Designweb - de grootste design zoekmachine

Een Artifort Alky chair aanschaffen: waar vind je ze nog? En drie Artifort alternatieven!

blog
03-07 2024, 16:15
designweb redactie

De Artifort Alky chair is een echte design klassieker en een geweldige toevoeging aan elk interieur. Het simplistische maar elegante ontwerp past bij nagenoeg elke interieurstijl, alleen waar kan je tegenwoordig nog een Alky chair van Artifort shoppen? De Alky chairs zijn lastig te verkrijgen en er bestaan veel mooie alternatieven. Benieuwd? Lees snel verder!

Waar koop je nog een nieuwe Artifort Alky Chair?
Een Artifort Alky chair aanschaffen, waar koop je deze nieuw? (foto van Instagram @wonenopnummer11)

De Artifort Alky chair en de Anonima Castelli Alky chair

Hé, twee soorten Alky chairs?! Nee hoor, het is dezelfde fauteuil alleen kan je hem met beide zoektermen vinden. Het zit namelijk zo: de iconische Alky armchair is oorspronkelijk in de jaren ’60 door Giancarlo Piretti ontworpen voor Anonima Castelli, en later heeft Artifort het design in productie genomen. Piretti begon na zijn studie schone kunsten aan de universiteit in Bologna als interieurontwerper te werken voor Anonima Castelli, waarbij hij zowel producten voor in huis als in kantoorruimten, als voor de gemeenschap ontwierp. Zijn meest iconische ontwerp is de Plia chair die hij in 1969 ontwierp en gezien wordt als hét voorbeeld van “made in Italy” design. De Alky chair is echter ook een ontzettend tijdloos staaltje Italiaans ontwerp, en valt tot op de dag van vandaag in de smaak bij menig design- en interieurliefhebber. Aangezien Artifort van Nederlandse bodem is, is de Alky chair voor ons vooral bekend als Artifort Alky chair. Maar met de Anonima Castelli Alky chair bedoelen we dus precies dezelfde stoel.

Dit is een nieuwe Alky Chair die nog nieuw te krijgen is bij het italiaanse merk Anonima Castelli

Een Artifort Alky armchair pre-loved aanschaffen

De Alky chair is tegenwoordig lastig te verkrijgen; helaas een van de karaktereigenschappen van design items. In deze blog lees je meer over waarom dat zo is. Ondanks dat design items zoals de Alky Chair doorgaans wat lastiger te verkrijgen zijn, is het zeker niet onmogelijk! Zo vind je Artifort Alky chairs en Anonima Castelli Alky chairs regelmatig pre-loved in goede conditie in vintage webshops zoals Whoppah.

"Zo vind je Artifort Alky chairs en Anonima Castelli Alky chairs regelmatig pre-loved in goede conditie in vintage webshops zoals Whoppah"

De opties qua bekleding zijn heel uiteenlopend; zo vind je hier bijvoorbeeld een Artifort Alky met crème bouclé teddystof, welke een mooie textuur heeft en door zijn neutrale kleur in nagenoeg elk interieur past. Als je graag wil dat je Alky chair meteen opvalt bij binnenkomst, zijn er ook veel gekleurde Alky fauteuils pre-loved beschikbaar. Neem bijvoorbeeld deze rode variant die direct de show steelt. Alle Alky chairs die via Whoppah verkocht worden, worden aangeboden door erkende verkopers. Je kan er dus zeker van zijn dat je geen replica koopt.

Een nieuwe Artifort Alky chair
Een Alky Chair kan je nog nieuw kopen van het merk Anonima Castelli

Investeren in een nieuwe Anonima Castelli Alky chair

Wil je liever toch een nieuwe Alky chair? Inmiddels worden ze niet meer door Artifort geproduceerd, dus kan je het best online zoeken naar de originele Anonima Castelli Alky. Er zijn maar weinig design webshops die ze aanbieden, maar een bekende, betrouwbare design aanbieder waar je ze nog wel kan vinden is Drent & van Dijk interieur. Zij hebben zowel een webshop als een showroom in Dokkum waar je zelfs even proef kan zitten voordat je besluit in de Alky Chair te investeren. Je leest onze uitgebreide review over Drent & van Dijk en hun showroom hier. Ze bieden de Alky armschairs van Anonima Castelli in maar liefst negen kleuren aan en denken graag met je mee over welke optie perfect bij jouw interieur past. Vind je het maar niets dat Artifort de fauteuil niet meer produceert? Dan hebben wij drie prachtige alternatieven voor je gevonden die Artifort nog wél produceert en een minstens zo tijdloze toevoeging aan je interieur zullen zijn.

Alternatief 1: de Artifort Swamp fauteuil

Het eerste Artifort alternatief is de Swamp fauteuil; een prachtig uitnodigend design ontworpen door Michiel van der Kley. De Swamp is het perfecte alternatief voor de Alky chair als je nóg comfortabeler wil zitten; je zakt er namelijk heerlijk in weg (vandaar de naam!). Daarnaast is de Swamp in tegenstelling tot de Alky beschikbaar in twee maten; een fauteuil en een loveseat. Zo kan je een knusse plek creëren in het formaat dat bij jouw woonruimte past. Door het ietwat logge ontwerp is vinden wij het extra leuk om de Swamp in een mooie, opvallende kleur aan te schaffen zoals deze uitvoering in Sunny Yellow. Zo breng je gemakkelijk een flinke dosis leven in je interieur!

Dit is de eerste Alternatief, de Artifort Swamp fauteuil
Artifort Swamp fauteuil
Alternatief van voor een Artifort Alky Chair

Alternatief 2: de Artifort Orange Slice chair

Vind je de Artifort Swamp iets te log en wil je liever een loungestoel op pootjes? Dan is de Artifort Orange Slice de stoel voor jou. Deze ultieme design klassieker is beschikbaar in eindeloos veel uitvoeringen, zowel qua poten als bekleding. Ondanks dat de Orange Slice in eerste instantie minder comfortabel lijkt dan de Swamp, zit ook deze stoel heerlijk. De fauteuil is ontworpen door Pierre Paulin in 1960 en sindsdien onverminderd populair gebleven in designland. Fun fact: de Orange Slice bestaat uit twee identieke delen, maar afhankelijk vanuit welke hoek je naar de stoel kijkt ziet-ie er telkens weer anders uit. De Orange Slice van Artifort is goed verkrijgbaar op zowel de pre-loved markt als nieuw bij design aanbieders en brengt de speelsheid in je interieur waarvan je niet wist dat je die nodig had!

Artifort Orange slice is een alternatief voor de Alky Chair
Artifort heeft genoeg andere alternatieven voor de Alky Chair
Twee Artifort Orange Slice Chairs

Alternatief 3: de Artifort Mushroom armchair

Een derde Artifort parel is de Mushroom armchair, eveneens ontworpen door Pierre Paulin. Het is wat ons betreft de perfecte middenweg tussen de Artifort Swamp en de Orange Slice; hij heeft net als de Swamp fauteuil geen pootjes waardoor hij er relaxter uit ziet, maar net als in de Orange Slice zie je volop rondingen terug in de Mushroom. Het design van de Mushroom is zo origineel dat-ie zelfs een permanente plek heeft gekregen in het Museum of Modern Art in New York. De inspiratie van Paulin voor de Mushroom chair? Vrouwen in hun badpak! Hij vond de rondingen die hij zag prachtig, evenals het idee van een badpak uit één stuk stof. Daarom bestaat de Mushroom uit een en al rondingen en bestaat de stof, net als een badpak, uit één geheel. Zo zie je maar weer: inspiratie vind je echt overal!

Het laatste alternatief voor een Artifort Alky Chair
De Artifort Mushroom armchair

Online in Artifort design investeren voor de beste prijs

Wil je graag investeren in een van de iconische Artifort designs? Dan kan dit zoals we al aangaven zowel pre-loved als nieuw. Wil je zeker weten dat je een originele Artifort stoel aanschaft zonder gebreken, die een leven lang (of twee, of drie!) mee kan? Doe dan je aankoop via designfinder. Dit is dé zoekmachine waarin je al het online beschikbare design onder één virtueel dak vindt, waarin wij vijf keer per dag de actuele prijzen vergelijken. Zo zie je per product gemakkelijk waar deze beschikbaar is en wat de best vindbare prijs is.

Weet je nog niet zeker welke Artifort aankoop je wil doen? Zet je favorieten dan op je wishlist zodat je ze gemakkelijk terug kan vinden en een e-mail ontvangt indien de prijs verandert. Mocht je een bepaald budget beschikbaar hebben voor je nieuwe Artifort fauteuil, dan kan je ook een prijsalert aanmaken op designweb. Je ontvangt dan een melding wanneer de prijs van je favorieten je ingestelde prijsalert raakt. Zo hoef je zelf niet continu zelf opnieuw te zoeken naar de actuele prijzen en doe je je aankoop altijd binnen budget. Welk iconische Artifort design voeg jij toe aan je interieur?

Shop Artifort

Terug naar het overzicht

 • Artifort
 • Foscarini
 • Ligne Roset
 • FLOS
 • Artemide
 • Louis Poulsen
 • Muuto
 • Moooi
 • Driade
 • Kartell
 • String
 • Knoll
 • USM
 • &Tradition
 • Vitra
 • Fritz Hansen
 • Tom Dixon
 • Hay

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.