Designweb - de grootste design zoekmachine

(Re)discover icons van Louis Poulsen

nieuws
12-12 2022, 10:56
designweb redactie

Toewijding aan uitzonderlijke lichtkwaliteit, vakmanschap en design. Dat maakt elke lamp van Louis Poulsen uniek. In het voorjaar van 2023 geeft Louis Poulsen een eerbetoon door een zorgvuldig uitgekozen selectie van zijn beste iconen te presenteren, samen met drie verbluffende toevoegingen, zowel aan degenen die de tijdloze designstukken kennen als aan degenen die ze nog moeten ontdekken.

Louis Poulsen design hanglamp PH Artichoke in een kamer
De Louis Poulsen design hanglamp PH Artichoke

Louis Poulsen iconen verlichten elke omgeving op meer dan één manier. Generatie na generatie passen de klassieke designstukken smaakvol in verschillende interieurs en creëren ze sfeer, ongeacht de interieurtrend of het decennium. Nu is het tijd om deze meesterwerken te (her)ontdekken.

Negen iconische lampen in het voorjaar van 2023

Dit voorjaar worden negen iconische lampen gepresenteerd, waarvan twee opwindende nieuwe introducties en één een belangrijke herintroductie. (Her)ontdek hier de PH 3/2 Tafellamp, AJ Vloerlamp, PH 5, PH Artichoke, Panthella, PH 80, de opnieuw geïntroduceerde AJ Oxford Tafellamp, de nieuwe AJ Garden Bollard en de nieuwe Patera Ø300.

PH3 design tafel lamp van Louis Poulsen op een betonnen bank
De PH 3 tafellamp van Louis Poulsen
Vloer lamp AJ van Arne Jacobsen
De AJ vloerlamp van Louis Poulsen

De PH 3/2 tafellamp

De PH 3/2 tafellamp dateert uit 1927 en is gebaseerd op Poul Henningsen's bekende drieschermensysteem, dat hij slechts een jaar eerder ontwikkelde en waarop hij later honderden lampontwerpen baseerde. Ook vandaag nog creëert de PH 3/2 tafellamp een uitzonderlijke niet-verblindende verlichting en zorgt hij voor een zachte en aangename sfeer.

De AJ vloerlamp van Arne Jacobsen

De AJ vloerlamp van Arne Jacobsen uit 1957 is net zo iconisch geworden als het totale kunstwerk waarvoor hij hem ontwierp, het Copenhagen SAS Royal Hotel (Radisson Collection), dat door velen wordt erkend als 's werelds eerste designhotel. De AJ-lampenserie wordt wereldwijd beschouwd als het bekendste ontwerp van Arne Jacobsen, met zijn karakteristieke rechte lijnen, de combinatie van schuine en rechte hoeken en het elegante naar beneden gerichte licht. Een opwindende toevoeging aan de AJ-serie is de gloednieuwe AJ Garden Bollard, die het verfijnde ontwerp naar buiten brengt en zorgt voor uitzonderlijk licht, perfect voor bewegwijzering.

Design hanglamp van Louis Poulsen de PH Artichoke
De PH Artichoke design hanglamp
Design hanglamp boven een tafel. De PH 5 lamp van Louis Poulsen
Een icoon: de PH 5 hanglamp 

De PH 5 en de PH Artichoke hanglampen

1958 was een uitstekend jaar voor Poul Henningsen. Niet alleen introduceerde hij in samenwerking met Louis Poulsen de PH 5 hanglamp, hij ontwierp ook de PH Artichoke op basis van zijn glazen kroon met zeven kappen, PH Septima. De PH 5 en de PH Artichoke behoren tot de meest gerenommeerde werken van PH en komen beide voor in de iconencampagne.

De AJ Oxford tafellamp van Arne Jacobsen

Een prachtige herintroductie in het voorjaar van 2023 is de AJ Oxford tafellamp, die Arne Jacobsen in de jaren zestig ontwierp voor het modernistische St. Catherine’s College in Oxford, Engeland. Het is misschien wel zijn meest geprezen totaalkunstwerk en wordt nog steeds gebruikt voor onderwijs en in studentenhuizen. In de AJ Oxford Tafellamp volgt de vorm op een speelse manier de functie; de staander loopt over in de voet en het snoer zet de visuele lijn voort, waarbij het sculpturale scherm het ontwerp in evenwicht brengt.  De AJ Oxford Tafellamp is opnieuw geïntroduceerd in twee verschillende hoogtes en met of zonder de metalen kap, voor een onberispelijke en stijlvolle verlichting overal in huis - of dat nu is voor een werkkamer, een vensterbank of een nachtkastje.

Design vloerlamp van Louis Poulsen met een houten achtergrond
Vloerlamp PH 80 van Louis Poulsen
Design hanglamp PH 5 van Louis Poulsen
Hanglamp PH 5 van Louis Poulsen

Panthella tafellamp van Verner Panton

In 1971 creëerde Verner Panton een van zijn belangrijkste designiconen, toen hij de Panthella ontwierp. Met zijn organische vorm die het zachtste licht weerspiegelt, weerspiegelt het zijn meer dan levensgrote persoonlijkheid en was het een van de favorieten van de Deense ontwerper, in feite had hij er verschillende versies van in zijn ouderlijk huis in Bazel, Zwitserland.

De klassieke PH 80 vloerlamp

Poul Henningsen zou in 1974 80 jaar zijn geworden en ter gelegenheid daarvan werd de klassieke PH 80 vloerlamp gemaakt ter nagedachtenis aan hem. Net als de meeste lampen van Henningsen, was ook de PH 80 vloerlamp gebaseerd op systeem PH en dient als een voortzetting van zijn werk en wetenschappelijke benadering van verlichting. Dit wordt verder benadrukt in de rode topreflector van de PH 80 die de kleur van het licht verzacht, wat een belangrijk aspect was van het lichtontwerp voor Poul Henningsen.

De hanglamp Patera Ø300

Deze zorgvuldig geselecteerde collectie Louis Poulsen iconen wordt afgerond met de introductie van de kleinste versie van Patera tot nu toe. De Patera in Ø300 volgt het ontwerp van de originele Patera, ontworpen in 2015 door Øivind Slaatto als herinterpretatie van de klassieke kroonluchter. Hij baseerde het ontwerp op de wiskunde van de Fibonacci reeks, wat resulteerde in een betoverend samenspel tussen licht en schaduw, dat de omgeving bezielt.

Bekijk de prijzen van de lampen in designfinder.

Bron en beeld: Louis Poulsen

Terug naar het overzicht

  • Tom Dixon
  • Artifort
  • String
  • &Tradition
  • Fritz Hansen
  • Moooi
  • Knoll
  • Artemide
  • Kartell
  • Driade
  • FLOS
  • Louis Poulsen
  • Muuto
  • Ligne Roset
  • Foscarini
  • Vitra
  • USM
  • Hay

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.