Designweb - de grootste design zoekmachine

Berry Dijkstra x designweb: design, curatie en zijn favorieten

blog
03-04 2024, 08:00
designweb redactie

Berry Dijkstra is designverzamelaar, curator en compositiekunstenaar. Genoeg reden voor ons om hem een aantal vragen voor te leggen over design. We schreven eerder al blogs over vragen zoals ‘waarom is design duur?’ en ‘wat is het verschil tussen design en gewone meubels?’ en met Berry gaan we verder in op wat design eigenlijk is. Kijkend naar zijn werk hieronder, spreekt het wat ons betreft voor zich dat Berry ons daar een helder antwoord op kan geven vanuit zijn eigen visie. Lees je mee?

In gesprek met Berry Dijkstra en designweb. Wat is design volgens Berry
Berry Dijkstra: designverzamelaar, curator en compositiekunstenaar

Berry Dijkstra: designverzamelaar, curator en kunstenaar

Wie Berry Dijkstra zegt, zegt design. Berry is al lange tijd actief in de designwereld. Berry staat vooral bekend om zijn stapelcomposities waarmee hij designers en hun ontwerpen op een voetstuk zet door middel van ruimtelijke installaties. Hij legt alles zelf vast op beeld en deelt hier veel over op zijn sociale media, en elke post en story is wat ons betreft inspirerend en ‘pixelperfect’. Vanuit zijn woonplaats Valencia richt de gepassioneerde verzamelaar zich tegenwoordig vooral op het cureren van exposities op het gebied van (product)design. Natuurlijk bouwt hij nog steeds zijn bekende en opvallende stapelcomposities. We stelden hem een aantal vragen over zijn visie op design en hieronder gaan we in op zijn antwoorden.

In gesprek met Berry Dijkstra over design

Wat is volgens jou hoogwaardig design?

Hoogwaardig design start bij een goed ontwerp, en een goed ontwerp herken je wat mij betreft van mijlenver. Het zijn de vorm, het materiaal, de details, de verhoudingen en de afwerking die boekdelen spreken als het gaat om design. Hoogwaardig design is ontworpen vanuit een onderliggende filosofie en overstijgt daarmee trends; het zet juist de trend. Functionaliteit is bij design altijd de basis. Een stoel moet bijvoorbeeld bovenal goed zitten: dat is de basis. Van daaruit wordt een item verder uitgewerkt en vormgegeven, en zo krijgt een design item uiteindelijk zijn vorm. De vorm verraad vaak uit welke periode het design komt en doordat deze zo goed ontworpen is/vernieuwend was overstijgt het de tijd en wordt het een klassieker.

Curatie is key. Hoe komen design items door jouw strenge selectie?

Als het gaat om het selecteren van design items zijn er een aantal criteria die belangrijk zijn voor mij. Ik start altijd met goed kijken, onderzoek te doen en zo veel mogelijk kennis te vergaren. Dit doe ik bijvoorbeeld door mij in te lezen, exposities te bezoeken, door mezelf af te vragen wat er zo goed of mooi aan is, en waarom het mij eventueel aantrekt. Daarnaast is het voor mij belangrijk ook mijn gevoel te gebruiken: doet het werk iets met mij? Het idee achter investeren in design is namelijk dat je iets koopt voor een heel leven. Voorkom daarom impuls aankopen, want dat zijn vaak miskopen. Ik zeg altijd: “buy less, buy better!”. Oftewel: koop minder, en zorg ervoor dat wat je koopt van goede kwaliteit is.

"Een collectie die je door de jaren heen zelf samenstelt en opbouwt, en die steeds gelaagder en persoonlijker wordt. Geef het tijd"

Als je op deze manier je aankopen doet betekent dat natuurlijk dat items ook hoger zijn in prijs. Dit komt door lokale productie, kleine oplagen, betere materialen, et cetera. Misschien moet je dus even sparen, maar dat is prima. Die instant vervulling leidt toch vaak tot miskopen, en goedkoop is dan uiteindelijk duurkoop (zie ook het punt over impulsaankopen). Ik benader mijn interieur als een verzameling van objecten. Een collectie die je door de jaren heen zelf samenstelt en opbouwt, en die steeds gelaagder en persoonlijker wordt. Geef het tijd. 

vijf favorieten van Berry Dijkstra

Wat is jouw top vijf mooiste design items? Of zijn vijf design items te weinig?

Dat is sowieso te weinig! Ik heb meerdere top vijven nodig: hedendaags design, vintage design, jonge ontwerpers, en ga zo maar door! Maar no matter what: Pastoe zit altijd in mijn top 5, de vintage Braakman kasten en de Amsterdammers van Aldo van den Nieuwelaar. Deze items hebben mijn hart al lang geleden al gestolen. De eenvoud en details zijn prachtig! Het wandobject van Barry Llewellyn uit de Polyphone collectie staat ook zeker in de top vijf. Elke keer als ik er naar kijk maakt het mij blij en het geeft fantastisch licht. De Voie Light uit de early days van Sabine Marcelis en de Dick Mirror van Inderjeet Sandhu horen ook in de top thuis. Inderjeet Sandhu laat vorm en verhaal altijd naadloos samensmelten in stukken die kritisch en toch vriendelijk zijn. De Flat Vessel van Willem van Hooff, de Memphis collectie, de Revolt stoel opnieuw uitgebracht door HAY, de Formworks vazen van Studio Mieke Meijer en de Osaka fauteuils in blauw leer zijn ook favorieten. Zie je, daar ga je al. Veel meer dan vijf favorieten!

Berry Dijkstra x designweb compositiekunstenaar en stapelkunst

Wat vind jij van investeren in design?

Investeren doe je op de beurs. Of je investeert in crypto; voor mij ademt investeren snel geld verdienen en zoveel mogelijk rendement maken. Voor mij is design emotie: ik koop het omdat ik het gaaf vind en omdat de vorm en kleur mij aanspreken, niet omdat ik hoop dat het geld oplevert. Natuurlijk kan je ervan uitgaan dat een item zijn waarde behoudt en soms zelf stijgt in waarde als je een bijzondere re-edition van een klassieker aanschaft, maar dat is niet de reden waarom ik design koop. Uiteindelijk zijn het bovenal ook gewoon gebruiksvoorwerpen, dus als de kat eraan heeft gekrabd gaat de hele investeringsstrategie in direct in rook op.

Berry Dijkstra en jonge ontwerpers
Compositie met werk van jonge ontwerpers

Welk nieuw design hoort volgens jou tussen het hoogwaardige design op designweb te staan?

Jonge ontwerpers! Dankzij de Design Academy Eindhoven, de Rietveld Academie en de academies in Arnhem, Den Haag en Rotterdam hebben we zoveel goede ontwerpers in Nederland. Dat is echt bijzonder en ik vind het belangrijk om werk van de nieuwe lichting te promoten en te kopen. Ik vind daarom dat een selectie van jonge ontwerpers zeker ook op designweb hoort te staan. Teun Zwets bijvoorbeeld: hij is afgestudeerd in 2020 met Teunland en werkt sindsdien op een ontzettend pragmatische manier aan collecties. Ik ben heel erg fan van zijn Splitted Wood collectie, waarvan ik zelf ook een vaas heb. Het keramiek van Atelier FIG is ook heel mooi om op designweb uit te lichten. Met een zelfontwikkelde manier van produceren hebben ze een geheel eigen vormentaal ontwikkeld met de Gravity collectie. En zo zijn er natuurlijk nog talloze voorbeelden te noemen. Google trouwens ook zeker eens Willem van Hooff. Echt, de lijst met talentvolle, jonge ontwerpers die het verdienen in de schijnwerpers te staan is eindeloos!

Berry Dijkstra volgen? Dat kan hier of bekijk hier meer werk: berrydijkstra.com

Interview met Berry Dijkstra over design en jonge ontwerpers
Wat is design volgens Berry Dijkstra? We vroegen het aan hem!

Buy less, buy better toepassen?

Gelijk het advies van Berry Dijkstra opvolgen? Zoek in designfinder design waar je goed over na hebt gedacht en doe je aankoop tegen de beste prijs. Is de prijs nog te hoog? Zet de items dan op je wishlist of stel een prijsalert in. Spaar indien nodig voor je favoriete design en koop iets dat je echt graag wil hebben voor heel je leven. Mocht je het leuk vinden, deel je aankoop dan ook op social media door #mydesignweb te gebruiken zodat wij jouw nieuwe aankoop ook kunnen zien!

Design zoeken

Beeld: Berry Dijkstra

Terug naar het overzicht

 • Knoll
 • Driade
 • &Tradition
 • FLOS
 • Artifort
 • String
 • Muuto
 • USM
 • Vitra
 • Artemide
 • Kartell
 • Hay
 • Tom Dixon
 • Louis Poulsen
 • Ligne Roset
 • Fritz Hansen
 • Foscarini
 • Moooi

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.