Designweb - de grootste design zoekmachine

Wat betekent ‘RE’ in de naam van de Eames Plastic Chairs RE van Vitra?

blog
25-01 2024, 14:28
designweb redactie

Misschien heb je het al voorbij zien komen: de naam van de Vitra Eames Plastic Chairs is veranderd. Er staat sinds 2024 ‘RE’ achter, waardoor de volledige naam van de stoelen ‘Vitra Eames Plastic Chairs RE’ is geworden. Maar wat betekent deze toevoeging eigenlijk? In deze blog nemen we je mee in een stukje geschiedenis van de Vitra Eames Plastic Chairs RE en de reden voor de toevoeging!

Wat betekent ‘RE’ in de naam van de Eames Plastic Chairs RE? We leggen het uit!
Vitra Eames Plastic Chairs RE

De Eames Plastic Chairs heten vanaf 2024 'Eames Plastic Chairs RE’

Een nieuw jaar komt geregeld met veranderingen, zo ook voor de Eames Plastic Chairs van Vitra. Deze heten namelijk vanaf 2024 de ‘Eames Plastic Chairs RE’. Je vraagt je waarschijnlijk af waar de toevoeging ‘RE’ vandaan komt, waardoor de naam eigenlijk alleen maar langer en lastiger te onthouden is geworden. Om deze vraag te beantwoorden, gaan we eerst een stukje terug in de Vitra Eames tijd. Toen Charles en Ray Eames ooit begonnen met ontwerpen, was hun voornaamste doel ‘het meeste van het beste voor het minste geld naar het grootste aantal mensen brengen’. Oftewel: het voor zo veel mogelijk mensen mogelijk maken om tegen de beste prijs, meubels van zo goed mogelijke kwaliteit te kopen.

"het meeste van het beste voor het minste geld naar het grootste aantal mensen brengen"

Met de Plastic Chairs ontwierpen zij stoelen waarmee ze dit doel konden verwezenlijken. Ze ontwierpen een zitschaal die zo goed mogelijk aansluit bij de vormen van het menselijk lichaam, en produceerden deze uiteindelijk in kunststof versterkt door glasvezels. Ze creëerden met het gebruik van dit materiaal een ware revolutie in de meubelindustrie en waren hiermee ineens in staat om een hele serie te produceren. Uiteindelijk kwamen in 1950 voor het eerst de Plastic Armchair en de Plastic Side Chair op de markt en sinds dien zijn ze de Eames stoelen in menig huishouden terug te vinden.

Vitra Eames Plastic Chairs RE en duurzaamheid
Charles Eames met de Eames DSR stoelen

Eames Plastic Chairs RE en duurzaamheid

Omdat Vitra het duurzaamheidsaspect van hun meubels erg belangrijk vindt, zijn zij in overleg met de familie Eames continu op zoek gebleven naar nog duurzamer materiaal om de Plastic Chairs te produceren. Het resultaat van deze zoektocht is dat de zitschalen van de Eames Plastic Chairs vanaf 2024 geheel van gerecycled kunststof worden gemaakt. Hier hoort ook een nieuwe naam bij voor de stoelenfamilie: Eames Plastic Chairs RE, waarin RE aangeeft dat de stoelen van gerecycled materiaal zijn gemaakt en gedurende de volledige levensduur 100% recyclebaar blijven.

De nieuwe Vitra Eames Plastic Chairs RE

'RE' is door Vitra vervaardigd uit na consumptie gerecycled materiaal

Nu je weet dat ‘RE’ aangeeft dat de stoelenserie van Vitra van gerecycled materiaal is gemaakt, is natuurlijk de vraag wat dit dan precies is. Voor de nieuwe kunststof waaruit de stoelen bestaan heeft Vitra gerecycled huishoudelijk afval gebruikt, waarbij vooral gebruikte verpakkingen die in Duitsland via het ‘Gelber Sack-systeem’ worden ingezameld, de basis vormen. De kunststof die eerder gebruikt werd voor de productie van de Eames Plastic Chairs had als basis aardolie. Bij de nieuwe, gerecyclede kunststof die gebruikt wordt voor de Vitra Eames RE collectie is dit niet het geval. Hierdoor vindt minder uitstoot plaats die schadelijk is voor het klimaat en er is een stuk minder energie nodig om de nieuwe versie van de stoelen te produceren.

Waarom zijn kleine stipjes zichtbaar in de zitschalen van de Eames Plastic Chairs RE?

Als je goed kijkt naar de Eames Plastic Chairs RE, zie je in de zitschalen kleine stipjes. Dit zijn kleine pigmentvlekjes door het gebruik van gerecyclede materialen die natuurlijk allemaal verschillende kleuren hebben. Dit is simpelweg niet geheel weg te werken tijdens de productie van de stoelen. Wat ons betreft is dit juist een heel mooi detail aan de Eames Plastic Chairs RE 2024 versie. Het maakt de stoel nog nét een stukje interessanter en duurzaamheid mag best gezien worden, toch? Bekijk een voorbeeld hieronder. 

kleine stipjes zichtbaar in de zitschalen van de Eames Plastic Chairs RE
Links het oude materiaal, rechts de kleur Vitra Pebble RE met kleine stipjes

Zijn de kleuren van de Eames Plastic Chairs RE hetzelfde als van de Eames Plastic Chairs?

De kleuren waarin de Eames Plastic Chairs RE beschikbaar zijn, zijn grotendeels hetzelfde gebleven als toen ze voor 2024 nog Eames Plastic Chairs heetten. Toch hebben er ook een paar veranderingen plaatsgevonden in de kleurenopties. Zo is de kleur ‘Green’ vervangen door ‘Emerald RE’ en is de kleur ‘Sunlight’ vervangen door ‘Citron RE’. Daarnaast is er een nieuwe kleur geïntroduceerd, namelijk ’Cotton white RE’.

Als uitzondering op de nieuwe, duurzamere collectie Vitra Eames Plastic Chairs RE, worden de witte stoelen nog steeds van zuiver polypropyleen gemaakt. Dit omdat het onmogelijk bleek witte stoelen te realiseren van gerecyclede, gekleurde materialen. De witte stoelen zijn dus nog steeds wit, maar ook van ander materiaal dan de rest van de nieuwe collectie. De witte stoelen zijn nog tot eind 2024 verkrijgbaar.

Nieuwe Vitra kleuren RE Emerald RE, Citron RE en Cotton White RE
De nieuwe kleuren: Emerald RE, Citron RE en Cotton White RE

Eames Plastic Chairs RE online shoppen voor de scherpste prijs via designfinder

Ondanks dat er een flink innovatieproces bij kwam kijken om de Eames Plastic Chairs RE van Vitra een duurzame upgrade te geven, zijn de prijzen gelijk gebleven. Maar je shopt je nieuwe Vitra Eames RE stoelen natuurlijk wel graag voor de best vindbare prijs. Via designfinder is dit heel gemakkelijk, wij vergelijken namelijk vijf keer per dag de actuele prijzen van aanbiedende webshops voor je. Zo koop jij jouw nieuwe Eames Plastic Chairs RE altijd voor de beste prijs zonder zelf te hoeven zoeken.

Vitra Eames Plastic Chair DSR Stoel Chroom - Citron Yellow

Prijzen Vitra Eames Plastic Chair DSR Stoel Chroom - Citron Yellow

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk

Vitra Eames Plastic Chairs RE op je wishlist?

Weet je nog niet zeker welke Vitra Eames stoelen je wil aanschaffen? Zet je favorieten dan op je wishlist. Zo kan je ze gemakkelijk terugvinden én ontvang je een mail als de prijs van een van je favorieten verandert. Mocht je een bepaald budget te besteden hebben, maak dan ook een prijsalert aan voor de Eames Plastic Chairs RE die jij graag wil. Je ontvangt dan een mail indien de prijs jouw prijsalert raakt en de stoelen binnen jouw budget vallen. Wil je nog meer weten over hoe designweb precies werkt? Je leest het hier.

Prijzen Eames Plastic Chairs

Beeld: vitra.com

Terug naar het overzicht
Deel dit bericht:

 • Driade
 • FLOS
 • Ligne Roset
 • Foscarini
 • Hay
 • Artifort
 • String
 • Kartell
 • Louis Poulsen
 • Fritz Hansen
 • Moooi
 • &Tradition
 • Knoll
 • Artemide
 • USM
 • Tom Dixon
 • Vitra
 • Muuto

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.