gebruikt van &Tradition. Helaas komt dit ook voor via advertenties op social media kanalen.
 

Vergelijk product foto’s en review foto’s van de replica lamp

De eerste tip, vergelijk product foto’s met review foto’s om te zien of het om een replica design lamp gaat. Zoals je ziet in de onderstaande vergelijking, worden gewoon de originele foto's gebruikt. We Googlen in Google Shopping naar ‘louis poulsen panthella tafellamp wit’ En de eerste design lamp (niet gesponsord) die we zien is een mooie Panthella lamp voor maar €128,-. Die ziet er goed uit toch? Dat kan kloppen want dit is een officiële foto van Louis Poulsen dus niet te onderscheiden van echt. We klikken door.

replica lampen design vergelijken

In de webshop komen we weer prachtige foto’s tegen. Er wordt hier gebruik gemaakt van officiële product- en sfeerfoto’s van Louis Poulsen. Scroll je wat verder naar beneden, dan zie je foto’s van de replica lamp. Dit zie je ook terug bij de review foto’s van de klanten. Zie voorbeelden hieronder. Op deze manier denk je dus een echte design lamp te kopen en word je dus misleid. Ook als je wel een replica design lamp wilt kopen dus, want je denkt hier namelijk dat er nauwelijks/geen verschil is met een echte design lamp.
 

Vergelijken van Panthella design lamp foto's


Controleer de kleuren van de replica design lamp

Bekijk de kleuren van de design lampen op de site. Zijn ze verkrijgbaar in veel kleuren? Mooie kleur gezien maar niet eerder gezien? Bij replica design lampen heb je vaak meer keuze in kleuren. In het voorbeeld hieronder van een Flos Snoopy lamp zie je dat ze een gouden en een witte variant aanbieden. Bij Flos is die niet verkrijgbaar. Check ook of de kleur in het verleden niet is uitgebracht om er achter te komen of het wel of geen replica design lamp is. In het voorbeeld van de Snoopy replica lamp hieronder zie je trouwens ook dat er gebruik wordt gemaakt van een officiële packshot foto van Flos.

replica design lampen kleuren vergelijken


Vergelijk de prijzen van de design lamp

Om er achter te komen of het om een replica design lamp gaat kun je ook prijzen vergelijken. Is een prijs te mooi om waar te zijn? Dat betreft het waarschijnlijk een replica design lamp. Een voorbeeld. Je wilt een Tom Dixon Melt hanglamp kopen, bekijk de prijs van de lamp op de website van Tom Dixon. De adviesprijs is €1206,-. Daarna gebruik je Google Shopping en ziet prijzen van rond €1000,- en één van €258,-. Die laatste prijs wijkt wel erg ver af van de adviesprijs. Je hebt hier te maken met een replica.

Ook handig: gebruik designfinder hier op designweb. Hier kan je gemakkelijk prijzen vergelijken, zo kun je zien of de design lamp die je ergens anders wilt kopen een replica is of toch niet. De Tom Dixon Melt lamp koop je nu voor €958,-. Kijk ook naar de pre-owned design lamp prijzen. Deze zijn vaak duurder dan de nieuwe replica design lampen.

Controleer de afmetingen van de replica design lamp

Weet je naar de bovenstaande tips nog niet of het om een replica design lamp gaat? Controleer dan ook nog de afmetingen. Vaak komen de afmetingen niet overeen met de afmetingen op de site van het merk van de design lamp. Een voorbeeld: de replica PH5 design lamp heeft een afmeting van 50cm diameter x 33cm hoog, de originele PH5  heeft ook een diameter van 50 cm maar een hoogte van 26,7 cm.

Vergelijk maten van de design lampen


Tips voor het kopen van design lampen

We zetten de bovenstaande tips nog even gemakkelijk op een rij. Als je deze doorloopt heb je minder kans dat je een replica design lamp koopt.

 • Vergelijk product foto’s van de webshop met de review foto’s. Kijk goed naar de details.
 • Controleer de kleuren van de design lampen. Komen ze overeen met die op de website van het merk? Zijn de kleuren ooit uitgebracht?
 • Vergelijk prijzen, vergelijk adviesprijzen en de nieuwprijs. Een te groot verschil? Hoogstwaarschijnlijk een replica design lamp.
 • Controleer de afmetingen van de designlamp. Vergelijk de afmetingen van de webshop met de afmetingen op de website van het merk.
 • Als laatste tip, een ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend tip’, gebruik designfinder, want in Google shopping staan tussen de resultaten ook replica’s! De bij ons aangesloten webshops verkopen geen replica design lampen. Maak een account aan en je kan de lampen op je wishlist zetten of een prijsalert instellen, ook een mooi voordeel van designfinder!

Hieronder twee voorbeelden van prijzen uit designfinder van designlampen uit deze blog.

&Tradition Flowerpot draagbare lamp vp9, Mustard

Prijzen &Tradition Flowerpot draagbare lamp vp9, Mustard

Byflou Een design universum voor u en uw huis
bekijk product in de webshop bekijk
Lampenmaster Designlampen bij Lampenmaster.nl
bekijk product in de webshop bekijk
Louis Poulsen Panthella 250 (mini) Tafellamp, Wit opaal acryl

Prijzen Louis Poulsen Panthella 250 (mini) Tafellamp, Wit opaal acryl

Is het legaal om replica design lampen te (ver)kopen?

Als het niet benoemd wordt dat het om een replica design lamp gaat is het niet juist. Het bewust maken van replica design lampen en daarop het merk plaatsen is een inbreuk op het merkrecht en intellectueel eigendom van de betreffende merken/ontwerpers. Vaak is al wel het auteursrecht op een ontwerp verlopen, waardoor design lampen worden nagemaakt. Maar dat mag niet met gebruik van de merknaam. In veel gevallen is het wel illegaal. Merken vechten tegen de replica’s, na een overwinning duiken ze ergens anders weer op. In een artikel van de Volkskrant zei importeur Elzenga van Knoll het volgende: ‘Je krijgt het toch niet uitgeroeid.’ Hij is wat moedeloos geworden van het procederen.

zoek origineel design

Terug naar het overzicht

 • Artemide
 • Driade
 • Fritz Hansen
 • Vitra
 • String
 • &Tradition
 • FLOS
 • Foscarini
 • Ligne Roset
 • Knoll
 • Tom Dixon
 • USM
 • Hay
 • Louis Poulsen
 • Kartell
 • Artifort
 • Moooi
 • Muuto

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.