Designweb - de grootste design zoekmachine

OER Servies Eindhoven een nieuw product uitgebracht door Vij5

nieuws
26-05 2023, 10:00
designweb redactie

In samenwerking met Lotte de Raadt en Kirstie van Noort heeft het merk Vij5 uit Eindhoven een nieuw product toegevoegd aan hun collectie: het 'OER Servies Eindhoven'.

"Het OER servies is wat ons betreft een mooi voorbeeld van ‘research based design" - Vij5

Deze serviescollectie is gemaakt van porseleinklei gemengd met ijzerslib (oer) dat rechtstreeks wordt onttrokken van het waterproductiebedrijf in Eindhoven. IJzerslib is een natuurlijk restmateriaal dat vrijkomt tijdens het zuiveringsproces van ons kraanwater.

OER Eindhoven bord van Vij5
OER ijzerslib van vij5
restmateriaal ijzerslib 
Het proces van OER servies

Een lichtbruine tint door oer

Deze servieslijn krijgt zijn lichtbeige kleur met donkerbruine spikkels door het gebruik van ijzerslib als kleurpigment in het porselein. De buitenkant is bewust ongeglazuurd gelaten, waardoor het een zachte maar licht ruwe textuur heeft. Aan de binnenkant is een gladde, transparante glazuurlaag aangebracht als bescherming.

"Ik houd van puur en minimalistisch. Ook in mijn werk; ik vind het mooi als in mijn borden van keramiek het materiaal zichtbaar blijft zonder al te veel poespas" - Lotte de Raadt in VT wonen magazine

Lotte de Raadt voor Vij5

Lotte de Raadt

OER Servies Eindhoven op een tafel design
zes soorten OER servies Eindhoven van Vij5
OER Servies Eindhoven

OER bestaat uit zes verschillende vormen

Dit servies bestaat uit zes verschillende vormen die moeiteloos met elkaar gecombineerd kunnen worden. Uiteraard voldoet het aan de voedselveiligheidsnormen en is het geschikt voor gebruik in de vaatwasser. Het kleurmateriaal dat is gebruikt voor het porselein symboliseert een gevoel van bewustzijn en verwijst naar een van de kostbaarste hulpbronnen van onze planeet: water.

Een preview van het OER Servies Eindhoven was te zien tijdens OBJECT Rotterdam 2023. De aanbevolen consumentenprijs is vanaf €79,- voor een set van twee schalen.

Meer informatie over het OER servies Eindhoven

Over Vij5 ‘uitgevers van design producten’

Vij5 brengt een assortiment interieuraccessoires, verlichting en meubels op de markt. Ze zijn toegewijd aan het publiceren van designproducten en hechten veel waarde aan de inhoud ervan: het product zelf en het verhaal erachter. Bekijk hieronder de video van Vij5. Stap 1 van de Vij5. 


Als platform biedt Vij5 ontwerpers en makers de mogelijkheid om gezamenlijk nieuwe designproducten te ontwikkelen en te verspreiden. Ze spelen een verbindende rol met als doel een positieve impact te hebben op de mensen om hen heen. De Vij5-collectie is een eerbetoon aan de ambachtelijke vaardigheden van productontwerpers. 

Detail van een OER bord van Vij5
Bord OER Eindhoven

Over Lotte de Raadt

Het Oer-project is een initiatief van Lotte de Raadt. Lotte studeerde in 2010 af aan de Design Academy Eindhoven. Ze heeft een studio- en keramiekwerkplaats in Eindhoven, waar ze haar eigen producten ontwerpt en produceert. Hierbij streeft ze naar publieke bewustwording van problemen rondom het gebruik van water.

Haar werk is een persoonlijke reflectie op de interactie tussen mens en water in verschillende vormen en staten. Van consumentenproducten tot ervaringen in de natuur en van vaste tot vloeibare en zelfs gasachtige vormen. Lottes ontwerpen zijn bedoeld om de schoonheid van water te benadrukken en daardoor een bewuster gebruik van deze kostbare natuurlijke bron te stimuleren.

OER servies Eindhoven van boven af, binnen in is het glanzend
Kirstie van Noort van Vij5 en OER Servies

Kirstie van Noort

Het servies uit Eindhoven op de tafel

Over Kirstie van Noort

Kirstie van Noort studeerde in 2011 af aan de Design Academy Eindhoven en runt haar eigen onderzoeks- en ontwerpstudio in Eindhoven. In 2012 ontving ze de Material Award voor haar ontwerponderzoek in Cornwall met betrekking tot het productieproces van kaolien/wit porselein. Ze nam deel aan vele tentoonstellingen en gaf wereldwijd lezingen waarin ze haar manier van werken uitlegde. In 2014 voltooide ze een artist-in-residency van twee maanden in Japan waar ze onderzoek deed naar de lokale porseleinproductie.

Op dit moment is Kirstie actief als een samenwerkende materiaalonderzoeker met diverse bedrijven. Voor haar is design een krachtige manier om processen en het verhaal achter materialen te communiceren. Zodra ze betrokken raakt bij een van deze aspecten, begint ze met een diepgaand onderzoek. De resultaten van dit onderzoek weerspiegelen het concept achter het uiteindelijke product, en soms wordt het onderzoek zelfs het eindproduct.

Bron en beeld: Vij5

Terug naar het overzicht

 • Driade
 • Artemide
 • Louis Poulsen
 • Muuto
 • &Tradition
 • Moooi
 • String
 • Vitra
 • Fritz Hansen
 • Knoll
 • Artifort
 • Kartell
 • Hay
 • FLOS
 • Ligne Roset
 • Foscarini
 • USM
 • Tom Dixon

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.