Designweb - de grootste design zoekmachine

Het gevecht van Secto Design tegen ontwerp piraterij en het opsporen van hun replica lampen

blog
25-03 2024, 15:45
designweb redactie

De lessen die Tuula Juséluis, oprichter van Secto Design, heeft geleerd in de strijd tegen replica’s. Weinigen zouden verwachten dat de oprichter van Secto Design de helft van haar werktijd besteedt aan het opsporen en bestrijden van internationale criminelen. Toch doet ze dit al tien jaar. Lees hieronder het interview.

secto design vecht tegen replica's
De strijd van Secto Design tegen replica's van hun design lampen

Het opsporen van replica Secto Design lampen

Secto Design lampen worden wereldwijd zo vaak gekopieerd dat mevrouw Jusélius en haar collega, onze IPR-coördinator, een groot deel van hun werkdag besteden aan het opsporen van duizenden nagemaakte lampen op de markt, het verwijderen ervan van online marktplaatsen en het proberen om de fabrikanten te bereiken. Jaarlijks stuurt Secto Design honderden berichten naar verkopers van replica’s.

Dit alles kost ons kleine, Finse familiebedrijf veel tijd. Zevenentwintig gevallen hebben geleid tot juridische stappen, waarbij Secto Design tot nu toe geen enkel geval heeft verloren. Maar een gerechtelijke procedure kan jaren duren, soms wel tot 8 jaar.

Tuula Juséluis, oprichter van Secto Design strijd tegen replica lampen
Tuula Juséluis, oprichter van Secto Design
het ontwerp van Secto Design wordt vaak gekopieerd

Secto Design heeft drie redenen om de strijd niet op te geven

"Ik weet dat sommige ontwerpers het hebben opgegeven, omdat het beschermen van auteursrechten hard werken is" zegt Jusélius. Secto Design heeft ervoor gekozen om niet toe te geven om drie redenen. Deze redenen verklaren ook waarom consumenten geen replica’s moeten kopen, maar originele designlampen.

De eerste reden van Secto Design

De eerste reden heeft te maken met het hart van Secto Design, namelijk de tijdloosheid van onze lampen. Ze zijn gemaakt om tientallen jaren mee te gaan, van de ene generatie op de andere. Omdat we niet elk voorjaar een nieuwe collectie uitbrengen, maar klassiekers creëren, is het bestrijden van kopieën essentieel.

"In de snelle cyclus van de trendbusiness hoef je je geen zorgen te maken over piraterij, omdat je toch snel een nieuwe collectie lanceert. Maar als we over 20 jaar nog willen bestaan, moeten we vechten tegen het kopiëren," zegt Tuula Jusélius.

"Ik weet dat sommige ontwerpers het hebben opgegeven, omdat het beschermen van auteursrechten hard werken is"

Volgens Jusélius werken de producenten van designkopieën snel. Als Secto Design een nieuw model presenteert, waar het team misschien al een paar jaar aan heeft gewerkt, duurt het slechts enkele weken voordat er een kwalitatief slechte kopie online te vinden is. De kopie wordt altijd slordig in elkaar gezet en streeft alleen naar dezelfde uitstraling, waarbij wordt geprofiteerd van de aanhoudende, langdurige en dure ontwikkelingsinspanningen van Secto Design.

design lampen van Secto design in gevecht tegen replica

Wie steelt er nu gewoon iemands werk?

Architect Seppo Koho, die alle Secto Design lampen nauwgezet heeft ontworpen, is vaak bedroefd geweest om zoveel kopieën van zijn producten te zien. Wat vooral ontmoedigend is, is om een andere ontwerper een model als hun eigen werk te zien presenteren, zelfs wanneer het duidelijk een kopie is. “Wie steelt er nou gewoon iemands werk?”.

De tweede reden van Secto Design

Ten tweede brengen de kopieën een aantal oorsprongs- en veiligheidskwesties met zich mee, wat nog een reden is om ertegen te strijden. Je kunt nooit zeker zijn over de achtergrond van een gekopieerde lamp, in tegenstelling tot het origineel. Als je een authentieke Secto Design lamp koopt, kun je er zeker van zijn dat deze met de hand is gemaakt in Finland en dat er geen kinder- of slavenarbeid is gebruikt om deze te maken.

Als je een authentieke Secto Design lamp koopt, kun je er zeker van zijn dat deze met de hand is gemaakt in Finland en dat er geen kinder- of slavenarbeid is gebruikt om deze te maken

Je weet ook dat de lampen milieuvriendelijk zijn, gemaakt van verantwoord geteeld, duurzaam PEFC-gecertificeerd berkenhout. Secto Design lampen zijn altijd elektrisch veilig omdat ze zijn gemaakt volgens strikt gereguleerde veiligheidscertificaten. Design replica’s worden vaak geleverd met valse certificaten.

een afbeelding van namaak lampen van Secto Design

Kwaliteit van replica’s en misleiding

Tientallen valse kopieën zijn door Secto Design bewaard als bewijs voor juridische stappen. "De meerderheid ervan lijkt van een afstand op een Secto Design lamp, maar bij nadere inspectie zie je hun goedkopere, inferieure kwaliteit. Ze zijn gemaakt met grondstoffen van lagere kwaliteit en het vakmanschap is grof," zegt Tuula Jusélius.

Kopieën worden vaak verkocht met behulp van afbeeldingen die gestolen zijn van de website van Secto Design. Dit is een veelvoorkomende praktijk voor criminelen. Meestal komt het lage kwaliteitsproduct helemaal niet overeen met de afbeelding, daar schreven we op designweb eerder over. Soms ontvangt de koper het product zelfs niet eens, omdat sommige websites gestolen afbeeldingen gebruiken om alleen adressen en account gegevens te verzamelen.

strijd en gevecht tegen kopieer piraterij
verzameling met namaak Secto Design lampen

De derde reden van Secto Design en hun strijd tegen replica’s

Tuula Jusélius denkt dat veel mensen niet begrijpen dat vervalste producten en kopieën in verband worden gebracht met internationale georganiseerde misdaad. De derde reden om de nooit eindigende strijd voor auteursrechten voort te zetten, is om het bewustzijn van het publiek over dit probleem te vergroten.

"Tuula Jusélius denkt dat veel mensen niet begrijpen dat vervalste producten en kopieën in verband worden gebracht met internationale georganiseerde misdaad"

Mevrouw Jusélius heeft ook gesproken over het probleem bij de Europese Commissie, en ze is blij te zien dat de EU een nieuwe gereedschapskist samenstelt om dit soort criminaliteit te bestrijden. “De mensen die het namaakbedrijf professioneel runnen, zijn vaardige criminelen en goed in het verbergen van hun sporen. Ze gaan onder één naam in het ene land en onder een andere naam in het andere land, en ze hebben verschillende bedrijven en adressen, vaak postbussen.”

 

Detectives van Secto Design

Het kan moeilijk zijn om de oorspronkelijke producenten van design replica’s op te sporen, omdat hun dealers doorgaans niet willen onthullen waar de kopieën vandaan komen, voordat ze zelf met strafrechtelijke vervolging worden geconfronteerd. “Soms voelen we ons als detectives aan het werk, op zoek naar kleine aanwijzingen. Maar het voelt ook bevredigend als de criminelen uiteindelijk worden gepakt.”

Origineel Secto Design vind je in designfinder

In designfinder vind je ook design van Secto design. Bij ons hoef je niet bang te zijn dat je een replica koopt. Bij ons zitten namelijk alleen betrouwbare partners aangesloten en vind je alleen 100% origineel design. Bekijk via de onderstaande button de producten van Secto design.

Ga naar designfinder

Bron: sectodesign.fi

Terug naar het overzicht

  • USM
  • Louis Poulsen
  • Vitra
  • Foscarini
  • Knoll
  • Kartell
  • &Tradition
  • Tom Dixon
  • Ligne Roset
  • Muuto
  • Moooi
  • Artemide
  • String
  • Artifort
  • Fritz Hansen
  • FLOS
  • Hay
  • Driade

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.