Designweb - de grootste design zoekmachine

Mat Chair een nieuwe stoel van Normann Copenhagen ontworpen voor circulariteit

nieuws
26-02 2024, 11:30
designweb redactie

Mat Chair van Normann Copenhagen. Een stoelencollectie met eetkamerstoelen en barkrukken ontworpen met materiaalinnovatie als kern. Normann Copenhagen presenteert de Mat Chair Collection, gemaakt van een innovatieve en baanbrekende materiaalsamenstelling van hennep.

Mat chair collectie circulaire stoelen
De nieuwe Mat stoelencollectie van Normann Copenhagen

Normann Copenhagen Mat, de materiële normen breken

Na jaren van grondig onderzoek, prototyping en testen, introduceert Normann Copenhagen met trots Mat: een collectie stoelen die slim gebruik maakt van zeer hernieuwbare, duurzame materialen zoals hennep en zeegras - een vorm van zeewier - als superieure alternatieven voor traditionele materialen voor 3D-gevormde stoelen. Daarom de naam Mat, verwijzend naar de materiaalinnovatie die de kern vormt van het ontwerp. Gebaseerd op de principes van verminderen, hergebruiken en recyclen, heeft de Mat-collectie als doel een revolutie teweeg te brengen in de conventionele methoden van meubelproductie door de milieueffecten te minimaliseren, productieafval een nieuwe bestemming te geven en recycling aan het einde van de levensduur te vergemakkelijken.

Met innovatie en circulariteit als centrale elementen, vertegenwoordigt Mat een ontdekkingsreis naar het creëren van eigentijdse kuipstoelen met materialen die een lagere milieu-impact hebben dan de industriestandaard. Dit nieuwe stoelontwerp, ontworpen door de Deense ontwerpstudio Foersom & Hiort-Lorenzen, is het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling.

normann copenhagen mat chair
circulaire stoel van normann copenhagen
mat chair collectie puur natuur

Mat heeft een innovatief productietechniek

Peter Hiort-Lorenzen, ontwerper bij Foersom & Hiort-Lorenzen, heeft jarenlang gezocht naar alternatieve, duurzamere oplossingen voor de traditionele plastic kuipstoel. In de late jaren negentig begon hij met het idee om cellulose om te zetten in materiaal voor kuipstoelen als gelijkwaardig alternatief voor plastic.

Na meerdere jaren van onderzoek, ontwikkeling en testen slaagde hij erin om hennepmateriaal te comprimeren tot kuipstoelen die voldeden aan strenge normen voor sterkte, stabiliteit en duurzaamheid. Het pionieren van deze productietechnieken vergde veel tijd en expertise, gezien het gebrek aan voorkennis of precedent.

Het resultaat is Mat, een eigentijdse stoel

Het resultaat is Mat, een eigentijds stoelontwerp met een vernieuwende benadering van materialen. Met een minimalistisch en tijdloos silhouet, gericht op ergonomisch comfort, biedt de collectie diverse variaties aan eetstoelen en barkrukken, met of zonder bekleding.

"Het onvermijdelijke afval bij de productie van de schalen wordt versnipperd en gerecycled, wat resulteert in een zero-waste productieproces"

Door gebruik te maken van de heilzame eigenschappen van hennep, is de zitting voornamelijk vervaardigd uit gebonden hennepvezels, samengebracht met een volledig recyclebaar bindmiddel. Daarnaast is er een karakteristieke versie beschikbaar met toegevoegd zeegras, dat naast zijn natuurlijke voordelen ook een unieke esthetiek biedt. De schalen worden eenvoudig gemonteerd op een gepoedercoat stalen onderstel, verkrijgbaar in twee kleuropties. Het onvermijdelijke afval bij de productie van de schalen wordt versnipperd en gerecycled, wat resulteert in een zero-waste productieproces.

circulaire stoelen van normann copenhagen gaat fast furniture tegen
hennep is een natuurlijk materiaal Mat chair
de nieuwe mat chair collectie van Normann Copenhagen

Normann Copenhagen: Uitdagend conventioneel denken

De Normann Copenhagen Mat stoelencollectie komt tegemoet aan de groeiende vraag op de markt naar meer verantwoorde alternatieven zonder concessies te doen aan kwaliteit of duurzaamheid. Normann Copenhagen wil met de introductie van de Mat Chair conventionele opvattingen over materialen in de meubelsector uitdagen en de industrie in een bewustere richting sturen.

De Mat stoelencollectie bestaat uit verschillende typen stoelen, waaronder eetkamerstoelen, barkrukken en barstoelen, verkrijgbaar in verschillende hoogtes en met verschillende bekledingsopties, zoals hennep of hennep met toegevoegd zeegras. De basis is gemaakt van gepoedercoat staal en is verkrijgbaar in tijdloze kleuren zoals zwart of crème.

mat stoelencollectie is nieuw en circulair en innovatief
detail van het hennep materiaal van de Mat stoel
Mat eetkamerstoel van Normann Copenhagen

Beschikbaarheid van de Mat chair in designfinder

Er staan verschillende versies van de Mat chair in designfinder. Bekijk ze via de onderstaande button. Zet ze op je wishlist voor later of maak een prijsalert aan om op een prijsdaling te wachten. 

Bekijk de Mat chair

Terug naar het overzicht

  • Moooi
  • &Tradition
  • Driade
  • Ligne Roset
  • FLOS
  • Fritz Hansen
  • Vitra
  • Tom Dixon
  • Foscarini
  • Artemide
  • Kartell
  • Louis Poulsen
  • Knoll
  • Artifort
  • Hay
  • USM
  • Muuto
  • String

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.