Designweb - de grootste design zoekmachine

Pas op voor misleidende webshops van replica design op social media

blog
01-05 2024, 16:00
designweb redactie

Via social media zie je prachtige foto’s voorbijkomen met designmeubels en lampen. Foto’s van interieur influencers met veel volgers maar dan geplaatst op een account van een webshop. Je kunt dus via die webshop design bestellen! Maar klopt dat wel? We leggen het uit!

Een relatief nieuwe vorm van online misleiding kwamen we tegen via social media. Eerder zagen we al het gebruik van originele beelden en video’s van designmerken in stories, posts en advertenties. Maar wat nieuw is, is het gebruik van foto’s van interieuraccounts met origineel design, waarmee via social media wordt gelinkt naar replica webshop producten.

misleiding via social media en replica design shops
Dit is een foto met origineel design van &Tradition die je ook in replica shops terug ziet

De misleidende tactiek van replica design op social media

Als je een social media account bekijkt van een ‘design webshop’, denk je vaak in eerste instantie dat het om origineel design gaat. Er staat ook vaak in het profiel iets als 'design shop voor interieur- en designliefhebbers'. Als je door het account heen naar beneden veegt, zie je allemaal prachtige plaatjes van interieurs vol met design. Dit zijn afbeeldingen die met en zonder toestemming zijn geplaatst op dit soort accounts. In die foto’s wordt gelinkt naar replica webshop producten, terwijl er op de foto een origineel design item te zien is. Bekijk het voorbeeld hieronder. Op de foto staat een Vitra Akari 24N (die nu €629 kost), en als je op die foto klikt, wordt deze gelinkt naar de ‘Miyuki tafellamp’ van €99,99. De andere naam is niet het enige wat opvalt; je ziet ook dat er een totaal andere lamp wordt afgebeeld als je op de details let (hint: zie de stand van de pootjes). Zo wordt er dus in foto's van origineel design gelinkt naar replica design, zoals de ‘Otto lounge stoel’, ‘Waldo stoel’ en een ‘Siemon tafellamp’ in plaats van een Flowerpot lamp.

replica design misleiding via social media
Een foto met origineel design wordt gebruikt om te linken naar replica design 

Accounts vaak wel getagd

De foto’s die worden gedeeld, worden vaak wel getagd zodat de eigenaar van de foto dat kan zien. Dat gebeurde ook bij interieur Instagrammer Enzo. Je denkt dan vaak: prima, extra bereik is fijn. Logisch natuurlijk. Wat hij echter niet wist, is dat er via zijn foto werd gelinkt naar een replica Togo, terwijl hij een originele Ligne Roset Togo heeft staan.

Originele foto’s op de replica webshop

Waar je ook op moet letten, als je toch op een website belandt waar replica design wordt aangeboden, is het gebruik van de foto’s. Bij de replica lampen wordt gebruikgemaakt van de originele foto’s van het designmerk. Een voorbeeld hiervan zie je hieronder. Je ziet dat de ‘nepwinkel’ een originele foto gebruikt van een blauwe Flowerpot lamp van &Tradition. De lamp die je uiteindelijk krijgt, ziet er heel anders uit dan op de foto wordt getoond. Hier hebben we eerder over geschreven in de blog ‘Hoe herken je een replica design lamp’.

origineel of replica design misleiding via social media foto's bij influencers

Interieur foto’s van social media in de replica webshop

Naast het gebruik van foto's van interieur influencers op social media, zie je deze foto's ook terug in de webshop. Dit geeft veel bezoekers een vertrouwd gevoel. We hebben navraag gedaan bij verschillende eigenaren van deze foto's, maar helaas is er geen toestemming gevraagd voor het gebruik ervan in hun replica winkel. Soms wordt er wel toestemming gegeven, maar weet men niet dat het om een replica design webshop gaat.

replica design heeft vaak ook een andere naam
let op voor misleiding via social media accounts

Tips voor het herkennen van een 'replica webshop' op social media

Met deze tips herken je direct of een account van een originele of replica design shop is:

  • Druk op de foto en bekijk welke naam het designitem heeft. Een &Tradition Flowerpot lamp wordt niet ineens de 'Siemon tafellamp' in een design shop.
  • Vergelijk de productfoto die je ziet nadat je op het product in de foto hebt geklikt met de originele foto. In het voorbeeld hierboven met de ‘Miyuki tafellamp’ zie je direct de verschillen.
  • Vergelijk de prijzen. Bekijk de prijzen van de winkel en de adviesprijs van het merk. Een te groot verschil? Hoogstwaarschijnlijk een replica designwinkel.
  • Bekijk tot slot ook de webshop zelf. Staan daar veel designitems die ineens een andere naam hebben? Dan weet je wat er aan de hand is! Vaak kun je op de website ook gewoon zien dat het om replica design gaat, dit wordt dan vermeld.
  • Als laatste tip, lees onze blog over veilig online design shoppen!

Meer tips om replica design te herkennen?

We schrijven regelmatig blogs met vergelijkingen tussen replica en origineel design. Bijvoorbeeld de vergelijking tussen een replica Togo en origineel met voorbeelden om de replica te herkennen. In dit overzicht vind je alle blogs en tips. 

Shop origineel design in designfinder

Stel een prijsalert in in designfinder om te wachten op een prijsdaling! 

gebruik een prijsalert
&Tradition Flowerpot portable tafellamp vp9, Cobalt Blue

Prijzen &Tradition Flowerpot portable tafellamp vp9, Cobalt Blue

Lampenmaster Designlampen bij Lampenmaster.nl
bekijk product in de webshop bekijk
Byflou Een design universum voor u en uw huis
bekijk product in de webshop bekijk

prijsalert instellen voor origineel design in designfinder

Origineel design shoppen voor de beste prijs

Natuurlijk begrijpen we dat niet iedereen het geld heeft voor dure design items en dat je zoekt naar lagere prijzen. Wij hebben daar iets voor bedacht. In onze design zoekmachine vind je alleen origineel design. Maar hier kan je bij een design item wat jij graag wilt kopen een prijsalert instellen. Je kan dan zelf een realistisch bedrag bepalen, hiermee een prijsalert instellen. Als de prijs dan daalt naar jouw bedrag, krijg je van ons een mailtje met de drie laagste prijzen en kan je het design item direct in die webshop bestellen. Handig toch? Jij hoeft nu niet meer in de gaten te houden of ergens de prijs daalt. Wij checken 5x per dag de prijs!

Naar designfinder

Terug naar het overzicht

  • Tom Dixon
  • Artemide
  • Fritz Hansen
  • Foscarini
  • Kartell
  • String
  • Louis Poulsen
  • Artifort
  • Knoll
  • Vitra
  • Muuto
  • Moooi
  • USM
  • Hay
  • &Tradition
  • Ligne Roset
  • FLOS
  • Driade

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.