Designweb - de grootste design zoekmachine

Le Klint bestaat 80 jaar. 80 jaar schitterend Deens vakmanschap

nieuws
28-06 2023, 09:30
designweb redactie

Met trots viert het designmerk Le Klint zijn 80ste verjaardag. Ter gelegenheid van dit jubileum blikt Le Klint terug op de afgelopen acht decennia, waarbij de focus ligt op historische gebeurtenissen en visionaire lampen. Gedurende al die tijd heeft het vakmanschap en de productie van Le Klint stevig geworteld gezeten in Odense, Denemarken.

Le Klint is 80 jaar, vergelijk designlampen in designfinder

Het begin van Le Klint

Het verhaal van de familie Klint en de geplooide lampenkappen gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Op dat moment was Peder Vilhelm Jensen-Klint, een architect en afgestudeerd ingenieur, bezig met het maken van een petroleumlamp. Hij besloot een lampenkap te vouwen voor zijn zelfgemaakte lamp.

"Het vouwen van lampenkappen werd al snel een familieactiviteit"

Het vouwen van lampenkappen werd al snel een familieactiviteit en gedurende meerdere jaren werkten de hele familie Klint, inclusief zijn zonen Tage en Kaare Klint, aan het verfijnen van de geplooide lampenkap. De familie Klint deelde hun lampenkappen met familie en vrienden als geschenk.

In 1940: Een wereld van licht

De twee zonen van Jensen-Klint, Tage en Kaare, hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het bedrijf Le Klint. Tage Klint, een creatieve ondernemer, richtte in 1943 het bedrijf Le Klint op, terwijl Kaare Klint professor werd aan de School of Furniture Design aan de Academie voor Schone Kunsten. Hij stond ook bekend als een erkend architect en werd de vader van "Danish Modern", een van de meest geliefde periodes in het Deense meubeldesign. Kaare Klint bracht het concept van de menselijke anatomie in zijn ontwerpen en creëerde door de jaren heen ook talloze iconische lampen voor Le Klint. In hetzelfde jaar als de oprichting van Le Klint in 1943 opende de Le Klint winkel zijn deuren op Store Kirkestræde 1 in Kopenhagen.
 

De historie van Le Klint en hun designlampen

Le Klint Model 1

Een van de eerste lampen die verkocht werd in de winkel aan Store Kirkestræde is de lampenkap genaamd Model 1. Deze lampenkap is direct gebaseerd op de oorspronkelijke vouwen van de Klint familie uit 1901. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1943 is Model 1 een belangrijk onderdeel van het assortiment en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval. Het was Tage Klint die een essentieel element aan de lampenkap toevoegde, namelijk een unieke kraag die gebruikmaakt van de elasticiteit van de lampenkap om deze aan een frame te bevestigen. Het enige dat sinds 1943 daadwerkelijk is veranderd, is de technologie die wordt gebruikt in de lamp en de fitting van Model 1.

Le Klint Model 1 kopen? Bekijk hem op lampenmaster.nl (straks in designfinder).

Bekijk Le Klint Model 1
 

Le Klint de Lantaarn

Kaare Klint was bezig met de ontwikkeling van een volledig ronde, gesloten hanglamp met plooien in de jaren dertig. In 1944 werd het resultaat hiervan gelanceerd als Model 101, ook wel bekend als "The Lantern". Dit model was geïnspireerd op Japanse papieren lantaarns en groeide uit tot een iconische lamp voor Le Klint. De hanglamp wekt bewondering door de perfecte samensmelting van techniek, vakmanschap en design. In 1944 was het een fascinerende prestatie dat een rechthoekig stuk papier met zo'n complexe structuur kon worden gevouwen tot een driedimensionale bol.

De jaren vijftig: de generatiewisseling.

In 1951 werd regisseur Tage Klint ernstig ziek en werd zijn zoon Jan Klint, die in de Verenigde Staten woonde, teruggeroepen naar huis. Twee jaar later overleed Tage Klint en nam Jan Klint de functie van directeur van Le Klint over. Jan Klint was als zakenman zijn tijd ver vooruit en had een internationaal perspectief. Het was een ietwat ongebruikelijke achtergrond voor een directeur van een lampenfabriek, aangezien hij een opleiding tot monteur in Denemarken had gevolgd en vervolgens een luchtvaartingenieur in de VS werd. Jan Klint bracht een internationaal perspectief op het gebied van bedrijfsbeheer naar Le Klint, wat resulteerde in een gestroomlijnde werking in de jaren vijftig. Er werden nieuwe modellen geproduceerd en nieuwe exportmarkten werden ontwikkeld.

De Sax lamp van Le klint vind de laagste prijs hier
Le Klint Sax lamp
Model 153 van le Klint is nog steeds te koop vind de laagste prijs
Le Klint Model 153

De Sax lamp van Le Klint

De productie van de Sax lamp begon in 1952. Het idee voor het ontwerp ontstond toen ingenieur Erik Hansen geen geschikte leeslamp kon vinden voor zijn slaapkamer. Hij besloot zelf een lamp samen te stellen. Het resultaat was een wandlamp die naar wens kon worden uitgeschoven en ingeschoven. Nadat de wandlamp gereed was, bezocht Ruth Hansen, de vrouw van Erik Hansen, de Le Klint winkel in Kopenhagen om een lampenkap voor de lamp te kopen. Het personeel van de winkel en het hele bedrijf waren zo enthousiast over de lamp dat besloten werd om deze in productie te nemen.

De jaren zestig: een nieuw tijdperk van het design merk

Onder leiding van Jan Klint braken de jaren zestig een nieuw tijdperk aan voor Le Klint. Vooral op het gebied van productontwikkeling zagen we ingrijpende nieuwe initiatieven. De Le Klint lampen uit de jaren zestig waren opvallend anders dan hun voorgangers en hadden een modernere uitstraling. Er werd sterk gefocust op design en vakmanschap, wat zowel in de Deense als internationale designwereld veel aandacht trok. De Le Klint lampen waren ook een hit in de Verenigde Staten en in 1960 verwierf "The Lantern" bekendheid toen hij te zien was in de Hollywood-film "Let's Make Love" met Marilyn Monroe.

Le Klint designlamp Model 153

In 1964 creëerde architect Andreas Hansen het ontwerp voor Model 153. Dit model onderscheidde zich van eerdere Le Klint lampen door zijn vele facetten en scherpe zigzag-plooien. Met zijn gesloten ontwerp en talrijke details aan de onderkant kan de hanglamp op verschillende hoogtes worden opgehangen. Model 153 blijft de meest uitdagende lamp van Le Klint om in te vouwen, aangezien het een ongelooflijke precisie vereist.

Le Klint Sinus lamp vind de laagste prijs in designfinder van designlampen
Le Klint Sinus lamp
The Lantern en het koninklijke bezoek
The Lantern lamp

Le Klint in de jaren 70: behoud van het goede vakmanschap

Regisseur Jan Klint heeft een belangrijke erfenis achtergelaten bij Le Klint. Een daarvan was de oprichting van KLINT Fonden in 1972. Jan Klint wilde ervoor zorgen dat het bedrijf zou blijven bestaan na zijn vertrek, en tegelijkertijd de goede werkomstandigheden en het vakmanschap van Le Klint in Odense behouden. KLINT Fonden is nog steeds verantwoordelijk voor het beheer van Le Klint en biedt financiële steun aan jongeren, vooral op het gebied van handvaardigheid, tijdens hun opleiding.

De Sinuslijn

Eind jaren 60 ontwierp de jonge ontwerper Poul Christiansen een revolutionaire geplooide lamp. Tot op dat moment waren alle lampenkappen van Le Klint hoekig gevouwen, maar Poul Christiansen bedacht om een lampenkap te vouwen volgens golvende patronen op basis van wiskundige sinusgolven.

"Het model 172 werd gelanceerd in 1971 en het ongewone organische ontwerp zorgde voor een internationale doorbraak voor Le Klint"

Het resultaat was Model 172, ook wel bekend als de Sinus Line, dat een revolutie teweegbracht in de manier waarop geplooide lampenkappen werden vervaardigd. Het model 172 werd gelanceerd in 1971 en het ongewone organische ontwerp zorgde voor een internationale doorbraak voor Le Klint. Bekijk deze lamp op lampenmaster.nl 

De jaren 80: een koninklijk bezoek

In mei 1980 kreeg Le Klint het nieuws dat koningin Margrethe Le Klint in Odense wilde bezoeken. Omdat directeur Jan Klint op dat moment op zakenreis was naar de Verenigde Staten, moest hij zijn plannen wijzigen en keerde hij met vreugde terug naar huis om het bezoek van de koningin op 9 juni bij te wonen. Le Klint heeft in de loop der jaren veel lampen aan het hof geleverd, die onder andere zijn gebruikt om de koninklijke salonwagen en de ontvangstruimten op de luchthaven van Kopenhagen te verfraaien.

The Bouquet en model 368 design lampen van Le Klint

Le Klint Model 368

De lamp Le Klint Model 368 is ontworpen door Flemming Agger in 1979 en is een opmerkelijke lamp. Hoewel het in dat jaar werd geïntroduceerd, werd deze klassieke lamp in de jaren 80 bijzonder populair en groeide het uit tot een icoon in Scandinavische huizen. Het zwarte metalen frame vormde een prachtige combinatie met de geplooide lampenkap. Model 368 blijft tot op heden een van de bestverkochte vloerlampen van Le Klint.

Le Klint in de jaren negentig: een halve eeuw.

Na het overlijden van Jan Klint in 1989 werd voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf een niet-familielid aangesteld als directeur. Kurt Jørgensen, een bekend gezicht binnen het bedrijf, kreeg de rol toegewezen. Met een dienstverband van 35 jaar bij Le Klint had Kurt een indrukwekkende staat van dienst. Hij begon op jonge leeftijd en werkte zich op tot het directeurschap. In 1993 vierde Le Klint zijn 50ste jubileum.

Le Klint Model 314

De kleine tafellamp met de naam Model 314 is ontworpen door Andreas Hansen in 1996. De tafellamp is gemaakt van mondgeblazen opaalwit glas. Met zijn kleine gestalte en zijn eenvoudige en stijlvolle ontwerp is de lamp Model 314 zeer geschikt voor boekenkasten, vensterbanken en tafels.

Le Klint Caronade en Model 314 prijzen vergelijken
Le Klint Caronade en Model 314

De jaren 00: een dramatische start

Het decennium begon met een dramatische gebeurtenis toen er een brand uitbrak in de fabriek in Odense, wat resulteerde in de herbouw van Le Klint. Het werd duidelijk dat er nieuwe energie nodig was, en in 2001 werd Kim Weckstrøm Jensen benoemd tot directeur. Op dat moment vervulde Kim al drie jaar de rol van exportmanager binnen het bedrijf. Kim had echter ook een enigszins ongebruikelijke achtergrond, aangezien hij eerder een skiresort in Noorwegen had gerund, NAVO-commando's had opgeleid en had samengewerkt met criminele jongeren. Als nieuwe directeur moderniseerde Kim Le Klint, onder andere door de uitdaging aan te gaan om de lampencollectie te vernieuwen en nieuwere materialen een grotere rol te geven.

Le Klint The Bouquet

In 2008 presenteerde Sinja Svarrer Damkjær, een pas afgestudeerde ingenieur gespecialiseerd in industrieel ontwerp, haar afstudeerproject: een kroonluchter. Deze kroonluchter bestaat uit zeven lampenkappen die kruislings zijn geplooid, waarbij de snoeren op een decoratieve manier zijn samengevoegd.

"Deze kroonluchter bestaat uit zeven lampenkappen die kruislings zijn geplooid"

The Bouquet, zoals de kroonluchter genoemd werd, betekende een verfrissende heruitvinding van de klassieke geplooide lamp van Le Klint en is tot op heden nog steeds een geliefde lamp.

De jaren 2010: grote projecten

In 2017 werd Le Klint benaderd door de nieuwe culturele en concertzaal in Odense, genaamd Odeon, met het verzoek om een speciaal ontworpen lamp voor hun foyer. Dit resulteerde in een gigantische versie van de Swirl lamp van Le Klint, ontworpen door Øivind Slaatto en vervaardigd in de fabriek in Odense. Met een indrukwekkende diameter van twee meter moest de lamp met de hand in elkaar worden gezet in de foyer van Odeon. De gigantische Swirl lamp biedt voldoende ruimte voor een volwassene om erin te passen en zich te bewegen.

Le Klint Carronade design lamp

In 2016 werd de Carronade serie gelanceerd, ontworpen door de Zweedse ontwerper Markus Johansson. Het onderscheidt zich van de klassieke gevouwen lampenkappen doordat het gemaakt is van gecoat staal en hout, met details in messing of aluminium. Met de Carronade heeft Le Klint haar collectie uitgebreid met nieuwe materialen. Naast het feit dat de Carronade populair is in woningen, wordt hij ook veel gebruikt in diverse projecten, zoals hotels en restaurants, vanwege de beschikbaarheid in verschillende uitvoeringen en kleuren.

Le Klint store in Odense Denemarken hier vind je de laagste prijs
Le Klint store in Odense Denemarken

Le Klint in de jaren 2020: Goed vakmanschap moet je ervaren

In 2022 opende Le Klint zijn tweede winkel aan Oluf Bagers Plads in Odense, na iets meer dan 80 jaar. De winkel bevindt zich op een centrale locatie tussen de historische buurten van de stad en een nieuwe opkomende wijk. Net als bij Le Klint zelf, verwijst de architectuur van het gebouw naar het verleden, maar richt zich tegelijkertijd op het heden en de toekomst door duurzame materiaalkeuzes te maken. Met nog een andere winkel in Denemarken krijgen steeds meer klanten de kans om het vakmanschap van Le Klint uit eerste hand te ervaren en te genieten van een gepassioneerde service ervaring.

LE KLINT in designfinder

We werken hard aan de website en designfinder waar je straks de prijzen van deze LE KLINT design lampen kunt vergelijken. Wil je als eerste gebruikmaken van designfinder? Schrijf je dan in voor de designweb nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte wanneer designfinder online staat. Hieronder kan je Le Klint lampen online kopen bij Lampenmaster.nl

Koop Le Klint lampen

Terug naar het overzicht

  • String
  • Moooi
  • Louis Poulsen
  • Artifort
  • Artemide
  • Fritz Hansen
  • Foscarini
  • USM
  • Tom Dixon
  • Kartell
  • Driade
  • Ligne Roset
  • Knoll
  • Vitra
  • &Tradition
  • Hay
  • FLOS
  • Muuto

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.