Designweb - de grootste design zoekmachine

Must visit voor design liefhebbers: het New York Museum of Modern Art (MoMA)

review
19-06 2024, 14:30
designweb redactie

Review van het Museum of Modern Art in New York door Maxime van Max Studio, inclusief een aantal goede tips voor jouw komende bezoek!

Ben jij design liefhebber en heb je een tripje naar New York op de planning staan? Dan is het New York Museum of Modern Art, oftewel het MoMA, een must visit! Een aantal van de meest iconische designs aller tijden staan hier namelijk tentoon gesteld. En daarnaast is er natuurlijk ook ontzettend veel prachtige kunst te zien, van modern tot klassiek door de jaren heen. Als klap op de vuurpijl vind je er ook nog eens een MoMA design shop onderin én tegenover het museum, waar je een mooi design souvenir kan scoren als aandenken. Benieuwd naar mijn ervaring? Lees dan snel verder!

MoMa design review van het museum in New York
Het Museum of Modern Art in New York bij binnenkomst
Het Museum of Modern Art in New York met de verschillende verdiepingen

Het Museum of Modern Art in New York

Iedereen heeft wel eens van het MoMA gehoord, maar er zijn natuurlijk nog veel meer bekende musea in New York. Wat is er dan zo bijzonder aan het MoMA? Het MoMA is een creatieve, inclusieve plek waar iedereen welkom is, zowel qua bezoek als qua kunst dat tentoon wordt gesteld. Ze vinden diversiteit erg belangrijk en hebben als doel zo veel mogelijk kunst tentoon te stellen dat hun bezoekers écht aan het denken zet. Alle kunst dat te bewonderen is in het MoMA is verdeeld onder zes categorieën:

 1. Architectuur en design
 2. Tekeningen en prints
 3. Video
 4. Media en performance
 5. Schilderijen en sculpturen
 6. Fotografie
Kunst in het MoMa in New York

Ik wilde zelf natuurlijk heel graag het gedeelte waarin design te vinden is bezoeken, evenals het gedeelte met schilderijen en sculpturen waar onder andere werken van iconische schilders als Monet en onze eigen Van Gogh te bewonderen zijn. Ik heb niet veel onthouden van al mijn lessen kunstgeschiedenis vroeger, maar dat ik deze graag wilde zien wist ik wel zeker! Tip! Boek hier je tickets van tevoren online. Wij hadden dit ook gedaan zodat we zeker wisten dat we naar binnen konden en niet hoefden te wachten, maar we moesten wel degelijk alsnog wachten. De rij stond rondom het hele blok waar het museum zich bevindt, dus daar schrokken we wel even van. Na een half uurtje waren we ongeveer binnen. Nu hoor ik je denken: wat is dan het voordeel? Het museum is regelmatig vol, en dan kan je dus geen kaartje aan de deur kopen. Als je zeker wil zijn van je bezoek, bestel je dus gewoon eventjes een dag van tevoren je kaartjes.

het schilderij van Van Gogh in het Moma museum in New York
modriaan in New York?
review van het museum en de design shop in New York

Design in het MoMA

In het MoMA vind je zoals hierboven in het rijtje te zien een gedeelte dat volledig toegewijd is aan architectuur en design. Deze gecureerde afdeling bestaat al sinds 1932, waarmee ze architectuur en design erkenden als onafhankelijke vormen van kunst die niet konden missen in de collectie van het museum. Het museum is ontzettend groot, van aankomsthal tot alle verschillende verdiepingen en vleugels waarin je je ogen uitkijkt. Het was dus even zoeken voordat we bij het designgedeelte terecht kwamen. Waar ik hem heb gevonden, kan ik je dus ook al niet meer vertellen. Het voelde wel een beetje als een doolhof hier en daar. Maar wel een doolhof waar overal iets tofs te zien is natuurlijk! ;)

Haal het maximale uit designweb en mis geen deals!

klik op de onderstaande knop, vul je naam en e-mail in en je gratis account staat klaar

account aanmaken
de design afdeling in het MoMa
foto van de design afdeling van het MoMa in new york
review en verslag van Het Museum of Modern Art in New York

Het MoMA heeft momenteel ruim 28.000 werken in hun architectuur- en designcollectie, van hele grote design objecten tot schetsen, waarin de meest bekende ontwerpers en bewegingen vanaf het midden van de negentiende eeuw tot de dag van vandaag in te bewonderen zijn. Ik vond het zelf wel heel tof om ook een aantal designs te zien die ik wel herkende, maar waarvan ik nooit wist dat het zo’n iconisch ontwerp was en wat dan precies de achtergrond ervan was. Een voorbeeld is de B.K.F. Chair die typerend is voor het modernisme.

"Een voorbeeld is de B.K.F. Chair die typerend is voor het modernisme"

Ik herkende de stoel direct maar wist vooraf niet dat het zo’n iconisch design was. Daarentegen wist ik dat er een aantal bekende stoelen waarover ik eerder al voor designweb schreef, zoals de Classic Eames Plastic Chair en de Eames Lounge Chair in het MoMA te bewonderen zouden zijn. Deze kon ik alleen nergens vinden. De Wassily Club Chair van Marcel Breuer heb ik wel gespot; eentje die hier naar mijn mening terecht een plekje heeft gekregen. Een aantal delen van het museum waren gesloten voor onderhoud, dus misschien had ik gewoon pech en waren dat precies te stukken waar deze ontwerpen normaalgesproken tentoongesteld staan. Hieronder een aantal foto’s van de architectuur- en designafdeling en wat ik wél heb gezien.

bekend design van vitra en eames
de B.K.F. Chair was ook te zien in het MoMa
De B.K.F. Chair 
Natuurlijk was de Wassily Chair ook van de partij in New York zoals je leest in deze review
Links de Wassily Chair
review van het design museum in New York

De MoMA design shop

Als je bezoek aan het museum eenmaal ten einde is gekomen, is het natuurlijk tijd voor een rondje door de MoMA design shop. Je vind in de kelder van het museum het eerste gedeelte van de shop, en tegenover de ingang aan de andere kant van de straat het tweede gedeelte. Hier is eigenlijk ook direct nog een laatste rondje design te bewonderen. Flowerpot lampjes van &Tradition, HAY items, tassen in samenwerking met Issey Miyake en natuurlijk MoMA merch is hier ruimschoots te vinden. Ik twijfelde zelf even om een MoMA trui mee te nemen als aandenken, maar ik hield me in. De design items die je in de MoMA design shop kan kopen kan je natuurlijk grotendeels ook gewoon via designfinder shoppen, alleen viel het me wel op dat hier en daar een speciaal MoMA logootje op was geplaatst. Dit maakt het wel een extra leuk aandenken natuurlijk! Hieronder wat impressies van de design shop. Tip! In SoHo vind je nog een locatie van de MoMA design shop, mocht je niet naar het museum zelf gaan maar SoHo toevallig wel bezoeken. Hier vind je grotendeels dezelfde collectie als in de design shop bij het museum.

&Tradition Flowerpot portable tafellamp vp9, Cobalt Blue

Prijzen &Tradition Flowerpot portable tafellamp vp9, Cobalt Blue

Lampenmaster Designlampen bij Lampenmaster.nl
bekijk product in de webshop bekijk
Andlight.nl design lampen tegen lage prijzen
bekijk product in de webshop bekijk
de design shop van MoMa in de kelder van het museum in New York
genoeg design te vinden in de winkel in de MoMa design shop
design wat je hier koopt heeft een MoMa logo er op, dat is natuurlijk wel uniek

Eindoordeel: is het MoMA in New York een bezoekje waard?

Al met al heb ik mij ruim 3,5 uur vermaakt in het MoMA en was toen eigenlijk nog niet uitgekeken. Ik vond het een heel tof museum en zou een bezoek zonder twijfel aanraden. Dit artikel richt zich natuurlijk specifiek op het design gedeelte, maar ook de rest van het museum was erg mooi. Van moderne kunst bestaande uit videobeelden van de Google parkeerplaats met een verhaal eronder tot de meest beroemde werken van klassieke schilders uit de geschiedenis; je vind het er allemaal en het is allemaal ontzettend indrukwekkend. Wat ik ook erg handig vond is dat het MoMA middenin Manhattan gevestigd is, waardoor je dus ook niet naar een uithoek hoeft af te reizen om het museum te bezoeken. Als je aan het eind van je bezoek hongerig naar buiten loopt, haal je een lekkere bagel bij een van de vele bagel shops (Tip! Liberty Bagels) om weer even op te laden. Als je weer wat energie hebt loop je dan zo door naar de volgende bezienswaardigheid zoals Central Park, Grand Central Station en de New York Public Library. Geniet ervan!

design en andere kunst vind je ook in het MoMa in New York

Praktische informatie: locatie, openingstijden en tickets

Het MoMA is elke dag geopend vanaf 10:30 en sluit elke dag om 17:30 behalve op zaterdag; dan sluit het museum om 19:00. Op de eerste vrijdag van elke maand is het MoMa tot 20:00 geopend en kan je je dag dus ook goed afsluiten in plaats van starten met een museumbezoek. Tip! Ga - indien het gaat regenen tijdens jouw trip - op de meest regenachtige dag. Veel andere activiteiten in New York bevinden zich namelijk buiten is mijn ervaring.

Een kaartje voor volwassenen kost online $28 dollar (twee dollar goedkoper dan aan de deur). Kinderen onder de 16 jaar mogen gratis naar binnen.

Adres: 11 West 53rd Street, New York, NY 10019, Verenigde Staten

Het is het gemakkelijkst om met het OV te reizen of te wandelen; downtown Manhattan is namelijk erg druk dus taxi’s kunnen erg lang over een ritje doen. Dit geldt overigens niet alleen voor je bezoek aan het MoMA maar voor je gehele bezoek aan New York. Je checkt gemakkelijk in en uit met Apple Pay; voor de metro hoef je dus niet eens een kaartje te kopen! ;)

Terug naar het overzicht

 • Artemide
 • Vitra
 • Tom Dixon
 • Knoll
 • Moooi
 • Muuto
 • &Tradition
 • Driade
 • Kartell
 • USM
 • String
 • Hay
 • Fritz Hansen
 • Foscarini
 • Ligne Roset
 • Louis Poulsen
 • Artifort
 • FLOS

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.