Designweb - de grootste design zoekmachine

Foscarini presenteert nieuwe design lamp ‘FREGIO’ van Andrea Anastasio

nieuws
06-04 2023, 19:33
designweb redactie

Tijdens een niet te missen evenement op Fuorisalone en Euroluce op de Milano Design Week 2023 presenteert Foscarini nieuwe creaties. FREGIO is een van de nieuwe design lampen in de collectie, een deel van een gebloemd keramiek reliëf dat is omgevormd tot een opvallende design hang- of wandlamp.

Decor van design lampen merk Foscarini

Het decor genaamd (IM)POSSIBLE NATURES

Details van de witte keramiek van de design lamp van Foscarini

De showroom van Foscarini, genaamd Spazio Monforte, ondergaat momenteel een transformatie naar een weelderige tuin. Dit opmerkelijke project omvat een geweldige decor zowel binnen als buiten de showroom van Foscarini, die bezoekers meeneemt op een onverwachte reis waarin de natuur lijkt te zegevieren over de stedelijke omgeving.

Verbeelding in de natuur met Foscarini

In een ruimte waar de natuur lijkt te heersen, worden bezoekers hartelijk ontvangen. De bezoekers worden uitgenodigd om actief deel te nemen aan deze unieke ervaring, door hun verbeelding de vrije loop te laten en zich te laten meeslepen naar een bijna droomachtige setting. Hier, in een dimensie waar menselijk vakmanschap en de schoonheid van de natuur naadloos in elkaar overlopen, presenteert Foscarini een preview van haar nieuwe collectie design tafel-, wand- en hanglampen.

design lamp Fregio van Foscarini in de rode kleur
FREGIO design lamp van Foscarini in de rode kleur

Presentatie nieuwe FREGIO design lamp

Een van de hoogtepunten van de Milan Design Week 2023 is het decor genaamd (IM)POSSIBLE NATURES, ontworpen door Ferruccio Laviani. Binnen deze verrassende omgeving presenteert Foscarini een preview van haar nieuwste hanglamp genaamd 'FREGIO', ontworpen door Andrea Anastasio. Deze unieke lamp is vervaardigd uit een deel van een gebloemd keramisch reliëf en vertegenwoordigt de innovatieve houding van Foscarini ten aanzien van het ontdekken van nieuwe expressieve talen in lichtontwerp, waarbij verschillende materialen worden benut.

"FREGIO is het resultaat van intensief onderzoek naar de relatie tussen licht en volume en in het bijzonder naar hoe het licht het oppervlak van het keramiek reliëf raakt en hiermee de uitdrukking van het reliëf verandert"

Bezoekers kunnen ieder detail bekijken en door het observeren van die bloemen, gekristalliseerd in keramiek, worden ze meegenomen naar een andere plek, naar een andere dimensie waarin menselijk vakmanschap en de schoonheid van de natuur samensmelten.

Natuur staat centraal in design FREGIO lamp

FREGIO is een design lamp waarin de natuurlijke elementen centraal staan: van de bloemen die hem sieren tot het eeuwenoude ambacht van keramiek boetseren. Dit ongeëvenaarde designobject bestaat uit een verlicht keramisch reliëf dat nog nooit eerder is vertoond. Het is een eerbetoon aan de oudheid en roept tegelijkertijd een gevoel op van bewondering voor de schoonheid van de natuur en het plezier dat we ervaren wanneer we de natuur van dichtbij observeren.

De blauwe versie van de design hanglamp
De witte versie van Foscarini design hanglamp
Design lamp Fregio in de kleur rood van Foscarini
Details van de Fregio design lamp

FREGIO een ontwerp van Andrea Anastasio in samenwerking met de Gatti werkplaats

FREGIO is een project dat Foscarini’s verlangen naar het ontwikkelen van nieuwe expressieve ontwerpen met verschillende materialen belichaamt: “Fregio is het resultaat van intensief onderzoek naar de relatie tussen licht en volume en in het bijzonder naar hoe het licht het oppervlak van het keramiek reliëf raakt en hiermee de uitdrukking van het reliëf verandert. In architectonische werken is de ‘fries’ (fregio=het decoratieve ornament) het decoratieve tussenstuk tussen de architraaf en de kroonlijst. Dit element, ontworpen om ooggetuigen te vertellen over het verleden, is vaak het enige onderdeel dat overblijft van complexe architectonische werken”, legt Anastasio uit.

Achtergrond van het design van de FREGIO van Foccarini

Vanaf het begin was het duidelijk dat FREGIO horizontaal moest worden opgesteld om tafels en bureaus te verfraaien en tegelijkertijd overvloedig licht naar beneden en naar boven te bieden. Hierbij werden de functie van verlichting en de vertelling van de decoratie zorgvuldig onderscheiden en geformuleerd, zodat de fries (het decoratieve ornament) zelfs wanneer de lamp niet in gebruik is, een dialoog met de ruimte aangaat.

"zodat de fries zelfs wanneer de lamp niet in gebruik is, een dialoog met de ruimte aangaat"

De twee keramische delen van het decoratieve ornament zijn verankerd aan het metalen profiel met leds door middel van twee banden aan de uiteinden. Deze benadrukken de mechanica van de constructie en transformeren de band tot een element dat zowel structureel als decoratief is.

FREGIO is verkrijgbaar als hanglampversie van 120 cm en als wandversie (75 cm). De lamp komt later beschikbaar maar het bekijken van andere Foscarini lampen is zeker de moeite waard!

Bekijk ze op lampenmaster.nl

Terug naar het overzicht
Deel dit bericht:
Producten in dit bericht:
nog niet beschikbaar
Designweb

Deze optie komt binnenkort!