Heb je net een prachtige glazen design vaas aangeschaft, stoot je kat deze om. Herkenbaar? Zo’n design vaas is behalve heel mooi natuurlijk ook heel kostbaar. Maar kan je design items dan verzekeren? Zeker kan dat! Wij zochten voor je uit hoe je dat precies doet en welke opties er allemaal zijn, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over dit soort ongelukjes en onbezorgd van je design items kan genieten!
Design meubels verzekeren is slim om een paar redenen. Ten eerste: het is goed voor je portemonnee. Als er iets mis mee gaat, bijvoorbeeld door schade of diefstal, hoef je als je verzekerd bent niet volledig zelf op te draaien voor de kosten. Ten tweede: het helpt de waarde van je meubels te behouden. Sommige design items worden meer waard na verloop van tijd, dus een verzekering zorgt ervoor dat je investering veilig blijft. Ten derde: het dekt verschillende risico's af zoals brand, bliksem, neerslag, diefstal, lekkage en stormschade. En last but not least: het geeft je rust in je hoofd. Je kunt ontspannen genieten van je mooie meubels, wetende dat je gedekt bent als er iets mee gebeurt. Dus het verzekeren van je designmeubels is zonder twijfel de moeite waard!
Het kan lastig zijn om de juiste verzekering voor de juiste dekking te vinden. Met name als het om design meubels gaat, is hier online maar weinig informatie over te vinden. Er zijn grofweg twee soorten verzekeringen af te sluiten voor het design in je interieur:
Deze verzekering dekt de waarde van je bezittingen in huis, inclusief design meubels. Daarnaast zijn ook de meeste meubels in je tuin verzekerd met deze verzekering. Met je inboedel wordt alles wat niet vast zit aan je huis, maar wel in je huis aanwezig is, bedoeld. Controleer wel altijd de polisvoorwaarden per verzekeraar om te zien of je design meubels volledig gedekt zijn en of er beperkingen gelden voor bijvoorbeeld de vergoedingen en typen schade. Ook heb je de keuze deze verzekering aan te vullen met een zogenoemde all risk dekking. Dan ben je bijvoorbeeld aanvullend verzekerd als je per ongeluk zelf iets kapot maakt, of je huisdier!
Als je collectie design meubels een aanzienlijke waarde heeft - doorgaans van meer dan 35.000 euro - kan het verstandig zijn om een aparte kunst- en antiekverzekering af te sluiten. Deze verzekeringen zijn specifiek gericht op waardevolle en unieke items en bieden vaak op maat gemaakte dekking. Check hier ook altijd per verzekeraar de specifieke polisvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet gedekt wordt en welke vergoedingen je ontvangt bij eventuele schade of diefstal.
Een inboedelverzekering heeft nagenoeg iedereen met een huis, of dat nu een huurhuis of koophuis is. Voor de inboedelverzekering zijn er twee soorten dekkingen die interessant zijn als het gaat om design items in huis: de extra uitgebreide dekking en de all risk dekking. Hoewel de extra uitgebreide dekking de indruk wekt dat alle kosten worden gedekt, geldt dit enkel voor items die expliciet vermeld staan in de polisvoorwaarden. Met een all risk verzekering weet je zeker dat je voor alle schadegevallen wordt vergoed, tenzij ze zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden. Bij een all risk verzekering is de dekking dus een stuk breder, maar de premie vanzelfsprekend ook hoger. Afhankelijk van het design in je interieur kan je kiezen wat het best bij jou past en welk premiebedrag je voor je verzekering over hebt.
Je kunt bij je inboedelverzekering dus voor aanvullende dekkingsopties kiezen om design items en andere waardevolle spullen extra goed te verzekeren. Wel is het slim om uit te zoeken welke waarde van de items in het geval van schade of diefstal wordt vergoed. Is dit de nieuwwaarde of de dagwaarde? De nieuwwaarde is de waarde die vergelijkbaar is met de prijs waarvoor het item momenteel in de winkel te koop is. De dagwaarde wordt ook wel restwaarde genoemd. Dit is de waarde die het product nog zou hebben als het kapot raakt of gestolen wordt, rekening houdende met hoe oud het item al is en hoeveel het minder waard zou zijn geworden door de jaren heen.
"Bij de aanvullende inboedelverzekering voor je kostbaarheden zijn je design items meestal alleen tegen dagwaarde verzekerd"
Doorgaans is het zo dat je - zodra je inboedel minder dan 40% van de nieuwwaarde waard is - de dagwaarde van je interieur item vergoed krijgt. In de verzekeringsvoorwaarden staat doorgaans uitgelegd hoe elke verzekeraar dit berekent. Bij de aanvullende inboedelverzekering voor je kostbaarheden zijn je design items meestal alleen tegen dagwaarde verzekerd. In sommige gevallen krijg je ook de taxatiewaarde vergoed. Sommige verzekeraars keren een jaar de nieuwwaarde uit, anderen drie of vijf jaar. We kunnen het dus niet vaak genoeg zeggen: check de voorwaarden van je verzekering!
Naast een verzekering die je zelf af kan sluiten voor je spullen, zoals de hiervoor genoemde inboedelverzekering en kunst- en antiekverzekering, is het ook slim om na te denken over hoe je je aankopen betaalt. Veel creditcardmaatschappijen bieden namelijk aankoopbescherming waardoor je gedekt bent tegen diefstal, verlies of beschadiging van je aankopen binnen een bepaalde periode (meestal 180 dagen) na aankoop. Daarnaast bieden sommige creditcardmaatschappijen verlengde garanties op aankopen na afloop van de wettelijke garantietermijn van het item. Erg handig natuurlijk voor dure design items die je zo lang mogelijk wil beschermen. Let op! Dit geldt dus niet voor aankopen met je reguliere betaalpas of via online betaalopties zoals iDeal. Voor de specifieke voorwaarden van elk soort creditcard dien je zelf de voorwaarden weer eventjes te checken!
Al met al is het dus zeker mogelijk om je design items en meubels te verzekeren, en heb je hierin meerdere opties. Mocht je nou echt geen idee hebben waar te beginnen en begrijp je de voorwaarden niet zo goed, dan raden we je aan om even met een verzekeringsadviseur te bespreken welke specifieke verzekering en welke aanbieder de beste keuze voor jou zou zijn. Dan hoef je je ook geen zorgen te maken dat je misschien jaren lang een premie betaalt aan een verzekeraar die - als er eenmaal iets mis gaat - een andere aanpak hanteert dan je verwacht of gehoopt had. Een aanvullende of all risk inboedelverzekering of een kunst- en antiekverzekering zijn de meest gangbare opties om je design meubels mee te verzekeren. Afhankelijk van de waarde van je bezittingen kan dit je veel kosten en zorgen besparen. Maar of het ook echt de moeite waard is om een verzekering af te sluiten voor je design items, is natuurlijk uiteindelijk altijd nog helemaal aan jou!
Bekijk design winkels
Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.