Designweb - de grootste design zoekmachine

Modulaire en multifunctionele design kasten die generaties mee gaan

blog
06-03 2024, 16:00
Studio Jes Iken

Modulaire meubels, komt het je bekend voor? Jes Iken van Studio Jes Iken schreef voor ons deze blog over haar favoriete modulaire en multifunctionele design meubel systemen.

Modulaire kasten en multifunctionele kasten
De modulaire Tides bench van Studio Jes Iken

Ken je dat gevoel dat een bepaald meubelontwerp je helemaal terug neemt in de tijd? Plotseling zit je weer middenin de jaren '80, omringd door bruine leren banken en fluwelen gordijnen. Voor mij roept de Lundia kast dit nostalgische gevoel bij uitstek op. Grote kans dat de naam geen belletje doet rinkelen maar als je het ziet, herken je het direct. Dit eenvoudige en robuuste modulaire systeem werd in 1949 bedacht door de Zweedse ontwerper Harald Lundqvis.

Mijn moeders drift om te veranderen en te verzamelen werd volledig ondersteund door dit modulaire wonder. De ene week fungeerde het als boekenkast, de volgende week als roomdivider en bureau. Het is zo stevig gemaakt dat het wel honderd keer uit elkaar en weer in elkaar kan worden gezet en nog steeds staat als een huis.

Een groeiende Lundia kast

In het weekend reden we regelmatig naar alle uithoeken van het land omdat mijn moeder wat Lundia onderdelen in de ViaVia had gezien. If you know, you know. Zo niet, dit was Marktplaats voor het wereldwijde web bestond... Zo groeide en groeide de kast. En daarmee ook de inhoud. Op dit moment is iedere vierkante centimeter muur in mijn moeders logeerkamer/kinderkamer bedekt met Lundia. Lades, plankjes, deurtjes - achter iedere opening schuilt een nieuwe verrassing. Het is een soort speelparadijs voor mijn kinderen, waar ze alles kunnen vinden wat hun hartje begeert: van glinsterende kettingen en verkleedkleren tot spelletjes, boeken en knuffels. 

Niet geheel verrassend heb ik een fascinatie voor modulaire en multifunctionele meubels ontwikkeld. De mogelijkheden zijn eindeloos en ze stimuleren de creativiteit van de gebruiker om een meubel volledig naar eigen wens en smaak vorm te geven. Er zijn talloze merken die modulaire systemen aanbieden, en in deze blog neem ik je graag mee op een reis langs mijn favorieten. Wees gewaarschuwd, het is verslavend…
 

modulaire kasten en favorieten van Jes Igen
Het Lundia systeem (beeld: lundia.nl)

DK3 - Royal System Collection

Een van de meest iconische en tijdloze modulaire kasten is de Royal System Collection, ontworpen door Poul Cadovius. Poul had een briljant idee: hij realiseerde zich dat de ruimte die normaal gesproken ongebruikt blijft aan muren, beter kon worden benut. Hij zei eens: "De meesten van ons leven op de bodem van een kubus. Als we de muren uitvouwen in lijn met de vloer, krijgen we veel meer ruimte om op te leven." Zijn revolutionaire ontwerp was een van de eerste wandgemonteerde meubelsystemen ooit gemaakt.

Het systeem bestaat uit houten rails die aan de muur werden bevestigd, waarin planken met hangers van messing of roestvrij staal kunnen worden gehangen. Met zoveel variatiemogelijkheden werd het systeem destijds gepromoot als een meubelstuk met maar liefst 16 miljoen verschillende configuraties. Je kan kiezen uit planken, blokken met lades of deurtjes, bureaubladen, boeken displays - de lijst is eindeloos. Als je het ontwerp ziet, herken je het onmiddellijk, en het is duidelijk dat talloze andere ontwerpen zijn geïnspireerd op dit baanbrekende systeem.

dk3 royal system is modulair en wereld beroemd
Het DK3 Royal System (beeld: dk3.dk)
Jes iken studio ontwerpt modulaire kasten en meubels

Fogia - Bond

Fogia gaat nog een stapje verder en benut alle oppervlakken van een ruimte met hun modulaire kast Bond. Deze elegante en minimalistische kast kan namelijk op de vloer, de wand én het plafond gemonteerd worden. Naast verschillende soorten hout, kan de kast in een aantal kleuren uitgevoerd worden en kunnen materialen ook gecombineerd worden. Het ontwerp is zo ontwikkeld dat de gebruiker klein kan beginnen en de kast steeds verder kan uitbouwen of de configuratie kan veranderen. 

Studio Jes iken tides kasten systeem
Fogia systeem (beeld fogia.com)

Moebe shelving system

Het Moebe shelving system hoort zeker thuis in dit rijtje, om een aantal redenen. Het systeem met wiggen is zo slim dat je als gebruiker niet vastzit aan vooraf bepaalde hoogten maar een plank exact op de hoogte kan plaatsen die je voor ogen hebt. Daarnaast kan het Moebe systeem de hoek om en zijn de mogelijkheden ogenschijnlijk oneindig. Zonder beperkingen in hoogte en breedte en met additionele functies zoals een kledingrek, een bureaublad en een gesloten element met deurtjes kun je werkelijk alle kanten op.  
 

Moebe modulaire kast systeem
Moebe shelving system (beeld: moebe.dk)

USM Haller system

Natuurlijk mag het USM Haller system niet ontbreken tussen deze designhelden. Het ontwerp is in 1964 ontwikkeld en nog steeds iconisch en tijdloos. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat dit ontwerp niet helemaal mijn cup of tea is, maar ik kan het zeker waarderen. Ik vind het in het interieur van anderen vaak heel mooi staan maar zou het zelf nooit aanschaffen. Het USM systeem, met zijn 'ball-and-tube' frame, is als een bouwpakket voor volwassenen - je kunt er van alles in kwijt: planken, lades, deuren, en zelfs akoestische panelen. USM Haller was altijd al relevant, maar met Haller E is het systeem nu ook helemaal bij de tijd.

Als je een beetje wilt wegdromen bij wat lichtspel en eye-candy, raad ik je zeker aan om de onderstaande video te bekijken. 

USM Haller modulair design
USM Haller systeem (Beeld: usm.com)

Piscina - Ledoux

Onder de giganten van de designwereld zijn er ook talloze "kleinere" studio's die creativiteit hoog in het vaandel hebben staan. Een ontwerp dat er voor mij echt uitspringt is dat van Piscina. De Ledoux shelving is gebaseerd op één kolom, waarin je verschillende planken kunt schuiven. Het ontwerp is naar mijn idee nou echt een goed voorbeeld van functional art. Het is een kast maar het is ook gewoon een kunstwerk op zich. De vormen van de planken dienen als een rode loper voor je favoriete objecten, boeken en kunst. Op het eerste oog is het niet direct te zien maar dit meubel heeft ook verschillende functies zoals een bureau of bar. 
 

design van piscina en Jes iken
Ledoux van Piscina (beeld: piscinapiscina.com)

Montana 

Save the best for last toch? En dat is mijn favoriete modulaire ontwerp van Montana. Dit systeem tilt modulariteit naar een heel nieuw niveau en biedt een schatkist aan mogelijkheden. Het ontwerp is gebaseerd op de filosofie van Peter J. Lassen dat iedereen behoefte heeft aan vrijheid en een natuurlijk verlangen om onze eigen persoonlijke ruimtes te creëren. Dit zie je ook overal terug in de designs. De keuze aan kleuren is ruim en ze bieden een rijkdom aan mogelijkheden om een kast te personaliseren en aan te vullen. Het blijft niet alleen bij een kast maar ze trekken het ontwerp ook door naar trays, spiegels, jas houders, magneetborden en zelf bijpassende magneten.

"Het is alsof je een snoepwinkel voor volwassenen binnenstapt als je door de Insta-feed van Montana scrolt"

Het is alsof je een snoepwinkel voor volwassenen binnenstapt als je door de Insta-feed van Montana scrolt. De kleurencombinaties zijn gewaagd, vooruitstrevend en ik blijf me verbazen over de manieren waarop creatieven van over de hele wereld nieuwe invullingen aan het Montana systeem blijven geven. Montana verdient wat mij betreft een gouden medaille in de ontwikkeling van kleurenpaletten en de combinaties die daaruit voortkomen. Ze gaan vaak samenwerkingen aan met coloristen als Tekla Severin, Céline Hallas en Margrethe Odgaard, die echte pioniers zijn op het gebied van kleurtrends.

Neem vooral zelf een kijkje want we kunnen hier echt een fractie van de mogelijkheden laten zien. 

montana is de favoriet van Studio Jes Iken
Het Montana systeem (beeld: montanafurniture.com)

Modulaire meubels van Studio Jes Iken

Ik ontwerp en maak zelf ook modulaire meubels. Ik ben dol op verandering en op meubelstukken die meerdere functies hebben. Dit beïnvloedt mijn ontwerpproces enorm. Ik raak geïnspireerd als een kast niet alleen een kast is, maar ook een scheidingswand, een zitplek, een bureau, een plantenbak of een display voor boeken of kunst kan zijn. Modulaire meubels zijn als een speeltuin voor de verbeelding: je kunt ze telkens opnieuw ontdekken, aanpassen als je verhuist, groter maken wanneer dat nodig is, of opbreken in meerdere kleine meubels. Het stelt de gebruiker in staat om te experimenteren met de mogelijkheden en het helemaal naar eigen smaak te maken.

Daarnaast is de keuze voor een modulair meubel duurzaam. Het kan zich aanpassen aan jouw veranderende behoeften, waardoor je niet telkens een nieuw meubel hoeft te kopen bij een verhuizing of herinrichting. Versleten of beschadigde onderdelen kunnen worden gerepareerd of vervangen, waardoor het meubelstuk veel langer meegaat. Modulaire meubels worden ook robuuster gemaakt, omdat ze talloze keren uit elkaar en in elkaar moeten kunnen worden gezet. Dit betekent dat ze een investering zijn voor de lange termijn, net zoals bijvoorbeeld mijn moeders Lundia kast, waarvan sommige onderdelen al bijna 50 jaar oud zijn.
 

Het Tides modulaire kast systeem van Studio Jes Iken
Het Tides modulaire kast systeem van Studio Jes Iken

Studio Jes Iken Tides modulaire systeem

Neem een kijkje naar mijn modulaire kast Tides. Het Tides modulaire systeem combineert vorm en functie tot een veelzijdig statement meubel. Met afgeronde planken beschikbaar in 6 verschillende lengten, gecombineerd met verticale pilaren kun je alle kanten op. De verticale pilaren worden in elkaar gedraaid waardoor je de hoogte in kan en stevigheid aan de kast geeft. Met de planken en pilaren kunnen talloze configuraties worden gemaakt zoals laag en breed, hoog en slank, trapsgewijze opbouw, groot en klein. Je kan klein beginnen en naarmate je behoeften in huis veranderen, je kast uitbouwen of de configuratie veranderen. 

Ontwerp je eigen Tides-systeem, kies voor begeleiding bij de configuratie of selecteer uit een reeks vooraf ontworpen opties. De materiaal opties zijn oneindig omdat ik de kasten op maat en naar wens maak. Ik kan niet wachten om te zien hoe anderen invulling zullen geven aan dit ontwerp. 
 

Studio Jes Iken modulaire tides
Studio Jes Iken kast
Maawerk van Studio jes Iken

In deze blog heb ik een aantal van mijn favoriete modulaire kasten met je gedeeld. Er zijn ongetwijfeld ontwerpen die je mist of die voor jou echt iconisch zijn. Laat ons via Insta weten welk design jouw absolute favoriet is! 

Bekijk via de onderstaande button design van Studio Jes Iken in designfinder. Wil je maatwerk? Neem dan contact op met Jes Iken! 

Design van Jes Iken

Terug naar het overzicht

  • Foscarini
  • Tom Dixon
  • &Tradition
  • Artemide
  • FLOS
  • Artifort
  • Driade
  • Moooi
  • Louis Poulsen
  • Kartell
  • Muuto
  • String
  • Hay
  • Fritz Hansen
  • Ligne Roset
  • Knoll
  • Vitra
  • USM

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.