Designweb - de grootste design zoekmachine

&Tradition brengt de AX Chair opnieuw uit, een ontwerp uit 1950 door Hvidt & Mølgaard

nieuws
22-05 2024, 09:55
designweb redactie

&Tradition herintroduceert de AX Chair, een klassieker die een mijlpaal markeert in het design van 1950. Het was een van de pioniers op het gebied van meubilair van gelamineerd fineer en betekende een van de eerste keren dat multiplex in 3D kon worden gevormd, waardoor de meest comfortabele houten stoel in zijn soort ontstond.

de nieuwe AX Chair opnieuw uitgebracht ontwerp uit 1950
&Tradition AX Chair HM11 2024 in Dark stained oak

&Tradition AX Chair ontworpen door Hvidt & Mølgaard

De &Tradition AX Chair, ontworpen door Hvidt & Mølgaard in 1950, heeft een bijzondere culturele achtergrond binnen de wereldwijde context na de Tweede Wereldoorlog, waarin een golf van innovatie ontstond die de democratisering van design omarmde. Het Deense ontwerpersduo had al faam vergaard met het succes van hun Portex-serie uit 1944, een serie lichtgewicht, stapelbare, plat verpakte meubelstukken van hout en gelamineerd fineer, speciaal ontworpen voor internationale export. Deze aanpak speelde in op de groeiende vraag naar betaalbaar meubilair voor een breed publiek.

Betaalbaar meubilair

Om deze kwestie aan te pakken, werden getalenteerden van over de hele wereld uitgenodigd om deel te nemen aan de 'Internationale Competitie voor Betaalbaar Meubeldesign' in 1948, georganiseerd door het Museum of Modern Art in New York. Hvidt & Mølgaard deden mee met diverse ideeën voor een nieuwe serie meubels van gelamineerd hout. De wedstrijd trok veel van hun tijdgenoten aan, zoals Hans J. Wegner en Charles Eames, samen met andere bekende namen zoals Robin Day, Marcel Breuer en Marco Zanuso, tijdens een veelbesproken evenement dat een cruciaal punt in het ontwerp markeerde.

De AX Chair in 1950 in losse onderdelen
De AX Chair in 1950
De eerste foto's van de AX Chair uit 1950

&Tradition AX Chair werd ontworpen in 1950

De internationale erkenning die ze verwierven door de MoMA-wedstrijd inspireerde Hvidt & Mølgaard om vervolgens de AX-collectie te ontwerpen, vervaardigd in gelamineerd fineer. Dit illustreerde de allesomvattende ontwerpbenadering van de ontwerpers, waarbij ook rekening werd gehouden met constructie, productie en verpakking voor overzees transport. De serie maakte destijds gebruik van een nieuwe technologie waarbij het eerste industrieel gevormde multiplex in drie dimensies werd toegepast, ontworpen om ongeëvenaard comfort te bieden - zonder de noodzaak van bekleding.

details van de AX Chair in 1950
De AX Chair in de donkere walnoot kleur

AX Chair kreeg de reputatie als meest comfortabele houten stoel ooit

&Tradition AX Chair bezorgde Hvidt & Mølgaard wereldwijde erkenning, inclusief het prestigieuze Diplôme d’Honneur op de Triënnale in Milaan in 1951. De collectie werd tentoongesteld op de 'Design in Scandinavia' expositie in de VS, die tussen 1954 en 1957 24 locaties aandeed, waardoor de VS hun belangrijkste en meest populaire exportmarkt werden. De &Tradition AX Chair zelf verwierf een reputatie als de meest comfortabele houten stoel ooit gemaakt. Sindsdien is het een klassieker geworden, te bewonderen in vooraanstaande musea over de hele wereld.

de AX Chair van de voorkant
De donkere versie van de AX Chair
een designklassieker opnieuw uitgebracht door &Tradition

&Tradition AX Chair met trots opnieuw uitgebracht

"We eren de visie van zowel hedendaagse als historische visionairs," legt Els Van Hoorebeeck, Creative & Brand Director van &Tradition, uit. "De AX Chair is een prachtig ontworpen stuk dat emblematisch is geworden voor een hele beweging. Het is een tijdloos icoon van Deens design uit het midden van de twintigste eeuw dat we met trots opnieuw introduceren, met als doel baanbrekende ontwerpen uit het verleden een nieuwe toekomst te geven, toegankelijk voor een hedendaags publiek."

Een van de meest opvallende visuele kenmerken van de &Tradition AX Chair is de doorlopende ronding van de armleuningen, die lijken voort te komen uit het frame en worden weerspiegeld in de ronding die begint vanaf de achterkant en doorloopt tot aan de voorkant van de zitting. De constructie is bewust eenvoudig en duidelijk gehouden, bestaande uit twee frames met elk twee poten en twee schalen. Dit weerspiegelt de opleiding van het duo in Deense meubelmakerij, hun beheersing van de kunst van het meubelmaken en hun nauwgezette benadering van de sierlijke, uitgebalanceerde constructie.

de twee nieuwe stoelen die Deens Design uitstralen
Deens design opnieuw uitgebracht uit 1950

Maar het verhaal van de AX Chair gaat verder

Gebaseerd op een vergelijkbaar concept als de AX Chair, lanceerden de ontwerpers in 1959 een meer artistieke variant genaamd X, opnieuw uitgebracht door &Tradition in 2022, waarbij de zitting, de rugleuning en de poten elkaar kruisen. “Hvidt & Mølgaard waren echt visionair,” herinnert Christian Hvidt, zoon van Peter Hvidt, zich. “Ze slaagden erin om klassiek meubilairontwerp te combineren met nieuwe, revolutionaire industriële technieken om massaproductie en distributie te vergemakkelijken. De AX Chair belichaamt deze sociale mentaliteit, geworteld in hun diepe wens om modern, functioneel design voor iedereen toegankelijk te maken.

&Tradition AX HM11 Lounge Chair met armleuningen Dark stained oak

Prijzen &Tradition AX HM11 Lounge Chair met armleuningen Dark stained oak

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk

Shop de opnieuw uitgebrachte AX Chair in designfinder

De &Tradition AX Chair is te krijgen in twee kleuren. In donker gebeitst eikenhout of in donker Walnoot eiken. Bekijk de actuele prijzen van de twee versies in designfinder. Vind je hem mooi maar wil je hem nog niet kopen, zet hem op je wishlist om deze klassieker voor later te bewaren. Wacht je liever tot de prijs daalt tot een zelf gekozen bedrag, gebruik de prijsalert functie!

Prijzen AX Chair

Terug naar het overzicht

 • Kartell
 • Louis Poulsen
 • Ligne Roset
 • &Tradition
 • FLOS
 • Fritz Hansen
 • Artifort
 • String
 • USM
 • Moooi
 • Muuto
 • Driade
 • Knoll
 • Tom Dixon
 • Hay
 • Vitra
 • Foscarini
 • Artemide

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.