Designweb - de grootste design zoekmachine

VITE van Foscarini, hoofdstuk 2. Als huizen spiegels worden

nieuws
02-08 2023, 09:45
designweb redactie

Ter ere van de Milaan Design Week 2023 presenteerde Foscarini VITE 2, het tweede hoofdstuk van het project dat in 2018 in het leven werd geroepen in samenwerking met kunstenaar en fotograaf Gianluca Vassallo. Project VITE vertelt over de levens (Vite) van mensen in hun eigen huis. Met VITE koos Foscarini voor een andere richting in het vertellen van de verhalen over de Foscarini collectie.

Foscarini VITE deel 2 design lamp

Foscarini bekijkt het vanuit het perspectief van de mensen

VITE presenteert een vernieuwende kijk op de wereld, een verschuiving in focus en een evolutie in hoe Foscarini zichzelf en haar producten positioneert. In plaats van te focussen op de lamp zelf, de ontwerper, de ontwikkelaar of het productiebedrijf, ligt de nadruk nu op het bespreken van licht vanuit het perspectief van de mensen die de ruimte verlichten. Het project VITE is vastgelegd in twee boeken, beschikbaar bij de boekwinkels van Corraini publishing house in Italië of als digitale download. Met VITE staat niet langer het product centraal, maar staan de mensen in het middelpunt.

Design lampen bij echte mensen thuis
Project VITE van Foscarini

Design van Foscarini een tijdloze keuze

VITE is niet een gemaakte setting, maar een project waarbij Foscarini mensen uitnodigt om de ware kracht van design te ervaren: de emotie en sfeer die een lamp kan geven in een echt huis, waar echte mensen wonen die de wil hebben om ergens voor te zorgen, zich goed te voelen over zichzelf en de ruimte waarin zij wonen. De schoonheid en emotie die Vassallo vastlegt is dezelfde die Foscarini wil creëren met haar lampen: ze zijn gemaakt om licht te geven, maar bovenal om levenslang onderdeel te zijn van iemands leven.

Bekijk Foscarini lampen in designfinder

design lampen van Foscarini online
design in huis met Project VITE 2

Foscarini in het dagelijkse leven van mensen

Carlo Urbinati, oprichter en directeur van Foscarini, deelde zijn gedachten over het vernieuwen van hun verkoopmaterialen aan het einde van 2018. Als deelnemers in de wereld van 'licht', biedt Foscarini producten aan die uniek zijn wanneer ze aan of uit staan en zich moeiteloos aanpassen aan verschillende contexten. De uitdaging lag in het vinden van een manier om zowel de verscheidenheid als de expressieve variatie van hun producten te tonen.

"Ze wilden de lampen laten zien als karakterbrengers die zich kunnen aanpassen zonder een specifieke setting te eisen"

Ze stonden voor een tweesprong: zouden ze het ontwerp op zichzelf presenteren of in een specifieke setting tonen? Beide opties hadden hun positieve aspecten en beperkingen. Om een nieuw pad te bewandelen, stelden ze zich voor dat hun lampen deel zouden uitmaken van echte huizen en deel zouden uitmaken van de ervaringen in het leven van mensen. Ze wilden de lampen laten zien als karakterbrengers die zich kunnen aanpassen zonder een specifieke setting te eisen, maar eerder door bij te dragen aan het creëren van een omgeving die echt verbonden is met het leven (VITE).

Het verkennen van dit concept opende nieuwe mogelijkheden voor Foscarini om de veelzijdigheid en betekenisvolle rol van hun lampen te benadrukken in het dagelijks leven van mensen.

Foscarini hanglamp design online vinden

Een reis door de schoonheid en echtheid van het leven

VITE neemt je mee op een boeiende reis door verschillende steden, vastgelegd in beeld, video en woorden. Ontdek het noorden, zuiden, oosten en westen door echte omgevingen te verkennen en echte mensen te ontmoeten. Het verhaal draait volledig om deze mensen, terwijl je vrij kunt rondkijken in hun persoonlijke, authentieke en imperfecte leefomgevingen.

In tegenstelling tot de typische communicatie in de designwereld, waar perfectie vaak wordt nagestreefd, omarmt het VITE-project juist het leven met al zijn onvolmaaktheden. Geen geënsceneerde fotosets meer, maar bewoonde, alledaagse huizen die de verhalen vertellen van de mensen die er leven.

Met VITE stappen we buiten de gebruikelijke grenzen en ervaren we een nieuw perspectief waarin mensen en hun leefomgeving centraal staan. Het is een boeiend en inspirerend project dat ons laat inzien dat schoonheid te vinden is in de echtheid van het leven.

prachtige beelden van Foscarini design
VITE hoofdstuk 2 bij echte mensen thuis

Foscarini’s VITE een uniek design project

“In de afgelopen jaren heeft VITE ons een bijzondere kans geboden om mensen te ontmoeten die ons hartelijk verwelkomden in hun privéruimtes, volledig in harmonie met het project. We hebben huizen ontdekt die zowel een beetje rommelig als een beetje opgeruimd waren, doordrenkt met herinneringen uit het verleden en de activiteiten van het heden. Deze huizen waren gevuld met gebaren en rituelen die het leven van de bewoners weerspiegelden. Het succes van dit werk zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp van Gianluca Vassallo, een natuurlijke en bewuste vertolker van onze visie. Hij heeft precies vorm gegeven aan wat we zochten, en we zien hem als de maker van betekenissen die geworteld zijn in de eenvoudige elegantie van het grafisch ontwerp van Artemio Croatto, die nu dit tweede hoofdstuk van VITE verrijkt," aldus Urbinati.

Met VITE illustreert Foscarini design in zijn meest menselijke hoedanigheid. Het ontwerp dat zijn kwaliteiten laat zien in de huizen van mensen, die hun huis ervaren als een spiegel: om jezelf te zien, niet om jezelf te laten zien. Om jezelf te kennen, niet om te pronken.

Foscarini bij mensen thuis design lampen VITE 2

Download het tweede deel van Foscarini Vite

3 continenten, 13 steden, 25 huizen later, het tweede hoofdstuk – feitelijk VITE 2 – is toegevoegd aan het eerste hoofdstuk. Met VITE 2 breidt Foscarini deze benadering uit door nieuwe breedtegraden, ander licht en een nieuwe cultuur van wonen te verkennen.

Download het boek VITE 2

Terug naar het overzicht

  • &Tradition
  • Driade
  • Vitra
  • String
  • Artifort
  • Louis Poulsen
  • Moooi
  • USM
  • Hay
  • FLOS
  • Muuto
  • Artemide
  • Knoll
  • Ligne Roset
  • Foscarini
  • Kartell
  • Fritz Hansen
  • Tom Dixon

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.