Designweb - de grootste design zoekmachine

Thonet is een van de hoofdrolspelers in de expositie MODERN in het Stedelijk Museum Amsterdam

nieuws
17-07 2023, 15:15
designweb redactie

'Modern'. Dit woord roept bij iedereen wel een bepaald beeld op. Maar hoe is het concept van moderniteit eigenlijk ontstaan in de kunst en hoe heeft het zich ontwikkeld? Het Stedelijk presenteert een tentoonstelling genaamd "MODERN - Van Gogh, Rietveld, Léger en anderen", waarbij de focus ligt op 200 kunstenaars die in hun tijd vernieuwend waren en hebben bijgedragen aan wat we nu kennen als modern.

Thonet meubelen in het Stedelijk Museum Amsterdam
Thonet X Stedelijk Museum Amsterdam

De tentoonstelling bevat meer dan 300 kunstwerken die in kunsthistorisch opzicht verbonden zijn met meer dan 20 stromingen, variërend van realisme en impressionisme tot Dada, van Arts and Crafts en Art Nouveau tot Bauhaus en De Stijl. Deze expositie biedt een nieuwe kijk op internationaal bekende namen en brengt ook vele minder bekende kunstenaars onder de aandacht. Een prominente rol is weggelegd voor de Duitse meubelmaker Thonet, wiens werk in het midden van de 19e eeuw de basis heeft gelegd voor het hedendaagse meubeldesign. Het werk van Thonet neemt dan ook een belangrijke plaats in binnen de expositie van het Stedelijk, het grootste museum voor moderne en eigentijdse kunst en design in Nederland.

Stedelijk Museum Amsterdam het grootste museum voor moderne kunst en design

MODERN laat zien dat het twintigste-eeuwse modernisme, met zijn geometrische en abstracte vormen, niet uit het niets kwam maar de uitkomst is van ontwikkelingen die al in de negentiende eeuw zijn ingezet”, vertelt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. “Het Stedelijk beschikt over een belangwekkende collectie kunst en vormgeving van de negentiende eeuw, die het waard is om in het licht van de ontwikkelingen van de twintigste eeuw een goed platform te bieden."

Thonet stoelen design online vergelijken
Thonet tentoonstelling in Amsterdam

Thonet X Stedelijk Museum Amsterdam

In het midden van de negentiende eeuw ontstond er binnen de vormgeving verzet tegen de overvloed aan goedkope, gekopieerde neostijlen. Ontwerpers van de Engelse Arts and Crafts beweging en de Art Nouveau keerden daarom terug naar ambachtelijke principes. Tegelijkertijd omarmden ontwerpers moderne technieken en nieuwe materialen, zoals staal, gietijzer en persglas. De negentiende eeuw markeerde een keerpunt, een tijd van industrialisatie en de opkomst van nieuwe materialen en technieken. De geschiedenis van Thonet is nauw verbonden met deze ontwikkelingen.

Al in de 19e eeuw was Thonet een van de hoofdrolspelers in het moderne design. De expositie MODERN telt dan ook vele Thonet-iconen: stoel nr. 14, ontworpen door Michael Thonet in 1859; schommelstoel nr. 1, ontworpen door Thonet in 1860; loungestoel B 3, ontworpen door Marcel Breuer tussen 1925 en 1928; en stoel B 32, een ontwerp van Marcel Breuer en Mart Stam uit 1928 of 1929. In de theaterzaal van de tentoonstelling staan stoelen van model 209 en tafels uit de actuele collectie 1809, een uitnodigende plek om even uit te rusten en zittend te genieten van de tentoonstelling.

design van Thonet stoelen en andere op deze expositie
vroege ontwerpen in het stedelijk museum in Amsterdam

Uitgebreide selectie Thonet design meubels

De vaste collectie van het Stedelijk Museum bevat eveneens een uitgebreide selectie meubels van Thonet. "Binnen de rijke designcollectie van het Stedelijk zijn zo'n zestig prachtige ontwerpen van Thonet te vinden. Ze variëren van vroege buighouten en stalen buismeubelen uit de periode 1920-1930 tot hedendaagse ontwerpen van hout en staal. Het Stedelijk vormt een ideale omgeving om de geschiedenis van design te presenteren, van historische stukken die toekomstige generaties inspireren tot eigentijdse designobjecten. Deze context is uitermate bijzonder. We zijn verheugd dat we enkele van deze topmeubelstukken kunnen tonen tijdens de tentoonstelling MODERN," aldus Rein Wolfs.

Ingeborg de Roode, curator Industrieel ontwerp bij het Stedelijk, voegt hieraan toe: “Thonet staat natuurlijk wereldwijd bekend om zijn innovatieve meubels. Het is een uniek bedrijf dat al meer dan twee eeuwen telkens weer baanbrekende ontwerpen en prachtig vormgegeven collecties lanceert. Daarom blijven we Thonet ook in toekomst met veel enthousiasme volgen.” Thonet ondersteunt de tentoonstelling als sponsor in natura.

Meer informatie over de tentoonstelling

Laagste prijs zoeken van Thonet design meubels

Bekijk in designfinder de design meubels van Thonet. Je kan hier bij sommige producten al prijzen vergelijken. We werken hard aan het koppelen van alle webshops aan de producten.

Thonet meubels bekijken

Terug naar het overzicht

  • Driade
  • USM
  • Muuto
  • Vitra
  • Moooi
  • Kartell
  • Fritz Hansen
  • Tom Dixon
  • Hay
  • Ligne Roset
  • FLOS
  • Foscarini
  • Louis Poulsen
  • Knoll
  • String
  • Artifort
  • &Tradition
  • Artemide

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.