Designweb - de grootste design zoekmachine

Kunstproject van Maja Wronska voor Foscarini. Adembenemende schilderijen van Europese architectuur

nieuws
06-11 2023, 15:30
designweb redactie

Foscarini en kunst. Ontdek de fascinerende aquarelkunstwereld van Maja Wrońska in de serie van "What's in a Lamp?" door Foscarini. Dit is een project dat de @foscarinilamps Instagram feed verandert in een virtuele kunstgalerij. Lees ook het interview hieronder met Maja Wrońska.

Foscarini Tobia Vloerlamp Fluo Roodoranje
De Foscarini Tobia Vloerlamp in de kleur Fluo Roodoranje
Foscarini Tobia Vloerlamp Fluo Roodoranje

Prijzen Foscarini Tobia Vloerlamp Fluo Roodoranje

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk

Foscarini lampen en Maja Wronska’s kunst

Foscarini's "What's in a Lamp?" Nieuwste kunst project met Maja Wrońska, een getalenteerde aquarel kunstenaar uit Polen. Haar adembenemende schilderijen van Europese architectuur tonen haar evenwicht tussen dramatisch lijnwerk en pastelkleurige aquarellen. Maja is niet alleen kunstenaar, maar ook architect, waardoor ze een unieke en creatieve inspiratiebron is.

Maja Wrońska heeft een verbluffende serie kunstwerken gemaakt die de transformatieve kracht van Foscarini lampen in architectonische ruimtes laat zien. Verrassend geanimeerde aquarel schilderijen die de emoties en het leven van gebouwen prachtig vastleggen, waarbij de lampen een belangrijk kenmerk en centraal punt worden.

Het interview met Maja Wronska en Foscarini

Vertel ons over jezelf en je achtergrond. Hoe ben je met kunst in aanraking gekomen en wat motiveert je om te creëren?

Ik ben Maja Wrońska, een architect en aquarellist uit Polen. Toen ik opgroeide, liet mijn moeder, die ook architect is, mij schilderen en tekenen met haar professionele gereedschap. Om architectuur te studeren moet je in Polen een teken examen afleggen. Daarom volgde ik tekenlessen ter voorbereiding op het examen. Toen ik naar de universiteit ging, werd tekenen en schilderen ook een onderdeel van mijn curriculum. Mijn interesse in aquarelleren ontwikkelde zich in deze periode en ik heb een profiel op DeviantArt aangemaakt om mijn werk te delen. Tot mijn verbazing werd het populair en begonnen mensen te vragen of mijn schilderijen te koop waren. Na mijn afstuderen startte ik mijn eigen bedrijf genaamd Architect Maja Wrońska en begon ik samen met mijn moeder architectuur te ontwerpen en mijn aquarellen te verkopen.

Foscarini Big Bang Hanglamp - Wit
De Foscarini Big Bang Hanglamp in de kleur wit
Foscarini Big Bang Hanglamp - Wit

Prijzen Foscarini Big Bang Hanglamp - Wit

Wat teken je het liefst?

Ik teken graag architectuur, steden en plaatsen.

Hoe bestaan Maja Wronska de architect en Maja Wronska de illustrator naast elkaar en beïnvloeden ze elkaar?

Ik beschouw mezelf als een architect die ook graag met aquarelverf schildert. Het proces van het ontwerpen van een gebouw kan weken of zelfs maanden duren, terwijl het maken van een aquarel schilderij slechts een paar uur duurt. Hierdoor kan ik tussen mijn architectonische werkzaamheden door kleinere kunstprojecten voltooien.

In dit project voor Foscarini zien we prachtige foto's van gebouwen, die zo vol emotie en leven worden. Wat trok je aan in aquarellen, en hoe kwam je op het idee om ze te animeren?

Bedankt! Ik ben ook blij met het resultaat van ons project. Als architect leerde ik Photoshop en 3D-programma's om architectuur te modelleren en weer te geven. Ik wilde traditionele kunsttechnieken zoals tekenen en aquarellen combineren met moderne technieken zoals animatie en augmented reality. Toen Instagram reels begon te promoten, besloot ik te experimenteren met het animeren van mijn aquarellen en deze toe te voegen aan de Artivive-app om het effect van augmented reality op mijn originele kunstwerken te zien.

"ik heb een grote bewondering voor Van Gogh"

Ik begon in eerste instantie met het animeren van mijn aquarellen voor een wedstrijd voor autofabrikanten. Hoewel iemand anders de wedstrijd won, was ik benieuwd hoe mijn andere aquarellen er op deze manier geanimeerd uit zouden zien, dus bleef ik het concept verkennen.

Foscarini Gregg Hanglamp piccola
De Foscarini Gregg hanglampen
Foscarini Gregg Hanglamp piccola

Prijzen Foscarini Gregg Hanglamp piccola

In deze serie kunstwerken heb je de transformerende kracht van Foscarini lampen in een ruimte prachtig vastgelegd, zowel wanneer ze zijn uitgeschakeld als wanneer ze oplichten en het centrale punt worden. Kun je ons meer vertellen over de inspiratie achter deze serie?

Deze serie is een voortzetting van mijn eerdere animaties, waarin steden en plaatsen in de transformatie van dag naar avond worden getoond. Aanvankelijk animeerde ik auto's, daarna begon ik de lichten van de gebouwen te integreren terwijl ze aan en uit gingen. Met het Foscarini project wilde ik de binnenruimtes verkennen en de impact van de lampen op het transformeren van de sfeer benadrukken.

Wat is jouw favoriete kunstwerk van jouw ‘What’s in a lamp?’ serie en waarom?

Vanuit aquarel perspectief is mijn favoriete stuk de rode Tobia-vloerlamp. Vanuit een animatie perspectief zou ik het kunstwerk kiezen waarbij de compositie van Gregg een gebouw met grote ramen verlicht.

Foscarini Uto hang- of tafellamp Oranje
De Foscarini Uto hanglampen
Foscarini Havana Indoor Vloerlamp met aluminium
De Foscarini Havana Indoor vloerlamp
Foscarini Uto hang- of tafellamp Oranje

Prijzen Foscarini Uto hang- of tafellamp Oranje

Lampenmaster Designlampen bij Lampenmaster.nl
bekijk product in de webshop bekijk
Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk
Foscarini Chouchin 3 Reverse Hanglamp LED
Foscarini Chouchin Reverse hanglampen
Foscarini Chouchin 3 Reverse Hanglamp LED

Prijzen Foscarini Chouchin 3 Reverse Hanglamp LED

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk
Lampenmaster Designlampen bij Lampenmaster.nl
bekijk product in de webshop bekijk

Wat zijn jouw inspiratiebronnen? Heb jij favoriete artiesten die jou inspireren?

Licht is over het algemeen een grote inspiratiebron voor mij. Ik vind het fascinerend om te observeren hoe zonlicht en gevels van gebouwen op elkaar reageren en hoe gebouwen zichtbaar worden als de binnenverlichting aan is. Wat mijn favoriete kunstenaars betreft: ik heb een grote bewondering voor Van Gogh en volg hedendaagse illustratoren op social media, zoals Pascal Campion.

Bekijk de geanimeerde schilderijen van Maja Wrońska op het Instagram account van designweb.

Bekijk Foscarini in designfinder

Terug naar het overzicht
Deel dit bericht:
Producten in dit bericht:

 • Vitra
 • Hay
 • Artemide
 • Ligne Roset
 • Moooi
 • Artifort
 • Driade
 • &Tradition
 • Tom Dixon
 • Muuto
 • FLOS
 • Fritz Hansen
 • String
 • Kartell
 • Louis Poulsen
 • Foscarini
 • Knoll
 • USM

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

 • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
 • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.