Dit is de publieke bèta van designweb!

Zet jezelf op de wachtlijst om als eerste te kunnen aanmelden. Klik hier!

HOBA van Foscarini: Industriële productie op zoek naar "perfecte imperfectie”

nieuws
08-05 2023, 11:30
designweb redactie
designweb redactie

Het beeld van een meteoriet die op de aarde stort, is de inspiratie voor een lamp die de perfecte imperfectie van een vervaardigd object omzet in anti-geometrische schoonheid. Deze lamp, genaamd HOBA, is ontstaan uit een uitgebreid onderzoek van Ludovica en Roberto Palomba in samenwerking met Foscarini. Hun doel was om het experimenteren met geblazen glas aan te moedigen en verder te gaan dan de traditionele vormen en technieken.

Ludivicia Serafini met een HOBA hanglamp van Foscarini
Ludivicia Serafini met een HOBA van Foscarini

HOBA, Foscarini en de natuur

HOBA is het beste te beschrijven met termen uit de natuur. De nieuwe familie van Foscarini lampen, ontworpen door Ludovica en Roberto Palomba, gemaakt van niet doorzichtig, rustiek geblazen glas, lijken op stenen die op de aarde zijn gevallen, gevormd door de snelheid en gekristalliseerd tijdens hun reis. Het is geen toeval dat deze lamp de naam HOBA heeft gekregen. Hij ontleent zijn naam aan de Hoba-meteoriet, de zwaarste meteoriet die ooit op onze planeet viel en terecht kwam in Namibië, op de Hoba West boerderij.

Wand en tafellampen van Foscarini
HOBA hanglampen in het donker design van Foscarini

Asymmetrische en onregelmatige vormen

HOBA heeft een asymmetrische en onregelmatige vorm, omdat het is ontworpen om de eigenschappen van een ambachtelijk object te combineren met die van een industriële lamp. Roberto Palomba verklaart: "Net als alle door mensen gemaakte dingen heeft HOBA een complexe relatie met zijn vorm en toont het een perfecte imperfectie die magie, nieuwsgierigheid en aantrekkingskracht bij mensen oproept”.

"Net als alle door mensen gemaakte dingen heeft HOBA een complexe relatie met zijn vorm"

Bij HOBA is bijna niets meer over van de bol waaruit hij is ontstaan: het glas lijkt op verschillende punten verbrijzeld te zijn, alsof een hand een reeks afdrukken heeft achtergelaten. Dit is een zorgvuldig uitgebalanceerd effect: “De vorm van HOBA is bereikt als er niets overblijft van de ongerepte geometrie van de bol. Wanneer het een leeggemaakt, volumetrisch mishandeld object wordt. Het is niet zo eenvoudig om te begrijpen wanneer de operatie moet worden stopgezet, want als je aan onregelmatigheden werkt, zoek je geen afmetingen, maar zoek je iets dat moeilijk te definiëren is. Iets wat je ziet en voelt: een organische vervorming die een zekere dynamiek behoudt. HOBA is anti-geometrie”.

Een unieke ervaring voor een betaalbare prijs

HOBA is het resultaat van een langdurig onderzoek naar geblazen glas, dat samen met Foscarini is uitgevoerd. Volgens Ludovica Serafini maakt het brengen van vakmanschap naar een context van industriële reproductie het mogelijk om decoratieve lampen met een sterke persoonlijkheid te creëren. Het doel van HOBA is om mensen een unieke ervaring te bieden, vergelijkbaar met die van een ambachtelijk object, maar dan tegen een betaalbare prijs vanwege de serieproductie.

Foscarini HOBA op de designbeurs in Milaan
HOBA op de design beurs in Milaan

Geen HOBA is identiek

Om HOBA te creëren is een proces ontwikkeld dat de lamp zijn vorm geeft in de blaasfase, wanneer het glas nog heet is. "De druk vindt plaats binnen een precieze omtrek, maar wordt altijd uitgevoerd door de meesterglasmaker, waardoor geen lamp identiek is", legt Roberto Palomba uit. "Om tot het werkproces te komen dat ervoor zorgt dat geen enkele lamp ooit precies hetzelfde is als een andere, heeft Foscarini uitgebreid geëxperimenteerd, vertrouwend op zijn knowhow op het gebied van glas maken, waarbij een reeks verschillende opties is uitgeprobeerd".

Beschikbaarheid van de HOBA lamp

HOBA is een complete lampenfamilie van geblazen glas die wordt aangeboden als hang-, tafel-, muur- en plafondlamp, in de maten small, medium en large. De lamp komt later beschikbaar maar het bekijken van andere Foscarini lampen is zeker de moeite waard!

Bekijk ze op lampenmaster.nl

Terug naar het overzicht
Deel dit bericht:
Producten in dit bericht:
nog niet beschikbaar
Designweb

Deze optie komt binnenkort!