Ben je van plan om een nieuwe of pre-owned Eames LCW Chair van Vitra te kopen? En heb je alvast een pareltje gespot maar weet je niet zeker of het een origineel exemplaar is? Logisch, er zijn namelijk helaas veel kopieën van te koop omdat het zo’n iconisch design meubel is. En dan zijn de replica’s soms ook nog maar nauwelijks van het echte werk te onderscheiden. Wil je zeker weten dat je in een originele Vitra Eames LCW Chair investeert? Lees dan onderstaande blog met 6 tips om er zeker van te zijn dat je geen replica LCW Chair koopt!
Voordat we je precies vertellen aan welke kenmerken je een replica LCW Chair herkent, nemen we eerst het originele design eens onder de loep. De LCW Chair is onderdeel van de Plywood Group stoelen ontworpen door Charles en Ray Eames. Dit zijn stuk voor stuk klassiekers die speciaal ontworpen zijn om de contouren van het menselijk lichaam te volgen. Om dit te realiseren, experimenteerden zij jarenlang met verschillende nieuwe technieken om driedimensionale zitschalen te kunnen produceren van multiplex. Met de Plywood Group is dit Charles en Ray Eames eindelijk gelukt en kwamen zij tot een serie ontzettend comfortabele, tijdloze ontwerpen. Ze combineerden de zitschalen en leuningen met verschillende onderstellen en brachten versies met en zonder bekleding uit. Doordat de multiplex rugleuningen en zittingen dusdanig naar het menselijk lichaam zijn gevormd en flexibel zijn, zijn ze zowel met als zonder bekleding heerlijk om op te zitten.
Kijkend naar de LCW Chair als onderdeel van de Plywood Group, is dit een relatief kleine lounge stoel gemaakt van hout. ‘LCW’ staat dan ook heel praktisch voor ‘Lounge Chair Wood’. De stoel werd voor het eerst geproduceerd door Evans Molded Plywood in 1946, waarna Herman Miller een jaar later de distributie al overnam en in 1949 de volledige productie ging verzorgen. In 1957 besloot Herman Miller de productie van de LCW Chair te stoppen, tot grote ontevredenheid van design liefhebbers.
"In 1957 besloot Herman Miller de productie van de LCW Chair te stoppen, tot grote ontevredenheid van design liefhebbers"
In 1994 werd de stoel gelukkig opnieuw geïntroduceerd als onderdeel van de Home Classics range van Herman Miller. Sinds dien is de stoel nieuw weer via Herman Miller en Vitra beschikbaar, en vind je de stoel ook regelmatig pre-loved op platformen zoals Catawiki. De LCW Chair is beschikbaar in drie uitvoeringen: essen zwart, essen hout en notenhout zwart gepigmenteerd. Maar hoe weet je nu zeker dat je – nieuw of pre-loved – niet per ongeluk een replica exemplaar aanschaft? Check onze 6 tips hieronder en investeer zonder zorgen in je nieuwe design pareltje!
Zoals de meeste design items zijn de Vitra Eames LCW Chairs voorzien van een merkje om de echtheid van het item te benadrukken. In het geval van de LCW Chairs betreft dit een Vitra of Herman Miller sticker op de onderkant van de stoel. Heb je pre-loved écht een oudje gevonden, dan kan deze nog geproduceerd zijn door Evans voordat Herman Miller de productie overnam. Je herkent de Evans LCW Chairs aan een medaille-, papieren- of folie-etiket. Helaas is in de design wereld bekend geworden dat de Evans kenmerken soms gekopieerd worden. Let daarom bij een oud exemplaar goed op of deze niet te nieuw lijken, en of het rood niet meer oranje dan rood lijkt. Wel wordt dit vaak gedaan om een origineel exemplaar weer te voorzien van een label omdat deze zoek is geraakt, en niet zozeer om daadwerkelijke replica stoelen origineel te doen lijken. De labels van Herman Miller van na 1994 zijn allemaal extra zelfklevend zodat ze extra goed blijven zitten.
Aanvullend op de labels die je op de originele Eames LCW Chairs vindt, worden authentieke LCW stoelen geleverd met een certificaat van echtheid. In Europa betekent dit dat de stoelen nieuw allemaal geleverd worden met een certificaat van Vitra. Wil je je LCW Chair liever tweedehands of vintage aanschaffen? Vraag dan of de verkoper een foto van het certificaat kan delen. Is deze niet meer beschikbaar? Dat kan natuurlijk goed zo zijn als de stoel al jaren oud is. Check dan de andere tips uit dit artikel om de echtheid van de LCW Chair die je op het oog hebt vast te stellen.
Aan de details van een design item herken je vaak goed of je te maken hebt met een origineel exemplaar of een kopie. Bij de LCW Chairs herken je dit gemakkelijk aan de schroeven aan de achterkant van de stoel. De originele LCW Chairs zijn voorzien van twee schroeven aan de achterkant van de rugleuning, maar bij replica’s vind je soms ook drie schroeven. Heb jij een pareltje gespot maar is deze voorzien van drie schroeven aan de achterkant? Zoek dan nog even verder naar een originele optie.
Om design te kunnen kopiëren veranderen aanbieders van replica producten vaak de verhoudingen en materialen net een beetje. Zo is het juridisch gezien geen kopie meer, en kunnen ze deze ongestoord verkopen. Heb je een vintage, tweedehands of nieuw exemplaar op het oog van de LCW Chair van Eames? Bekijk de vorm van de stoel dan in zijn geheel en kijk of deze overeenkomt met de afbeeldingen op de officiële website van Vitra. Kijk daarnaast of het gebruikte hout wel klopt. Het multiplex dat voor de LCW Chairs gebruikt wordt bestaat voor de zitting en rugleuning uit 5 lagen, en voor de poten uit 8 lagen. Kloppen een van deze kenmerken niet? Dan heb je mogelijk te maken met een replica en kan je opnieuw beter weer even verder zoeken!
Net als dat de algemene bouw van de Vitra LCW Chair vaak niet klopt bij kopieën, geldt dit ook voor de specifieke afmetingen van elk onderdeel van de stoel. Een originele Eames LCW stoel is 56 centimeter breed en 68 centimeter hoog. De zitting is 30 centimeter hoog, en de diepte is 61 centimeter. Meet het exemplaar dat je wil aanschaffen dus even goed op en vergelijk de afmetingen met de hiervoor genoemde afmetingen. Wil je je nieuwe of pre-loved LCW Chair graag online kopen? Bekijk dan de specificaties die bij de stoel staan of vraag de exacte afmetingen op bij de verkoper. Let op! De Vitra DCW Chair lijkt erg op de LCW stoel maar betreft de dining chair versie. Deze heeft dus terecht andere afmetingen. Goed om op te letten zodat je ze niet met elkaar verwart!
En zoals altijd: als de prijs te mooi klinkt om waar te zijn, is dat in de regel ook zo. Check voordat je op zoek gaat naar een mooie design deal dus altijd eerst de originele prijs, en vergelijk deze vervolgens met het aanbod dat je vindt. Een korting van bijvoorbeeld 20 procent kan wel eens voorkomen, maar meer dan dat meestal niet. Een nieuwe LCW Chair koop je momenteel vanaf € 1.710,-. Replica’s vind je al vanaf € 120,-. Dit kan natuurlijk nooit origineel design zijn. Ook zal de kwaliteit van een dergelijke kopie nooit kunnen tippen aan dat van een originele LCW Chair. Zo wordt goedkoop uiteindelijk duurkoop; zowel voor je eigen portemonnee als voor de rest van de wereld. De berg met fast furniture afval in Europa blijft namelijk groeien. Hier wil je niet aan meewerken, toch?!
Bekijk nieuwe, tweedehands en showroommodellen van in designfinder
Wil je je nieuwe LCW Chair van Eames graag aanschaffen, maar blijf je twijfelen of je wel in origineel design investeert? Koop je LCW Chair dan bij een van de dealers die je vindt in onze shopfinder of via een van onze online partners in designfinder. Door bij een van de design shops bij jou in de buurt langs te gaan, kan je ook direct even proef zitten en de drie verschillende uitvoeringen in het echt bewonderen. Shop je liever online? In designfinder vind je ook regelmatig showroommodellen en tweedehans producten; een extra duurzame keuze met vaak ook een extra mooie prijs! Door de LCW uitvoering die jij graag wil toe te voegen aan je designweb wishlist, krijg je een melding indien er een tweedehands of een showroommodel beschikbaar is gekomen. Zo proberen we het shoppen van authentiek design dat een leven lang mee gaat zo toegankelijk mogelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen!
Originele LCW chairs
Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.