Vandaag zijn Dutch designers Ruben Hoogvlieg en Gijs Wouters van Aterlier Fig. aan de beurt met hun design wishlist in een nieuwe ‘De wishlist van…’. Het duo is gespecialiseerd in experimentele processen en innovatieve ontwerpen. Ze creëren buitengewone objecten die het transformerende karakter van het creatieve proces laten zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Gravity Figures, die je ook in designfinder terugvindt. In dit artikel staan we uitgebreid stil bij de kijk van Gijs en Ruben op hun eigen interieur en natuurlijk op design. Wil je meer ‘De wishlist van..’ blogs bekijken om inspiratie op te doen? Zoek dan in de designfinder zoekbalk hierboven op ‘wishlist’ voor de eerdere edities. Je vindt dan bijvoorbeeld de wishlists van Dutch designer Rick Tegelaar, Roderick Vos en Nynke Tynagel.
Gijs Wouters en Ruben Hoogvliet zijn zoals je hierboven al las de ontwerpers achter Atelier Fig. Deze dynamische designstudio ontstond uit hun gedeelde liefde voor materialen, vakmanschap en de natuur, welke zij beide ontwikkelden tijdens hun studie aan de ArtEZ Academie in Arnhem. Samen herdefiniëren ze ambacht en industriële technieken door experimentele methoden en innovatief design toe te passen. Hun bijzondere objecten leggen de nadruk op de tastbare en transformerende eigenschappen van materialen, waarbij ze toevallige ontdekkingen combineren met precieze afwerking. De unieke creaties van Atelier Fig. spelen op een frisse manier in op de hedendaagse vraag naar originele en op maat gemaakte producten en bezorgden het design duo al snel internationale bekendheid. De groei van Atelier Fig. kreeg met name een boost door de samenwerking met Cor Unum, vlak nadat Gijs en Ruben waren afgestudeerd, daavoor was de eerste galerie was Frozen Fountain. Ze hebben Cor Unum echt in hun hart opgenomen en er kunnen zomaar eens een aantal nieuwe ontwerpen in samenwerking met Cor Unum op de planning staan. To be continued!
Gijs en Ruben ontvingen met Atelier Fig. de Rising Talent Award in Parijs en exposeerden al op meerdere Design Weeks, van Parijs tot Stockholm. Ook vind je hun werk wereldwijd in diverse galeries en is hun werk al vaak internationaal gepubliceerd. Hun samenwerkingen zijn wereldwijd te vinden, met partners als de Rhett Baruch Gallery in Los Angeles, het Vitra Design Museum in Weil am Rhein en B&B Italia in Milaan.
De ontwerpen van Atelier Fig zijn stuk voor stuk uniek, en de Gravity Collectie is misschien wel het meest bekend. De Gravity Collectie bestaat uit kaarsenstandaarden, kandelaars, verschillende soorten schalen, de square series en natuurlijk de Gravity Figures. De techniek achter de Gravity ontwerpen is vooruitstrevend en uniek en gaf het design duo internationale exposure. De manier van werken ontstond uit een experimentele zoektocht naar nieuwe manieren om kleisculpturen te creëren. Het resultaat is een serie interieurobjecten die verfijnd vakmanschap verenigen met de oerkracht van zwaartekracht. Het meest bekend zijn misschien wel de Gravity Figures; kleine, kwalitatieve figuren die hangend aan de muur naar beneden lijken te druipen. Deze bijzondere figuren zijn ontstaan tijdens de ontwikkelingsfase van de Gravity Collectie. Het zijn stuk voor stuk unieke, sculpturale objecten die dienen als kleine kunstwerken voor in huis. Ook werd het keramiek van Atelier Fig. op de afgelopen Dutch Design Week gebruikt voor een culinaire design vernissage samen met Voertaal. De ontwerpen van Atelier Fig zijn dus ook geschikt voor gastronomische concepten.
Naast de Gravity Collectie staat Atelier Fig. bekend om hun Frame Cabines, opnieuw voortgekomen uit vooruitstrevende ontwerptechnieken. En je raadt het al: achter de schermen zijn Gijs en Ruben continu bezig met het ontwikkelen van nog meer nieuwe technieken, doen ze veelvuldig materiaalonderzoek en gaan ze nieuwe samenwerkingen aan met de industrie en designmerken. Er komt dus nog veel meer moois aan!
We zeiden al dat Atelier Fig. met name bekend is geworden door hun baanbrekende ontwerptechnieken. De design items uit de Gravity Collectie van Atelier Fig. ontstaan door toepassing van de diphanging-techniek. Bij de diphanging-techniek worden vochtabsorberende schuimstructuren ondergedompeld in vloeibaar porselein, waarna ze opgehangen worden om op te drogen. Door het gewicht van de toegevoegde klei vervormen de structuren volledig. De zwaartekracht heeft namelijk altijd het laatste woord, wat zorgt voor een constante wisselwerking tussen deze natuurlijke krachten en de creativiteit van Ruben en Gijs. Na het vormen droogt het product en wordt het gebakken op een hoge temperatuur. Als laatste stap krijgt het design een laagje gekleurd glazuur of engobe.
‘Ons interieur bevindt zich nog in de beginfase. We investeren op dit moment vooral in de groei van ons bedrijf, waardoor onze woning nog vrij luchtig is ingericht. Na ons afstuderen kregen we de kans om een atelierwoning te betrekken; een ruim appartement met een aansluitende studio. Dankzij de grote ramen van vloer tot plafond baadt de ruimte de hele dag in prachtig licht.
Onze inrichting is zorgvuldig samengesteld. We kopen alleen doordacht iets voor ons interieur, en vermijden snelle aankopen. In plaats van veel meubels te kopen, geven we de voorkeur aan een rustige, minimalistische sfeer met enkele designstukken. Zo hebben we enkele nieuwe items van Vitra, Vaarnii en Gelderland, maar ook tweedehands vondsten zoals vintage Pastoe stoelen. In de woonkamer staat een van onze eigen Frame Cabinets als pronkstuk. Deze kast wordt prachtig uitgelicht door het daglicht dat door de vijf meter lange glazen wand valt, gefilterd door witte vitrage gordijnen. Dit spel van licht geeft de ruimte een serene uitstraling. Grenzend aan onze woonkamer bevindt zich een balkon, gevuld met varens, bamboe, en een Perzische slaapboom waarvan de bladeren ’s avonds sluiten. Ons serene interieur staat in contrast met de rauwe industriële sfeer in onze eigen werkplaats verderop in Arnhem.
Hoewel onze meubels ingetogen van kleur zijn, voegen we in ons interieur persoonlijke accenten toe met designaccessoires die herinneren aan onze reizen en ervaringen. Sinds ons afstuderen hebben we veel exposities gehad in verschillende landen, en vaak namen we dan een bijzonder item mee terug van een lokale ontwerper of ontvingen we iets moois als cadeau. Een grote groene glazen karaf, gemaakt ter ere van Erik Hoglund, is bijvoorbeeld gemaakt tijdens een werkperiode in de Emmaboda Glasfactory in Zweden. Deze karaf staat naast een handgedraaide houten paddenstoel van een Finse ontwerper. Verder hebben we van het prachtige merk Vaarnii een lamp boven de eettafel en een bijzettafel in de gang naar de slaapkamers
Ook hebben we een verzameling servies die we met zorg bij elkaar hebben gebracht. Zo sparen we servies van het Japanse merk Hasami, maar namen we bijvoorbeeld ook handgedraaide borden mee uit China, gecombineerd met antiek bestek van Gijs zijn oma. Ons glaswerk brachten we mee uit Marokko.
Voor alle kunstwerken, prints en spiegels aan de muren hebben we eigen lijsten gemaakt van hetzelfde beukenhout dat we voor de Frame Cabinets gebruiken. Het hele appartement ademt een rustige en harmonieuze sfeer, maar voor de slaapkamer hebben we juist gekozen voor meer kleur. Hier zijn alle muren lichtroze en is het plafond portrood. Aan de muur hangt een collectie eigen werk, foto’s, een print op stof van onze oud klasgenoot Hanna Kooistra van wie we ook een theepot hebben, grote posters van Bouroullec en een goede vriendin, ontwerpster Maya Leroy, van wie wij binnenkort ook een te gekke lamp krijgen. Ook gaan we nog een aantal items ruilen met Kiki&Joost en Willem Hooff. Heel tof!’
‘Van onze eigen Gravity Collectie hebben we slechts enkele items in huis, waaronder een kandelaar, een grote schaal die dienst doet als fruitschaal, en onze nieuwste vaas die pronkt op de eettafel! Zo hebben we een woning gecreëerd die onze smaak en ervaringen weerspiegelt en ons inspireert in zowel ons persoonlijke als professionele leven.’
‘Onze wishlist vind je via de button hieronder. Een aantal items die we graag willen staan alleen (nog) niet in designfinder. Een absolute must have is de TA20 Hikari Metal tafel van E15. Daarnaast staan een Meltingpot Dining Table van Dirk van der Kooij en een Vaarnii Aamu bed frame ook op onze wishlist.’
Zet design op je wishlist uit meer dan 20 shops. Daalt de prijs? Dan krijg je een seintje!
Benieuwd welke items Gijs en Wouter naast bovenstaande drie items nog meer op hun design wishlist hebben staan? Bekijk het via onderstaande button. Je vindt er een aantal iconische ontwerpen die zeker het bekijken waard zijn! Zie je iets moois voor je eigen interieur? Zet het dan op je eigen designweb wishlist. Design van Gijs en Wouter’s Atelier Fig. vind je ook in designfinder, of op zijn website atelierfig.com.
De wishlist van Atelier Fig.
Tip! Wil jij je eigen wishlist ook delen met anderen, ter inspiratie of voor cadeautips? Op je persoonlijke wishlist pagina vind je nu een linkje die je gemakkelijk kan kopiëren en delen!
Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.