Designweb - de grootste design zoekmachine

Wat is erger: fast furniture of fast fashion?

blog
23-05 2024, 16:00
designweb redactie

Fast fashion is een hot topic in de samenleving. De interieurvariant van deze vervuilende industrie wordt fast furniture genoemd. Eerder schreven we al een blog: ’Wat is fast furniture en wat heeft designweb hiermee te maken?’. Hierin namen we jullie mee in wat fast furniture eigenlijk is, hoe het vervuilend is voor onze planeet en hoe designweb hier een positieve impact op probeert te maken. Maar wat is nu eigenlijk erger, fast fashion of fast furniture? Wij zochten het voor je uit! Benieuwd? Lees snel verder.

fast furniture vs fast fashion, wat is schadelijker?
Welke impact is schadelijker? Fast furniture of fast fashion?

Wat is fast furniture en fast fashion?

Om te bepalen of fast fashion of fast furniture schadelijker is, beginnen we met een kijkje naar wat fast fashion eigenlijk precies is. Kort gezegd is fast fashion kleding die enorm snel wordt gemaakt, verscheept, verkocht en uiteindelijk weggegooid. De focus ligt volledig op snelheid en een lage prijs. Dit zorgt veelal voor productie buiten Europa en tegen lage lonen, en soms zelfs onder hele slechte werkomstandigheden. Daarnaast worden vaak zo goedkoop mogelijke, chemische materialen gebruikt. De reis naar Nederland is erg vervuilend, en door de slechte kwaliteit en trendgevoeligheid van dit soort items beland het uiteindelijk simpelweg op de vuilnisbelt. Een fast fashion item kan binnen twee weken ontworpen worden en in de winkel liggen. Je kan als je hiervoor kiest dus lekker goedkoop shoppen en continu meedoen met de laatste trends. Helaas betaalt iemand anders wel degelijk een hele grote prijs voor fast fashion. Fast furniture is eigenlijk precies hetzelfde, alleen dan in de meubelindustrie. Je leest er hier meer over.

Fast furniture is het nieuwe fast fashion

Kijkend naar de schadelijkheid van fast fashion en de hoeveelheid kleding en schoenen die elk jaar weggegooid wordt, is dit maar liefst 5,2 miljard kilo per jaar in Europa. Dat is 12 kilo per jaar per persoon. Hiervan wordt slechts 22 procent gescheiden en gerecycled, de rest wordt simpelweg verbrand of gestort. Veel hé, 5,2 miljard kilo? Nou, het kan nog erger! Want we gooien samen zelfs 11 miljard kilo meubels weg per jaar in Europa, waarvan ongeveer 90 procent wordt verbrand. Dit is ruim twee keer zoveel kilo afval veroorzaakt door fast furniture ten opzichte van fast fashion.

Dit is ruim twee keer zoveel kilo afval veroorzaakt door fast furniture ten opzichte van fast fashion

Fast furniture is daarom ook wel het nieuwe fast fashion; awareness en acties in de meubelindustrie zijn hard nodig om hier een positieve verandering in te zetten. Inmiddels is namelijk bijna iedere consument wel bekend met de term ‘fast fashion’, maar nog bijna niemand met de term ‘fast furniture’. Ben jij een fashionista die goed let op waar je je kleding koopt en hoe deze gemaakt is? Verdiep je dan ook eens in je interieur: wat voor items heb je eigenlijk in huis staan, hoe lang gaan ze al mee en wat staat er nog op je wishlist? Dit is hét moment om ook op interieurgebied te stoppen met fast consuming.

Wat is erger? Fast Furniture of fast fashion?

Is fast furniture nog erger dan fast fashion?

Kijkend naar de hiervoor genoemde aantallen kilo’s die we met zijn allen jaarlijks weggooien in Europa aan fast fashion en fast furniture, zou je kunnen stellen dat fast furniture nog erger is dan fast fashion. In absolute kilo’s is dit het geval, maar meubels zijn natuurlijk over het algemeen ook een stukje zwaarder dan een kledingstuk. Als het dus gaat om absolute aantallen spullen die snel en goedkoop geproduceerd worden en vervolgens weggegooid worden, zal de verhouding wel iets anders liggen. Desalniettemin zijn fast fashion en fast furniture fenomenen die we niet moeten onderschatten als het gaat om de impact op het milieu, de oneerlijke handel en werkomstandigheden die hiermee gepaard gaan, de fabrieken die aan de andere kant van de wereld staan en het gebrek aan ethiek in de bedrijfscultuur van deze organisaties. Als je dit leest, wil je hier toch eigenlijk helemaal niet aan bijdragen? Wat ons betreft is fast furniture daarom minstens net zo erg als fast fashion, maar omdat er voor fast fashion al iets meer awareness bestaat in onze samenleving vinden we de nadruk op de impact van fast furniture nóg belangrijker en is het potentieel nog een stuk schadelijker!

Koop design in plaats van fast furniture

Gebruik de prijsalert tool in designfinder om hoogwaardig design voor de beste prijs te kopen

naar designfinder

Ultra fast furniture?

Ultra fast what?! Jazeker: ultra fast furniture is ook een ding! Hadden we het net nog over twee weken van ontwerp tot winkel voor een kledingstuk, hebben we het nu over nóg snellere productie en verkoop. Mega schadelijk voor het milieu, maar de aanbieders schieten als paddenstoelen uit de grond. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Temu, AliExpress, Shein en Primark. Dit soort next level fast furniture vormt een grote bedreiging voor de leefbaarheid van onze planeet. Toch voelt het voor veel mensen toch nog aantrekkelijker om een leuk dealtje te scoren dan keuzes voor de langere termijn te maken. Denk bijvoorbeeld aan de draadloze lampjes als dupe voor de Panthella portable lamp, de Flowerpot VP9 van &Tradition, enzovoorts. Maar ook als het gaat om bijvoorbeeld een telefoonhoesje of zitzak kiezen veel mensen maar wat graag voor de goedkoopste optie. Deze aanbieders van ultra fast furniture spelen hier als een razende op in. Ze geven kortingen tot wel 95 procent, en staan bekend als dé fast fashion en fast furniture schurken van het moment. Hun marketingstrategie is erg agressief en ze komen bij ons allemaal regelmatig online in beeld. Ons advies? Direct weer wegklikken!

Fast furniture is potentieel nog schadelijker dan fast Fashion

Kies voor design items in plaats van fast furniture

Niemand is perfect, dat weten wij ook maar al te goed. Maar als je op zoek bent naar een verantwoord alternatief voor fast furniture, kies dan hoofdzakelijk voor design items voor in je interieur. Design items zijn namelijk met veel aandacht voor functionaliteit, kwaliteit en duurzaamheid geproduceerd. Er worden zo min mogelijk chemicaliën gebruikt, ontwerpers zijn continu op zoek naar nog duurzamere materialen en de productie vindt doorgaans in Europa plaats. Hierdoor hoeven de items niet de halve wereld rond verscheept te worden en weet je zeker dat de medewerkers in de fabrieken eerlijk behandeld worden. We begrijpen ook als geen ander dat design duurder is dan fast furniture. Het voordeel hiervan is echter dat je beter nadenkt over je aankoop, je aankoop voor een langere tijd doet en je hem gemakkelijk weer door kan verkopen als je erop uitgekeken bent vanwege het kwalitatieve en tijdloze karakter.

"en je hem gemakkelijk weer door kan verkopen als je erop uitgekeken bent vanwege het kwalitatieve en tijdloze karakter"

Daarover gesproken; tweedehands shoppen is natuurlijk ook een ontzettend duurzaam alternatief voor fast furniture en geeft veel sfeer aan je interieur. Je shopt origineel, tweedehands en vintage design bijvoorbeeld gemakkelijk via Whoppah. Als je niet per sé op zoek bent naar design, is het ook heerlijk om Marktplaats af te zoeken naar mooie items. En mocht je toch gezwicht zijn voor een fast furniture item, slaap er dan eerst even een nachtje over zodat je zeker weet dat je geen aankopen in een opwelling doet!

Samen met designweb fast furniture een stukje tegengaan

Inmiddels heb je vast door dat we het heel belangrijk vinden om de impact op de wereld van fast furniture een stukje te verkleinen. In lijn hiermee is het daarom de missie van designweb om design items voor zo veel mogelijk mensen zo toegankelijk mogelijk te maken. Waarom? Omdat het investeringen voor jaren zijn, van geweldige kwaliteit en met prachtige vormgeving. Design aankopen zijn bewuste aankopen die je doet voor zowel nu als voor later, voor jezelf of voor een ander. Het zijn eerlijk geproduceerde producten en door te kiezen voor design in plaats van fast furniture, verkleinen we samen de impact op onze planeet stukje bij beetje. En hoe heerlijk is het om van je mooie interieur te genieten in een eerlijke, zorgvuldig uitgekozen outfit?! Deze shop je bijvoorbeeld gemakkelijk via Project Cece; een soort designweb maar dan voor kleding. Laten we samen fast fashion en fast furniture tegengaan, one item at a time!
 

designweb wil met de designfinder tools fast furniture tegen gaan en mensen bewuster maken van design en de voordelen ervan

Shop duurzaam design via designfinder

Misschien heb je al veel design in huis en wil je graag een item toevoegen, of ben je juist nog even aan het sparen voor je allereerste design item. Beide zijn wat ons betreft top! Om maximaal van de voorpret te genieten, kan je je favorieten alvast op je persoonlijke designweb wishlist zetten zodat je ze gemakkelijk weer terug kan vinden.

"Zo gaan design items een leven lang mee en maken we de fast-furniture-afvalberg samen steeds een beetje kleiner!"

Ook krijg je een seintje als de prijs van het item daalt; we blijven immers ondanks dat het geen fast furniture is natuurlijk toch gevoelig voor een goede deal. Heb je een maximaal budget beschikbaar en valt het design item dat je graag wil aanschaffen daar nog buiten? Maak dan ook een prijsalert aan, dan krijg je een seintje wanneer je favoriete items jouw prijsalert raken. Als je je aankoop eenmaal gedaan hebt, hopen wij dat je er jaren lang van geniet en het doorverkoopt als het niet langer bij je interieurstijl past. Zo gaan design items een leven lang mee en maken we de fast-furniture-afvalberg samen steeds een beetje kleiner!

Haal het maximale uit designweb

Ga fast furniture maximaal te lijf en koop design in plaats van fast furniture

maak een account aan

Haal het maximale uit designweb met een account

Om fast furniture maximaal te lijf te gaan en de beste gebruikerservaring op designweb te ervaren, maak je hier gemakkelijk een account aan. Via je account kan je vervolgens de wishlist- en prijsalertfunctie gebruiken, waardoor je nooit meer hoeft te zoeken naar verschillende aanbieders en prijzen. Dat doen wij namelijk voor je!

nu een account aanmaken

Terug naar het overzicht

 • Kartell
 • Muuto
 • FLOS
 • Hay
 • Driade
 • Louis Poulsen
 • Fritz Hansen
 • Artifort
 • Artemide
 • USM
 • Moooi
 • &Tradition
 • Foscarini
 • Ligne Roset
 • Tom Dixon
 • String
 • Knoll
 • Vitra

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.