Designweb - de grootste design zoekmachine

De wishlist van Dutch designer Lex Pott

blog
28-06 2024, 13:00
designweb redactie

Het is weer tijd voor een nieuwe ‘De wishlist van…’. De derde editie alweer van de nieuwe tweewekelijkse serie in samenwerking met designers, influencers en designliefhebbers over hun design wishlist. Twee weken geleden kon je de wishlist van Nancy Faber bekijken en de week ervoor zijn we gestart met de wishlist van de Nederlandse ontwerpster Nynke Tynagel. Vandaag de wishlist van Dutch designer Lex Pott. In zijn ontwerpen keert hij graag terug naar de oorsprong van materialen, maar zie je dat ook terug in zijn wishlist?

Lex pott in zijn studio en wat is zijn wishlist?
Wat voor design staat er bij Lex Pott op de wishlist? 

Lex Pott en zijn ontwerpfilosofie

De ouders van Lex Pott waren kunstenaars, waardoor hij al vroeg kennis maakte met de wereld van kunst en design. Lex ging naar de prestigieuze Design Academy Eindhoven, waar hij cum laude afstudeerde. Voordat hij zijn eigen studio startte in 2009 werkte hij onder meer met Hella Jongerius en Scholten & Baijings. Lex Pott hanteert in zijn designs een rauwe en intuïtieve methode. Hij keert terug naar de oorsprong van de natuurlijke materialen die hij het liefst gebruikt: hout, steen en metaal. Hij verbergt zijn ontwerpen niet onder indirecte lagen maar brengt ze terug tot de essentie. Ook op het gebied van vorm is dit duidelijk te herkennen. Zo gebruikt hij vaak basisvormen zoals cilinders, cirkels, ruiten, rechthoeken en driehoeken.

Lex pott werkt veel met hout en andere natuurlijke materialen
steen en metaal gebruikt Lex Pott ook vaak, staat dit ook op zijn wishlist?

De ontwerpen van Lex Pott

Bekende ontwerpen van Lex Pott zijn zonder twijfel de Pillar Candles voor HAY en de Twist kaarsen. Het portfolio van Lex is verder heel divers. Dat zie je ook wel op de foto’s in deze blog. Zo ontwierp hij voor Hema bijvoorbeeld een onderzetter die compact kan worden opgeborgen. Ook creëerde hij drie handgemaakte composities voor Sidedish Projects als basis voor prints, waarbij de eenvoud van hout een belangrijke rol speelt. Verder maakte Lex diverse objecten voor de Basketclub en HAY met vilt ballen, mega grote plantenbakken voor WL Ceramics en natuurlijk de Paper Characters; van papier gevouwen, vrolijke karakters voor aan de muur. De ontwerpen van Lex Pott zijn te koop bij merken zoals &Tradition, HAY, Puik, Philips, VERO, Buro Berger en ga zo maar door. Oh, en we vergeten bijna zijn handgeweven stoelen en zijn Transience Mirror, die hij samen met David Derksen ontwierp en onder andere een plekje kreeg in het Vitra Haus.

handwerk composities voor sidedish projects
Fence van Sidedish Projects van Lex Pott
Fence van Sidedish Projects
Wat staat er bij Lex Pott op zijn design wishlist?
Handgeweven stoel en Transience Mirror

Wat staat er op je ontwerp wishlist? Met andere woorden: welk object of item zou je nog graag willen ontwerpen?

‘Ik zou heel graag nog schoenen willen ontwerpen. Daarnaast ben ik ook steeds meer aan het nadenken over verlichting. Maar eerlijk gezegd zijn de dingen die ontstaan vaak het fijnst om aan te werken. In mijn werk probeer ik constant te experimenteren met materiaal.

Ontwerpen is voor mij organisch; gaandeweg wordt steeds duidelijker wat er ontstaat

Als iets lukt volgt het ontwerp vanzelf. Je ziet dan ook in mijn portfolio dat mijn ontwerpen erg divers en moeilijk te duiden zijn. Wat ik wel heb ontdekt is dat die lenigheid of flexibiliteit tegelijkertijd erg veel vrijheid geeft. Kortom: de beste dingen die nog moeten komen, ontstaan vanzelf. Waarschijnlijk wordt dat geen schoen of lamp maar iets dat het materiaal waar ik mee werk simpelweg wil worden als een logische uitkomst. Ontwerpen is voor mij organisch; gaandeweg wordt steeds duidelijker wat er ontstaat.’

lex pott heeft een heel divers portefolio
Paper Characters
Paper Characters van lex Pott

Staan al je eigen ontwerpen ook in je eigen huis?

‘Bijna allemaal. In mijn optiek is de basis van elk ontwerp iets wat je zelf ook zou moeten willen gebruiken. Als je het zelf niet wil hebben, waarom zou je het dan maken? Daarnaast geeft het mij ook veel inzicht in aannames ten aanzien van gebruik en kwaliteit. Door mijn ontwerpen thuis te gebruiken leer ik ontzettend veel. Alles is namelijk van te voren niet volledig in theorie te vatten. Het geeft mij daarnaast ook voldoening om langzamerhand mijn eigen wereld en universum te bouwen. Veel van mijn ontwerpen zijn eigenlijk net als wijn; ideeën moeten namelijk ook rijpen. Door mijn ontwerpen zelf te gebruiken kom ik door de tijd heen steeds op variaties of verbeteringen. ‘

Lex Pott werkt ook veel met hout, zoals deze houten kast
hout bewerking is iets wat heel vaak voorkomt in de ontwerpen van lex Pott
Lex pott koopt zelf vaak design

Welk design item staat al jaren op je wishlist?

‘Oei. Ontzettend veel. Ik ben groot bewonderaar van veel ontwerpers. Jean Prouve en Alexander Girard zijn ontwerpers waar ik bijna alles wel van zou willen. De Chaise Tout Bois van Jean Prouve is prachtig. Ik heb de stalen versie en ervaar het als een geweldige stoel. Daarnaast spreekt de volledig houten versie mij erg aan vanwege zijn ontstaan. In de tweede wereldoorlog was staal nodig voor het leger, waardoor Jean Prouve hout gebruikt heeft als uitgangspunt.

'In de tweede wereldoorlog was staal nodig voor het leger, waardoor Jean Prouve hout gebruikt heeft als uitgangspunt'

Kortom, context en tijd zijn erg belangrijk om ontwerpen te duiden, wat ik een erg bijzondere gewaarwording vind. Daarnaast is het simpelweg een prachtige stoel. Verder zou ik graag nog de Wooden Dolls van Alexander Girard willen. Deze zou ik dan het liefst allemaal samen op een dressoir zetten. De Wooden Dolls staan symbool voor het maken van plezier en voor folk art. Het zijn karakters voor in huis waar ik nooit genoeg van zal krijgen. Ze inspireren en motiveren mij ook om zelf te genieten van ontwerpen en het maken van objecten.’

Maak en deel je eigen designweb wishlist!

Zet design op je wishlist uit meer dan 20 shops, daalt de prijs, dan krijg je een seintje!

Nu een wishlist aanmaken
De pillar Kaarsen die worden gemaakt door HAY
twist kaarsen van Lex pott hier is hij bekend mee geworden onder andere
Twist kaarsen
design wishlist van Lex Pott
WL Ceramics plantenbak

Bekijk de wishlist van Lex Pott

Bekijk via onderstaande button welk design Lex Pott - naast het design van Jean Prouve en Alexander Girard - op zijn wishlist heeft staan, en doe een flinke dosis inspiratie op. Zie je wat moois? Vul dan direct even je eigen designweb wishlist aan. Meer werk van Lex Pott vind je op zijn website.

De wishlist van Lex Pott

Tip! Wil jij je eigen wishlist ook delen met anderen, ter inspiratie of bijvoorbeeld omdat je bijna jarig bent? Op je persoonlijke wishlist pagina vind je nu een linkje die je gemakkelijk kan kopiëren en delen!

Terug naar het overzicht

 • Louis Poulsen
 • Kartell
 • Moooi
 • String
 • Tom Dixon
 • USM
 • Artifort
 • Vitra
 • Artemide
 • &Tradition
 • FLOS
 • Fritz Hansen
 • Muuto
 • Driade
 • Hay
 • Ligne Roset
 • Knoll
 • Foscarini

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.