Designweb - de grootste design zoekmachine

10x Dutch Design deel 2, kleurrijk, innovatief en gedurfd design

blog
15-11 2023, 21:00
designweb redactie

10x Dutch Design deel 2. De eerste ‘10x Dutch Design’ viel goed in de smaak. Dus hier is hoofdstuk 2 van 10x Dutch Design. We hebben 10 nieuwe favoriete Dutch design merken en Dutch Designers in deze blog beschreven. Het thema? Kleurrijk, innovatief en gedurfd design! Waarom? Daar kom je wel achter als je deze blog gelezen hebt. Doe in deze blog lekker inspiratie op en support natuurlijk onze Nederlandse designers!

10x Dutch Design deel 2! Kleurrijk, innovatief en gedurfd design!
10x Dutch Design deel 2! Kleurrijk, innovatief en gedurfd design!

Dutch Designers en Dutch Design merken in deze blog

De tien Dutch Designers of Dutch design merken die we in deze blog beschrijven vind je hieronder. Klik om direct naar het(de) Dutch Design(er) te springen dat je wilt lezen.

Dutch Design van Moooi

We trappen deze blog af met Dutch design van Moooi. In 2001 bundelden Marcel Wanders en Casper Vissers hun krachten om Moooi op te richten, met de belofte een legendarisch merk te creëren. Nu, tweeëntwintig jaar later, blijft Moooi de wereld betoveren met adembenemende en innovatieve ontwerpen. De extra "O" in Moooi draagt bij aan de betekenis van schoonheid en uniciteit. Hun collectie is altijd origineel, verrassend, eclectisch, rebels en verfijnd. Ze balanceert op de grens tussen commerciële realiteit en cultureel belang. Het is een zorgvuldig samengestelde mix van verlichting, meubels en accessoires die niet alleen het alledaagse interieur overstijgt, maar ook de persoonlijkheid van ruimtes definieert.

Moooi werkt samen met veel ontwerpers. Ze vertellen ontwerpers niet wat ze moeten doen; maar ze luisteren naar wat ze willen maken en realiseren hun dromen. De Moooi collectie bevat een veel werk van opkomend talent en internationaal erkende ontwerpers. Samen zijn ze intens nieuwsgierig en op zoek naar unieke ontwerpen, concepten en materialen.

Moooi Hortensia Fauteuil Dutch design x 10
Moooi Hortensia Fauteuil

De Dutch Design items van Moooi

Bekende Dutch Design items van Moooi zijn onder andere de Moooi Hortensia Fauteuil, de Flock of Light, de Meshmatics Chandelier, de Random Light of de Horse Lamp met het formaat van een echt paard. Als je een statement wil maken dan moet je het goed doen! Moooi Dear Ingo hanglamp is ook een icoon in designland. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bekijk het Dutch Design van Moooi in designfinder. Vind je het mooi? Zet dan de items van Moooi op je wishlist!

Bekijk Moooi in designfinder

10 keer Dutch design

Gebruik designfinder, de prijsvergelijker voor design

Maak gratis een account aan en maak gebruik van prijsalerts!

Account aanmaken

Tonone = 10 jaar Dutch Design

10 jaar Dutch Design bij Tonone. Daar schreven we eerder al over. Tonone mag natuurlijk niet ontbreken. Het begon 10 jaar geleden met de Tonone Bolt lamp. Anton de Groof richte het merk Tonone op. Tegenwoordig is de visie van het ontwerpteam nog steeds gericht op het toepassen van traditionele ambachtelijke gereedschappen en mechanica in innovatief lichtontwerp. Hoewel het handschrift van Anton de Groof en zijn team nog steeds als gedurfd en functioneel kan worden omschreven, zijn de nieuw geïntroduceerde lichtontwerpen geëvalueerd tot een strak, eigenzinnig en slim. Zelfs als er geen zicht is op de gebruikte mechanica, wordt de handtekening van Tonone nog steeds herkend in elke volgende stap van het lichtontwerp.

Dutch design van Tonone
Tonone Bolt kroonluchter

De Dutch Design lampen van Tonone

De bekendste lampen zijn ongetwijfeld de Tonone Bolt lampen. Die zijn verkrijgbaar in 11 kleuren als vloerlamp, wandlamp of als kroonluchter met 18 armen en lampen. Mr. Tubes is minder bekend, dit is een stoer lampontwerp dat pure functionaliteit combineert met grafische uiterlijk. De zwart- of wit gecoate stalen constructie houdt de ledbuizen vast en geeft de lamp een industriële uitstraling; een eenvoudig ontwerp geschikt voor diverse locaties. Hun nieuwste ontwerp is de Tonone One. Een portable design lamp! Portable maar dan anders. Je zet deze lamp namelijk op verschillende armaturen. Je haalt hem beneden van de vloerlamp armatuur af en zet hem boven op je slaapkamer aan de wandarmatuur.

Shop Tonone lampen

dutch design en Anton de Groot

Anton de Groof met Mr. Tubes

10 keer dutch design
Tonone lampen Nederlands design

Dutch Designer Marcel Wanders

Marcel Wanders, de bekendste Dutch Designer uit het lijstje? Marcel Wanders, de visionaire Nederlandse ontwerper die bekend staat om zijn buitengewone creativiteit, is een icoon in de wereld van design. Marcel Wanders creëerde buitengewone creaties die een perfecte balans vinden tussen moderniteit en tijdloze elegantie. Met een indrukwekkende staat van dienst heeft Wanders samengewerkt met grote merken zoals Louis Vuitton, Kartell, Cappellini, Vitra en Flos. Zijn ontwerpen, variëren van verfijnde meubelstukken tot de meest bijzondere verlichting. De voornaamste zorg van Marcel Wanders is om de menselijke maat terug te brengen in design, waarmee een ‘nieuw tijdperk van design’ wordt ingeluid, waarin ontwerper, ambachtsman en gebruiker herenigd worden.

Marcel Wanders is naast creatief directeur en oprichter van Moooi, wat we hierboven bespraken, een nieuw bedrijf begonnen: namelijk BASTA. BASTA maakt toekomstbestendige sofa’s. BASTA heeft een belangrijke missie om de manier waarop we leven en consumeren te transformeren, met hun toekomstbestendige zitbanken. 


Populaire ontwerpen van Marcel Wanders

Een designicoon van Marcel Wanders is volgens ons toch wel de Flos Skygarden hanglamp. Een lamp die ontworpen is door inspiratie van een antiek versierd gipsplafond. Marcel Wanders noemde dat zijn Skygarden en bracht dit door middel van een hanglamp mee naar zijn nieuwe huis. Met de Cappellini Knotted Chair brak Marcel Wanders door als designer in 1996. Het kunstobject is opgenomen in het Museum Of Modern Art van New York. Naast dat je deze stoel gewoon kan vinden in designfinder is deze stoel ook te bewonderen in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Zou de BASTA Sofa ook een icoon worden?

Marcel Wanders in designfinder

 

Flos Skygarden van Marcel Wanders
Flos Skygarden van Marcel Wanders
Cappellini Knotted Chair
Cappellini Knotted Chair
Dutch Design
Design voor Moooi

Dutch Designer Iris Lucia Megens

Grote kans dat je wel eens een object van Dutch Designer Iris Lucia Megens bent tegen gekomen. Ze tekent objecten in 3D met lijnen van biohars. Bijvoorbeeld een Delfs blauwe vaas met bloemen, maar dan één prachtig object waar je gewoon doorheen kijkt! De design of kunstvoorwerpen hebben de volgende USP’s: lichtgewicht,  minimaal design, duurzaam, handgemaakt en weinig afval bij de productie. De ontwerpstudio van Iris Lucia is gevestigd in Rotterdam. Iris Lucia haalde een bachelordiploma ProductDesign aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Bij het Piet Zwart Instituut in Rotterdam, behaalde Iris haar masterdiploma Design.

design van Iris Lucia
10 keer dutch designers

Het design van Iris Lucia Design

Het prachtige design van Iris Lucia design zijn ‘gewoon’ alledaagse voorwerpen zoals een appel, banaan, vaas of theepot. Maar dan met een pen in de ruimte geschetst, bestaande uit fel gekleurde lijnen van biohars.  Een futuristisch ambacht waarbij elk stuk uniek is. De vraag die ze stelt hierbij is: ’Hoeveel materiaal hebben we nodig? Hoe licht kunnen we leven?’. Denk daar eens over na als je hieronder de impressie bekijkt. Shop deze unieke Dutch Design items via irisluciadesign.com

Iris Lucia Megens dutch design
banaan in 3d print

Dutch Designer Rick Tegelaar

De naam van Dutch Designer Rick Tegelaar komen we tegen bij o.a. Moooi waar hij de Filigree Floor lamp uitbracht en Nuura Lighting. Rick en zijn team opereren op het boeiende snijvlak van materiële (her)ontwikkeling en geavanceerde engineeringtechnieken, altijd doordrenkt met een fijngevoelig begrip voor het uiterlijk. Ze gaan op verkenning in het onbekende, stellen vragen en werken aan zelf geïnitieerde en op maat gemaakte projecten vanuit hun creatieve studio in Arnhem, Nederland.

Een opvallend voorbeeld van Ricks meesterwerk is de Meshmatics Chandelier van Moooi. Hier transformeerde hij eenvoudig kippengaas tot een buitengewoon, internationaal geprezen stukje interieurdesign.

Nieuwsgierigheid heeft de kat misschien gedood, maar het voedt een hoge dosis creativiteit in mijn dagelijkse zoektocht om impact te creëren met innovatief ontwerp door materialen en hun productiemogelijkheden opnieuw te definiëren. - Rick Tegelaar

Met een fascinatie voor machines, een toewijding aan productontwerp en een scherp oog voor esthetiek, weet Rick verbluffende innovaties om te zetten in commerciële realiteit. Het is deze unieke combinatie die zijn werk onderscheidt en aanspreekt. Rick Tegelaar (Rotterdam, 1986) studeerde in 2011 cum laude af aan de afdeling productontwerp van ArtEZ Arnhem.

Rick Tegelaar dutch designer
Nederlandse designers
Het internationaal geprezen stukje interieurdesign, de Meshmatics Chandelier
 
 

De ‘mind-blowing’ designs van Rick Tegelaar

Tabby is een voorbeeld van een ‘mind-blowing’ design. 'Tabby' is een verlichtingsstructuur met een levendige maar verfijnde verrassing. Met haar naam afgeleid van een van de meest eenvoudige weefsels, wordt de structuur volledig bij elkaar gehouden door spanning. Afwisselende strips klemmen op maat ontwikkelde LED-lichtbronnen vast die allemaal een verschillende eigenschap hebben. Zo kunnen verschillende lichteffecten op intuïtieve en pragmatische wijze fysiek worden 'geprogrammeerd', zonder ook maar één toets op een toetsenbord aan te raken. En wat denk je van de Sasi collectie die Rick Tegelaar ontwierp voor Nuura? Hiermee won hij de Deense design award. De Dutch designer gaat in december voor zijn tweede Award op rij bij de Interieur Club. Bekijk de producten van Rick Tegelaar in designfinder of bekijk zijn werk op ricktegelaar.nl

Rick Tegelaar in designfinder

Nuura - Sasi - Wandlampen - Messing - Small - 15,5 x 29 cm

Prijzen Nuura - Sasi - Wandlampen - Messing - Small - 15,5 x 29 cm

Andlight.nl design lampen tegen lage prijzen
bekijk product in de webshop bekijk
Byflou Een design universum voor u en uw huis
bekijk product in de webshop bekijk
Lampenmaster Designlampen bij Lampenmaster.nl
bekijk product in de webshop bekijk
Tabby van Rick Tegelaar

Dutch Design Tabby 

Dutch design 10 soorten designers
De award winning Nuura Sasi wandlamp
Rick tegelaar design in Nederland
De Filigree Floor lamp voor Moooi

Dutch Design van Femm Amsterdam

Eye on colour! Dutch Design van Femm is kleur! Femm Amsterdam is gespecialiseerd in het creëren van grote objecten voor grote ruimtes. Laat de standaardopties achterwege en kies iets bijzonders! En dat is niet zo moeilijk met het mooie kleurrijke werk van Femm Amsterdam.  Een op maat gemaakt tapijt, wandobject of akoestisch paneel van haar tilt je ruimte of project naar een geheel uniek en next level. Ook voor kleur in huis moet je bij Femm Amsterdam zijn. Ze maakt levendige muurkunst, wandtapijten en meer.

FEMM Amsterdam is opgericht door ontwerper Femm (1990), die van nature gefascineerd is door de onmiddellijke schoonheid en kracht van kleur. Met enthousiasme creëert Femm kunst- en designobjecten die perfect passen bij jouw ruimte. Ze werkt nauw samen met particuliere opdrachtgevers en professionals in zowel de zakelijke wereld als de wereld van architectuur en interieurontwerp.

femm Amsterdam in haar studio
Dutch Designer Femm

Dutch design van Femm Amsterdam wat jij wilt hebben!

Femm maakt Dutch Design dat jij als kleurliefhebber in je huis wil hebben. In haar collectie heeft ze tapijten, wandtapijten, kussens en levendige muurkunst. Een kenmerk van de ontwerpen zijn de kleurverlopen in de werken. Bijvoorbeeld ‘FEY’, dit specifieke stuk roept de stralende warmte en energie van de zon op. ’FEY’ gaat naadloos over van een kunstobject overdag naar een lamp als het donker wordt. Het is volledig met de hand beschilderd en voorzien van een epoxycoating, waardoor het een bijzondere glans krijgt. Nog een parel is THE DOT, een vloerkkleed met kleurverlopen gedrukt op laagpolig polyamide door MOOOI Carpets. Bekijk hieronder een impressie van haar werk.

Femm Amsterdam heeft net een nieuwe shop en design studio geopend in Amsterdam. Het adres is Van der Hoopstraat 68H in Amsterdam. Bekijk haar werk op femm.amsterdam

dutch design van Femm Amsterdam
vloerkleed van Nederlandse bodem
THE DOT
fermm Amsterdam
FEY

Dutch Design mo man tai

Dutch design van mo man tai. Klinkt misschien niet zo ‘Dutch’ maar het is het wel! Bij mo man tai geloven ze sterk in samenwerking, in een grenzeloze mindset en in het creëren zonder beperkingen. Ze zijn hier om vorm te geven aan wat jij wilt uiten, tonen of ervaren. Hun passie is niet alleen om jouw visie tastbaar te maken, maar ook om hun kennis te delen. Bij mo man tai kun je terecht voor alles: conceptontwikkeling, grafisch ontwerp, product-, meubel- en interieurontwerp, het bedenken van nieuwe strategieën binnen organisaties, visuele storytelling en meeslepende installaties. Samen brengen ze ideeën tot leven!


De producten van mo man tai

Mo man tai staat als label voor kleurrijk, voor gezelligheid en voor een prettige DIY-ervaring. Meer traditionele en moderne productietechnieken wisselen elkaar af of gaan hand in hand. Bekende Dutch Design producten van mo man tai zijn de Gradient candles, de DIY Rainbow, Smiley sleutelhangers en meer!  Bekijk alle producten in hun shop! 

Mo Man Tai ook als Nederlands ontwerp
dutch designers
10 keer Nederlands design

Dutch Design QLIV

QLIV is een jong en dynamisch Nederlands designmerk gevestigd in Amsterdam. De naam QLIV staat voor Quality Living. De collectie is stoer, elegant, luxueus, maar ook ingetogen, en vooral zeer comfortabel. QLIV streeft naar perfectie, in ontwerp, in productie, in afwerking en natuurlijk in materiaalgebruik. QLIV kiest altijd voor de beste, meest duurzame kwaliteit. Alle QLIV-producten worden volledig in Nederland geproduceerd om de ecologische footprint klein te houden en de beste kwaliteit en afwerking te garanderen zodat de meubels vele generaties meegaan. Vakmanschap staat centraal. Dit zie je terug in de ontwerpen en in de zeer gedetailleerde afwerking van ieder product. Oprichter en eigenaar van QLIV is Pascal Zegers. Samen met zijn compagnon Joost van Ede is hij verantwoordelijk voor QLIV en het agentschap Design Tales dat andere designmerken voert, waaronder Audo, Market Set, Massimo en Tonone. De QLIV collectie begon met een tafel. Inmiddels heeft het merk een prachtige collectie eettafels, salontafels, stoelen en banken. Dat is ook de reden dat QLIV binnenkort verhuist naar een ruimere showroom in Hilversum.

QLIV een Dutch design bedrijf
eettafel Mito van QLIV

Welke design items vind je in de collectie van QLIV?

Bekende Dutch Design items van QLIV zijn de Flared elementenbank, salontafel CoCo, eettafel Mito en eettafel On Top. In 2021 nam QLIV de Founded productlijn van ontwerper Richard Schipper op in haar collectie. De Founded collectie wordt gekenmerkt door een stoere, maar verfijnde look en bestaat uit een stoel, een bar- en keukenkruk en fauteuil met bijpassende Ottoman.

Bekijk QLIV in designfinder

dutch design hout van QLIV
Mito tafel van QLIV
CoCo salonttafel online kopen in designfinder

Dutch Designer Elise Luttik

Het werk van Industrieel ontwerpster Elise Luttik moet je ook echt zien. Want wat haar werk bijzonder maakt is dat ze met transparantie en licht speelt in haar hoogwaardige meubel ontwerpen. Ze zoekt naar manieren om illusies te materialiseren, met behulp van transparantie, iriserende effecten en lichtbreuk.

Ik geniet van de puzzel van esthetiek en poëzie aan de ene kant, en constructie- en productiemethoden aan de andere kant

Na haar opleiding aan de Technische Universiteit Delft en zeven jaar werkervaring als marketing- en productmanager, zette Elise in 2014 de stap naar zelfstandig ontwerper in haar eigen studio. Het materialiseren van illusies is wat ontwerper Elise Luttik drijft. “Ik geniet van de puzzel van esthetiek en poëzie aan de ene kant, en constructie- en productiemethoden aan de andere kant. Hoe kan ik een magisch moment vastleggen en tastbaar en blijvend maken?”

Dutch designer Elise Luttik
Dutch designer Elise Luttik. Fotografie: Floor Knaapen

Dutch Design van Elise Luttik

Haar nieuwste ontwerp is ‘Dune’, een sculpturale tegel ontworpen voor Novel Grey. Het concept van beweging gevangen in betontegels. Schik ze in een herhalend patroon om een wandlandschap te creëren dat aan duinen doet denken, met randen en golven die een ritmisch spel vormen. Draai ze om en laat een cadans van golven ontstaan, compleet met vloeiende valleien. Dune is een samenspel van gevoel en techniek. Elke afzonderlijke module opent, eenmaal samengevoegd, een overvloed aan uitdrukkingen en mogelijkheden. Het resultaat is stevig, duurzaam beton dat paradoxale sensaties oproept - het voelt tegenstrijdig aan, levendig, ontroerend en bijna natuurlijk. Een unieke beleving van vorm en materiaal. Nog een voorbeeld van spelen met licht is de Prismania stoel. De transparante stoel is zowel een artefact als een stoel. Op een gegeven moment kun je hem nauwelijks meer zien, stap opzij en dankzij het ontwerp laat hij je alle kleuren van het spectrum zien. Bekijk ook zeker haar andere ontwerpen zoals Under my Skin, Upside down en Ballerina op eliseluttik.nl

dutch design tegels
Dune van Elise Luttik
dune een nieuwe tegel gemaakt in Nederland
Fotografie: Jennifer Grube
Prismania stoel van Elise Luttik
De Prismania stoel
dutch design blog met 10 Nederlandse ontwerpers
Fotografie: Lonneke van der Palen

Dutch Designer Rik van Veen

De laatste ‘Last but not least’ is Dutch Designer Rik van Veen, een creatieve duurzame ontwerper die zijn thuisbasis heeft in het bruisende Rotterdam! In 2014 behaalde hij zijn diploma als productontwerper aan de Willem de Kooning Academie, naast zijn eerdere studie werktuigbouwkunde. In zijn studio-atelier gaat Dutch Designer Rik aan de slag met het ontwerpen van meubels en verlichting. Wat zo bijzonder is, is dat hij graag experimenteert met afvalmaterialen en zelfgemaakte machines. Echt duurzaam en hands-on!

Rik van Veen heeft mooie designs gemaakt voor de Basketclub. De Basketclub werd in 2020 opgericht als een op Instagram gebaseerd initiatief. Het speelt door een eenvoudige set regels: elk lid van een geselecteerde, internationale groep ontwerpers en ambachtslieden weven elke maand een nieuwe "mand".

duurzame dutch designer
Rik van Veen en de Basketclub
HAY Basketclub

Het recente Dutch Design van Rik van Veen

Op de DDW presenteerde Rik de HDPE Bank. De HDPE-bank maakt deel uit van een doorlopende reeks objecten gemaakt van plastic resten van drukleidingen die op lokale bouwplaatsen zijn gevonden. De afzonderlijke stukken werden samengevoegd door middel van hittefusie, waardoor er geen lijm of mechanische bevestigingsmiddelen nodig waren en de kruk volledig recyclebaar werd. Kortom, prachtig design en helemaal duurzaam! Bekijk zijn werk op rikvanveen.com

dutch design op de DDW
De HDPE Bank tijdens de DDW
rik van veen designer
Lamp voor de Basketclub
10x dutch design blog
Pixel vaas van Rein Reitsma en Rik van Veen

Dutch Design kopen?

Gebruik designfinder om je favoriete Dutch Design items te zoeken. Design gevonden, bekijk waar je het voor de beste prijs kan kopen. Bewaren voor later? Zet het op je wishlist! Handig is dat je een seintje krijgt als de prijs in één van de webshops daalt. Je kan ook een prijsalert instellen. Dan krijg je een melding als de prijs jouw ingestelde bedrag bereikt. Wij checken de prijs 5 keer per dag!

Naar designfinder

Terug naar het overzicht

 • Ligne Roset
 • Muuto
 • Hay
 • Driade
 • Knoll
 • Kartell
 • Artemide
 • Louis Poulsen
 • USM
 • Foscarini
 • Tom Dixon
 • FLOS
 • Vitra
 • Artifort
 • String
 • &Tradition
 • Moooi
 • Fritz Hansen

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.