Designweb - de grootste design zoekmachine

Dutch Design x 10 die je niet mag missen

blog
11-04 2023, 16:14
designweb redactie

Dutch Design, oranje en Koningsdag. Een mooie combi toch? In dit eerste deel van 10x Dutch Design hebben wij onze favoriete Dutch Design items bij elkaar gezet in een blog. De meeste Dutch design merken en designers zijn wel bekend, maar mogelijk lees je hieronder iets over een Dutch designer die nog onbekend voor je is. Doe in deze blog lekker inspiratie op en support natuurlijk onze Nederlandse designers! Deel 2 van Dutch Design staat nu ook online!

Dutch design meubels van verschillende merken tegen een oranje achtergrond
Dutch Design keer 10 plus Koningsdag is Hollands glorie! 

Welke Dutch Designers of Dutch Design merken komen aan bod?

De tien Dutch Designers of Dutch design merken die we in deze blog beschrijven vind je hieronder. Klik om direct naar het onderwerp te springen dat je wilt lezen.

Dutch Design van Artifort

Zeg je Dutch Design, dan denk je aan Artifort. Ja, Artifort van de iconische Orange Slice Chair, ontworpen in 1960 door Pierre Paulin. Artifort, 133 jaren Dutch Design. Het fundament wordt gelegd door Jules Wagemans. Hij vestigde zich in 1890 in Maastricht als behanger en stoffeerder. Zijn zoon Henricus bouwde Artifort uit tot een meubelfabriek.

"In 1928 werd H. Wagemans & Van Tuinen, zoals het meubelbedrijf destijds heette, voorzien van een nieuwe merknaam ‘Artifort’"

Eind jaren 20 was Artifort in heel Nederland bekend en had het een toonzaal in Amsterdam. In 1928 werd H. Wagemans & Van Tuinen, zoals het meubelbedrijf destijds heette, voorzien van een nieuwe merknaam ‘Artifort’. Afgeleid van het Latijnse woord "Ars", dat kunst of kunde betekent en "fortis" dat staat voor sterk of krachtig. Ook het woord "comfort" is terug te vinden in deze merknaam. Krachtig Dutch Design dus!

Dutch Design geschiedenis met Artifort Ribbon Chair een echte klassieker
Artifort Ribbon Chair
Artifort's Dutch Design en hun F500 series van Nederlandse bodem
Artifort f500 series

De Dutch Design items van Artifort

Bekende Dutch Design items van Artifort zijn onder andere de Orange Slice Chair, de Tulip Fauteuil, Ribbon Chair, de c683 bank en de F500 series. In 2020 ontwierp Dutch Design duo Scholten & Baijings de Soft Facet  fauteuil voor Artifort.

Bekijk Artifort design items in designfinder.

Artifort Orange Slice chair met design op de achtergrond van IXXI dat ook Dutch Design is.
Dutch Design: Artifort Orange Slice
De dutch design bank van Artifort in de kleur lichtblauw. Een echte eyecatcher met groen
Artifort c683 bank

Dutch Design vanaf 1913. Pastoe is de naam

Sinds 1913 wordt er Dutch Design gemaakt door Pastoe. Pastoe is in 1913 opgericht door Frits Loeb als een ambachtelijk timmerfabriek. Tegenwoordig is het een moderne fabriek en worden de producten over de hele wereld verkocht. Pastoe groeide snel uit tot een voor Nederlandse begrippen grote fabriek met meubelproductie. Hun naam was toen nog Utrechtsche Machinale Stoel- en Meubelfabriek. In 1947 werden er radicale keuzes gemaakt. Er kwam een eigentijdse vormgeving die geschikt moest zijn voor verschillende woonsituaties. Dit ‘passe partout'-principe wordt verwerkt in de nieuwe merknaam PasToe. In de 21ste eeuw is Pastoe vooral een Dutch Design meubelmerk geworden.

In 2021 blijft Pastoe overeind door continue innovatie. De wereld van nu lijkt niet meer op die van 1913. Pastoe focust zich helemaal op kasten onder het motto; “The storage of Your life” Bijzondere kasten met alle mogelijkheden om je eigen smaak toe te voegen. De kast is van jou en een beetje van Pastoe. Op deze manier zijn al hun kasten uniek.

Collectie Dutch Design van Pastoe

De A’dammer kast is de bekendste kast van het Dutch Design merk. De geribbelde roldeur en ronde top geeft de A´dammer een mid-century uitstraling. Vision Cabinet is ook een bekende minimalistische opberg serie. Verkrijgbaar in verschillende systemen en kleuren. Met losse elementen kun je Vision combineren tot een speelse compositie aan de want, als tv-meubel of dressoir.

Shop Pastoe in designfinder (beta). Bekijk Pastoe op Misterdesign.nl 

Pastoe's A’dammer kast een echt stuk dutch Design
Pastoe's A’dammer kast
Vision Cabinet in verschillende uitvoeringen van het Dutch Design merk
Vision Cabinet 
Dutch Design Vision kast tegen een groene achtergrond

Dutch Designer Lex Pott

Dutch Designer Lex Pott mag in deze blog zeker niet ontbreken. Lex Pott hanteert in zijn designs een rauwe en intuïtieve methode. Hij keert terug naar de oorsprong van de materialen die hij het meeste gebruikt: Hout, steen en metaal. Hij verbergt zijn ontwerpen niet onder indirecte lagen maar brengt ze terug tot de essentie. Ook op het gebied van vorm is dit aan de orde. De Dutch Designer gebruikt vaak basisvormen zoals cilinders, cirkels, ruiten, rechthoeken en driehoeken. Lex Pott studeerde in 2009 cum laude af aan de ontwerp-academie Eindhoven. Hij werkt vanuit zijn ontwerpstudio in Rotterdam.

"Hij keert terug naar de oorsprong van de materialen die hij het meeste gebruikt: Hout, steen en metaal"

Lex Pott ontwierp o.a. de bekende Pillar candles voor HAY, de Twist kaars, True Colours vazen voor &Tradition, de Bole kandelaar voor Buro Berger en onlangs heeft hij de klassieke Chesterfield bank opnieuw uitgevonden.

Dutch Designer Lex Pott met zijn ontworpen kaarsen voor HAY
Lex Pott en de bekende Pillar candles van HAY

Lex Pott’s Chester collectie van Puik

Het designicoon dat Lex Pott vernieuwde heeft een van de meest iconische bankarchetypes. Hij ontdeed de klassieke bank van zijn details en minimaliseerde hem tot een eigentijdse en sculpturale bank. Onlangs heeft Puik zijn krachten gebundeld met BYBORRE (Textiel innovatiebedrijf) om een unieke collectie te leveren van de modulaire Chester bank. Een prachtige combinatie van Dutch Design en Dutch textiel

Shop Chester op fonq.nl

Design bank Chester gemaakt door Lex Pott een echt Dutch design item
Chester bank van Puik met BYBORRE bekleding
Dutch designer ontwerp Chester design bank voor Puik
De Chester bank in verschillende kleuren gemaakt door Lex Pott voor Puik


Dutch Design van POLSPOTTEN

POLSPOTTEN is een echt Dutch Design merk. Een eigenzinnig design merk zeggen ze zelf. Ze laten zich inspireren door nieuwe vondsten en grenzeloze fantasieën. Ze ontwerpen vrolijke en luchtige items vanuit een wereldse oriëntatie. Hiermee geef je jouw ruimte speelsheid en licht. Sinds 1986 bouwt het Dutch Design merk aan hun reputatie. Ontstaan vanaf de achterbank van een Citroën Deux Chevaux op reis door Zuid-Europa. Bij terugkomst opende ze hun eerste winkel op de Herenstraat in Amsterdam. Nu reizen de Dutch Design items de hele wereld over.

De design items van POLSPOTTEN

De bestsellers van het Dutch Design merk zijn o.a. de Zig Zag kruk serie, de Bubbles en Bottles vazen, Clover Bouclé kruk en de Steps vaas. Het meest iconische artikel van POLSPOTTEN? De Koraalvaas? Of toch de delfsblauwe vis opbergpot? Wij kunnen niet kiezen.

POLSPOTTEN in designfinder

Dutch design van POLSPOTTEN met zijn design vazen en krukken
Steps vazen en limited edition ZigZag Kruk
PolsPotten Dutch Design ZigZag serie krukken blauw en wit
Dutch Design ZigZag serie
De witte design koraalvaas van PolsPotten
De POLSPOTTEN koraalvaas

Dutch Designer Denice van Sekanti Studio

Designer Denice zorgt voor kleur en vrolijkheid in je huis. Met haar ontwerpstudio die door middel van vreugde, afstemming en verbinding creativiteit viert door globale en lokale trends vanuit een kleurrijk perspectief te vertalen. Dutch Designer Denice gelooft in de kracht van kleur en creativiteit om verbinding te maken en vrolijkheid te brengen. Elk ontwerp van haar, uit de collectie interieur accessoires of originele kunst, is ontworpen met een gevoel van vreugde en optimisme. Zo maakt ze een combinatie van speelsheid en rust in een ruimte.

"Er is iets poëtisch aan het regenereren van het verleden tot iets nieuws."

De producten van Sekanti Studio worden met een ongelooflijke passie en oog voor detail gemaakt. De Dutch Designer maak authentieke objecten, waarvoor ze mooie, innovatieve en gerecyclede materialen gebruikt. Sekanti Studio is een sociaal & duurzaam interieurmerk met een speelse twist met handgemaakte items.

Sekanti Studio designs

De Dutch Design items van Sekanti Studio zijn o.a. de Spikri Wobble mosaic XL spiegel (pre-order), de gewone SPIKRI Wobble spiegel verkrijgbaar in 12 kleuren, Lampu-Sa een tafellamp verkrijgbaar in 11 kleuren  en de prachtige bijzettafel TAFRA-SA wat een echt statement piece is. Deze bijzettafel zorgt voor een wauw factor in huis. Bekijk de foto's hieronder en oordeel zelf!

Bezoek de shop van Sekanti Studio

Design bijzettafel van Sekanti Dutch Designer in kleur groen

bijzettafel TAFRA-SA

Woble spiegel van Dutch Designer Sekante in de kleur oranje

SPIKRI Wobble spiegel

Dutch Designer Romy Kühne

Dutch Design vindt je bij Romy Kühne design. Haar ontwerpstudio is gevestigd in Leiden en is gespecialiseerd in het ontwerpen van verlichting. Ze starte haar studio nadat ze was afgestudeerd aan het Artez Acacdemy van Kunst en design in 2009. In 2010 presenteerde ze haar eerste lampenkapontwerp; de Apollo. De fascinatie van de Dutch designer voor verlichting, gecombineerd met haar interesse in ambachtelijke technieken en passie voor oude industriële, architectonische constructies en gebouwen, vormt de basis voor haar ontwerpen. Gedurfd, rauw en gemaakt met liefde voor materiaal en het maakproces.

Bekijk de website van de dutch designer

Dutch design items van Romy Kühne die je moet zien

Romy maakt echte eyecatchers van lampen. Neem de Bullseye Chandelier, dit is een moderne, industriële uitvoering van een archetypische klassieke kroonluchter. Of de grootste design lamp met een diameter van 140cm. Deze design lamp heet Silver Linings. De grote stalen hanglamp is volledig met de hand opgebouwd uit 52 gepoedercoate stalen elementen met daartussen gemonteerde messing voeringen die het licht vangen en als ‘zilveren voeringen’ lijken op te lichten in de koningsblauwe kap. De Apollo design lamp mag hier natuurlijk niet ontbreken. Dit was de eerste lampenkap van de Dutch Designer. Deze lamp heet een ruwe en industriële uitstraling. Aan de binnenkant straalt deze lampenkamp warm en zacht licht uit. Door de gefacetteerde vorm en grootte van de Apollo werkt de kap als een reflector, waardoor het zachte licht naar beneden wordt gericht op de mensen die eronder zitten, waardoor een intieme sfeer ontstaat. Daarnaast heeft ze voor Heinen Delfs Blauw de porselein collectie ‘Blauw Vouw’ ontworpen.

Silver linings met Dutch Designer Romy Kühne op de achtergrond
Silver linings met Dutch Designer Romy Kühne
De design lamp van Dutch Designer De Apollo lamp
De Apollo design lamp
Design lamp Dutch designer Silver Linings
Binnenkant van lamp Silver Linings
Design van de Bullseye hanglamp van dutch designer
De Bullseye Chandelier

Dutch Design Dutch Originals

Dutch Originals is een Nederlands ‘Dutch Design’ merk. Het is de overkoepelende merknaam voor toonaangevende Nederlandse designmeubelen. In de Gispen Classics-collectie, belangrijk Nederlands erfgoed, vind je talloze beroemde ontwerpen van W.H. Gispen, W. Rietveld en C.H. Hoffmann, met name op het gebied van buisframe-ontwerpen. Deze modellen worden nog steeds geproduceerd in serie, waaronder de Gispen 101, ontworpen door W.H. Gispen in 1931.

"Bovendien wordt al het meubilair in deze collecties geproduceerd in Nederland en draagt het de titel 'real Dutch Design'. Dit heeft wereldwijd bekendheid gekregen."

De Gispen Today-collectie biedt duidelijke knipogen naar de ontwerpen van W.H. Gispen, terwijl Dutch Originals ruimte biedt aan nieuw Nederlands design. Deze collectie omvat nieuwe ontwerpen die de originele waarden van toonaangevende ontwerpers, zoals Richard Hutten en Job van den Berg, behouden. Bovendien wordt al het meubilair in deze collecties geproduceerd in Nederland en draagt het de titel 'real Dutch Design'. Dit heeft wereldwijd bekendheid gekregen.

Collectie van het Dutch Design merk

Dutch Design in het assortiment van Dutch Originals bevat een uitgebreide selectie van banken, fauteuils, hockers, stoelen, tafels, salon- en bijzettafels, lampen en accessoires. Het bevat zowel enkele 'Gispen Classics' als nieuwe, eigentijdse modellen onder de naam 'Gispen Today'. Bekijk de tijdloze Gispen 1407 of de salontafel uit de hedendaagse collectie Gispen Today 427 met chroom en glas. Bekijk de collectie.

Design fauteuil van Dutchoriginals en Rietveld
Dutch design Gispen 1407
Dutch design stoelen van Gispen de 407 in een rode kast
GISPEN CLASSICS Gispen 407
 

Dutch Design Vij5, uitgevers van design producten

Dutch Design van Vij5 wordt gerund door Arjan en Anieke. Ze zijn ‘uitgevers van design producten’. Onder hun merk Vij5 geven ze een collectie uit van interieur accessoires, verlichting en meubels uit. Ze werken vanuit de inhoud: het product en het verhaal daarachter staan bij hun voorop. De basis van hun producten zijn mooie en functionele producten voor in het interieur. Ze bieden ontwerpers en makers een platform waarop ze nieuwe design producten ontwikkelen, maken en verspreiden. Met de Vij5 collectie brengen ze een ode aan het ambacht van de productontwerper!


Welke design items vind je in de collectie van Vij5?

Dutch design items vind je ruim voldoende bij Vij5. De collectie bevat een breed scala aan design producten. Van wandhaak tot design lampen van stoel tot kast. Het is echt een aanrader om de collectie te bekijken. De Coatrack by the meter is een knipoog naar de wand kapstokken van Shakers. Deze kapstok is verkrijgbaar in verschillende formaten en kan je koppelen en hiermee je eigen ontwerp creëren. De wandhaak Alf is ook een prachtig stukje design. Elke haak heeft plaats voor vijf kledinghangers. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en hiermee kan je naar eigen inzicht een prachtig ontwerp aan de muur creëren. 

Bekijk de webshop van vij5
 

wandhaak Alf van vij5 Dutch Design in zwart
Dutch Design: wandhaak Alf 
Coatrack by the meter van Dutch Design merk vij5
Coatrack by the meter

Dutch Design van FEST

"Ik ben ervan overtuigd dat een mooi interieur mensen blij kan maken. Maar waarom is het dan zo moeilijk om mooie meubelen te vinden voor een redelijke prijs?” Met deze vraag begon de oprichter van Fest ‘Femke Furnée’ in 2013. Ze was 26 en besloot in een gat te springen van iets dat ze miste. Namelijk: ‘een interieurmerk dat high-end design én de best mogelijke service biedt – zonder een high-end prijskaartje. FEST werd opgericht. Een echt Dutch Design merk. Ze hebben hun eigen filosofie dat bestaat uit het volgende: Bewuste keuzes: mooie dingen mogen niet de wereld kosten, betaalbare luxe, ontworpen door designers: grote namen en opkomend talent en lokaal vakmanschap: meubels worden binnen Europa geproduceerd.

Populaire design items van Fest

De Plateau bijzettafel is qua vorm en de verschillende verkrijgbare kleuren een echte statement onder de bijzettafels. Het onderstel is gemaakt van gebogen metaal met een poedercoat afwerking. Het blad is van hout gemaakt. Ook verkoopt het Dutch Design merk veel kleurrijke woonaccessoires waarmee je een gemakkelijk kleur toevoegt aan je huis. De Dixon schaal is een hardloper. Deze was verkrijgbaar in o.a. lime en kobalt blauw.

Plateau bijzettafel van FEST met Artifort Orange Slice chair

Plateau bijzettafel van FEST

Blauwe Dixon schaal van FEST Dutch design items
Dutch Design van FEST: Dixon schaal

Dutch Design van HKLiving

HKLiving is een bekend Dutch Design merk dat meubels, verlichting en woonaccessoires creëert met een eigentijdse twist. Het Dutch Design merk is opgericht in 2002 door Emiel Hetsen en Sander Klaver. De initialen van hun beide achternamen zijn gebruikt om de merknaam HKliving te creëren.

"De ontwerpers van HKLiving vinden hun inspiratie in de Nederlandse landschappen en de schoonheid van de natuur" 

Het merk staat bekend om zijn minimalistische ontwerpen, waarbij de nadruk ligt op eenvoudige lijnen, natuurlijke materialen en warme kleuren. De combinatie van een creatieve geest en een wiskundig brein is een winnende formule gebleken. De ontwerpers van HKLiving vinden hun inspiratie in de Nederlandse landschappen en de schoonheid van de natuur. Met hun unieke stijl en onderscheidende ontwerpen heeft HKLiving zich gevestigd als een van de toonaangevende Dutch designmerken en blijft het internationaal groeien en uitbreiden.

HKLiving Dutch design items

Het retro jaren ’70 servies van HKLiving is ongetwijfeld een van de bekendste series van het merk. Deze unieke handgemaakte koppen, mokken en borden zijn gemaakt van keramiek en geen één item is het zelfde. Vorig jaar lanceerde ze een funky neonkleuren collectie. Met fel kobalt blauw, roze, geel en emerald groen. Prachtige kunstwerken met een neon plexiglas lijst zijn echte statements aan de muur! Ook bracht HKLiving een aantal modulaire banken uit zoals de JAX. Dit zijn ook succesnummers gebleken!

Bekijk HKliving prijzen in designfinder

Dutch Design van HKLiving met Days In The City schilderij 
Days In The City schilderij 
HKLiving Dutch Design: Athletic Field schilderij
Dutch Design: Athletic Field schilderij
Dutch design Jax bank van HKLiving
Jax bank van het Dutch Design merk HKLiving

Op de hoogte blijven van Dutch Design?

Naast deze tien uitgelichte Dutch Design merken en Dutch Designers is er nog veel meer Dutch Design te vinden zoals o.a.: De designlampen van Moooi, Tonone, design van Fatboy, Castelijn, Studio Drift, Ward Wijnant, Weltevree, Gelderland en Leolux. Blijf op de hoogte van al het Dutch Design en ander design nieuws en blogs op designweb. Schrijf je in voor de designweb nieuwsbrief en je bent ook gelijk als eerste op de hoogte wanneer ‘designfinder’ online staat.

De beelden in deze blog zijn van de Dutch Design merken en Instagram kanaal 'Het Witte Huis'

Terug naar het overzicht
Deel dit bericht:

  • Driade
  • Louis Poulsen
  • Tom Dixon
  • Muuto
  • Artifort
  • Fritz Hansen
  • Artemide
  • Kartell
  • Foscarini
  • Moooi
  • FLOS
  • &Tradition
  • USM
  • Ligne Roset
  • String
  • Vitra
  • Knoll
  • Hay

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.