Designweb - de grootste design zoekmachine

Eileen Gray, ontwerper van design klassiekers gemaakt door ClassiCon

blog
30-11 2023, 08:00
designweb redactie

Eileen Gray Originals en ClassiCon. Een prachtige combinatie. Eileen Gray, de vooraanstaande dame van het modernisme, onderscheidde zich als de enige vrouw te midden van briljante nieuwe ontwerpers in haar tijd, waaronder Mies van der Rohe, Le Corbusier en Marcel Breuer. Ze is een ware pionier van het moderne design. Haar stalen buismeubelen, zoals de iconische ClassiCon Bibendum Fauteuil en haar wellicht meest bekende werk, de ClassiCon Adjustable Table E1027, brachten in de jaren twintig een revolutie teweeg in de wereld van design. Vandaag de dag worden ze beschouwd als onmisbare klassiekers.

ClassiCon Design Iconen in designfinder

ClassiCon Eileen Gray klassiekers
ClassiCon Adjustable Table E1027, de Bibendum Fauteuil en de Tube Light vloer lamp
ClassiCon Adjustable Table E 1027 - Chroom/ Helder Glas

Prijzen ClassiCon Adjustable Table E 1027 - Chroom/ Helder Glas

Design-Bestseller Design meubels, lampen en woonaccessoires van topmerken
bekijk product in de webshop bekijk
vtwonen De online woonwinkel boordevol inspiratie
bekijk product in de webshop bekijk

ClassiCon Adjustable Table E1027, zo ontstond deze klassieker

In 1926 startte Eileen Gray met de realisatie van haar bouwplannen voor Villa E1027 aan de Côte d'Azur, die ze zelf had uitgewerkt via zelfstudie. Deze villa, ook bekend als "Maison au Bord de Mer", groeide uit tot een meesterwerk van moderne architectuur. Eileen Gray was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van het interieur, waarbij enkele van haar belangrijkste design klassiekers tot stand kwamen. De Adjustable Table E1027, bijvoorbeeld, ontwierp ze als een in hoogte verstelbare bijzettafel met als doel het ontbijt op bed comfortabeler te maken. In 1978 werd deze verstelbare tafel opgenomen in de permanente designcollectie van het Museum of Modern Art in New York.

Adjustable Table E1027 van Eileen Gray
De ClassiCon Adjustable Table
ClassiCon Design klassieker

Verantwoordelijkheid voor meesterlijke ontwerpen

Op haar oude dag startte Eileen Gray een samenwerking met de Londense ondernemer Zeev Aram om haar meubels, tapijten en lampen op grote schaal te produceren. In 1973 droeg ze de wereldwijde productie- en distributierechten aan hem over. De productie vond aanvankelijk plaats in de Vereinigte Werkstätten in München, later bekend als ClassiCon. Tot op heden blijft ClassiCon, als licentiehouder van Aram Designs Ltd., Londen, trouw aan de originele ontwerpen van Eileen Gray. Dit wordt gewaarborgd door de ClassiCon-handtekening en een unieke cijfercode die elk product individueel identificeert, waardoor het een waardevol verzamelobject wordt.

unieke cijfercode van ClassiCon
De unieke cijfercode die elk product individueel identificeert
Design klassiekers Bibendum ClassiCon
ClassiCon Adjustable Table E1027in zwart
ClassiCon Adjustable Table E1027 nu ook in zwart 

De kunst van Eileen Gray leeft voort bij ClassiCon

Er blijven design stukken uit komen van Eileen Gray. Er worden nu vier nieuwe tapijten gemaakt van haar gouaches (een schilderij met een dekkende waterverf). Eileen Gray bracht namelijk niet alleen enkele van de belangrijkste design klassiekers van de 20e eeuw voort, maar creëerde ook veel meer. In de jaren twintig beheerde ze een atelier in Parijs waar ze tapijten liet vervaardigen. Haar gouaches, collages en tekeningen dienden als ontwerpsjablonen. Deze originele kunstwerken vormen nu de inspiratie voor onze Eileen Gray Rug Collection. Vier nieuwe modellen worden toegevoegd aan het assortiment van ClassiCon, waarmee haar kunst blijft voortleven als textielmeesterwerken - precies zoals zij dat tijdens haar leven had gewenst.

Eileen Gray Rug Collection design klassiekers

Vloerkleed van Eileen Gray

Alle design stukken van ClassiCon bekijken?

Bekijk ook de andere design klassiekers en nieuwe design stukken van ClassiCon in designfinder. Bijvoorbeeld de ClassiCon Bell bijzettafel of de Plissée lamp zijn het bekijken waard.

ClassiCon design bekijken

Eileen Gray design Klassiekers gemaakt door ClassiCon

Over Eileen Gray

Eileen Gray is afkomstig uit een aristocratische Iers-Schotse familie. Eileen Gray ging naar Londen en Parijs om architectuur en design te studeren. Ze maakte eerst naam als toonaangevend ontwerper van gelakte wanden en decoratieve panelen. Met haar theorieën over design en architectuur heeft ze een onuitwisbare stempel gedrukt op onze ideeën over wonen. Tegenwoordig wordt ze nog steeds beschouwd als het toonbeeld van het modernisme en is ze de enige vrouw wier naam in één adem wordt genoemd met Le Corbusier, Mies van der Rohe en Marcel Breuer. Haar stalen meubelontwerpen, destijds revolutionair, zijn klassiekers geworden.

Haar levenswerk werd in 2013 op indrukwekkende wijze geëerd met een solotentoonstelling in het Centre Pompidou. Het succes van deze tentoonstelling werd gevolgd door de productie van de film 'Price of Desire' en de documentaire 'Gray Matters' in 2014. Na uitgebreide restauratiewerkzaamheden heropende het huis 'E 1027' van Eileen Gray in Roquebrune in de zomer van 2015 zijn deuren voor bezoekers. Eileen Gray werd geboren in 1878 en stierf in 1976.

Bron en fotografie: ClassiCon, Elias Hassos, Daniel Breidt, Poppiger, Mark Seelen

Terug naar het overzicht

  • String
  • Moooi
  • Vitra
  • Knoll
  • Ligne Roset
  • Artifort
  • Muuto
  • Artemide
  • Tom Dixon
  • &Tradition
  • Kartell
  • FLOS
  • Fritz Hansen
  • Louis Poulsen
  • Hay
  • USM
  • Driade
  • Foscarini

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.