Dit is de publieke bèta van designweb!

Zet jezelf op de wachtlijst om als eerste te kunnen aanmelden. Klik hier!

Eames House Bird, wie kent hem niet? Maar waar werd hij voor gebruikt?

blog
23-05 2023, 08:15
designweb redactie
designweb redactie

De Eames House Bird staat in veel huizen op een kast of tafel te turen in de ruimte. De eerste Eames House Bird stond in het Eames House van Charles & Ray Eames. Deze Amerikaanse ontwerpers, ook een koppel, staan bekend om hun collage-inrichting van hun woning. Hun huis staat vol met voorwerpen die ze meenamen van hun reizen. Zo ook de Eames House Bird, die al meer dan vijftig jaar in hun huiskamer pronkt. Maar hoe kwam hij bij Vitra terecht en waar werd hij met name voor gebruikt?

Eames House Bird uit het huis van Eames voordat het door Vitra werd uitgebracht

De eerste Eames House Bird. ©Eames Office, LLC

Geschiedenis van de Eames House Bird

De Eames House Bird zou zijn meegenomen uit de Appalachian Mountains. Het wordt beschreven als volkskunst en handwerk dat uit één stuk hout is gesneden. Of is het toch niet zo? Misschien is de oorsprong toch anders. Charles Perdew (1874-1963) was samen met zijn vrouw Edna zeer bekend geworden om zijn vaak ingewikkelde houtsnijwerk van vogels.

"zwarte vogels met draadpoten, die in landbouwvelden werden ingezet om hongerige indringers af te weren"

Deze zouden gebruikt worden door jagers als sierlijk lokaas om andere vogels te lokken. Een van de series die Charles en Edna produceerden, waren 'crow decoys', zwarte vogels met draadpoten, die in landbouwvelden werden ingezet om hongerige indringers af te weren. De Eames House Bird is misschien in de Appalachian Mountains gekocht, maar er is ook een grote kans dat hij uit Illinois kwam, waar Perdew woonde.

Eames House Bird, waar werd hij voor gebruikt? 

Eames House Bird wordt vooral gezien als decoratie of kunstobject door designliefhebbers. Maar Eames gebruikte de vogel voor het fotograferen van zijn andere producten om zo artistieke product- en catalogusfoto’s te maken. Dit deed hij niet zomaar. Charles Eames voelde duidelijk dat de Eames House Bird het verdiende om bij de andere producten op de foto te staan. Misschien omdat de kwaliteit van het product, het idee of het kunstwerk gelijkwaardig was aan de Eames House Bird. En oordeel nou zelf? De Eames House Bird is toch een perfecte toevoeging bij de Vitra Wire Chair hieronder?

 De Eames House Bird met de Vitra Wire Chair als productfoto
Product foto met de Eames House Bird. ©Eames Office, LLC

Eames House Bird limited edition verzamelobjecten

Als we vijftig jaar vooruit spoelen, komen we bij Vitra uit. Vitra start met de reproductie van de vogel en noemt hem de Eames House Bird. Gemaakt van zwartgeverfd Adler hout werd de Eames House Bird massaal geproduceerd en wereldwijd beschikbaar. Het was echter nog maar het begin van de evolutie van de vogel. Vitra bracht een gelakte witte versie van de Eames House Bird uit. Dit veranderde het beeld van een kraai/merel in een beeld dat meer op een duif leek.

Door de jaren heen heeft Vitra bij vele gelegenheden bewezen de meesters te zijn van het limited edition-verzamelobject. Dat gebeurde ook bij de Eames House Bird. De Eames House Bird werd gemaakt van massief walnoothout, compleet met prachtige nerven. Dit vonden verzamelaars geweldig. Het hoogtepunt kwam met een limited edition Eames House Bird Gold Edition. Er werden er wereldwijd slechts 1000 gemaakt van deze met bladgoud overtrokken Eames House Bird. Laatst werd deze verkocht voor € 2000,- op een Finse veilingsite.

De limited edition van de Eames House Bird in de kleur Goud
Gouden vitra House Bird limited edition kopen?
De gouden limited edition Eames House Bird van Vitra. Beide foto's van: Franckly.com
De house bird van Eames op een mooie plek op een tegelvloer
Detail van de ogen van de Eames House Bird
Wil je de Walnoot House Bird kopen, vergelijk dan prijzen op designweb
Detail met sticker van de Vitra House Bird 
Sfeer foto van de house Bird van Vitra
Eames House Bird in het @witte_huis

Eames House Bird anno 2023

Tegenwoordig is de Eames House Bird te koop in de originele zwarte, matte kleur en in de walnotenhout versie (zie hierboven). Wij kunnen niet wachten op een nieuwe limited edition van de House Bird met zijn kraaloogjes. Wat dacht je van de kleur fluor designweb groen?

Een goede deal voor de Eames House Bird van Vitra?

Wil je een Eames House Bird van Vitra kopen? Vind de beste prijs in designfinder. Prijs niet laag genoeg? Zet de House Bird op je wishlist of stel een prijsalert in. Je krijgt een melding als de prijs daalt of het door jou ingestelde bedrag bereikt. Rond de zomer kunnen jullie gebruik maken van de tool. Zet jezelf op de wachtlijst.

Tot dat designfinder online is kan je hem shoppen bij MisterDesign. Op moment van schrijven is de House Bird van Vitra in de aanbieding.

Ga naar misterdesign.nl

Terug naar het overzicht
Deel dit bericht:
Producten in dit bericht:
nog niet beschikbaar
Designweb

Deze optie komt binnenkort!