Designweb - de grootste design zoekmachine

Wat is het verschil tussen een Eames Plastic Chair RE en een Eames Plastic Chair van Vitra?

blog
23-02 2024, 10:55
designweb redactie

Vraag jij je af wat het verschil is tussen de Vitra Eames Plastic Chair RE en de Vitra Eames Plastic Chair? Soms zie je door de designbomen het bos niet meer, daarom zochten wij het voor je uit. In deze blog lees je over de verschillen tussen de Vitra Eames Plastic Chair RE en de Vitra Eames Plastic Chair, scroll dus snel verder als je benieuwd bent.

Vitra Eames Plastic Chair RE vs Eames Plastic Chair
Het verschil tussen het materiaal van de Eames Plastic Chair (L) en Eames Plastic Chair RE (R). De kleuren: citron RE, cotton white RE, mustard RE en pebble RE

De verschillen tussen een Vitra Eames Plastic Chair RE en een Vitra Eames Plastic Chair

Om antwoord te kunnen geven op de vraag wat precies het verschil is tussen de Vitra Eames Plastic Chair RE uit 2024 en de Vitra Eames Plastic Chair uit voorgaande jaren, dienen we eerst even kort stil te staan bij de visie achter de Plastic Chair serie toen deze ooit ontworpen werd door Charles en Ray Eames. Hun doel was namelijk ‘het meeste van het beste voor het minste geld naar het grootste aantal mensen brengen’. Combineer dit met de focus van Vitra op duurzaamheid in het productieproces, en de zoektocht naar de meest duurzame vorm van kunststof werd gestart.

Jaren lang werden de Vitra Eames Plastic Chairs vervaardigd uit kunststof versterkt met glasvezels. Alleen vanuit het duurzaamheidsperspectief kwam hier milieuvervuilende uitstoot en een hoog energieverbruik bij kijken. Om hier een flinke verbeterslag in te slaan, is Vitra op zoek gegaan naar mogelijkheden om met gerecyclede materialen te werken. Sinds 2024 is dit werkelijkheid geworden: De Vitra Eames Plastic Chairs RE zijn geboren en worden vanaf nu geproduceerd van gerecycled huishoudelijk afval. In deze blog over Vitra Eames Plastic Chair RE lees je hier meer over. De concrete verschillen tussen de Vitra Eames Plastic Chair RE en de Vitra Eames Plastic Chair zoals we die voor 2024 kenden? Die zijn, los van het gebruik van de innovatieve, duurzame basis, maar klein.

 

Hoe herken je dan een Vitra Eames Plastic Chair RE naast een Vitra Eames Plastic Chair?

Zoals we al zeiden zijn de verschillen klein, maar ze zijn er wel degelijk. Dit zit hem met name in het feit dat er kleine stipjes te zien zijn in de zitschalen van de Vitra Eames Plastic Chair RE. Deze zijn afkomstig van het gerecyclede huisvuil. Doordat deze materialen uit zo veel verschillende kleuren kunnen bestaan, was het simpelweg onmogelijk om tot één egale kleur voor de zitschalen te komen.

De kleurveranderingen van de Eames stoelen

Naast de stipjes die in de nieuwe versie Eames Plastic Chairs te zien zijn, zijn ook een aantal kleuren vervangen door nieuwe varianten:

  • Vitra Eames Plastic Chairs in ‘Green’ zijn vervangen door Vitra Eames Plastic Chairs RE in ‘Emerald RE
  • Vitra Eames Plastic Chairs in ‘Sunlight’ zijn vervangen door Vitra Eames Plastic Chairs RE in ‘Citron RE
  • Cotton white’ is aan de Vitra Eames Plastic Chairs RE collectie toegevoegd
Wat is het verschil tussen een Eames Plastic Chair RE en een Eames Plastic Chair
De drie nieuwe kleuren voor de Eames Plastic Chair RE familie
Vitra Eames Plastic Chair DAR Wit Onderstel - Cotton White

Prijzen Vitra Eames Plastic Chair DAR Wit Onderstel - Cotton White

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk
Sinds 2024 heeft vitra een nieuwe duurzame RE versie uitgebracht
Boven green, onder Emerald RE 
Wat zijn de verschillen tussen een vitra RE en gewone vitra stoelen
Boven white, onder cotton RE
Vitra famile eames plastic chairs

Is er verschil in kwaliteit tussen de Eames RE en de oude versie Eames stoelen?

Nee, die is er niet. Vitra heeft lang gezocht naar duurzame alternatieven voor het kunststof dat gebruikt werd voor de Eames Plastic Chairs. Een van de vereisten was dat niet ingeleverd mocht worden op kwaliteit. De Eames Plastic Chairs RE zijn dus minimaal van gelijke kwaliteit ten opzichte van hun voorgangers, met als pluspunt dat ze ook nog eens een duurzame keuze zijn.

Zijn de oude Vitra Eames Plastic Chairs nog te koop?

Het kan natuurlijk zijn dat bepaalde winkels de oude Vitra Eames Plastic Chairs nog op voorraad hebben omdat ze al ingekocht waren, maar dat zal naar verwachting van korte duur zijn. Ze zijn officieel uit de productie gehaald en vanaf 2024 zijn alleen de Vitra Eames Plastic Chairs RE nog verkrijgbaar. Daar is echter wel één uitzondering op gemaakt. De witte Eames Plastic Chairs blijven namelijk nog wel verkrijgbaar in 2024. Dit omdat met het gerecyclede, nieuwe materiaal geen volledig witte zitkuip geproduceerd kan worden. Belangrijke informatie: eind 2024 gaan deze ook voorgoed uit de collectie!

vitra RE nieuwe duurzaam materiaal
Boven oud, onder nieuw poppy red RE materiaal
verschil in vitra RE materialen
Boven oud, onder nieuw pale rose RE materiaal
Eames Plastic Chair RE vs Eames Plastic Chair
Boven oud, onder nieuw sea blue RE materiaal
Wat is het verschil tussen vitra oude materiaal en nieuwe RE materiaal
Boven oud, onder nieuw ice grey RE materiaal

Vitra Eames Plastic Chairs in designfinder

Wil jij graag Vitra Eames Plastic Chairs RE aanschaffen voor in je interieur? Je shopt ze voor de scherpste prijs via designfinder. Wij vergelijken namelijk maar liefst vijf keer per dag de actuele prijzen van de aanbiedende webshops die bij ons zijn aangesloten. Momenteel zijn dit er meer dan 20 en over een tijdje zelfs 50. Dit betekent dat je zelf nooit meer op zoek hoeft naar de laagste online prijs.

Weet je nog niet zeker welke Eames stoelen je wil aanschaffen, maar heb je wel een aantal favorieten? Zet ze dan op je wishlist zodat je ze gemakkelijk terug kan vinden. Daarnaast krijg je een mail indien de prijs verandert. Mocht je een bepaald budget in gedachte hebben, maak dan ook een prijsalert aan. Je ontvangt dan een seintje indien de prijs van jouw favoriete Vitra Eames Chairs RE jouw prijsalert raken. Zo hoef je zelf de prijzen niet in de gaten te houden en blijf je gemakkelijk binnen je budget!

Shop Eames Plastic chairs

Beeld: vitra.com

Terug naar het overzicht

  • Vitra
  • Artifort
  • Tom Dixon
  • Ligne Roset
  • String
  • USM
  • Muuto
  • Hay
  • Kartell
  • &Tradition
  • Driade
  • Foscarini
  • Fritz Hansen
  • Knoll
  • Artemide
  • Moooi
  • FLOS
  • Louis Poulsen

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.