Designweb - de grootste design zoekmachine

Zes nieuwe limited edition keramische werken door Ronan Bouroullec voor Mutina

nieuws
24-06 2024, 15:00
designweb redactie

De beroemde Franse ontwerper Ronan Bouroullec verrast ons opnieuw met een prachtige nieuwe collectie limited edition keramische werken die zijn unieke creatieve visie laat zien. Speciaal gemaakt voor het Italiaanse keramiekbedrijf Mutina, onthulde Bouroullec zes exclusief geproduceerde limited editions. Daarnaast heeft Mutina een nieuwe kunstcollectie Adagio’ van Ronan Bouroullec onthuld. Adagio bestaat uit keramische modules die kunnen worden samengesteld om indrukwekkende muursculpturen te creëren.

zes keer een limited edition van Mutina ontworpen door Ronan Bouroullec
Twee Limited editions vazen, een kandelaar en de Adagio aan de muur van Mutina

De limited edition collectie, bestaande uit vijf vazen en een kandelaar, benadrukt de schoonheid van handgemaakt Italiaans keramiek met subtiele imperfecties. Elke vaas wordt met de hand gemaakt in Italië door vakbekwame ambachtslieden en is beschikbaar in een beperkte oplage van 100 stuks. De objecten zijn opeenvolgend gesigneerd en genummerd, dat hun exclusiviteit onderstreept. Deze unieke creaties zijn bedoeld om lang mee te gaan en wereldwijd bekendheid te krijgen.

Mutina Finestra Giorno en Notte vazen van Ronan Bouroullec

De Mutina Finestra Giorno en Finestra Notte zijn vergelijkbare vazen met verschillende panelen. De Finestra Giorno vaas (Giorno betekent dag) heeft een vierkant paneel met ronde vormen aan de buitenkant, wat doet denken aan een raam. De Finestra Notte vaas (Notte betekent nacht) heeft een paneel met een rasterstructuur in een vensterachtig vierkant. Volgens Bouroullec zijn deze vazen 'een toegangspoort tot een denkbeeldige wereld'.

"een toegangspoort tot een denkbeeldige wereld"

Beide vazen zijn beschikbaar in twee varianten: een groene vaas (Verde) en een amberkleurige vaas (Ambra). Deze vazen worden gemaakt door het gieten en vervolgens assembleren van losse onderdelen. Voor de glazuur wordt een oude formule gebruikt die zorgt voor een helder, bijna iriserend kristaleffect. Dit geeft elke vaas zijn unieke kleurverloop.

Mutina Finestra Giorno en Notte vazen als limited edition vaas
de nieuwe Finestra Giorno limited edition vaas
Nieuwe limited edition vazen van Mutina, Italiaans keramiek
limited edition vaas van 100 stuks
Mutina Finestra Giorno

De Mutina Camini en Camino van Ronan Bouroullec

De Mutina Camino en Camini hebben een keramisch raamwerk dat een cilindrische vaas van geanodiseerd aluminium laat zien. Bouroullec beschrijft Camino als een gevoel van thuiskomen: "Een vertrouwde structuur, open om het leven te verwelkomen", aldus de ontwerper. Camino heeft één cilindrische vaas, terwijl Camini twee cilindrische vazen heeft. De naam Camino is geïnspireerd op het gevoel van vertrouwdheid dat het product oproept en de verschillende mogelijkheden ervan benadrukt. Beide vazen zijn beschikbaar in twee varianten: een amber/groene (Ambra Verde) en een amber/blauw vaas (Ambra blu).

De limited edition Camini en Camino vaas
Camini met twee cilinders en Camino met één cilinder
de vazen zijn groot, gemaakt door Mutina in Italië
Ronan Bouroullec ontwierp de limited edition vaas

Mutina Talea van Ronan Bouroullec

Voor het ontwerp van de Mutina Talea vaas liet Bouroullec zich inspireren door de natuur. De naam ‘Talea’ betekent in het Italiaans ‘snijden’, verwijzend naar een stukje plant dat wordt afgesneden om een nieuwe plant te laten groeien. De zes bollen aan de zijkanten van de vaas doen denken aan knoppen die op het punt staan te bloeien, wat de band tussen keramiek en de natuur versterkt. "Het is een ode aan het leven in de vorm van design" aldus Bouroullec. De vaas is beschikbaar in 3 varianten: amber/groen (Ambra Verde), amber/blauw (Ambra blu) en groen (Verde).

Vazen van Mutina Talea is een van de zes keramische werken
Er worden er maar 100 stuks per vaas gemaakt
De Mutina Talea vazen
Mutina brengt zes limited edition vazen uit

Mutina Candeliere van Ronan Bouroullec

Tot slot ontwierp Bouroullec de Mutina Candeliere, een prachtige kandelaar verkrijgbaar in drie varianten. Dankzij het modulaire systeem, dat bestaat uit cilinders die aansluiten op een parallellepipedum, kun je verschillende combinaties maken. Beschikbaar in drie varianten: Candeliere Duo, Candeliere L en Candeliere Trio.

Mutina Candeliere van Ronan Bouroullec is een kandelaar waarvan er ook 100 stuks zijn gemaakt
Modulaire kandelaar van Italiaans keramiek
Mutina Candeliere
Design uit Italië van Ronan Bouroullec

De nieuwe kunstcollectie Adagio van Mutina

Naast de zes limited editions heeft Mutina ook Adagio gelanceerd, een ontwerp van Ronan Bouroullec. Adagio zijn keramische modules waarmee je schilderachtige muursculpturen kunt creëren. De structuur van de tegels doet denken aan de weving van stof, waarbij de driedimensionaliteit wordt benadrukt door overlappende elementen. De naam "Adagio" verwijst naar muzikale tempi en de traagheid van het aanbrengen, omdat elke tegel één voor één moet worden geplaatst volgens een verfijnd interlockingspel. De tegels zijn 2,7 centimeter breed en 30 centimeter lang. Adagio is verkrijgbaar in vijf glanzende kleuren, die per kleur of in combinaties van vijf kleuren kunnen worden besteld.

Adagio Mutina aan de muur nieuw van Mutina
details van de nieuwe Adagio muurkunst en tegels
adagio is in Nederland te bestellen bij Spadon tegelprojecten
De nieuwe muursculpturen tegels Adagio van Mutina
Mutina Adagio en een Camini vaas

Adagio of een Mutina limited edition vaas of kandelaar kopen?

Wil je graag een limited edition vaas of kandelaar van Mutina kopen? Of wil je met de Adagio tegels je eigen kunstwerk op de muur creëren? Dan kan je terecht bij het Nederlandse agentschap van Mutina. Dat is Spadon tegelprojecten in Hoofddorp. Deze unieke collectie is helaas niet in designfinder te vinden. Natuurlijk vind je er wel andere design items van Ronan Bouroullec en zijn broer.

Design van Bouroullec

Fotografie: Gerhardt Kellermann

Terug naar het overzicht

 • Ligne Roset
 • Louis Poulsen
 • Artemide
 • Foscarini
 • Kartell
 • Knoll
 • Tom Dixon
 • Artifort
 • FLOS
 • Hay
 • Muuto
 • Moooi
 • Driade
 • Vitra
 • Fritz Hansen
 • String
 • USM
 • &Tradition

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.