Designweb - de grootste design zoekmachine

Design klassiekers van Arne Jacobsen: vijf ontwerpen geïnspireerd door de natuur

blog
30-05 2024, 15:30
designweb redactie

Wie design zegt, zegt Arne Jabobsen (1902 – 1971). Als een van de meest bekende Deense architecten en ontwerpers uit de geschiedenis is hij een begrip in de designwereld. Dit geldt ook voor een aantal door hem ontworpen design klassiekers, waarbij Arne Jacobsen vooral bekend is geworden met The Ant stoel. Geïnspireerd door de natuur ontwierp Jacobsen vervolgens de bekende Butterfly Chair, de Swan Chair, de Egg Chair en de Drop Chair. Als ode aan Arne Jacobsen en de iconische ontwerpen van de natuurliefhebber is het de hoogste tijd ze eens in de schijnwerpers te zetten op designweb. Lees je mee?

Vijf design klassiekers gebaseerd op de natuur van Arne Jacobsen

Arne Jacobsen: architect, ontwerper en metselaar

Voordat we ingaan op de vijf design klassiekers die Arne Jacobsen ontworpen heeft, werpen we eerst even een korte blik op Jacobsen zelf. Arne Jacobsen was namelijk van origine metselaar voordat hij in 1927 afstudeerde aan de Kunstacademie van Kopenhagen. Vervolgens ging hij aan de slag als architect; eerst voor een baas en vanaf 1930 voor zichzelf. Dit ging hem verrassend goed af, en hij ontwierp bekende gebouwen zoals het Bellevue theater en de Deense Nationale Bank in Kopenhagen.

"Arne Jacobsen was namelijk van origine metselaar voordat hij in 1927 afstudeerde aan de Kunstacademie van Kopenhagen"

Daarnaast werd hij steeds actiever in het ontwerpen van interieur accessoires zoals bestek, behang, stoffen en meubels. Zijn ontwerpen worden getypeerd door een functioneel en tijdloos karakter, waarbij hij altijd een scherp oog had voor proportie, orde en ritme. Uiteindelijk werd hij samen met Mies van der Rohe en Le Corbusier een van de gezichten van het functionalisme. Deze stijl typeert de naoorlogse decennia en vind je nog steeds terug in hedendaagse interieurs. Arne Jacobsen onderscheidde zich van zijn medeontwerpers door zijn ontzettende vakmanschap ten aanzien van licht, afwerking en detaillering, waarbij kleine details voor hem net zo belangrijk waren als grote lijnen. Dit zie je ook terug in de design klassiekers waar we in dit artikel verder op ingaan. Wij zijn fan, jij?

Arne Jacobsen in zijn design klassieker de egg chair
Arne Jacobsen in één van zijn vijf design klassiekers geïnspireerd door de natuur

1. De Arne Jacobsen Ant Chair van Fritz Hansen

De Ant Chair van Arne Jacobsen is uitgebracht door Fritz Hansen en is hét ontwerp waarmee Arne Jacobsen bekend is geworden. De Ant stoel is ontworpen in de jaren ’50 en lijkt qua vorm een beetje op een mier, vandaar de naam. Arne Jacobsen was een echte natuurliefhebber, dus dat hij zijn inspiratie daar vandaan haalde is niet gek. Oorspronkelijk had de Ant stoel drie poten en was deze speciaal ontworpen voor een kantine van een Deens bedrijf dat op zoek was naar lichtgewicht, stapelbare en comfortabele stoelen. De kuip van de Ant stoelen bestaat volledig uit één stuk gelamineerd hout en wordt met behulp van stoom in model gebogen. Bij vintage exemplaren vind je nog plastic stoelpoten terug aan de Ant stoelen; inmiddels zijn deze vervangen door een onderstel van chroom. De Ant stoel is nog steeds beschikbaar met zowel drie als vier stoelpoten. Dit iconische ontwerp is door de jaren heen onverminder populair gebleven en past door zijn simpele, functionele en tijdloze karakter in nagenoeg elk interieur.

de Ant Chair van Arne jacobsen
dit is de drie poot van de Ant Chair
Deze stoel is duidelijk gebaseerd op een mier uit de natuur

2. De Fritz Hansen Butterfly Chair

De Butterfly Chair, oftewel de vlinderstoel, was het eerstvolgende ontwerp van Arne Jacobsen voor Fritz Hansen na de Ant stoel. De Vlinderstoel is gebaseerd op – je raadt het al – vlinders, wat duidelijk terug te zien is in de lijnen van de zitting en rugleuning. De Vlinderstoel door Arne Jacobsen is de meest verkochte stoel van Fritz Hansen uit de geschiedenis, en misschien ook wel de bekendste in dit rijtje design klassiekers van de Deense ontwerper. De zitting van de Vlinderstoel is net als die van de Ant stoel gemaakt van gebogen multiplex, en bij het ontwerp van de Vlinderstoel verder geperfectioneerd. Fun fact: Arne Jacobsen liet zich door de bekende ontwerpers Charles en Ray Eames inspireren, die als allereerste succesvol meubels van multiplex maakten. Het eindresultaat is een bescheiden design dat functioneel is, comfortabel zit en gemakkelijk te combineren is met veel verschillende interieurstijlen. De Vlinderstoel van Fritz Hansen is daarnaast in eindeloos veel uitvoeringen te verkrijgen: voor ieder wat wils! Fritz Hansen noemt de vlinderstoel op hun eigen website de ‘Series 7’ stoel.

butterfly chair wordt door frits hanzen de Series 7 genoemd
de vlinderstoel is ook gebaseerd op de natuur
1 van de vijf design klassiekers van Arne Jacobsen

3. De Arne Jacobsen Drop Chair

Zoals de Ant Chair in eerste instantie ontworpen was voor de kantine van een Deens bedrijf, was de Drop Chair door Arne Jacobsen in eerste instantie voor het SAS Royal Hotel in Kopenhagen ontworpen. Fritz Hansen nam echter de stoel tot 2014 niet in productie voor reguliere verkoop. Waarom niet? Geen idee! Het was in ieder geval een hele goede beslissing om dit in 2014 eindelijk wél te doen: inmiddels zijn er al meer dan 25.000 exemplaren van de Drop stoel verkocht en worden er elke dag weer nieuwe exemplaren verkocht. De naam van de Drop stoel is - net als bij alle andere iconische ontwerpen uit dit artikel - weer een duidelijke verwijzing naar de inspiratie en vormgeving. De druppelvorm van de stoel was in 1958 een revolutionair ontwerp. Het was namelijk nog nooit eerder gelukt om een ronde stoel te produceren. In het SAS Royal Hotel in Kopenhagen was de stoel alleen gestoffeerd te vinden, en toen Fritz Hansen in 2014 eenmaal besloot tot herproductie over te gaan werd een variant met plastic kuip toegevoegd aan de collectie. Hiermee past de stoel volgens Fritz Hansen nog beter in een modern, eigentijds interieur en gaan ze helemaal met de tijd mee. 

de drop chair heeft de druppelvorm uit de natuur in zich

4. De Fritz Hansen Swan Chair door Arne Jacobsen

Een design dat eveneens voor het SAS Royal Hotel in Kopenhagen was ontworpen door Arne Jacobsen, is de Swan Chair. Doe maar een gokje waarop deze stoel gebaseerd is. Arne Jacobsen kreeg de opdracht om zowel het hotel zelf als de inrichting vorm te geven. Het hotel bestond vooral uit strakke lijnen, waardoor Jacobsen met behulp van de meubels die hij ontwierp een contrast wilde creëren door voor zachte, organische vormen te kiezen. De kuip van de Swan stoel is helemaal gemaakt van stevig schuim, waardoor de ronde vormen van de stoel mogelijk werden te produceren. De schuimbasis is vervolgens bekleed met leer of stof als afwerking. Het onderstel van de stoel is gemaakt van aluminium en staat op een stalen voet. Uiteindelijk kregen de Swan stoelen een mooi plekje in de lobby van het SAS Royal Hotel in Kopenhagen, waar gasten heerlijk konden loungen tijdens hun trips. Een leuk feitje om aan je gasten te vertellen als je er zelf eentje in je interieur hebt staan!

de Swan Chair en een blauwe Egg Chair
de swan chair is ook een design klassieker van Arne Jacobsen gebaseerd op de natuur
deze stoel lijkt op een zwaan

5. De Arne Jacobsen Egg Chair voor Fritz Hansen

Welke stoelen naast de Swan Chairs in het SAS Royal Hotel in Kopenhagen stonden te schitteren? Precies, de Egg Chairs. Arne Jacobsen presenteerde dit ontwerp voor het eerst aan de wereld tijdens de Formes Scandinaves Tentoonstelling in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Met het ontwerp van de Egg stoelen zette Jacobsen het contrast tussen de strakke lijnen van het hotel en de ronde, organische vormen van het meubilair verder door. En door de ronde, hoge vorm van de Egg wist hij een bepaalde vorm van privacy te creëren die perfect was voor een plek zoals een hotellobby. De basis van deze stoel bestaat ook weer uit stevig schuim, anders konden de ronde vormen niet gerealiseerd worden. Een bijzonder feitje: het bekleden van het schuim met een stof of leer naar keuze, gebeurt tot op de dag van vandaag nog met de hand omdat het zo’n precies klusje is. Voor stoffen bekleding betekent dit 500 stiksels met de hand uitvoeren, en bij de lederen varianten zelfs meer dan 1100! De stoel is voorzien van een draaibaar onderstel met kantelmechanisme, waardoor iedereen er lekker op zit ongeacht zijn of haar gewicht. Ideaal, toch?

De egg chair en de swan chair zijn bekende design klassiekers van Arne Jacobsen
first edition egg chair uit 1960
ook de egg chair komt natuurlijk voort uit de natuur

Bonus: de AJ Lampen van Louis Poulsen

Kan je geen genoeg krijgen van de ontwerpen van Arne Jacobsen? Neem dan ook eens een kijkje bij de lampen die hij voor Louis Poulsen ontworpen heeft. De AJ Vloerlamp van Louis Poulsen past perfect naast je favoriete fauteuil om een fijne leeshoek te creëren. Kies bijvoorbeeld voor de oranje variant om op een subtiele, tijdloze manier wat kleur toe te voegen aan je interieur. En met de AJ Tafellamp, bijvoorbeeld in het zwart, creëer je gemakkelijk wat extra sfeer in huis. De ontwerpen zijn minstens zo tijdloos als de ontwerpen van de stoelen genoemd in dit artikel, en passen gemakkelijk in elk interieur. Je shopt jouw nieuwe design lamp ontworpen door Arne Jacobsen gemakkelijk via designfinder.

Louis Poulsen AJ Vloerlamp - Electric Orange

Prijzen Louis Poulsen AJ Vloerlamp - Electric Orange

De AJ lampen van Louis Poulsen van Arne Jacobsen
Louis Poulsen AJ Tafellamp - Zwart

Prijzen Louis Poulsen AJ Tafellamp - Zwart

Arne Jacobsen design in designfinder

Hebben we je enthousiast gemaakt over een van de vijf Arne Jacobsen klassiekers om lekker op te zitten en te loungen? Ze vormen stuk voor stuk een ware toevoeging aan je interieur en zijn een aankoop voor het leven. Je shopt al je Arne Jacobsen favorieten gemakkelijk via designfinder. Je vindt hier de meeste betrouwbare aanbieders op één plek en vergelijkt gemakkelijk de prijzen zonder zelf te hoeven zoeken. De ontwerpen van Arne Jacobsen zijn natuurlijk wel een investering, dus als je de prijs nog niet laag genoeg vindt of deze nog niet helemaal binnen je budget valt, snappen we dat. Je kan dan gemakkelijk via je eigen designweb account een wishlist aanmaken en prijsalerts instellen, zodat je je favorieten altijd terug kan vinden en een signaal ontvangt wanneer de prijs daalt en de prijs jouw ingestelde prijsalert raakt. We zijn erg benieuwd naar jouw keuze, deel je je nieuwe aankoop met ons op social media door #mydesignweb te gebruiken? Dan kunnen wij zien hoe je jouw nieuwe items een mooi plekje gegeven hebt en kan jij ook weer andere designliefhebbers inspireren!

Design van Arne Jacobsen

Terug naar het overzicht

  • Louis Poulsen
  • Knoll
  • FLOS
  • Driade
  • Hay
  • Foscarini
  • Artifort
  • Ligne Roset
  • Moooi
  • Fritz Hansen
  • Artemide
  • Tom Dixon
  • String
  • Kartell
  • Muuto
  • &Tradition
  • Vitra
  • USM

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.