Designweb - de grootste design zoekmachine

10 jaar na de heropening van de Finn Juhl kamer op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York

nieuws
31-05 2023, 09:50
designweb redactie

Op 25 april 2013 werd de Trusteeship Council Chamber op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York ingehuldigd na een grondige renovatie. De kamer, ontworpen door Finn Juhl, werd oorspronkelijk ingehuldigd in 1952 en wordt vaak de Finn Juhl kamer genoemd. Zowel de herlancering van de oorspronkelijke Delegates Chair, FJ 51, ontworpen door Finn Juhl, als de moderne secretariaatsstoelen en -tafels, ontworpen door Kasper Salto & Thomas Sigsgaard, zijn ontwikkeld en geproduceerd door House of Finn Juhl - Onecollection.

House of Finn Juhl kamer in VN Hoofdkwartier
Het originele interieur van het hoofdkwarier in New York in 1952
Design voor de Trusteeship Council Chamber
Originele tekeningen van Finn Juhl

Tegenwoordig wordt de VN-kamer beschouwd als een meesterwerk in de carrière van Finn Juhl, en de kamer staat als een Deens design- en architectonisch juweeltje. Hieronder duiken we in het meest prestigieuze project uit de geschiedenis van het bedrijf.

Een Deense culturele schat bij de VN

Toen het hoofdkwartier van de Verenigde Naties meer dan 70 jaar geleden werd gebouwd, was de Trusteeship Council Chamber de bijdrage van Denemarken aan de voltooiing van het VN-gebouw. Het was de jonge architect Finn Juhl die de prestigieuze opdracht kreeg om het interieur te ontwerpen. Hij creëerde een historisch ontwerp dat Denemarken echt manifesteerde als een designnatie en de kamer werd een belangrijke mijlpaal in de verspreiding van het internationale concept van ‘Danish Modern’.

Finn Juhl was van plan een "Gesamtkunstwerk" te creëren - een veelomvattende kunstvorm waarbij elk ontwerpelement de andere aanvult om een functioneel en esthetisch geheel te creëren. De kamer is een mooie en belangrijke getuigenis van het Deense culturele erfgoed.

Design stoelen van House of Finn Juhl
The Delegates Chair, FJ 51, ontworpen door Finn Juhl
The Delegates Chair, FJ 51, ontworpen door Finn Juhl

House of Finn Juhl Council Chair

Het designkoppel Salto & Sigsgaard, bestaande uit architect Thomas Sigsgaard en ontwerper Kasper Salto, heeft succesvol de essentie van de kamer gevangen en op een elegante manier de erfenis van Finn Juhl naar de 21e eeuw gebracht met hun sculpturale Council Chair.

Ze werden bekroond met de ontwerpwedstrijd van het Deense Ministerie van Cultuur in 2011, waarbij ze nieuwe secretariaatsstoelen en -tafels voor de kamer mochten ontwerpen. De zitting en rugleuning zijn gevormd uit 3D fineer en de strakke vulling van natuurlijk leer past perfect bij de lichaamsvorm van de stoel. Daarnaast heeft de stoel een elegante draaivoet van gegoten aluminium. House of Finn Juhl - Onecollection heeft niet alleen deze moderne opvolger van Finn Juhl geproduceerd en geleverd, maar heeft ook nieuwe op maat gemaakte tafels ontworpen door Salto & Sigsgaard, met een geheel nieuwe lay-out voor de kamer.

Het kleurrijke plafond van Finn Juhl dient om de ruimtelijke perceptie van de kamer te vergroten.
Het kleurrijke plafond van Finn Juhl 
Ontwerper Kasper Salto van House of Finn Juhl
Ontwerper Kasper Salto
Architect Thomas Sigsgaard en ontwerper Kasper Salto met de Council chair
Architect Thomas Sigsgaard en ontwerper Kasper Salto

Medeoprichter van House of Finn Juhl over het project

Vandaag vertelt Hans Henrik Sørensen, medeoprichter van House of Finn Juhl – Onecollection, over het project:

“Terugkijkend was het een enorme uitdaging om het veeleisende en grensverleggende meubilair van Salto & Sigsgaard te ontwikkelen, terwijl we tegelijkertijd moesten navigeren door een doolhof van instellingen en belanghebbenden in zowel de VN, de VS als Denemarken. Het feit dat de kamer al 10 jaar in gebruik is - en dat alles foutloos is gelukt, is bijna onbegrijpelijk.

"Alles had mis kunnen gaan, maar we zijn er samen in geslaagd"

Samen met de ontwerpers zijn we steeds buiten de comfortzone, op de rand van wat mogelijk was, op zoek gegaan naar bijzondere vaardigheden van ver. Ondanks de frustraties die zich onderweg voordeden, toonde het project ook een leuke en vruchtbare samenwerking met Salto & Sigsgaard, wat sindsdien heeft geresulteerd in veel interessante en spraakmakende taken. Alles had mis kunnen gaan, maar we zijn er samen in geslaagd en hebben een van 's werelds belangrijkste vergaderruimten op de mooiste manier nagebouwd in de geest van Finn Juhl."

House of Finn Juhl Council Chair

Kasper Salto en Thomas Sigsgaard vertellen over de stoel

“Mensen vragen ons wat er zo Deens is aan deze stoel. Naast de lichte Scandinavische kleur en onze liefde voor het gebruik van hout, denken we dat het ook te maken heeft met onze aanpak: We hebben veel moeite gestoken in het verzamelen van alle mogelijke invloeden van de opdracht alvorens deze vorm te geven. Door dit te doen, hadden we een goede kans om iets nuttigs en relevants te maken. Daarnaast is er altijd een reden voor wat we doen en dat helpt ons vaak in de gesprekken met de verschillende teams waarmee we werken. Zo ontwierpen we de secretaresse stoelen met armleuningen. De VN was in eerste instantie huiverig om stoelen met armleuningen toe te wijzen aan medewerkers met de status van secretaris, en stelde “hoe typisch Scandinavisch!”, maar omdat we ze onze intenties voorlegden, kwamen we tot een akkoord.”

De 'Trusteeship Council Chamber' van het VN hoofdkwartier in New York 
De 'Trusteeship Council Chamber' van het VN hoofdkwartier in New York 

Iconische Fireplace Chair van House of Finn Juhl

Onlangs bracht House of Finn Juhl de iconische Fireplace Chair opnieuw uit als bewijs van de heropleving van Deens vakmanschap. We schreven er eerder over. Bekijk hieronder de video van dit meesterwerk nog eens.

 

House of Finn Juhl kopen?

Straks vind je House of Finn Juhl in designfinder. Nu kan je ze alvast shoppen op MisterDesign.

Shop House of Finn Juhl

Terug naar het overzicht

 • Driade
 • Artemide
 • Kartell
 • Vitra
 • USM
 • Ligne Roset
 • Knoll
 • String
 • Moooi
 • Fritz Hansen
 • Muuto
 • Foscarini
 • &Tradition
 • Louis Poulsen
 • Tom Dixon
 • Hay
 • Artifort
 • FLOS

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.